Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο τρύγος Ελάτε να τρυγήσουμε στα καρπερά αμπέλια με κέφι και με γέλια , ελάτε απ’ την αυγή . Τα κλήματα βεργολυγούν απ’ τη βαριά σοδειά τους , τ’ αφράτα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο τρύγος Ελάτε να τρυγήσουμε στα καρπερά αμπέλια με κέφι και με γέλια , ελάτε απ’ την αυγή . Τα κλήματα βεργολυγούν απ’ τη βαριά σοδειά τους , τ’ αφράτα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Απο στραβοκομπο κλαδι, κρεμεται χρυσο φλουρι Το κρεας του δροσιζει, το αιμα του ζαλιζει τι ειναι;

2 Ο τρύγος Ελάτε να τρυγήσουμε στα καρπερά αμπέλια με κέφι και με γέλια , ελάτε απ’ την αυγή . Τα κλήματα βεργολυγούν απ’ τη βαριά σοδειά τους , τ’ αφράτα τα τσαμπιά τους , αγγίζουνε τη γη . Πάρτε καλάθια απλόχωρα , γεμίστε τα σταφύλια , πέστε τραγούδια χίλια , ν’ αντιλαλεί η πλαγιά . Χάρις Σακελλαρίου

3 Το σταφυλι

4 Ποικιλιεσ σταφυλιων

5 Ο τρυγοσ Αρχές του φθινοπώρου τα αμπέλια είναι φορτωμένα με τα γλυκά σταφύλια και περιμένουν τους τρυγητές .

6 Άντρες ,γυναίκες και παιδιά μαζεύουν τα σταφύλια στα κοφίνια .

7 Στο πατητηρι Τα μεταφέρουν στο πατητήρι για να πατήσουν τα σταφύλια και να βγει ο μούστος.

8

9 Στα βαρελια Ο μούστος μπαίνει στα βαρέλια και αρχίζει να σιγοτραγουδάει καθώς γίνεται κρασί.

10 Το κρασι ειναι ετοιμο Γιορτή γίνεται και γλέντι όταν ανοίγουν το γιοματάρι .

11 Με το μουστο γινονται… Μουσταλευριά και μουστοκούλουρα που γεμίζουν ευωδιές όλο το σπίτι.

12 Γλυκό σταφύλι και σταφιδόψωμο για κέρασμα.

13 Οι σταφίδες είναι αποξηραμένα σταφύλια
Οι σταφίδες είναι αποξηραμένα σταφύλια . Γνωστότερες είναι η σουλτανίνα και η κορινθιακή σταφίδα . Τρώγεται ωμή , αλλά και σε γλυκά , όπως κέικ, μπισκότα , παγωτά . Χρησιμοποιείται επίσης και στη μαγειρική .

14 Εμπνευση για ζωγραφικη

15

16

17

18

19

20

21

22 Ιστοριεσ και παραμυθια

23 Που πασ αφεντη μερμηγκα
Πού πας αφέ-, πού πας αφέντη μέρμηγκα και είσ’ αρματωμένος, και είσ’ αρματωμένος Λέλεμ του, λέλεμ του, λέλεμ του και βόι βόι βόι Λέλεμ του, λέλεμ του, λέλεμ του και ταμ τουμ του Έχω ‘να αμπέ-, έχω ‘να αμπέλι στο γιαλό και πάω να το τρυγήσω, και πάω να το τρυγήσω Λέλεμ του, λέλεμ του… Έχω έν’ αμπέ-, έχω έν’ αμπέλι στο γιαλό πού κάνει πέντε ρώγες, που κάνει πέντε ρώγες Λέλεμ του, λέλεμ του … Μα πρώτα πά-, μα πρώτα πάω απ’ το χωριό να πάρω ένα γαϊδούρι, να πάρω ένα γαϊδούρι Λέλεμ του, λέλεμ του … Στο δρόμο τα, στο δρόμο τα ποδάρια του θα του τα κάνω ρόδες, θα του τα κάνω ρόδες Λέλεμ του, λέλεμ του … Να τρέχει να, να τρέχει να ζαλίζομαι να ‘μαι σα μεθυσμένος, να ‘μαι σα μεθυσμένος Λέλεμ του, λέλεμ του … Να με κοιτά-, να με κοιτάζουν τα πουλιά να κόβετ’ η λαλιά τους, να κόβετ’ η λαλιά τους Λέλεμ του, λέλεμ του … Κι όποιου δεν κό-, κι όποιου δεν κόβετ’ η λαλιά να φεύγει από τ’ αμπέλι, να φεύγει από τ’ αμπέλι Λέλεμ του, λέλεμ του Παραδοσιακό – Μαρίζα Κωχ

24 Τσιριτρι τσιριτρο

25 Στου μανωλη την ταβερνα
Στου Μανώλη την ταβέρνα, έπεσε μια τουφέκια και ανοίξαν τα βαρέλια και χυθήκαν τα κρασιά . Ε ρε ζουμ τριανταένα, Ε ρε ζουμ τριανταδύο Ε ρε ζουμ τριαντατρία και μισό . Κι η Μανώλαινα φωνάζει, πω πω πω τι συμφορά που ανοίξαν τα βαρέλια

26 παροιμιες Ο ύπνος θρέφει το παιδί κι ο ήλιος το μοσχάρι και το κρασί το γέροντα τον κάνει παλικάρι. Του τρυγητή τ’ αμπελουργού πάνε χαλάλι οι κόποι. - Δόξα να ‘χεις τρυγητή μου, είδα ‘γω την προκοπή μου. - Βαγενάδες και γάιδαροι, ένα μήνα έχουν τη χάρη. Τ’ Αϊ Λιός με το μαντίλι, του Σωτήρος με κοφίνι. - Τσ’ Αγια Μαρίνας σύκο / και τ’ Αϊ Λιός σταφύλι. - Τζίτζικας λάλησε, μαύρη ρώγα γυάλισε. Αγάλι’ αγάλια φύτεψε ο γεωργός αμπέλι, κι’ αγάλι’ αγάλια γίνεται η αγουρίδα μέλι.

27


Κατέβασμα ppt "Ο τρύγος Ελάτε να τρυγήσουμε στα καρπερά αμπέλια με κέφι και με γέλια , ελάτε απ’ την αυγή . Τα κλήματα βεργολυγούν απ’ τη βαριά σοδειά τους , τ’ αφράτα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google