Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΟΜ107(3η -4η εβδ.)Κατηγορίες βαφών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΟΜ107(3η -4η εβδ.)Κατηγορίες βαφών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΟΜ107(3η -4η εβδ.)Κατηγορίες βαφών
Α) προσωρινές βαφές : Στις προσωρινές βαφές χρησιμοποιούνται χρωστικές με μεγάλο Μ.Β , οι οποίες απλώς εναποτίθενται στην επιφάνεια μαλλιών χωρίς να εισχωρούν στο φλοιό της τρίχας . Οι βαφές αυτές απομακρύνονται εύκολα με το πρώτο λούσιμο. Συνήθως είναι βασικές ή όξινες χρωστικές όπως ανθρακινόνες, τριφαινυλομεθάνια και κυκλοφορούν σε μορφή υδατικών ή υδατοαλκοολικών διαλυμάτων. Β)ημιμόνιμες βαφές : Στις βαφές αυτές χρησιμοποιούνται χρωστικές μικρού Μ.Β. όπως νιτροφαινυλενοδιαμίνες κ.α. . Οι χρωστικές αυτές εισχωρούν στο φλοιό της τρίχας και αντέχουν σε 3-6 λουσίματα . Δίνουν τη δυνατότητα για χρωματισμούς στα μαλλιά από κίτρινο μέχρι πορτοκαλί , πράγμα που δεν επιτυγχάνεται με τις βαφές που βασίζονται σε οξειδωτικούς παράγοντες . Κυκλοφορούν στο εμπόριο σε μορφή λοσιόν ή σε μορφή ανιονικών ή κατιονικών σαμπουάν . Ε

2

3 Γ)μόνιμες βαφές : Οι μόνιμες βαφές αντέχουν στα λουσίματα και σε άλλους εξωτερικούς παράγοντες , όπως το βούρτσισμα πλέον χρησιμοποιούμενη μέθοδο βαφής μαλλιών . Στην περίπτωση αυτή η χρώση των μαλλιών γίνεται με χρήση οξειδωτικών χρωστικών που είναι ουσίες άχρωμες κατά τη στιγμή της επαφής με τα μαλλιά και μετατρέπονται σε χρωματισμένες πάνω στα μαλλιά σαν αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων .

4 ΚΟΜ107(3η-4η εβδ.) Οι αντιδράσεις αυτές είναι αντιδράσεις οξείδωσης που πραγματοποιούνται σε αλκαλικό περιβάλλον ( παρουσία αμμωνίας ) με την επίδραση ενός οξειδωτικού παράγοντα που συνήθως είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου . Το υπεροξείδιο του υδρογόνου δε χρησιμοποιείται μόνο σαν οξειδωτικό αλλά και για να ξεβάφει τα μαλλιά που πρόκειται να βαφούν , πράγμα που κάνει το χρώμα των μαλλιών πιο ανοικτό και επιτρέπει έτσι το σχηματισμό καινούργιων ανταυγειών κατά τη βαφή.

5 Οι βαφές αυτές κυκλοφορούν στο εμπόριο σε μορφή σαμπουάν , λόγω της ευκολίας στη χρήση τους . Το σύστημα αποτελείται από το διάλυμα της χρωστικής με κάποιο επιφανειοδραστικό ( π.χ. ελαϊκό αμμώνιο ), στο οποίο προστίθεται την ώρα της χρησιμοποίησής του, ένα διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου που περιέχεται σε χωριστό περιέκτη . Το μίγμα αυτό απλώνεται στα μαλλιά και αφήνεται για λεπτά , ανάλογα με την επιθυμητή απόχρωση . Έπειτα τα μαλλιά πλένονται με νερό και στην συνέχεια λούζονται με ένα κατάλληλο σαμπουάν ώστε να αφαιρεθεί η χρωστική που δεν απορροφήθηκε από τα μαλλιά και να απομακρυνθεί η βαφή από το δέρμα .

6 Οξυζενέ Χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητικό προϊόν ,μαζί με τις βαφές και  βοηθάει για τη διάλυση της βαφής, για να ανοίγει το χρώμα των φυσικών μαλλιών από 1-4 τόνους, για τον καθαρισμό των βαμμένων μαλλιών, για τον αποχρωματισμό φυσικών μαλλιών ,για την κάλυψη των λευκών μαλλιών, για να σκουρύνουμε το χρώμα των μαλλιών, για να βάψουμε στο ίδιο ύψος τόνου με το ήδη υπάρχον χρώμα ,για την προετοιμασία δύσκολων μαλλιών να δεχτούν τη βαφή ,για την προετοιμασία των φυσικών μαλλιών που βάφονται για πρώτη φορά και μετά από ντεκολορασιόν ή ντεκαπάζ ανάλογα την περίπτωση. Η δύναμή του εξαρτάται από το πόσων βαθμών είναι το οξυζενέ που χρησιμοποιούμε. Υπάρχει οξυζενέ των % ,20 - 6% ,30 - 9% και % βαθμών . Επίσης με την μίξη δύο οξυζενέ διαφορετικών βαθμών (10+20 ,20+30 , 30+40) σε ίσες ποσότητες, μπορούμε να δημιουργήσουμε οξυζενέ των 15, 25 και 35 βαθμών . Κυκλοφορεί σε μορφή κρέμας από 60 ml έως 4000 ml .

