Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Κουτρούμπα Αγγελική Μάρκου Κωνσταντίνα

2 Η σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών, αποτελούσε και αποτελεί, ένα από τα βασικά σημεία όλων των προγραμμάτων πρόληψης των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

3 Ο Ignaz Semmelweis είχε διαπιστώσει ήδη από το 1847 την εμφάνιση του επιλόχιου πυρετού και καθιέρωσε χρήση σκληρών βουρτσών καθαρισμού των χεριών.

4 ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ
I. ΜΟΝΙΜΗ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΙΙ. ΠΑΡΟΔΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ

5 I) ΜΟΝΙΜΗ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ
Απομονώνονται μόνιμα απο το δέρμα π.χ ( Coaulase –negative Staphylococci, Corynobacterium, propionibacterium ) Δεν προκαλούν συστηματικές λοιμόξεις Δεν απομακρίνεται με το πλήσιμο των χεριών παρά μόνο με χρήση αντισηπτικών παραγόντων.

6 ΙΙ)ΠΑΡΟΔΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ
Μεταφέρεται μέσο της επαφής με τον ασθενή ή μολυσμένα αντικείμενα Ειναι κατα κανονα παθογόνοι μικροοργανισμοί συχνά συσχετίζονται με τις Νοσοκομειακές Λοιμώξεις Απομακρύνεται σε μεγάλο βαθμό με το πλύσιμο των χεριών

7 ΟΡΙΣΜΟΙ Αντιμικροβιακό σαπούνι Αντισηπτικό πλύσιμο των χεριών
Αντισηψία χεριών Αντισηπτικοί παράγοντες Υπολειμματική δράση Επάλειψη με αλκοολούχο διάλυμα

8 ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ Ι. ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΙΙ. ΑΝΤΙΣΗΨΙΑ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ

9 Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται:
Ι. ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ Απομάκρινση ορατών ρύπων,βιολογικών υλικών και παροδικής μικροβιακής χλωρίδας Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται: ποσότητα του σαπουνιού ( απαιτούνται 3-5 ml) τη διάρκεια πλυσίματος (≥15") την εφαρμοζόμενη τεχνική

10 ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Κατά την επαφή µε αίµα, βιολογικά υγρά, βλεννογόνους, λοιµώξεις δέρµατος. Κατά την επαφή µε αντικείµενα και επιφάνειες µολυσµένα µε αίµα ή βιολογικά υγρά. Μετά την αποµάκρυνση υγρών που έχουν µολύνει επιφάνειες και τον καθαρισµό χρησιµοποιηµένων εργαλείων και οργάνων.

11 Χρήση γαντιών Η χρήση γαντιών, προστατεύει τους ασθενείς από τη µικροβιακή χλωρίδα των χεριών του προσωπικού αλλά και το προσωπικό από την επαφή με τα βιολογικά υγρά των ασθενών. Μετά την αφαίρεση των γαντιών και πριν την τοποθέτηση νέων, µεσολαβεί πάντα πλύσιµο των χεριών (µε νερό και σαπούνι).

12

13 ΙΙ. ΑΝΤΙΣΗΨΙΑ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ
Απομάκρινση της παροδικής μικροβιακής χλωρίδας. Εφαρμόζεται πριν και μετα από κάθε επαφή με τον ασθενή. Αντισηπτικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται : Αλοολούχα Χλωρεξιδίνη Άλατα τεταρτογένους αμμωνίου

14 Ορθός τρόπος χρήσης αντισηπτικού διαλύματος.

15 Προσοχη στισ ροζ περιοχεσ!!!
Χρωματική ζωνοποίηση της πρόσθΙας και οπίσθιας περιοχής των χεριών ανάλογα με την προσοχή που δίνεται σε αυτές κατα το πλήσιμο η την εφαρμογή αντισηπτικού διαλύματος.

16 ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΩΣΟΠΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ
Μελέτες παρατήρησης σχετικά με τη συμμόρφωση του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού στην υγιεινή των χεριών, έδειξαν απογοητευτικά αποτελέσματα. Η συμμόρφωση κυμαίνονταν από 5 -81%, με μέσο όρο 40%.

17 Παράγοντες που επηρεάζουν τη συμμόρφωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού
Το πλύσιμο των χεριών προκαλεί ερεθισμούς και ξηρότητα του δέρματος Δυσχέρεια στην πρόσβαση του εξοπλισμού πλυσίματος Έλλειψη απαραίτητου εξοπλισμού (σαπούνι , χαρτοπετσέτες κ.α.) Έλλειψη χρόνου Προτεραιότητα στις νοσηλευτικές ανάγκες του ασθενή Πεποίθηση ότι το πλύσιμο των χεριών επηρεάζει τις σχέσεις με τον ασθενή Αίσθηση προστασίας από τα γάντια Άγνοια του τρόπου και των ενδείξεων για το πλύσιμο των χεριών Αμέλεια-Ελλειψη προσωπικής ευθηνής

18 Στρατηγικές για την αύξηση της συμμόρφωσης του προσωπικού
1) Εκπαίδευση 2) Σύστημα επιτήρησης και ανατροφοδότησης 3) Εξασφάλιση απαραίτητου και άμεσα προσβασημου εξοπλισμού (σαπούνι και νερό , αλκοολούχα διαλύματα, χαρτοπετσέτες κ.λπ.) 4) Εκπαίδευση του ασθενή να απαιτεί τη συμμόρφωση του προσωπικού στην υγιεινή των χεριών 5) Αφίσες υπενθύμισης 6) Διάθεση προϊόντων για την φροντίδα του δέρματος και των χεριών

19

20 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Center for disease control and prevention,
MMWR, Recommendations and Reports, Guideline for Hand Hygiene in Health – Care Settings, October 25, 2002/Vol.51/No.RR – 16. Health Canada Laboratory Center for Disease Control, Hand Washing, Cleaning, Disinfection and Sterilization in Health Care, December 1998, Vol.24S8. Υγιεινή και Επιδηµιολογία στο χώρο του Νοσοκοµείου Ε.Η. Ξηρουχάκη Εκδόσεις ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ, Αθήνα 2000 Πολιτική χρήσης απολυµαντικών – αντισηπτικών στο χώρο του Νοσοκοµείου. Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία Αθήνα 2004 ΕΝ 1499 (Hygienic hand washing)

21 Ευχαριθτούμε..!!!!


Κατέβασμα ppt "ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google