Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χάρτης Κορώνειας και Βόλβης Κορώνεια Βόλβη Σε μικρή απόσταση από την πόλη της Θεσσαλονίκης, μόλις 39 και 12 χιλιόμετρα αντίστοιχα, Βρίσκονται θρονιασμένες,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χάρτης Κορώνειας και Βόλβης Κορώνεια Βόλβη Σε μικρή απόσταση από την πόλη της Θεσσαλονίκης, μόλις 39 και 12 χιλιόμετρα αντίστοιχα, Βρίσκονται θρονιασμένες,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χάρτης Κορώνειας και Βόλβης Κορώνεια Βόλβη Σε μικρή απόσταση από την πόλη της Θεσσαλονίκης, μόλις 39 και 12 χιλιόμετρα αντίστοιχα, Βρίσκονται θρονιασμένες, οι λίμνες Κορώνεια και Βόλβη σ' ένα επίμηκες τεκτονικό βύθισμα γης, διαχωρίζοντας τη χερσόνησο της Χαλκιδικής από τον κορμό της Μακεδονίας.

2 Λίμνη Κορώνεια Η λίμνη Ονομάζεται επίσης και λίμνη Αγίου Βασιλείου (από το ομώνυμο χωριό). Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από τη Θεσσαλονίκη και από την βόρεια πλευρά της περνάει η Εγνατία οδός. Η λίμνη τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα αποξήρανσης. Πριν αρχίσει να έχει σοβαρές απώλειες υδάτων καταλάμβανε έκταση 42,5 km2 και ήταν η 5η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας σε έκταση. Η λίμνη Ονομάζεται επίσης και λίμνη Αγίου Βασιλείου (από το ομώνυμο χωριό). Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από τη Θεσσαλονίκη και από την βόρεια πλευρά της περνάει η Εγνατία οδός. Η λίμνη τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα αποξήρανσης. Πριν αρχίσει να έχει σοβαρές απώλειες υδάτων καταλάμβανε έκταση 42,5 km2 και ήταν η 5η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας σε έκταση.

3 Κορώνεια και Βόλβη. Είναι ένα σπάνιο σύμπλεγμα οικοσυστημάτων με Είναι ένα σπάνιο σύμπλεγμα οικοσυστημάτων με υδροχαρή δάση, καλαμώνες, υγρολίβαδα, λασποτόπια, λίμνες, υδροχαρή δάση, καλαμώνες, υγρολίβαδα, λασποτόπια, λίμνες, ποτάμια, θαμνώνες και γεωργικές εκτάσεις που συγκροτούν ποτάμια, θαμνώνες και γεωργικές εκτάσεις που συγκροτούν έναν ενιαίο πολύ σημαντικό υγρότοπο εκεί όπου άλλοτε, έναν ενιαίο πολύ σημαντικό υγρότοπο εκεί όπου άλλοτε, χιλιάδες χρόνια πριν, δέσποζε η ενιαία λίμνη Μυγδονία, η χιλιάδες χρόνια πριν, δέσποζε η ενιαία λίμνη Μυγδονία, η οποία καταλάμβανε όλη τη λεκάνη της αρχαίας Μυγδονίας. οποία καταλάμβανε όλη τη λεκάνη της αρχαίας Μυγδονίας. Ένας υγρότοπος διεθνούς σημασίας σύμφωνα με τη σύμβαση "Ραμσάρ" (Σύμβαση για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας ως Ενδιαιτήματος για τα Υδρόβια Πτηνά) Ένας υγρότοπος διεθνούς σημασίας σύμφωνα με τη σύμβαση "Ραμσάρ" (Σύμβαση για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας ως Ενδιαιτήματος για τα Υδρόβια Πτηνά)

4 Λίμνη Βόλβη Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τα είδη της ιχθυοπανίδας, παρουσιάζουν η λιπαριά, η γελάρτζα και το λακόψαρο, που είναι ενδημικά της Βόλβης, δηλαδή, δεν ζουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Φυσικά, υπάρχουν και άλλα κοινότερα είδη όπως το γριβάδι ή κυπρίνος - το πιο σημαντικό από οικονομικής άποψης είδος του γλυκού νερού, η πέρκα, το λεστί, η τούρνα, η πεταλούδα, το χέλι, του οποίου ο πληθυσμός μειώνεται καθώς η επικοινωνία του Ρήχιου ποταμού με τη λίμνη Βόλβη ένει διακοπεί εξαιτίας της πτώσης της στάθμης του νερού της λίμνης, το κουνοπόψαρο που είναι Αμερικάνικο είδος και εισήχθη στη χώρα μας για να συμβάλει στη βιολογική καταπολέμηση των κουνουπιών καθώς τρέφεται με τις προνύμφες των εντόμων αυτών. Κατά αυτόν τον τρόπο, συντελεί στον περιορισμό τους, χωρίς τη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τα είδη της ιχθυοπανίδας, παρουσιάζουν η λιπαριά, η γελάρτζα και το λακόψαρο, που είναι ενδημικά της Βόλβης, δηλαδή, δεν ζουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Φυσικά, υπάρχουν και άλλα κοινότερα είδη όπως το γριβάδι ή κυπρίνος - το πιο σημαντικό από οικονομικής άποψης είδος του γλυκού νερού, η πέρκα, το λεστί, η τούρνα, η πεταλούδα, το χέλι, του οποίου ο πληθυσμός μειώνεται καθώς η επικοινωνία του Ρήχιου ποταμού με τη λίμνη Βόλβη ένει διακοπεί εξαιτίας της πτώσης της στάθμης του νερού της λίμνης, το κουνοπόψαρο που είναι Αμερικάνικο είδος και εισήχθη στη χώρα μας για να συμβάλει στη βιολογική καταπολέμηση των κουνουπιών καθώς τρέφεται με τις προνύμφες των εντόμων αυτών. Κατά αυτόν τον τρόπο, συντελεί στον περιορισμό τους, χωρίς τη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών.

5


Κατέβασμα ppt "Χάρτης Κορώνειας και Βόλβης Κορώνεια Βόλβη Σε μικρή απόσταση από την πόλη της Θεσσαλονίκης, μόλις 39 και 12 χιλιόμετρα αντίστοιχα, Βρίσκονται θρονιασμένες,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google