Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θ.Ε.3: Βία στο όνομα του Θεού και της αλήθειας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θ.Ε.3: Βία στο όνομα του Θεού και της αλήθειας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θ.Ε.3: Βία στο όνομα του Θεού και της αλήθειας
Υπατία Αναστασία Τάπαρη Γ’3

2 Η ζωή της Η μαθηματικός και φιλόσοφος Υπατία έζησε στην Αλεξάνδρεια από τα μέσα του 4ου αι. μ.Χ. μέχρι τον βίαιο θάνατό της από έναν χριστιανικό όχλο το 415. Η ημερομηνία γέννησής της δεν είναι επιβεβαιωμένη, αλλά πιστεύεται ότι γεννήθηκε το 370 μ.Χ. Αυτό είναι γνωστό λόγω της έκλειψης που μελετούσε ο πατέρας της το 364 μ.Χ. Ήταν αγνή και άξια σεβασμού, καθηγήτρια μαθηματικών και της νεοπλατωνικής φιλοσοφίας στην Αλεξάνδρεια. Αποδείξεις για τη ζωή και το έργο της Υπατίας μπορούν να βρεθούν σε διάφορα ιστορικά κείμενα, όπως για παράδειγμα στα έργα του Σωκράτη του Σχολαστικού.

3 Τα έργα της Αριθμητικά του Διόφαντου (σχόλια)
Σχόλια για τον Αστρονομικό Κανόνα του Πτολεμαίου Περί των Κωνικών του Απολλώνιου Η Υπατία δίδασκε και έγινε γνωστή τόσο για την φιλοσοφία όσο και για τα μαθηματικά. Η φιλοσοφία που ανέπτυξε η Υπατία είναι γνωστή ως Νεοπλατωνική. Αν και υπήρχαν διάφορες εκδοχές του Νεοπλατωνισμού, λέγεται ότι η Υπατία κήρυξε ένα δικό της, διαφορετικό. Οι επιστολές και τα ποιήματα παρέχουν συμπεράσματα για τη Νεοπλατωνική φιλοσοφία της Υπατίας αλλά δεν παρέχουν σημαντικές πληροφορίες. Επιπλέον, ενώ τα γραπτά των φιλοσόφων διαδόχων της Υπατίας έρχονται για να ρίξουν φως σχετικά με τις συνεισφορές της στο Νεοπλατωνισμό, δεν υπάρχουν δικά της σωζόμενα μαθηματικά έργα.

4 Ο θάνατός της Σύμφωνα με τον Σωκράτη το Σχολαστικό, η Υπατία σκοτώθηκε βίαια από όχλο χριστιανών γιατί πίστευαν ότι είναι υπεύθυνη για τη μη συμφιλίωση του έπαρχου Ορέστη και του Επισκόπου Αλεξανδρείας Κύριλλου. Ο φανατισμένος όχλος την έγδυσε και την έσυρε μέχρι τον Καθεδρικό ναό, όπου την σκότωσε γδέρνοντάς και διαμελίζοντας την με κοφτερά όστρακα. Το διαλυμένο σώμα της το μετέφεραν στο Κυνάριον όπου την έκαψαν.

5 Πηγές

6 ΤΕΛΟΣ Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.


Κατέβασμα ppt "Θ.Ε.3: Βία στο όνομα του Θεού και της αλήθειας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google