Παραγωγή Πολλαπλασιαστικού υλικού. Στόχος του μαθήματος είναι οι σπουδαστές που θα έχουν ολοκληρώσει το μάθημα αυτό να είναι σε θέση να γνωρίζουν πρακτικά.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ Βροχόπτωση Χιονόπτωση Ομίχλη Δροσιά Πάχνη Χαλάζι
Advertisements

Κανιούρα Ανθή Κεντρωτή Κατερίνα Αμπαρτσουμιάν Σάββας
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΟΝΟ (κυψέλες ενέργειας).
ΧΙΑΣΜΑΤΑ. ΧΙΑΣΜΑΤΑ Μενδελική κληρονομικότητα ο Μέντελ χρησιμοποίησε για τα πειράματά του το μοσχομπίζελο διότι: Χρησιμοποίησε μία ή δύο ξεχωριστές.
Μικροί μας φίλοι, Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι μια υπηρεσία που φροντίζει για την ασφάλειά σας σε περίπτωση που συμβαίνει μια καταστροφή.
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΟΦΙΑ ΒΡΕΤΤΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΡΕΤΤΟΥ ΑΝΘΗ ΓΚΕΜΟΥ ΑΝΘΗ ΓΚΕΜΟΥ.
Στάδια ανάπτυξης καλλιεργούμενων φυτών
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Βουλγάρογλου Γρηγόριος.
ΟΙ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΔΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ… Ηλιόπουλος Αναστάσης Κλάδου Εύα Κονίδης Ηλίας Φίλη Άννα.
7.1 Η εξέλιξη και οι μαρτυρίες της
Εργασία Στο Project Θέμα: Η Ελιά.
ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
Στο μάθημα αυτό θα περιγραφεί η βασική εσωτερική δομή ενός συστήματος υπολογιστή και ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά και η λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας.
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΚΟΥΡΤΕΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΙΟΛΟΓΟΣ.
1. Γενικά-Σκοπός 2. Γενική περιγραφή της περιοχής 3. Υφιστάμενη γεωργοοικονομική κατάσταση 4. Προβλήματα της περιοχής 5. Δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής.
ΑΝΘΟΙ ΦΥΛΛΑ ΚΑΡΠΟΙ.
ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Ανακεφαλαίωση προηγούμενου μαθήματος
Ως συντελεστής παραγωγής
Αναφερόμαστε στους σημερινούς υπολογιστές με τον όρο «», δηλαδή ένα σύνολο συσκευών και προγραμμάτων. Αναφερόμαστε στους σημερινούς υπολογιστές με τον.
ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ Η ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης
ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
3.6(2) ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΩΝ (Excel, CALC,…)
ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΟΝΟΜΑΤΑ:
ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Μύκητες και αλκοολική ζύμωση Η . Γαβρίλης
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Η αναπαραγωγή είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της ζωής
Η Αξία του Δάσους Τι είναι το δάσος διαφόρων φυτών (κυριαρχούν τα δέντρα) διαφόρων ζώων Είναι σύνολο: διαφόρων φυτών (κυριαρχούν τα δέντρα)
ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΛ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΚΡΑΣΙ»
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ
6.2 Η αναπαραγωγη στα φυτά.
6ο Κεφάλαιο: Αναπαραγωγή
ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ
Φυτικό Βασίλειο (440 εκ.χρ. πριν)
ΠΟΛΥΜΕΡΙΣΜΟΣ -ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ Όταν θα έχετε μελετήσει αυτή την ενότητα, θα μπορείτε: Να αναφέρετε διάφορα πετροχημικά προϊόντα που βρίσκονται στο περιβάλλον.
3ο εργαστήριο: Πολλαπλασιασμός της Ελιάς
Εισαγωγή στη Γεωργική Παραγωγή Εργαστήριο
ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ. Συστήματα βοτανικής ταξινόμησης είναι μέθοδοι και αρχές κριτηρίων βάσει των οποίων τα είδη των φυτών κατατάσσονται σε διάφορες ταξινομικές.
ΕΛΙΑ Olea europaea ΟΙΚ. Oleaceae
Εργασία για την Πρακτική άσκηση του φοιτητή Αντώνη Κουφάκη.
ΜΙΚΡΟΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ
Εγκεντρισμοί και ενοθφαλμισμοί. Ως εμβολιασμό εννοούμε την καλλιεργητική τεχνική με την οποία ενώνουμε τα μέρη δύο διαφορετικών φυτών με σκοπό την δημιουργία.
2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΥΧΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ.
Σιτάρι Triticum durum Tr. aestivum e. Σκοπός καλλιέργειας 1.Παραγωγή καρπού - αλευροποιία (γλιαδίνη / γλουτελίνη ) γλουτένη……. …..αντοχή αλεύρου - ζυμαρικά.
OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 14 ο μαθητικό συνέδριο με θέμα περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της αειφορίας «Αυτός ο κόσμος.
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΦΥΤΩΝ ΘΕΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ: «ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ» Γιακουμεττής.
Εφαρμοσμένη Γεωφυσική Γεωφυσικές Μέθοδοι στο πλαίσιο της Γεωτεχνικής Έρευνας για έργα Πολιτικού Μηχανικού Οι γεωφυσικές τεχνικές διακρίνονται σε: Α. Παθητικές.
Παραγωγή Αγενούς Πολλαπλασιαστικού υλικού
Online Multilingual Biological Agriculture eServices System for Organic Farmers, Traders, Institutions and Citizens.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
Δρ. Α. Ραφαηλίδης Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων (Πάτρα) ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΦΥΤΑ Αμφιγονική αναπαραγωγή στα ανθόφυτα (φυτά που έχουν άνθη) Το άνθος παράγει τους γαμέτες και συνεπώς αποτελεί το αναπαραγωγικό όργανο.
Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ TA ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΥΒΡΙΔΙΑ.
Το φυσιολογικό νεογέννητο βρέφος
ΤΕΙ ΑΜΘ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΕ
ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ.
ΜΙΚΡΟΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ
6.2 Η αναπαραγωγη στα φυτά.
Π.Γ.Ε.Σ.Σ. ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΨΕΚΑΣΤΙΚΟΥ ΝΕΦΟΥΣ (Spray drift)
Κεφάλαιο 4 Σπέρματα και φύτρωση Μέρη του σπέρματος:
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Στο μάθημα αυτό θα περιγραφεί η βασική εσωτερική δομή ενός συστήματος υπολογιστή και ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά και η λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Παραγωγή Πολλαπλασιαστικού υλικού

