Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
Διατροφή και υγεία.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Χοληστερόλη.
Τι είναι χοληστερόλη; Λιπίδιο->παράγεται στον οργανισμό μας από το συκώτι. Αποτελεί δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού. Χρησιμοποιείται.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Για να διατηρηθεί ο άνθρωπος σε καλή φυσική κατάσταση και να αποφύγει σοβαρές διαταραχές στην υγεία του, χρειάζονται ορισμένες βασικές.
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ : «ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ»
Βιταμίνες Η ζωή είναι τόσο σύντομη, ώστε δεν πρέπει να κοιτάζουμε ούτε πολύ μακριά πίσω ούτε πολύ μακριά μπροστά. Γιαυτό ας εξετάσουμε πως θα βρούμε την.
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί μας ενδιαφέρει;
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
ΔΙΑIΤΑ ΣΤΗ ΣΦΠΚ.
EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
Χοληστερινη.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Ενότητα 5.1 Λίπη - Λάδια.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΜΑΔΑ:ΚΑΒΟΥΡΟPATTY.  Yγιεινή διατροφή εξασφαλίζει την υγεία αλλά και βελτιώνει την σωματική απόδοση. O καθορισμός της χρήσης.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Ισοζύγιο Ενέργειας & Έλεγχος Βάρους Energy Balance & Weight Control θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα Ελαϊκό Οξύ CH 3 – (CH 2 ) 7 – CH = CH – (CH 2 ) 7 – COOH.
Λ ΙΠΗ Άντρη Τζιωνή 1. Λ ΙΠΗ Τα λιπίδια διαλύονται στο λίπος, όχι στο νερό Λίπη- στερεά σε θερμοκρασία δωματίου Έλαια- υγρά σε θερμοκρασία δωματίου 2.
Βιταμίνες Άννα Παπαηλιού. Βιταμίνες Βιταμίνες  Δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και δεν του παρέχουν ενέργεια, αλλά συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία.
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Λιπίδια Μείγμα τριγλυκεριδίων δηλ Ένα μόριο γλυκερίνης
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ - Είναι οργανικές ενώσεις που περιέχονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες και δεν συντίθενται στον ανθρώπινο οργανισμό Είναι υπεύθυνες για την.
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
Μεταβολικές διαδικασίες
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ THE DIGESTIVE SYSTEM
Διατροφή και Ασθένειες
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Ισοζύγιο Ενέργειας & Έλεγχος Βάρους Energy Balance & Weight Control θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΛΙΠΙΔΙΑ.
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 18 Ιανουαρίου 2018
Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα

Είναι η πλέον συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό Αποθηκεύονται στο σώμα μας με την μορφή τριγλυκεριδίων, φωσφολιπιδίων και στερολών Είναι η πλέον συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό Είναι μια σημαντική ομάδα των τροφίμων που αποτελείται από τα έλαια και κάθε είδους λιπαρή ουσία. Ανάλογα με την προέλευση τους διαιρούνται σε ζωικά και φυτικά λίπη. Παπαηλιού Άννα

Βασικές λειτουργίες των λιπιδίων Παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας , κάθε γραμμάριο δίνει 9kcal (θερμίδες) Προστατεύει τα διάφορα ζωτικά όργανα και τα οστά από τους κραδασμούς και χτυπήματα Μονώνουν τον οργανισμό ,μειώνοντας την απώλεια θερμότητας Μεταφέρουν και αποθηκεύουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Είναι συστατικά όλων των κυττάρων (χοληστερόλη) Μειώνουν την πείνα , καθυστερώντας την κένωση του στομάχου μετά την πέψη και δίνουν άρωμα και γεύση στα τρόφιμα Παπαηλιού Άννα

Που βρίσκονται: Στο λάδι Στο βούτυρο Στα γαλακτοκομικά Στο κρέας Στα ψάρια Και στα προϊόντα τους Παπαηλιού Άννα

Κατηγορίες λιπών (ανάλογα με την προέλευση τους) Κατηγορίες λιπών (ανάλογα με την προέλευση τους) Ζωικά λίπη Φυτικά λίπη Κορεσμένα λίπη Μονοακόρεστα πολυακόρεστα Παπαηλιού Άννα

Ζωικά λίπη (κορεσμένα λιπαρά οξέα) Κρέας Γαλακτοκομικά Δέρμα των πουλερικών Παπαηλιού Άννα

Φυτικά λίπη και έλαια Ελαιόλαδο Λιπαρά ψάρια Ηλιέλαιο Σογιέλαιο Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (Mufa) Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA) Ελαιόλαδο Λιπαρά ψάρια Ηλιέλαιο Σογιέλαιο Άλλα φυτικά έλαια, αβοκάντο και οι ξηροί καρποί Παπαηλιού Άννα

Απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι τα οξέα που δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός και γι αυτό πρέπει να τα παίρνει από τα τρόφιμα Αυτά είναι τα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα και βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια και σε ξηρούς καρπούς γι αυτό τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν αυτά τα τρόφιμα αρκετά συχνά. Παπαηλιού Άννα

Απαραίτητα λιπαρά οξέα για την δόμηση κυταρικών μεμβρανών, ανάπτυξη εγκεφάλου & την όραση Ω3 λιπαρά οξέα : ω6 λιπαρά οξέα: Φυτικά έλαια Κρόκο αυγού Συκώτι Ψάρια Θαλασσινά Πράσινα φυλλώδη λαχανικά Καρύδια Λιναρόσπορος Παπαηλιού Άννα

Πέψη - απορρόφηση Στο στομάχι γίνεται γαλακτοματοποίηση από το ένζυμο λιπάση Στο έντερο η παγκρεατική λιπάση απελευθερώνει μονογλυκερίδια και διγλυκερίδια Αυτά συνδέονται με τα χολικά άλατα που είναι σωματίδια επαρκώς υδατοδιαλυτά για να απορροφηθούν από τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου Αμέσως μετά επανασχηματίζονται σε τριγλυκερίδια και συνδέονται με πρωτεϊνες για να μπούν στην κυκλοφορία του αίματος και να μεταφερθούν σε άλλους ιστούς Παπαηλιού Άννα

Παπαηλιού Άννα

Λιποπρωτεΐνες Τα λίπη για να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν στο αίμα συνδέονται με πρωτεΐνες και σχηματίζουν λιποπρωτεΐνες ,οι οποίες είναι: VLDL , πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες,μεταφέρει τα τριγλυκερίδια LDL, χαμηλή πυκνότητας λιποπρωτεΐνη , μεταφέρει την χοληστερόλη στα κύτταρα HDL, υ ψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη , μεταφέρει την χοληστερόλη από τα κύτταρα στο συκώτι για να αποβληθεί. Παπαηλιού Άννα

Παπαηλιού Άννα

Μεταβολισμός και απέκκριση Συκώτι: προκαλεί υδρόλυση των τριγλυκεριδίων και σχηματίζει νέα Κύτταρα: τα λ.ο. διασπώνται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό (που αποβάλλονται ) και δίνουν ενέργεια.Το λίπος που δεν χρειάζεται γι άμμεση κατανάλωση αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό. Παπαηλιού Άννα

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 30% της προσλαμβανόμενης ενέργειας 10% κορεσμένα λιπαρά οξέα 10% πολυακόρεστα Το υπόλοιπο τα μονοακόρεστα Παπαηλιού Άννα

Συμβουλές για τα παιδιά Στα παιδιά η πρόσληψη του λίπους μπορεί να είναι και 35% της ημερήσιας πρόσληψης Παπαηλιού Άννα

Ευχαριστώ για την προσοχή σας! Παπαηλιού Άννα