Ίκτερος Γρίβα Ευαγγελία Παιδίατρος – Νεογνολόγος Καθηγήτρια ΤΕΙ Ηπείρου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
 Ενδογενή μεταβολικά νοσήματα  Υπερφαινυλαλανιναιμίες  Φαινυλκετονουρία.
Advertisements

Απόκλίσεις της σπονδυλικής στήλης Σκολίωση, Κύφωση, Λόρδωση
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ 5 Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΤΗΤΙΚΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ Τα οξέα της αλειφατικής σειράς με μικρό αριθμό ατόμων άνθρακα (μυρμηκικό, οξικό, προπιονικό, βουτυρικό)
Αιμολυτικές αναιμίες Μ Καρακάντζα. Ορισμός Αιμολυτικές αναιμίες είναι μία ετερογενής ομάδα αναιμιών που χαρακτηρίζονται από φυσιολογική παραγωγή ερυθρών.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΡΟΥΣΣΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ.
 Ο ρόλος της διατροφής στην καθημερινή ζωή και την άσκηση.  Τι ιδιαίτερες ανάγκες έχετε.  Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και την άσκηση.
Αποστολίδου Ευτέρπη Δεκέμβριος  Αιμορραγια από τον κόλπο  Κοιλιακό άλγος  Τραύμα  Τοκετός  Εξωμήτριος κύηση  Προεκλαμψία εκλαμψία  Ανακοπή.
ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ Οι περισσότερες μεταβολές που συμβαίνουν στην κύηση οφείλονται στην ορμονική έκκριση του πλακούντα. Εκτός από τον πλακούντα έντονη.
ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ. ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ Οι επιφάνειες της κεφαλής του μηριαίου καθώς και της κοτύλης απορροφούν τις πιέσεις Οι επιφάνειες.
Αισθητήρια Όργανα και Αισθήσεις 1.  Σύστημα αισθητηρίων οργάνων: αντίληψη μεταβολών εξωτερικού & εσωτερικού περιβάλλοντος  Ειδικά κύτταρα – υποδοχείς.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ Εύα Γραμουστιάνου ΜSc, PhD ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Πρελορέντζου Μαρία (21128) 8 ος Παιδικός Σταθμός Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης ( 25η οδός, πλατεία Αγίας Τριάδας )
Η ενίσχυση της κτηνοτροφίας στη Νέα ΚΑΠ Εισήγηση: Πεβερέτος Παναγιώτης Πρόεδρος ΣΕΚ Μέλος ΔΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Απρίλιος, 2015 Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή.
12. Αναπαραγωγή & ανάπτυξη Βιολογία Α’ Λυκείου. Αναπαραγωγή Το μόνο σύστημα που δεν είναι απαραίτητο για επιβίωση Ύπαρξη 2 διαφορετικών φύλων Πρωτεύοντα.
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα Κυριάκος Π Καρκούλιας Επίκ. Καθηγητής Πνευμονολογίας.
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 2006 ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Test.
Test.
Βιολογία Α΄ λυκείου Κεφ.3ο ΠΑΥΛΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ- ΒΙΟΛΟΓΟΣ
ΝΕΟΓΝΙΚΟΣ ΙΚΤΕΡΟΣ Κυφωνίδης Δημήτριος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής
Ενδογενή μεταβολικά νοσήματα Υπερφαινυλαλανιναιμίες Φαινυλκετονουρία
ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΝΤΙΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ
Αισθητήρια όργανα – αισθήσεις
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα
ΔΙΠΛΟΘΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Περιεχόμενα Εισαγωγή Είδη κίνησης Αρχή λειτουργίας μηχανισμών
Μετασχηματισμός Laplace συνέχεια
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ
Το φάσμα του λευκού φωτός
Μέτρηση Μήκους – Εμβαδού - Όγκου
Μετουσίωση Πρωτεϊνών Επιμέλεια: Ηλίας Μαυροματίδης, ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης
Απομόνωση και ταυτοποίηση
Μέτρηση όγκου Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ(6)
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων
2.2.1– Μείγματα.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΜΣ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ»
Επίδραση ορμονών στο γλυκογόνο του ήπατος και τη γλυκόζη του αίματος
Απομόνωση νουκλεικών οξέων
ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ - ΕΜΒΑΔΟΥ – ΟΓΚΟΥ.
Συγχώνευση.
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 5) Ηλ. Μαυροματίδης.
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ
ΟΥΡΑΙΜΙΚΟ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Ι. Δρίκος1, Ε. Ράγκου 1, Β. Μούγιου 1
Η σοκολάτα στη διατροφή μας
Καταστατική εξίσωση των ιδανικών αερίων
Μικροσκοπική παρατήρηση ζωικών κυττάρων
Μικροσκοπική παρατήρηση φυτικών κυττάρων
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ… Β΄ Λυκείου 3ο ΓΕΛ Εχεδώρου.
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα
Ένα εξ’ ολοκλήρου εργαστηριακό μάθημα
Μεσογειακή διατροφή.
أثر بعض استراتيجيات حل المشكلات الرياضية وتكوينها
ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΔΙΜΟΡΦΙΣΜΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
Τέστ Μπανάνας Test de la banane: Κάνε κλίκ!.
Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ (χρήση αντισταθμιστή)
ΑΣΚΗΣΗ 9 ΑΙΜΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ Πατήστε Esc να κλείσει η προβολή.
ΕιΣαγωγη ΣτιΣ ΒιοϊατρικεΣ ΕπιΣτημεΣ- ΑΣφαλεια Βιοϊατρικων ΕργαΣτηριων
ΩΚΥΤΟΚΙΝΗ (ΟΞΥΤΟΚΙΝΗ)
Μέτρηση πυκνότητας Εργαστηριακή Άσκηση 2 B′ Γυμνασίου
ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΓΛΥΚΟΖΟ-6-ΦΩΣΦΟΡΙΚΗΣ ΑΦΥΔΡΟΓΟΝΑΣΗΣ (G6PD)
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ίκτερος Γρίβα Ευαγγελία Παιδίατρος – Νεογνολόγος Καθηγήτρια ΤΕΙ Ηπείρου

Ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των νεογνών εμ­φανίζει μακροσκοπικά ορατό ίκτερο.

Το αρχικό προϊόν διάσπασης της αιμοσφαιρίνης εί­ναι η μη- συζευγμένη χολερυθρίνη (έμμεση χολερυθρίνη) η οποία είναι αδιάλυτη στο νερό αλλά διαλυτή στα λίπη. Μεταφέρεται στο αίμα συνδεδεμένη με αλβουμίνη. Προσλαμβάνεται από το ή­ παρ, όπου και συζεύγνυται μέσω του ενζύμου γλουκουρονική τρανσφεράση; σε συζευγμένη χολερυθρίνη {άμεση χολερυθρίνη), η οποία είναι υδατοδιαλυτή και αποβάλλεται με τη χολή στο έ­ ντερο και είναι ανιχνεύσιμη στα ούρα όταν τα επίπεδα ορού της αυξάνονται. Η επαναρρόψηση της χολερυθρίνης από το έντερο (εντεροηπατικός κύκλος) είναι αυξημένη όταν η πρόσληψη γάλα­τος είναι χαμηλή.

Αυτό οφείλε­ται στους κάτωθι λόγους:  η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης ελαττώνε­ται ταχύτατα μέσα στις πρώτες λίγες ημέρες μετά τη γέννηση λόγω αιμόλυσης  η διάρκεια ζωής των ερυθροκυττάρων των νε­ ογνών είναι αξιοσημείωτα βραχύτερη (70 ημέ­ρες) συγκριτικά με αυτών των ενηλίκων (120 ή­μερες}  ο ηπατικός μεταβολισμός της χολερυθρίνης εί­ναι λιγότερο αποτελεσματικός κατά τη διάρ­κεια των λίγων πρώτων ημερών της ζωής. Ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των νεογνών εμ­φανίζει μακροσκοπικά ορατό ίκτερο.

Ο ίκτερος είναι σημαντικός καθώς:  η μη-συζευγμένη χολερυθρίνη μπορεί να ενα­ποτεθεί στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα στα βασικά γάγγλια, προκαλώντας πυρηνικό ίκτερο.

Πυρηνικός ίκτερος  Πρόκειται για νευροτοξικότητα της χολερυθρίνης, που μπορεί να συμβεί όταν τα επίπεδα της μη-συζευγμένης χολερυθρίνης υπερβαίνουν τη δεσμευτική ικανότητα της αλβουμίνης ορού. Καθώς αυτή η ελεύθερη χολερυθρίνη είναι λιποδιαλυτή, διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Οι νευροτοξικές επιπτώσεις ποικίλουν σε σοβαρότητα από προσωρινές διαταραχές μέχρι την εμφάνιση καταστροφικών βλαβών και θανάτου.  Στις πρώι­μες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται ο λήθαργος και η φτωχή σίτιση. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, παρατηρείται ευερεθιστότητα και αυξημένος μυϊ­κός τόνος και το νεογνό μπορεί να εμφανίσει το­ξοειδή ράχη (οπισθότονο).  Τα νεογνά που επιβιώ­νουν μπορεί να αναπτύξουν  χορειοαθετωσική ε­γκεφαλική παράλυση (λόγω βλάβης των βασικών γαγγλίων),  μαθησιακές δυσκολίες και  νευροαισθητηριακή βαρηκοΐα.

