Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παναγία Κυριώτισσα Τρελές Πατρικίες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παναγία Κυριώτισσα Τρελές Πατρικίες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παναγία Κυριώτισσα Τρελές Πατρικίες

2 Ιστορία Kalenderhane ή αλλιώς Παναγιά Κυριώτισσα
Η Παναγιά Κυριώτισσα χτίστηκε πιθανόν στα τέλη της Δυναστείας των Κομνηνών, δηλ. κάπου μεταξύ και σε τοποθεσία όπου αρχικά βρίσκονταν ρωμαικό λουτρό. Αρχικά ήταν ένα μικρό κτίσμα που με το καιρό επεκτάθηκε και τριγύρω του υπήρχε μοναστηριακό συγκρότημα που όμως καταστράφηκε κατά την Άλωση. Μετά την πρώτη Άλωση χρησιμοποιήθηκε σαν ναός από τους Φραγκισκάνους και ύστερα από την δεύτερη Άλωση παραχωρήθηκε από τον Μεχμέτ τον Πορθητή σε μία αίρεση των Δερβίσηδων, τους ονομαζόμενους Καλεντέρ ως μέρος διαμονής τους. Έκτοτε η ονομασία μετατράπηκε σε Kalenderhane

3 Ως την δεκαετία του '60 ήταν ένα από τα πιό αδιάφορα βυζαντινά κτίσματα και κανείς δε του έδινε σημασία! To 1966 ξεκίνησε η διερεύνηση και η αποκατάστασή του, που διήρκεσε 12 χρόνια. Έπειτα απέκτησε και πάλι την χρήση που είχε πρίν την εγκατάλειψη.

4 Κατά την διάρκεια της αποκατάστασης στις δεκαετίες του '60 και του '70 βρέθηκαν στον ναό και δύο σπουδαία κειμήλια. Το πρώτο είναι το παλαιότερο πορτραίτο του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης καθώς και ένα μωσαικό που παρουσιάζει την Υπαπαντή του Ιησού Χριστού!

5 Το μωσαικό αυτό είναι πραγματικά μοναδικό γιατί είναι και το μόνο που διασώζεται από την περίοδο πρό της Εικονομαχίας. Εννοείται πως και τα δύο αυτά ευρήματα δεν βρίσκονται πλέον μέσα στον ναό μα στο αρχαιολογικό μουσείο της Πόλης. Το Kalenderhane είναι επίσης ιδιαίτερο εξαιτίας της αρχιτεκτονικής του. Η τεράστια αψίδα του αποτελεί σήμα κατατεθέν μια υπέροχης καλαισθησίας και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Ο ναός έχει σχήμα ελληνικού σταυρού, δηλ. με ισοσκελή άκρα. Δεν υπάρχουν πολλά τέτοια κτίσματα καθώς λίγα έχουν αυτό το γνώρισμα. Μερικά από αυτά είναι η Κοίμησης της Θεοτόκου στην Νίκαια, η Αγία Σοφία στην Θεσσαλονίκη και η Αγία Θεοδοσία (το Gül Camii) στην Πόλη.

6 Π_ _ _ _ _ _ _ Α_ _ _ _ Ν_ _ _ Γ_ _ _ _ _ _ _ Ι_ _ _ _ _ _ _ Α_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

7 ΠΑΡΑΘΥΡΑ Α_ _ _ _ Ν_ _ _ Γ_ _ _ _ _ _ _ Ι_ _ _ _ _ _ _ Α_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

8 ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΑΨΙΔΑ Ν_ _ _ Α_ _ _ _ Γ_ _ _ _ _ _ _ Ι_ _ _ _ _ _ _ Α_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

9 ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΑΨΙΔΑ ΝΑΟΣ Α_ _ _ _ Γ_ _ _ _ _ _ _ Ι_ _ _ _ _ _ _ Α_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

10 ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΑΨΙΔΑ ΝΑΟΣ ΑΛΩΣΗ Γ_ _ _ _ _ _ _ Ι_ _ _ _ _ _ _ Α_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

11 ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΑΨΙΔΑ ΝΑΟΣ ΑΛΩΣΗ ΓΝΩΡΙΣΜΑ Ι_ _ _ _ _ _ _ Α_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

12 ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΑΨΙΔΑ ΝΑΟΣ ΑΛΩΣΗ ΓΝΩΡΙΣΜΑ ΙΣΟΣΚΕΛΗ Α_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

13 ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΑΨΙΔΑ ΝΑΟΣ ΑΛΩΣΗ ΓΝΩΡΙΣΜΑ ΙΣΟΣΚΕΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ


Κατέβασμα ppt "Παναγία Κυριώτισσα Τρελές Πατρικίες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google