Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κατάγματα και αποκατάσταση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κατάγματα και αποκατάσταση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κατάγματα και αποκατάσταση
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΕΦΑΑ, Κομοτηνής Κατάγματα και αποκατάσταση Πάφης Γιώργος ΤΕΦΑΑ

2 Επιδημιολογικές έρευνες:
Tα περισσότερα κατάγματα εμφανίζονται από την ηλικία των 10 έως των 45 ετών Τα δυναμικά αθλήματα εμφανίζουν μεγάλη συχνότητα καταγμάτων όπως…..

3 Ποδόσφαιρο Ράγκμπι Χειροσφαίριση Χόκεϊ σε πάγο Ορειβασία Γυμναστική Ιππασία

4 Συχνότητες καταγμάτων/άθλημα/οστό
Σκι (14%) Football (11%) Χόκεϊ (8%) Ράγκμπι (7%) Καλαθοσφαίριση (7%) Ποδόσφαιρο (6%) Βόλεϊ (6%) Γυμναστική (5%) Χέρι, κνήμη, κλείδα Χέρι, πλευρά, πόδι Χέρι, μύτη, κλείδα Πόδι, καρπός, μύτη Πόδι, μύτη, πήχης Κνήμη, χέρι, καρπός Πόδι, χέρι Πόδι, χέρι, καρπός

5 Κάταγμα: Θεωρείται ένας δυναμικός τραυματισμός τη στιγμή που τραυματίζεται όχι μόνο ο σκελετός αλλά και τα μαλακά μόρια γύρω από την περιοχή που έχει προσβληθεί Στην ιατρική ορολογία κάταγμα ορίζεται η λύση της συνέχειας του οστού (McRae 2002) η οποία μπορεί να κυμαίνεται από την μικροσκοπική του δομική διάσπαση (hairline fracture) ως την σύνθλιψή του σε πολλά οστικά τεμάχια (συντριπτικό κάταγμα).

6 Τα κατάγματα είναι αποτέλεσμα δράσης μιας ισχυρής δύναμης, πάνω στο οστό ή μιας έντονης και απότομης μυϊκής ενέργειας (άμεσο κάταγμα) ή αποτέλεσμα μιας δύναμης που δρα μακριά από το οστό (έμμεσο κάταγμα). Συχνά συνοδεύεται από παραμόρφωση και διαταραχή της αιμάτωσης του.

7 Είδη καταγμάτων: Ανοικτά ή επιπλεγμένα Απλά ή κλειστά Τέλεια Ατελή

8 Είδη καταγμάτων Ανοιχτά ή επιπλεγμένα: είναι αυτά τα οποία έρχονται σε επαφή με τον αέρα. Απλά ή κλειστά: είναι αυτά που το δέρμα μένει ανέπαφο Εξίσου σημαντική είναι και η ταξινόμηση η οποία βασίζεται στην κλινική εικόνα του κατάγματος. Στην περίπτωση που τα κατάγματα δεν παρουσιάζει επικοινωνία με το εξωτερικό περιβάλλον ονομάζεται κλειστό, ενώ στην αντίθεση περίπτωση ονομάζεται ανοικτό, το οποίο επιπλέον διαχωρίζεται σε εκείνο που προκαλείται από μέσα προς τα έξω , όταν δηλαδή το δέρμα ανοίγει λόγω της αιχμηρότητας των οστικών τεμαχίων και σε εκείνο που προκαλείται από έξω προς τα μέσα, όταν δηλαδή η άμεση δράστης της βίας διαπερνά το δέρμα και προκαλεί κάταγμα στο υποκείμενο οστό.

9 Είδη καταγμάτων Τέλεια: είναι αυτά που το οστό έχει σπάσει εντελώς
Ατελή : αυτά που το οστό δεν έχει σπάσει εντελώς

10 Ανάλογα με τη γραμμή του κατάγματος διακρίνονται σε
Εγκάρσια Λοξά ή σπειροειδή Συμπιεστικά Εσφηνωμένα Αποσπαστικά Συντριπτικά

11 Ανάλογα με τη γραμμή του κατάγματος διακρίνονται σε
Εγκάρσια: η γραμμή του κατάγματος είναι κάθετη στον επιμήκη άξονα του οστού και προκαλούνται από άμεση βία

12 Ανάλογα με τη γραμμή του κατάγματος διακρίνονται σε
Λοξά ή σπειροειδή: προκαλούνται από άμεση βία και η γραμμή του κατάγματος είναι λοξή και σπειροειδής

