Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θ.Ε. 3: Βία στο όνομα του Θεού και της αλήθειας Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΤΙΑΣ Μαρία Σεργάκη, Γ3, Θρησκευτικά, 16/11/2013.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θ.Ε. 3: Βία στο όνομα του Θεού και της αλήθειας Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΤΙΑΣ Μαρία Σεργάκη, Γ3, Θρησκευτικά, 16/11/2013."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θ.Ε. 3: Βία στο όνομα του Θεού και της αλήθειας Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΤΙΑΣ Μαρία Σεργάκη, Γ3, Θρησκευτικά, 16/11/2013

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Λίγα στοιχεία για τη ζωή της Το έργο της Ο θάνατός της Πηγές - Τέλος

3 Λίγα στοιχεία για τη ζωή της Η Υπατία γεννήθηκε το 370 μ.Χ. Ήταν Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός. Ήταν κόρη του μαθηματικού και φιλοσόφου Θέωνα της Αλεξάνδρειας. Ήταν σύζυγος του φιλοσόφου Ισιδώρου και έγινε γνωστή την περίοδο της δυναστείας του αυτοκράτορα Αρκαδίου.

4 Το έργο της Η Υπατία ήταν επίσημα διορισμένη να ερμηνεύει το δόγμα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη κ.ά. Ήταν η συγγραφέας ενός υπομνήματος στα έργα του Διοφάντου, επίσης έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Αστρονομικός Κανόνας» και ένα υπόμνημα πάνω στα «Κωνικά» του Απολλώνιου. Έγινε επικεφαλής της σχολής των Πλατωνιστών στην Αλεξάνδρεια περίπου το 400 μ.χ. Εκεί δίδαξε μαθηματικά και φιλοσοφία.

5 Ο θάνατός της Σύμφωνα με τον ιστορικό Δαμάσκιο, ο επίσκοπος Αλεξανδρείας Κύριλλος όταν έμαθε ότι πλήθος ανθρώπων επισκεπτόταν τη φιλόσοφο για να παρακολουθήσει τη διδασκαλία της, κυριεύθηκε από φθόνο και αμέσως ξεκίνησε να σχεδιάζει τη δολοφονία της. Έτσι, όταν η Υπατία βγήκε από το σπίτι της όπως συνήθιζε, μια ομάδα σκληρών ανθρώπων της επιτέθηκε και την σκότωσε.

6 Ο Σωκράτης ο Σχολαστικός, που ήταν σύγχρονος της Υπατίας, αναφέρει τα εξής: ‘’Καθώς είχε συχνές συναντήσεις με τον Ορέστη (έπαρχος της περιοχής), είχε ευρέως διαδοθεί ανάμεσα στους χριστιανούς οτι ήταν αυτή που εμπόδιζε τον Ορέστη να έρθει στο πλευρό του επισκόπου.Έτσι, κάποιοι χριστιανοί, με αρχηγό τους έναν αναγνώστη ονόματι Πέτρο, έστησαν ενέδρα και την έπιασαν κατά την επιστροφή της στο σπίτι, την έσυραν από το άρμα της μέχρι το ναό με το όνομα Καισάρειον, όπου την έγδυσαν εντελώς και την δολοφόνησαν με κεραμίδια. Αφού ακρωτηρίασαν το σώμα της, μετέφεραν τα μέλη της σε ένα μέρος με το όνομα Σίναρον, όπου τα έκαψαν.

7 ΠΗΓΕΣ http://falsefaith.blogspot.gr/2010/02/blog-post_27.html http://www.esoterica.gr/articles/esoteric/hepatia/hepati a.htm http://www.telemath.gr/mathematical_ancient_times/an cient_greek_mathematicians/ypatia.php Μαρία Σεργάκη, Γ3, Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, Θρησκευτικά


Κατέβασμα ppt "Θ.Ε. 3: Βία στο όνομα του Θεού και της αλήθειας Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΤΙΑΣ Μαρία Σεργάκη, Γ3, Θρησκευτικά, 16/11/2013."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google