Στόχος του μαθήματος είναι οι σπουδαστές που θα έχουν ολοκληρώσει το μάθημα αυτό να είναι σε θέση να γνωρίζουν πρακτικά και θεωρητικά τις μεθόδους του αγενούς πολλαπλασιασμού που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού.

Επίσης στόχος του μαθήματος είναι οι σπουδαστές να γνωρίζουν και το νομοθετικό πλαίσιο που περιβάλλει την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού καλλωπιστικών, οπωροφόρων, σιτηρών, λαχανοκομικών και όλων των φυτών που χρησιμοποιούνται στη γεωργική παραγωγή.

ΕΓΓΕΝΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ Στον Εγγενή τρόπο πολλαπλασιασμού συμμετέχουν και τα δύο γένη του φυτού (αρσενικό και θηλυκό) Ενώνονται τα δύο αυτά μέρη και σχηματίζουν τον σπόρο που είναι και το όργανο πολλαπλασιασμού, (ο σχηματισμός του σπόρου ξεκινάει από την γονιμοποίηση των ανθέων)

Τα κυριότερα μέρη από τα οποία αποτελέιται ένας σπόρος είναι το έμβρυο, το ενδοσπέρμιο και τα περιβλήματα Ο σπόρος αποτελείται από δύο ή από μία κοτυληδόνα

Στα εσπεριδοειδή ο σπόρος έχει περισσότερα του ενός έμβρυα και ονομάζονται πολυεβρυονικοί Από τέτοιους σπόρους μπορούμε να πάρουμε περισσότερα από ένα έμβρυα

Μέθοδοι συλλογής σπόρων Με το χέρι Με αναρροφητικά εργαλεία Με κλάδεμα Με διαφόρους άλλους τρόπους Τοποθέτηση σε σακούλες, καθαρισμός από ξένες ύλες, αποθήκευση με τον ιδανικό τρόπο ώστε να διατηρηθεί η ζωτικότητά τους

Έλεγχος ζωτικότητας Με σπορά,μικρής ποσότητας και εκτίμηση του ποσοστού βλαστικότητας Με χρήση της μεθόδου του τετραζολίου όπου οι ζωτικοί σπόροι που αναπνέουν βάφονται κόκκινοι μετά την παραμονή τους για 24 ώρες σε διάλυμα τετραζολίου Δυσκολία στη ερμηνεία των αποτελεσμάτων Με χρήση άλλων μεθόδων

Λήθαργος των σπόρων ονομάζεται η κατάσταση όπου οι σπόροι παρόλο που βρίσκονται σε ιδανικές συνθήκες νερού και οξυγόνου δεν βλαστάνουν

Κατηγορίες ληθάργου ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ο οποίος οφείλεται σε αίτιες που έχουν να κάνουν με τη φυσιολογία του ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ο οποίος οφείλεται σε φυσικές αιτίες τις πιο πολλές φορές μηχανικής φύσης ΔΙΠΛΟΣ Και στα δυο μαζί (ελιά)

ΥΠΕΡΓΕΙΟ ΦΥΤΡΩΜΑ Ως υπέργειο ονομάζουμε τον τρόπο φυτρώματος όπου οι κοτυληδόνες εξέρχονται από το έδαφος κατά το φύτρωμα των σπόρων

ΥΠΟΓΕΙΟ ΦΥΤΡΩΜΑ Ως υπόγειο ονομάζουμε τον τρόπο φυτρώματος όπου οι κοτυληδόνες παραμένουν μέσα στο έδαφος κατά το φύτρωμα των σπόρων

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ 1) Ο πολλαπλασιασμός µε σπόρο είναι ένα είδος πολλαπλασιασμού με χαμηλό κόστος σε σύγκριση πάντα με τον αγενή 2) Είναι ο ιδανικός τρόπος πολλαπλασιασμού για δημιουργία νέων ποικιλιών 3) Προκαλείται αυξημένη γενετική παραλλακτικότητα που είναι χρήσιμη για την διαιώνιση των ειδών 4) Είναι δυνατή με επιλεγμένες διασταυρώσεις (επιλογή γονέων) η παραγωγή υβριδίων

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ 1) Δεν επιτυγχάνεται πιστή αναπαραγωγή της ποικιλίας (λόγω γενετικής παραλλακτικότητας) που διαφοροποιεί τους γονείς από τους απογόνους 2) Πολλά είδη φυτών εμφανίζουν προβλήματα στην βλάστηση των σπόρων τους 3) Παρουσιάζεται καθυστέρηση στη είσοδο στην καρποφορία σε σχέση με φυτά που παρήχθησαν με αγενή τρόπο πολλαπλασιασμό

Ο εγγενής πολλαπλασιασμός απαιτεί ιδανικό σπόρο Ο σπόρος μπορεί να προέρχεται από συλλογή από την φύση, από ειδικές φυτείες για την παραγωγή σπόρου που ονομάζονται μητρικές, από ειδικές σποροπαραγωγικές εταιρείες (οίκους), από κρατικούς φορείς (δασαρχεία)