Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο τρύγος  Ελάτε να τρυγήσουμε  στα καρπερά αμπέλια  με κέφι και με γέλια,  ελάτε απ’ την αυγή.  Τα κλήματα βεργολυγούν  απ’ τη βαριά σοδειά τους,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο τρύγος  Ελάτε να τρυγήσουμε  στα καρπερά αμπέλια  με κέφι και με γέλια,  ελάτε απ’ την αυγή.  Τα κλήματα βεργολυγούν  απ’ τη βαριά σοδειά τους,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Ο τρύγος  Ελάτε να τρυγήσουμε  στα καρπερά αμπέλια  με κέφι και με γέλια,  ελάτε απ’ την αυγή.  Τα κλήματα βεργολυγούν  απ’ τη βαριά σοδειά τους,  τ’ αφράτα τα τσαμπιά τους,  αγγίζουνε τη γη.  Πάρτε καλάθια απλόχωρα,  γεμίστε τα σταφύλια,  πέστε τραγούδια χίλια,  ν’ αντιλαλεί η πλαγιά.  Χάρις Σακελλαρίου

3

4

5  Αρχές του φθινοπώρου τα αμπέλια είναι φορτωμένα με τα γλυκά σταφύλια και περιμένουν τους τρυγητές.

6  Άντρες,γυναίκες και παιδιά μαζεύουν τα σταφύλια στα κοφίνια.

7  Τα μεταφέρουν στο πατητήρι για να πατήσουν τα σταφύλια και να βγει ο μούστος.

8

9  Ο μούστος μπαίνει στα βαρέλια και αρχίζει να σιγοτραγουδάει καθώς γίνεται κρασί.

10  Γιορτή γίνεται και γλέντι όταν ανοίγουν το γιοματάρι.

11  Μουσταλευριά και μουστοκούλουρα που γεμίζουν ευωδιές όλο το σπίτι.

12  Γλυκό σταφύλι και σταφιδόψωμο για κέρασμα.

13 Οι σταφίδες είναι αποξηραμένα σταφύλια. Γνωστότερες είναι η σουλτανίνα και η κορινθιακή σταφίδα. Τρώγεται ωμή, αλλά και σε γλυκά, όπως κέικ, μπισκότα, παγωτά. Χρησιμοποιείται επίσης και στη μαγειρική.

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23  Πού πας αφέ-, πού πας αφέντη μέρμηγκα και είσ’ αρματωμένος, και είσ’ αρματωμένος Λέλεμ του, λέλεμ του, λέλεμ του και βόι βόι βόι Λέλεμ του, λέλεμ του, λέλεμ του και ταμ τουμ του  Έχω ‘να αμπέ-, έχω ‘να αμπέλι στο γιαλό και πάω να το τρυγήσω, και πάω να το τρυγήσω Λέλεμ του, λέλεμ του…  Έχω έν’ αμπέ-, έχω έν’ αμπέλι στο γιαλό πού κάνει πέντε ρώγες, που κάνει πέντε ρώγες Λέλεμ του, λέλεμ του …  Μα πρώτα πά-, μα πρώτα πάω απ’ το χωριό να πάρω ένα γαϊδούρι, να πάρω ένα γαϊδούρι Λέλεμ του, λέλεμ του …  Στο δρόμο τα, στο δρόμο τα ποδάρια του θα του τα κάνω ρόδες, θα του τα κάνω ρόδες Λέλεμ του, λέλεμ του …  Να τρέχει να, να τρέχει να ζαλίζομαι να ‘μαι σα μεθυσμένος, να ‘μαι σα μεθυσμένος Λέλεμ του, λέλεμ του …  Να με κοιτά-, να με κοιτάζουν τα πουλιά να κόβετ’ η λαλιά τους, να κόβετ’ η λαλιά τους Λέλεμ του, λέλεμ του …  Κι όποιου δεν κό-, κι όποιου δεν κόβετ’ η λαλιά να φεύγει από τ’ αμπέλι, να φεύγει από τ’ αμπέλι Λέλεμ του, λέλεμ του  Παραδοσιακό – Μαρίζα Κωχ

24

25  Στου Μανώλη την ταβέρνα, έπεσε μια τουφέκια και ανοίξαν τα βαρέλια και χυθήκαν τα κρασιά. Ε ρε ζουμ τριανταένα, Ε ρε ζουμ τριανταδύο Ε ρε ζουμ τριαντατρία και μισό. Κι η Μανώλαινα φωνάζει, πω πω πω τι συμφορά που ανοίξαν τα βαρέλια και χυθήκαν τα κρασιά. Ε ρε ζουμ τριανταένα, Ε ρε ζουμ τριανταδύο Ε ρε ζουμ τριαντατρία και μισό.

26 Ο ύπνος θρέφει το παιδί κι ο ήλιος το μοσχάρι και το κρασί το γέροντα τον κάνει παλικάρι. Του τρυγητή τ’ αμπελουργού πάνε χαλάλι οι κόποι. - Δόξα να ‘χεις τρυγητή μου, είδα ‘γω την προκοπή μου. - Βαγενάδες και γάιδαροι, ένα μήνα έχουν τη χάρη. Τ’ Αϊ Λιός με το μαντίλι, του Σωτήρος με κοφίνι. - Τσ’ Αγια Μαρίνας σύκο / και τ’ Αϊ Λιός σταφύλι. - Τζίτζικας λάλησε, μαύρη ρώγα γυάλισε. Αγάλι’ αγάλια φύτεψε ο γεωργός αμπέλι, κι’ αγάλι’ αγάλια γίνεται η αγουρίδα μέλι.

27


Κατέβασμα ppt "Ο τρύγος  Ελάτε να τρυγήσουμε  στα καρπερά αμπέλια  με κέφι και με γέλια,  ελάτε απ’ την αυγή.  Τα κλήματα βεργολυγούν  απ’ τη βαριά σοδειά τους,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google