7 Αν το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας είναι καστανό, καστανό ανοιχτό ή ξανθό και θέλουμε να το κάνουμε ακόμα πιο ανοιχτό χωρίς τεχνικές εργασίες ,μπορούμε πολύ εύκολα . Συλλέγουμε άνθη χαμομηλιού και τα αποξηραίνουμε. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν και κατόπιν τα σουρώνουμε. Το υγρό αυτό το φυλάμε σ‘ ένα μπουκάλι με βιδωτό καπάκι . Η επόμενη κίνησή μας είναι να επιλέξουμε ένα σαμπουάν με χαμομήλι και να λούσουμε τα μαλλιά μας. Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία του λουσίματος, τα σκουπίζουμε καλά. Κατόπιν, ρίχνουμε στα μαλλιά μας το υγρό (χαμομήλι) που έχουμε φυλάξει στο μπουκάλι και χωρίς να ξεβγάλουμε, τα στεγνώνουμε στον ήλιο . Είναι μια εύκολη αλλά χρονοβόρα διαδικασία και ενδείκνυται για άτομα που θέλουν να κάνουν μια σταδιακή αλλαγή χρώματος των μαλλιών τους, χωρίς να χρησιμοποιήσουν οξειδωτικά προϊόντα .

8 Χένα και μαλλιά Η χένα ως φυτική χρωστική ουσία που είναι χρησιμοποιείται για το χρωματισμό των μαλλιών, γι αυτό αρκετές γυναίκες επιλέγουν να βάψουν τα μαλλιά τους με χένα. Τη βρίσκουμε σε σκόνη και σε σαμπουάν σε διάφορες αποχρώσεις . Για να εφαρμόσουμε τη χένα σε σκόνη στα μαλλιά μας, βάζουμε σε ένα μπωλ 50 γραμ. σκόνη και τόσο νερό ώστε να γίνει ένα πηχτό μείγμα . Φοράμε γάντια και με τα χέρια μας απλώνουμε το μείγμα στα λουσμένα μαλλιά μας . Στη συνέχεια τα σκεπάζουμε μ’ ένα ναϋλον ή με πλαστικό σκούφο και το αφήνουμε να δράσει ανάλογα με το πόσο έντονη απόχρωση θέλουμε να έχουν τα μαλλιά μας .Αφού ολοκληρωθεί ο χρόνος παραμονής ξεπλένουμε με άφθονο νερό . Το σαμπουάν χένας το χρησιμοποιούμε δύο φορές την εβδομάδα ειδικά μετά από βαφή χένας σε σκόνη . Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η συχνή χρήση της χένας προκαλεί ξηρότητα, αγριεύει, αφυδατώνει τα μαλλιά και δεν μας επιτρέπει να κάνουμε οποιαδήποτε τεχνική εργασία στα μαλλιά μας όπως περμανάντ, βαφή, ίσιωμα διαρκείας κ.ά, γιατί τα μαλλιά θα γεμίσουν λεκέδες πράσινου χρώματος, θα προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα της κεφαλής και θα γίνει σπάσιμο των τριχών . Οι τεχνικές εργασίες επιτρέπονται μόνο όταν έχει γίνει καθαρισμός των μαλλιών από τη χένα με λοσιόν της περμανάντ ή με λευκό οινόπνευμα .

9 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑΣ ΒΑΦΗΣ ΜΑΛΛΙΩΝ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑΣ ΒΑΦΗΣ ΜΑΛΛΙΩΝ Μια βαφή μαλλιών θα πρέπει να έχει τις εξής ιδιότητες: Να μην καταστρέφει τις ρίζες των μαλλιών Να μην ερεθίζει ή ευαισθητοποιεί το δέρμα Να είναι σταθερή στην επίδραση του αέρα , του ηλιακού φωτός του ιδρώτα και του βουρτσίσματος Να μην αλλάζει χρώμα ή να ξεβάφει όταν χρησιμοποιούνται άλλα καλλυντικά όπως λακ, μπριγιαντίνες, προϊόντα για βοστρύχωση Θα πρέπει να παραμένουν σταθερές στις μορφές που παρασκευάζονται και κυκλοφορούν στο εμπόριο μέχρι να χρησιμοποιηθούν.