 Ίκτερος σε ηλικία < 24 ωρών  Ο ίκτερος που εμφανίζεται μέσα στο πρώτο 24ωρο από τη γέννηση συνήθως οφείλεται σε αιμόλυση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναγνωρι­στεί επειδή η χολερυθρίνη είναι μη-συζευγμένη και μπορεί να αυξηθεί ταχύτατα φτάνοντας σε ιδιαί­τερα υψηλά επίπεδα.

Ίκτερος εμφανιζόμενος < 24 ώρες ζωής Αιμολυτικά νοσήματα :  Rhesus ασυμβατότητα  ΑΒΟ ασυμβατότητα  G-6ΡD ανεπάρκεια  σφαιροκυττάρωση, ανεπάρκεια πυρουβικής κινάσης Συγγενής λοίμωξη

Αιμολυτικές διαταραχές Αιμολυτική νόσος λόγω Rhesus ασυμβατότητας.  Η μητέρα πρέπει να είναι Rhesus αρνητική και το έμβρυο Rhesus θετικό  Στην πρώτη κύηση εφόσον η μητέρα δεν είναι ευαισθητοποιημένη δεν υπάρχει πρόβλημα  Στην διάρκεια της κύησης και κυρίως στον τοκετό ερυθρά του νεογνού που είναι Rhesus θετικό περνούν στην κυκλοφορία της μητέρας. Τα Rhesus θετικά ερυθρά φέρουν ένα αντιγόνο D. Η μητέρα αναγνωρίζει το αντιγόνο D και παράγει αντι D αντισώματα.  Τα αντι D αντισώματα σε επόμενη κύηση Rhesus θετικού εμβρύου περνούν στο έμβρυο και αιμολύουν τα ερυθρά του  Αυτό δεν συμβαίνει τώρα πια διότι μετά τον τοκετό δίνουμε στην μητέρα έτοιμα αντι D αντισώματα και έτσι η μητέρα δεν ευαισθητοποιέιται.

Αιμολυτικές διαταραχές Αιμολυτική νόσος λόγω Rhesus ασυμβατότητας. Τα πάσχοντα νεογνά συνήθως αναγνωρίζονται προγεννητικά και λαμβάνουν θεραπεία κατά την εμβρυϊκή ζωή, αν κριθεί αναγκαίο. Η γέννηση ενός νεογνού με βαριά αναιμία, ύδρωπα και ηπατοσπληνομεγαλία το οποίο ανα­πτύσσει ταχέως βαρύ ίκτερο, είναι πιο σπάνια. Α­ντισώματα μπορούν να αναπτυχθούν και σε rhesus αντιγόνα εκτός των D, καθώς και σε ομά­δες αντιγόνων αίματος Kell και Duffy, αλλά η αιμόλυση αυτού του τύπου είναι συνήθως πολύ λιγό­τερο σοβαρή.

 Ο πυρηνικός ίκτερος ήταν ένα σημαντικό αίτιο εγκεφαλικών βλαβών σε νεογνά με βαριά αιμολυτική νόσο, αλλά έχει καταστεί σπάνιος μετά την εισαγωγή της προφυλακτικής χορήγησης αντι-D ανοσοσφαιρίνης σε rhesus-αρνητικές μητέρες.

ΑΒΟ ασυμβατότητα  Αυτή η μορφή ασυμβα­τότητας είναι πιο συνηθισμένη σήμερα από ότι η rhesus ασυμβατότητα. Τα περισσότερα ΑΒΟ α­ντισώματα είναι τύπου ΙgΜ και δεν διαπερνούν τον πλακούντα, αλλά ορισμένες γυναίκες ομάδας αίματος Ο έχουν ΙgG αντι-Α-αιμολυσίνη στο αίμα που μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και να αιμολύσει τα ερυθροκύτταρα του νεογνού με ο­μάδα αίματος Α. Περιστασιακά τα νεογνά ομά­δας αίματος Β προσβάλλονται από αντι-Β-αιμολυσίνες. Η αιμόλυση που προκαλείται είναι συνή­θως λιγότερο σοβαρή από αυτήν της rhesus α­συμβατότητας.  Τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης του νεογνού είναι συνήθως φυσιολογικά και μόνο ε­λάχιστα ελαττωμένα και αντίθετα από την rhesus ασυμβατότητα, δεν παρατηρείται ηπατο­ σπληνομεγαλία. Η δοκιμασία άμεσης Coombs εί­ναι συνήθως ασθενώς θετική και στο αίμα συχνά ανιχνεύονται αιμολυσίνες. Ο ίκτερος συνήθως φτάνει στα μέγιστα επίπεδα μεσα στις πρώτες 12-72ώρες.

