Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Τάνια Χριστοφοράτου Βιολόγος tanchris@otenet.gr.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Τάνια Χριστοφοράτου Βιολόγος tanchris@otenet.gr."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Τάνια Χριστοφοράτου Βιολόγος

2   Φίλοι καλωσορίσατε εδώ στο θέατρό μας
Συνήθως είσαστε γονείς, τώρα είστε το κοινό μας! Θα δείτε και θ’ακούσετε μια ωραία ιστορία που θα σας μάθει όμορφα κι απλά βιολογία

3 - Ποιο σκάφος σ’έφερε ως εδώ και από ποιο πλανήτη;
τι σ’έκανε τόσο μακριά να φύγεις απ’το σπίτι; -Μ’έφερε η Περιέργεια απ’τον πλανήτη Πλήξη γιατί εκεί αδέρφια μου στ’αλήθεια είχα πήξει! Έχουνε όλοι άγνοια και πλήρη αδιαφορία. Για τη ζωή γνώση καμιά, μα ούτε κι απορία. Μα εγώ είμαι διαφορετικός, μ’αρέσει να ρωτάω γι’αυτό και ήρθα ως εδώ κι ίσως κι αλλού να πάω. Θέλω να μάθω για τη Γη, να μάθω για τη φύση και κάποιος πρέπει τώρα δα να μου τα εξηγήσει!

4 Το παρόν εγχείρημα έχει αναπτυχτεί σε δύο άξονες:
1. γραπτό έμμετρο λόγο, επενδεδυμένο με εικονογράφηση, ως βιβλίο 2. τη δραματοποίηση του κειμένου, η οποία μπορεί να είναι: α. είτε ενταγμένη στο καθημερινό μάθημα μέσα στην τάξη β. είτε πρόγραμμα καινοτόμου δράσης με ομάδα παιδιών και παρουσίαση θεατρικής παράστασης στο τέλος της χρονιάς.

5 ΒΙΒΛΙΟ -έμμετρη προσέγγιση Βιολογίας Α΄ Γυμνασίου
-έμμετρη προσέγγιση Βιολογίας Α΄ Γυμνασίου -βασισμένο στο σχολικό εγχειρίδιο -αφορά τη φυσιολογία του ανθρώπου: οργανικά συστήματα που εξυπηρετούν τις λειτουργίες της ζωής: κίνηση, θρέψη, κυκλοφορία, αναπνοή, ερεθιστικότητα Έμφαση: παράγοντες που επηρεάζουν δυσμενώς την καλή λειτουργία των οργανικών συστημάτων (ακινησία, κακή διατροφή, κάπνισμα, αλκοόλ)

6 Το κείμενο ακολουθεί μία κλασική θεατρική πλοκή, με πρωταγωνιστή, κοπέλα, αντίζηλο και χορό που συντρέχει και συμπαραστέκεται στον πρωταγωνιστή.

7 Χρήση ως εργαλείο διδασκαλίας
- ανάγνωση στην αρχή κάθε ενότητας ώστε να διεγερθεί το ενδιαφέρον των μαθητών και η θετική τους στάση απέναντι στο κάθε κεφάλαιο. - ανάγνωση στο τέλος της ενότητας σαν μία διασκεδαστική επανάληψη. - διανομή ρόλων και παίξιμο στην τάξη κάθε ενότητας για καλύτερη εμπέδωσή της.

8 Εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους:
το να δουν οι μαθητές το γνωστικό αντικείμενο από άλλη οπτική γωνία. να καταλάβουν τα παιδιά ότι υπάρχουν ποικίλοι τρόποι να μάθουν και ότι η μάθηση δεν είναι, υποχρεωτικά, κάτι ανιαρό την ευκολότερη απομνημόνευση των όρων, λόγω της ένταξής τους σε έμμετρο λόγο την ψυχαγωγία και την αγάπη προς το μάθημα την αλλαγή στάσεων και συμπεριφοράς και τη στροφή προς υγιεινότερους τρόπους διαβίωσης την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως: ομαδική εργασία, πειθαρχία, αφοσίωση, περηφάνεια για την εργασία, εμπιστοσύνη, προσαρμοστικότητα, υπευθυνότητα, ηθική, αυτοεκτίμηση, θάρρος, επίλυση διαφορών, αισθητική ανάπτυξη, αντίληψη, ενδιαφέρον, κρίση.