10 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΒΑΦΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ
Οι βαφές που χρησιμοποιούνται συνήθως από συνδυασμό δυο ή περισσότερων χρωστικών ώστε να επιτυγχάνεται η επιθυμητή απόχρωση . Η ποσότητα που χρησιμοποιείται κυμαίνεται από ml . Η συχνότητα της χρήσης εξαρτάται από το είδος της βαφής και την ταχύτητα με την οποία μεγαλώνουν τα μαλλιά . Για τις προσωρινές βαφές απαιτείται χρήση μια φορά την εβδομάδα ενώ οι μόνιμες βαφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μια φορά το μήνα . Εκτός από τις χρωστικές οι βαφές μπορεί να περιέχουν και άλλες προσθετικές ουσίες που βοηθούν στο εύκολο χτένισμα των μαλλιών στη διατήρηση της φόρμας τους στο να δίνουν όγκο , λάμψη κ.α.

11 ΒΑΦΕΣ ΜΑΛΛΙΩΝ : ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΜΨΗ
ΒΑΦΕΣ ΜΑΛΛΙΩΝ : ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΜΨΗ Ποιες ουσίες που περιέχονται σε βαφές είναι επικίνδυνες; Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε μια από τις γνωστότερες βαφές που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά, μετρήθηκαν 50 χημικές ουσίες στην κρέμα-βαφή, 7 στο εξελικτικό γαλάκτωμα και 22 στη μαλακτική κρέμα που εφαρμόζεται μετά τη βαφή. Αρκετές από αυτές τις ουσίες που περιέχονται στις βαφές, ελέγχονται εδώ και πολλά χρόνια για την επικινδυνότητά τους. Ο οξικός μόλυβδος (lead acetate) είναι μια τοξική ουσία, που έχει εγκριθεί για χρήση σε βαφές μαλλιών, σε συγκέντρωση όμως που δεν υπερβαίνει το 0,6%.

12 Πολλές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως στις βαφές βασίζονται σε συνθετικά διαλύματα πίσσας ή άλλων παραγώγων του πετρελαίου, ενώ μερικές άλλες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα της κεφαλής, να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν καρκίνο σε πειραματόζωα και πιθανότατα στον άνθρωπο. Η συχνότερα χρησιμοποιούμενη χημική ουσία αυτής της κατηγορίας είναι η PPD (p-phenylenediamine), η οποία δίνει ιδιαίτερα σταθερό χρώμα και ανθεκτικό σε πολλαπλά λουσίματα. Μερικές άλλες ύποπτες ουσίες είναι η 4-MMPD (4-methoxy-m-phenylenediamine), η 4-chloro-m-phenylenediamine, η 2-4-toluenediamine, η 2-nitro-p-phenylenediamine και η 4-amino-2-nitrophenol, ενώ συνεχώς ανακαλύπτονται όλο και περισσότερες, των οποίων η επικινδυνότητα είναι άγνωστη. Σημειώνεται ότι οι φυτικές βαφές, οι ανταύγειες (που δεν έρχονται σε επαφή με το δέρμα), οι βαφές χέννας, αλλά και τα χρωμοσαμπουάν, θεωρούνται πιο ασφαλείς μέθοδοι χρωματισμού των μαλλιών.

13 Σε τι αναφέρονται συνήθως τα παράπονα των καταναλωτών;
Στο Τμήμα Καλλυντικών Προϊόντων της Αμερικανικής Διεύθυνσης Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αλλά και στις ανάλογες υπηρεσίες πολλών χωρών, τα παράπονα των καταναλωτών για προϊόντα περιποίησης μαλλιών, κρατούν μια από τις πρώτες θέσεις. Τα παράπονα αυτά αναφέρονται συνήθως σε απώλεια μαλλιών, σπάσιμο τριχών, απολέπιση, κάψιμο ή ξηρότητα του δέρματος της κεφαλής. Επίσης, σε μερικές περιπτώσεις αναφέρονται αλλεργικές αντιδράσεις όπως κοκκινίλα ή φαγούρα, οι οποίες πολύ σπάνια μπορούν να εξελιχθούν σε πρήξιμο, δημιουργία φυσαλίδων στο πρόσωπο, αλλά και δυσκολία στην αναπνοή, οπότε καθίσταται απαραίτητη η αναζήτηση ιατρικής φροντίδας.

14 Σε ποιες περιπτώσεις αποφεύγουμε την εφαρμογή βαφής
Σε ποιες περιπτώσεις αποφεύγουμε την εφαρμογή βαφής Όταν υπάρχουν δερματικά νοσήματα . Όταν έχει προηγηθεί χένα στα μαλλιά . Όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας και γίνονται χημειοθεραπείες . Όταν υπάρχει ιατρικό ιστορικό ,όπου ακολουθούμε κάποια θεραπεία  και γίνεται λήψη φαρμάκων . Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Σε αλλεργικές καταστάσεις . Όταν υπάρχει έμμηνος ρήση . Όταν το τεστ ευαισθησίας βγει θετικό .