 G-6ΡD ανεπάρκεια. Οι παραλλαγές της Μεσο­γείου και της Μέσης και Απω-Ανατολής μπορεί να προκαλέσουν νεογνικό ίκτερο. Στους γονείς των πασχόντων νεογνών πρέ­πει να δοθεί λίστα φαρμάκων που πρέπει να αποφεύγονται διότι μπορεί να προκαλέσουν αιμό­λυση.  Η σφαιροκυττάρωση είναι πολύ λιγότερο συ­νηθισμένη από την G-6ΡD ανεπάρκεια. Συχνά υπάρχει, αλλά όχι πάντα, θετι­κό οικογενειακό ιστορικό. Η πάθηση μπορεί να διαγνωστεί μέσω ανεύρεσης σφαιροκυττάρων σε επίχρισμα αίματος.

Ίκτερος σε ηλικία 24 ωρών έως 2 εβδομάδων  Φυσιολογικός ίκτερος  Ίκτερος θηλασμού  Λοιμώξεις, π.χ. ουρολοίμωξη  Αιμόλυση, π.χ. G-6ΡD ανεπάρκεια, ΑΒΟ ασυμβατότητα  Εκχυμώσεις  Πολυκυπαραιμία  Σύνδρομο Crigler- Najjar

Ίκτερος εμφανιζόμενος μεταξύ της 2ης ημέρας - 2ης εβδομάδας της ζωής Φυσιολογικός ίκτερος  Ευθύνεται για τις περισσότερες περιπτώσεις νεο­γνικού ίκτερου κατά τη διάρκεια αυτής της περιό­δου. Πρέπει να αποκλεισθούν άλλες καταστάσεις πριν χαρακτηριστεί ο ίκτερος του νεογνού ως φυ­σιολογικός.

Ίκτερος θηλασμού  Το μητρικό γάλα μπορεί να επιτείνει τον ίκτερο σε υγιή νεογνά. Η υπερχολερυθριναιμία είναι μη-συζευγμένου τύπου και μπορεί να είναι παρατετα­μένης διάρκειας. Το αίτιο είναι άγνωστο. Σε ορι­σμένα νεογνά ο ίκτερος φαίνεται να επιτείνεται ε­άν η πρόσληψη γάλατος είναι φτωχή λόγω καθυ­στέρησης της εδραίωσης του θηλασμού που οδη­γεί σε αφυδάτωση του νεογνού. Ο θηλασμός θα πρέπει να συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι τα ε­πίπεδα χολερυθρίνης θα πέσουν αν διακοπεί.

Λοίμωξη  Ένα νεογνό που πάσχει από κάποια λοίμωξη μπορεί να αναπτύξει μη-συζευγμένη υπερχολερυ­θριναιμία λόγω φτωχής πρόσληψης υγρών, αιμόλυσης, ελαττωμένης ηπατικής λειτουργίας και αυ­ξημένης εντεροηπατικής κυκλοφορίας. Εάν τεθεί υπόνοια λοίμωξης θα πρέπει να διεξαχθεί ο κα­τάλληλος εργαστηριακός έλεγχος και να αρχίσει η θεραπευτική αντιμετώπιση. Πιο συγκεκριμένα, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εκδηλωθούν οι ουρο­λοιμώξεις.

Ίκτερος σε ηλικία >2 εβδομάδων Έμμεση υπερχολερυθριναιμία :  Φυσιολογικός ίκτερος ή ίκτερος θηλασμού  Λοίμωξη (ιδίως ουρολοίμωξη)  Υποθυρεοειδισμός  Αιμολυτική αναιμία, π.χ. G-6ΡD ανεπάρκεια  Υψηλή απόφραξη πεπτικού Άμεση υπερχολερυθριναιμία (>15% της συνολικής χολερυθρίνης ):  Απόφραξη χοληφόρων  Νεογνική ηπατίτιδα

Ίκτερος σε ηλικία >2 εβδομάδων (επιμένων ή παρατεινόμενος νεογνικός ίκτερος)  Ο ίκτερος σε νεογνά ηλικίας μεγαλύτερης των 2 ε­ βδομάδων ονομάζεται επίμονος ή παρατεινόμε­νος νεογνικός ίκτερος. Στα περισσότερα νεογνά, η υπερχολερυθριναιμία είναι και πάλι μη-συζευγμένου τύπου (έμμεση), αλλά αυτό θα πρέπει να επι­βεβαιωθεί με εργαστηριακό έλεγχο.

