Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η θέση της γυναίκας στη θρησκεία (Χριστιανισμός, Ισλάμ, Ινδουϊσμός, Βουδισμός) Ερευνητική εργασία του τμήματος Β3 του 2ου ΓΕΛ Μεγάρων Σχολικό Έτος 2014-2015.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η θέση της γυναίκας στη θρησκεία (Χριστιανισμός, Ισλάμ, Ινδουϊσμός, Βουδισμός) Ερευνητική εργασία του τμήματος Β3 του 2ου ΓΕΛ Μεγάρων Σχολικό Έτος 2014-2015."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η θέση της γυναίκας στη θρησκεία (Χριστιανισμός, Ισλάμ, Ινδουϊσμός, Βουδισμός) Ερευνητική εργασία του τμήματος Β3 του 2ου ΓΕΛ Μεγάρων Σχολικό Έτος

2 Χριστιανισμός Η θέση της γυναίκας στον Χριστιανισμό παρουσιάζεται ισότιμη απέναντι στον άντρα. Αυτό φαίνεται ήδη από την δημιουργία της γυναίκας η οποία δημιουργείται από το ίδιο πλευρό με τον άντρα για να δείξει ότι γυναίκα και άντρας είναι ισότιμοι. Έτσι και αλλιώς ο θεός έδωσε το ίδιο δικαίωμα στη γυναίκα να φτάσει στη Θέωση, για αυτό γυναίκα και άντρας αλληλοσυμπληρώνονται για να φτάσουν στο μεγαλύτερο αυτό στόχο τους. Στη Καινή Διαθήκη δηλαδή στα χρόνια του Χριστού, ο Χριστός συνομιλεί με την γυναίκα ενώ υπήρχαν πολλές γυναίκες οι οποίες τον ακολούθησαν στο σωτήριο έργο του. Επίσης ο Χριστός εκφράζει την ισότητα της γυναίκας με τον άντρα, αφού ο ίδιος συναναστρεφόταν με γυναίκες και δεν έκανε διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Η κοινωνία έξω από την Εκκλησία εκμεταλλεύτηκε τη γυναίκα και την μετέτρεψε σε σκλάβα στα χέρια του άντρα με τη βοήθεια και της νομοθεσίας.

3 ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ Στον Ισλαμισμό η θέση της γυναίκας φαίνεται να είναι αρκετά κατώτερη σε σχέση μ’ αυτή του άνδρα όσον αφορά την οικογενειακή και κοινωνική ζωή, κάτι που γίνεται δεκτό και από την διδασκαλία του Κορανίου. Η γυναίκα είναι υποχρεωμένη να ασχολείται με την ανατροφή και την διαπαιδαγώγηση την παιδιών, ενώ το διαζύγιο αποτελεί μία ανδρική απόφαση. Η πολυγαμία είναι εφικτή σύμφωνα με τον νόμο. Στην δημόσια κοινωνική ζωή η γυναίκα έχει περιορισμένα δικαιώματα. Δεν υποχρεούται να δουλεύει, αφού οι άνδρες είναι αυτοί που πρέπει να εργάζονται για να καλύπτουν τις ανάγκες της οικογένειας. Οι γυναίκες είναι αναγκασμένες να κυκλοφορούν με την καλύπτρα στο κεφάλι (μπούργκα), στις εξόδους τους αλλά και κατά την συναναστροφή τους με άλλα άτομα.

4 ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Ο βουδισμός αποτελεί τη θρησκεία σύμφωνα με την οποία οιπιστοί πρέπει να ζουν ενάρετα, ώστε να δοθεί τέλος στα προβλήματά τους. Η θέση της γυναίκας στο βουδισμό φαίνεται να είναι υποβαθμισμένη, όπως γίνεται σαφές τόσο από την καθημερινή ζωή, όσο και από το μοναχισμό, μολονότι τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει περισσότερα δικαιώματα. οι γυναίκες ως σύζυγοι οφείλουν να είναι φιλόξενες προς όλη την οικογένεια, να φροντίζουν το σύζυγο τους, να είναι πιστές, καθώς και να τελούν τις υποχρεώσεις τους με προθυμία. Όσον αφορά το μοναχισμό, οι μονάζουσες γυναίκες δεν έχουν ισότιμη θέση με τους άντρες, παρόλο που στην εποχή του Βούδα είχαν το δικαίωμα να μυηθούν και να μονάσουν. Μολαταύτα, η θρησκεία του βουδισμού τονίζει ότι οι άνδρες θα πρέπει να σέβονται τις γυναίκες τους, κάτι, όμως, που δεν μπορεί να αντισταθμίσει την κατωτερότητα της θέσης τους. Παράλληλα, η γυναίκα πρέπει να υπομείνει τις όποιες δοκιμασίες της ζωής προκειμένου στην επόμενη ζωή να γεννηθεί άντρας. Το σώμα των γυναικών είναι ακάθαρτο. Γι’ αυτό η γυναίκα, ακόμη και μια μοναχή, πρέπει να υπακούει στους άντρες μοναχούς και δεν μπορεί να φτάσει στη λύτρωση μέσω του διαλογισμού. Συμπερασματικά, καθίσταται κατανοητό το ότι συμφωνά με τον βουδισμό οι γυναίκες έχουν υποβαθμισμένη θέση σε σχέση με τους άντρες, θέση η οποία γίνεται σαφής τόσο απ την κοινωνική, όσο και από τη θρησκευτική ζωή

5 Ινδουϊσμός Στο Ινδουϊσμό η γυναίκα είναι εξαρτημένη από τον άντρα
Ινδουϊσμός Στο Ινδουϊσμό η γυναίκα είναι εξαρτημένη από τον άντρα . Πρέπει να παντρεύεται σε μικρή ηλικία, άντρα τρείς φορές μεγαλύτερό της κυρίως μέσα από την ίδια κάστα. Βέβαια μια γυναίκα μπορεί να πάρει άντρα κατώτερης κάστας. Η χήρα δεν πρέπει να ξαναπαντρευτεί και προτιμότερο θα ήταν να καεί μαζί με τον άντρα της (Sati) παρά να ζήσει σε μια ζωή – κόλαση. Άλλωστε πραγματοποιώντας το Sati θα έσβηνε τις προηγούμενες αμαρτίες του άντρα της αλλά και τις δικές της.


Κατέβασμα ppt "Η θέση της γυναίκας στη θρησκεία (Χριστιανισμός, Ισλάμ, Ινδουϊσμός, Βουδισμός) Ερευνητική εργασία του τμήματος Β3 του 2ου ΓΕΛ Μεγάρων Σχολικό Έτος 2014-2015."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google