15 Πόσο επικίνδυνες είναι οι βαφές όταν μπουν στα μάτια ή καταποθούν;
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέχουν όσοι κάνουν βαφές, είναι να μην έλθει το προϊόν σε επαφή με τα μάτια, αφού μπορεί να προκαλέσει από απλή διαταραχή της όρασης, μέχρι και τύφλωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις η βαφή μπαίνει στα μάτια όταν ο καταναλωτής προσπαθεί να βάψει τα φρύδια ή τις βλεφαρίδες του (!). Σημειώνεται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων, κανένα προϊόν βαφής μαλλιών που να είναι κατάλληλο για χρήση σε φρύδια ή βλεφαρίδες. Επίσης, η κατάποση των ουσιών αυτών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση, μια κατάσταση που μπορεί να παρατηρηθεί κυρίως σε άνδρες που επιχειρούν να βάψουν το μουστάκι τους (!). Πρέπει να γίνονται βαφές όταν μια γυναίκα είναι έγκυος ή θηλάζει; Οι βαφές, επειδή ακριβώς περιέχουν επικίνδυνες ή άγνωστης επικινδυνότητας χημικές ουσίες, θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της κύησης, ή όσο η γυναίκα θηλάζει το μωρό της, ώστε να μην προκληθεί η παραμικρή βλάβη στον ευαίσθητο εμβρυϊκό ή παιδικό οργανισμό, από την διάχυση των ουσιών στο αίμα ή το μητρικό γάλα.

16 Πώς μπορούν να προστατευτούν οι καταναλωτές;
Μερικές απλές οδηγίες για την προστασία των καταναλωτών είναι: Προσεκτική τήρηση των οδηγιών που αναγράφονται στο φυλλάδιο της βαφής Ακρίβεια στους χρόνους εφαρμογής της βαφής Αποτροπή χρήσης βαφών σε μικρές ηλικίες Βάψιμο μαλλιών όσο αραιότερα γίνεται Προτίμηση ανοιχτόχρωμων και αποφυγή των σκούρων, και ιδίως των μαύρων, βαφών Πλήρης αποφυγή βαφής φρυδιών, βλεφαρίδων, μουστακιού ή άλλων σημείων του σώματος, εκτός της κεφαλής Προσοχή ώστε να μην μπει στα μάτια ή να μην καταποθεί η βαφή Μετά το τέλος του βαψίματος, πολύ καλό ξέπλυμα των μαλλιών με χλιαρό νερό Οι βαφές δεν πρέπει να εφαρμόζονται αν υπάρχουν πληγές στο δέρμα της κεφαλής Αν χρησιμοποιηθεί νέα βαφή, θα πρέπει να γίνει πρώτα δοκιμή στο δέρμα Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το μείγμα γαλακτώματος-βαφής που περισσεύει θα πρέπει να απορρίπτεται Δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύονται προϊόντα βαφής διαφορετικών εταιρειών, διότι μπορούν να προκύψουν βλαπτικές για τον οργανισμό ουσίες Πρέπει να αποφεύγονται τα ανώνυμα προϊόντα, διότι ενδέχεται να περιέχουν απαγορευμένες ουσίες Οι βαφές θα πρέπει να φυλάσσονται σε σημείο που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα παιδιά Αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, όπως η αλλεργική αντίδραση, θα πρέπει να αναφερθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προστατευτούν οι υπόλοιποι καταναλωτές.

17 ΑΠΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ
Για την λεύκανση των μαλλιών και την απόκτηση ξανθών ανταυγειών χρησιμοποιείται μίγμα αμμωνίας και υπεροξειδίου του υδρογόνου (20 vol.). Έπειτα χρησιμοποιείται μια βαφή κυανού χρώματος που περιέχει 1 : κυανού του μεθυλενίου ΣΥΝΤΑΓΗ Perhydrol ml Τρυγικό οξύ gr Κασσιτερικό νάτριο ml Απιονισμένο νερό μέχρι ml Αμμωνία ( 25 % ) ml Ελαϊκό αμμώνιο gr Σε περίπτωση που πρέπει να απομακρυνθεί από τα μαλλιά η βαφή είτε διότι χρησιμοποιήθηκε κατά λάθος είτε διότι επιθυμείται ο σχηματισμός ανταυγειών ανοιχτότερου χρώματος σε βαμμένα μαλλιά χρησιμοποιούνται διάφορα προϊόντα ανάλογα με το είδος της βαφής .

18


Κατέβασμα ppt "ΚΟΜ107(3η -4η εβδ.)Κατηγορίες βαφών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google