13 Ανάλογα με τη γραμμή του κατάγματος διακρίνονται σε
Συμπιεστικά: προκαλούνται στα σπογγώδη οστά και χαρακτηρίζονται από σύνθλιψη και καθίζηση των οστεοδοκίδων

14 Ανάλογα με τη γραμμή του κατάγματος διακρίνονται σε
Εσφηνωμένα: ονομάζονται έτσι επειδή το άκρο του ενός τμήματος του οστού σφηνώνει μέσα στο άκρο του άλλου (βραχιόνιο ή ισχίο)

15 Ανάλογα με τη γραμμή του κατάγματος διακρίνονται σε
Αποσπαστικά : είναι όταν μικρά οστικά τμήματα αποσπώνται από τα άκρα των οστών εκεί που καταφύονται μύες και προσφύονται σύνδεσμοι.

16 Ανάλογα με τη γραμμή του κατάγματος διακρίνονται σε
Συντριπτικά : προκαλούνται από μεγάλη βία και το οστό σπάει σε κομμάτια. Μαζί με την συντριβή του οστού προκαλείται και κάκωση μαλακών μορίων

17 Διάγνωση του κατάγματος
Μερικές φορές η διάγνωση ενός κατάγματος είναι βέβαιη όπως λόγου χάρη στην περίπτωση εμφάνισης μεγάλης παραμόρφωσης ενός οστού ή στην περίπτωση ανοιχτού κατάγματος. Όταν υπάρχει υποψία κατάγματος η επιβεβαίωση του κατάγματος γίνεται σε κάθε περίπτωση μέσω του ακτινολογικού ελέγχου της τραυματισμένης περιοχής Ανεξάρτητα αν η κλινική διάγνωση είναι βέβαιη ή όχι, ο ακτινολογικός έλεγχος είναι πάντα απαραίτητος για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη κατάγματος και να δημιουργήσει την βάση για τον σχεδιασμό της θεραπείας του ή ακόμα και για να αποτρέψει οποιαδήποτε αρνητική κριτική εναντίον του θεράποντα ιατρού σε περίπτωση κλινικής αμφιβολίας.

18 Πώρωση των καταγμάτων:
Ονομάζεται η φυσιολογική βιολογική αντίδραση που έχει σαν σκοπό την αποκατάσταση του κατάγματος. Συνεχίζεται η διαδικασία αυτή μέχρις τα τμηματικά οστά να ενωθούν με καινούργιο οστό φυσιολογικής υφής. Δεν γίνεται αντικατάσταση του από ουλώδη ιστό αλλά από τη δημιουργία νέου οστού Αποτελεί δηλαδή μια έκτακτη οστεοπαραγωγιή διαδικασία με την ανάπτυξη νεόπλαστου οστού η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του άκρου ή του τμήματος του σκελετού που υπέστη κάκωση (Λυρίτης 1998).

19 Παράγοντες που επηρεάζουν την πώρωση των καταγμάτων:
Είδος του κατάγματος Ηλικία Ιδιοσυγκρασία Θεραπεία

20 Θεραπείες καταγμάτων και αποκατάσταση
Σκοπός της σωστής θεραπείας είναι η πώρωση του κατάγματος σε καλή λειτουργική θέση. Δηλαδή με σωστή ανάταξη (όταν αυτή είναι απαραίτητη).

21 Στάδια κατάγματος (Reid 1992)
Σύγκρουση Κάταγμα Φλεγμονή Μαλακό προ-οστούν Σκληρό προ-οστούν Ανακατασκευή οστού

22 Ενδοαρθρικό κάταγμα !!!! ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΓΑΛΟ ΓΙΑΤΙ ?????
Η άρθρωση παρέχει κίνηση όταν οι αρθρικές της επιφάνειες είναι σε σωστή διάταξη. Αυτή η διάταξη διαταράσσεται όταν το κάταγμα είναι ενδοαρθρικό.

23 Κατάγματα της διάφυσης του οστού
Η άρθρωση παρέχει κίνηση όταν οι αρθρικές της επιφάνειες είναι σε σωστή διάταξη. Αυτή η διάταξη διαταράσσεται όταν το κάταγμα είναι ενδοαρθρικό.

24 Πρόγραμμα αποκατάστασης μετά από κάταγμα:
Κινητοποίηση Ενδυνάμωση Ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας Λειτουργικές ασκήσεις


Κατέβασμα ppt "Κατάγματα και αποκατάσταση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google