Σε παρατεινόμενη υπερχολερυθριναιμία μη- συζευγμένου τύπου (έμμεση):  ο "ίκτερος μητρικού θηλασμού" αντιπροσωπεύ­ει το συνηθέστερο αίτιο. Προσβάλλονται περί­ που το 15% των υγιών νεογνών που θηλάζουν. Ο ίκτερος σταδιακά υποχωρεί και εξαφανίζε­ται μέχρι την ηλικία των 3-4 εβδομάδων  θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το ενδεχόμενο λοίμωξης, ιδίως ουρολοίμωξης

 ο συγγενής υποθυρεοειδισμός θα πρέπει να αποκλεισθεί καθώς μπορεί να εκδηλωθεί με παρατεινόμενο ίκτερο πριν τα κλινικά χαρακτηρι­στικά του όπως ιδιάζον προσωπείο, ξηροδερμία, υποτονία και δυσκοιλιότητα καταστούν εμφανή. Τα πάσχοντα νεογνά θα πρέπει να α­ναγνωρίζονται μέσω του νεογνικού ανιχνευτι­κού ελέγχου (Guthrie test)

Βαρύτητα ίκτερου  Ο ίκτερος είναι ευκολότερο να διαπιστωθεί μέσω πρόκλησης λεύκανσης του δέρματος κατόπιν πίε­σης με το δάκτυλο. Ο ίκτερος έχει την τάση να αρχίζει να εμφανίζεται από την κεφαλή και το πρόσωπο και να επεκτείνεται προς τα κάτω στον κορμό και στα άκρα.  Σε ορισμένα κέντρα χρησιμο­ποιείται ένα διαδερμικό χολερυθρινόμετρο, αλλά αν ο ίκτερος φαίνεται κλινικά σημαντικός ή αν υ­πάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τη βαρύτητα του, θα πρέπει να γίνει έλεγχος των επιπέδων χολερυ­θρίνης σε δείγμα αίματος.

Αντιμετώπιση  Η ελαττωμένη πρόσληψη γάλατος και η αφυδά­τωση επιτείνουν τον ίκτερο, αλλά διάφορες μελέ­τες απέτυχαν να δείξουν ότι η προσθήκη νερού ή διαλύματος δεξτρόζης στο γάλα μητρικού θηλα­σμού, οδηγούν σε μείωση του ίκτερου. Η φωτοθεραπεία είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη θε­ραπευτική μέθοδος, ενώ η αφαιμαξομετάγγιση χρησιμοποιείται σε πιο βαριές περιπτώσεις.

Φωτοθεραττε ία  Το φως (μήκος κύματος 450 nm) της κυανής ζώ­νης του ορατού φάσματος μετατρέπει την ασύζευκτη χολερυθρίνη σε μια αβλαβή υδατοδιαλυτή χρωστική μέσω φωτοδιάσπασης.. Τα μάτια του νεογνού καλύπτο­νται, καθώς το έντονο φως δεν είναι καλά ανεκτό και έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί αμφιβληστροειδικές βλάβες σε πειραματόζωα  Πιο πρόσφατα έχει ανακαλυφθεί ένα ινοοπτικό κλινοσκέπασμα το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στο δέρμα. Η λάμπα φωτοθεραπείας και το ειδικό κλινοσκέπασμα μπορούν να χρησιμο­ποιηθούν ταυτοχρόνως (εντατική (διπλή) φωτοθεραπεία).

Αφαιμαξομετάγγιση  Αφαιμαξομετάγγιση (ΑΦΜ) απαιτείται όταν χολερυθρίνη αυξηθεί σε επίπεδα τα οποία θεω­ρούνται επικίνδυνα.  Οι ΑΦΜ διεξάγονται κλασικά μέσω ενός ομφαλικού φλεβοκαθετήρα διαμέσου εναλ­λασσόμενης απόσυρσης κλασμάτων ML αί­ματος του νεογνού και αντικατάστασης τους α­πό αίμα δότη. Η τεχνική μπορεί να διεξαχθεί μέσω έγχυσης αίματος από μια περιφερική φλέβα ενόσω αποσύρεται αίμα από μια αρτηριακή γραμμή.