9 ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ α. ενταγμένη στο μάθημα μέσα στην τάξη
α. ενταγμένη στο μάθημα μέσα στην τάξη σωματική κίνηση, φωνητική δράση, πνευματική συγκέντρωση το θέατρο, που συγχωνεύει μουσική, εικαστικές τέχνες, κίνηση και προφορικό λόγο είναι άμεση έκφραση πολιτισμού και δίνει στο παιδί την ευκαιρία να ενταχτεί σε ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο μπορεί να μάθει, αποκτώντας άλλη κοινωνική διάσταση από αυτή που έχει στο συνηθισμένο του περίγυρο Βιγκότσκι η αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον και με τους άλλους ανθρώπους είναι ουσιαστική για τη γνωστική ανάπτυξη Πιαζέ η δραματοποίηση φέρει τα παιδιά σε μία κατάσταση αλληλεπίδρασης, καθοδηγούμενη από τον εκπαιδευτικό β. παρουσίαση θεατρικής παράστασης θετικά αποτελέσματα

10 Στα ίδια τα παιδιά που παίζουν: -
Στα ίδια τα παιδιά που παίζουν: - κοινωνικοποίηση (συμμετοχή και συνεργασία σε μία κοινή προσπάθεια) - υπευθυνότητα και θάρρος - προσέγγιση σχολικού περιβάλλοντος και διδασκόντων - εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και αυτοεκτίμηση Στα παιδιά που παρακολουθούν την παράσταση: - Αφύπνιση ενδιαφέροντος για το δραματοποιημένο αντικείμενο - Ψυχαγωγία - Θέληση να λάβουν και τα ίδια μέρος σε κάτι παρόμοιο - Εξοικείωση με το σχολείο που υποστηρίζει τέτοια προγράμματα Στους εκπαιδευτικούς: - η διδασκαλία ενός αντικειμένου μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους - στενότερη επαφή με τα παιδιά, σε διαφορετικά πλαίσια - Αναγνώριση ιδιαίτερων ταλέντων των παιδιών Στους γονείς: - Προσέγγιση του σχολείου και στενότερη επαφή με τους εκπαιδευτικούς - Αναγνώριση πολύπλευρης προσωπικότητας του παιδιού τους - Αίσθηση περηφάνειας και θετική στάση απέναντι στο παιδί τους Στην τοπική κοινωνία: - Άνοιγμα του σχολείου προς την τοπική κοινωνία με αμοιβαία οφέλη: - Αναγνώριση σχολείου ως χώρος μάθησης αλλά και πολύπλευρης ανάπτυξης των πολιτών - Αναγνώριση σχολείου ως φορέας πολιτισμού - Αποκόμιση γνώσεων και αλλαγή κάποιων συμπεριφορών

11 Φορτέτζα, Ρέθυμνο

12 Το έργο κλήθηκε να παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών “Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο 1” (Science on Stage) στο CERN, Γενεύη 21-25 Νοεμβρίου 2005.

13 Στην παρουσίαση συμμετείχαν 6 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου που έπαιξαν το έργο στα Αγγλικά αποσπώντας το ενδιαφέρον, το χειροκρότημα και τα συγχαρητήρια όλων Στόχος προγράμματος: ενημέρωση εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ανθρώπων των Μ.Μ.Ε. σχετικά με τους νέους, καινοτόμους, τρόπους διάδοσης πληροφοριών και μεθόδους διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών αύξηση ενδιαφέροντος των νέων να σπουδάσουν Φυσικές Επιστήμες

14

15

16

17

18

19 Ευχαριστώ Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία για το βιβλίο ή το
κείμενο του θεατρικού, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο Ευχαριστώ


Κατέβασμα ppt "ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Τάνια Χριστοφοράτου Βιολόγος tanchris@otenet.gr."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google