Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΘΛΗΜΑΤΑ Κατηγορίες Αθλημάτων Ομαδικά Αθλήματα Ατομικά Ποδόσφαιρο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΘΛΗΜΑΤΑ Κατηγορίες Αθλημάτων Ομαδικά Αθλήματα Ατομικά Ποδόσφαιρο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΘΛΗΜΑΤΑ Κατηγορίες Αθλημάτων Ομαδικά Αθλήματα Ατομικά Ποδόσφαιρο
Μπάσκετ Βόλει Χάντμπολ Beach Volleyball Beach Soccer Beach Handball Ράγκμπι Ατομικά Ποδηλασία Τοξοβολία Τρίαθλο Ενόργανη γυμναστική Ρυθμική γυμναστική Ξιφασκία Σκοποβολή

2 Ομαδικά Αθλήματα

3 Ατομικά Αθλήματα

4 Υγρός Στίβος Κολύμβηση Πόλο Συγχρονισμένη κολύμβηση Τεχνική Κολύμβηση Βαρέα Αθλήματα Άρση βαρών Πάλη Πυγμαχία Πολεμικές Τέχνες Tae Kwon Do Karate JUDO Ρακέτα Τέννις Επιτραπέζια αντισφαίριση Squash Μπάντμιντον

5 Βαρέα Αθλήματα

6 Υγρός Στίβος Πολεμικές Τέχνες Ρακέτα

7 Στίβος

8 Θαλάσσια αθλήματα Θαλάσσιο Σκι Κανoε-Καγιάκ Κωπηλασία Dragon Boats

9 Αθλήματα για ΑΜΕΑ Αντισφαίριση με αμαξίδιο Άρση Βαρών σε πάγκο
Γκόλμπολ (Goalball) Επιτραπέζια Αντισφαίριση Ιππασία Ιστιοπλοΐα Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο Κολύμβηση Στίβος Κωπηλασία Μπότσια (Boccia) Ξιφασκία με αμαξίδιο Πετοσφαίριση (Καθιστών) Ποδόσφαιρο 7x7 Ποδόσφαιρο 5x5 Ποδηλασία Ράγκμπυ με αμαξίδιο Σκοποβολή Τοξοβολία Τζούντο

10 Βόλεϊ Η πετοσφαίριση (αγγλ.: volleyball) είναι ένα ομαδικό ολυμπιακό άθλημα, το οποίο παίζεται από ανδρικές και γυναικείες ομάδες των έξι παικτών. Επινοήθηκε το 1895 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες εντάχθηκε το 1964 στο Τόκιο. Στην Ελλάδα εποπτεύεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ).

11 Αγωνιστικός Χώρος Το γήπεδο του βόλεϊ έχει σχήμα ορθογώνιο
παραλληλόγραμμο με διαστάσεις: 9x18 μ. Πρέπει να περιβάλλεται από ελεύθερη ζώνη, η οποία στις μεγάλες διοργανώσεις απέχει 7 ως 9 μέτρα από τις τελικές γραμμές και 3 ως 5 μ. από τις πλευρικές. Το ορθογώνιο γήπεδο διαιρείται σε δύο ίσα τετράγωνα μέρη (9x9 μ.) από την κεντρική γραμμή, πάνω από την οποία τοποθετείται κάθετα. Σε κάθε ένα από τα δύο μέρη του γηπέδου, και σε απόσταση 3 μ. από την κεντρική γραμμή, υπάρχει η επιθετική γραμμή, που χωρίζει το κάθε μέρος σε δύο ζώνες: την επιθετική ή μπροστινή ζώνη (3x9 μ.) και την αμυντική ή πίσω ζώνη (6x9 μ.).

12 Το δίχτυ του βόλεϊ  Το ύψος του διχτυού διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία. Στους άνδρες ,όπως είπαμε φτάνει τα 2,43 μ., στους εφήβους(περί ετών),στους παίδες(περί 13-17) είναι το ίδιο, ενώ, στους παμπαίδες (περί 10-15) είναι 2.35 μ. Στις γυναίκες φτάνει τα 2,24 μ. όπως και στις νεάνιδες(18-19) και στις κορασίδες(περί 12-17),ενώ,στις παγκορασίδες (περί 10-14)τα 2,20 μ. Υπάρχει και μία ειδική κατηγορία που ονομάζεται μίνι(8-13),στην οποία το φιλέ φτάνει τα 2,10 μ, και διοργανώνει ειδικές εκδηλώσεις με αγώνες, κυρίως για λόγους διαφήμισης της Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α. και προώθησης της πετοσφαίρισης.

13 Η μπάλα του βόλεϊ  Η μπάλα είναι κατασκευασμένη από μαλακό πλαστικό ή δέρμα. Έχει περιφέρεια εκ. και βάρος γραμ. Παραμένουν το μπλε και το κίτρινο(το άσπρο φεύγει) και η κατανομή τους αλλάζει.

14 Σκοπός του παιχνιδιού Σκοπός του παιχνιδιού είναι να περάσει η μπάλα πάνω από το φιλέ και να ακουμπήσει στο γήπεδο του αντιπάλου ή να αναγκαστεί ο αντίπαλος να την πετάξει εκτός γηπέδου. Για να πετύχει το σκοπό αυτό η κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να κάνει τρεις μπαλιές με οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Το μπλοκ δεν υπολογίζεται στις επαφές της ομάδας. Το πόδι δεν επιτρέπεται. Ο ίδιος παίκτης δεν έχει δικαίωμα να κάνει δύο συνεχόμενες μπαλιές.

15 Οι ομάδες Η κάθε ομάδα πετοσφαίρισης αποτελείται από έξι παίκτες.
Επίσης, μπορεί να έχει μέχρι έξι αναπληρωματικούς, έναν προπονητή, το βοηθό του και φυσιοθεραπευτή. Στο ξεκίνημα κάθε σερβίς οι έξι αγωνιζόμενοι παίκτες πρέπει να βρίσκονται μέσα στο γήπεδο και σε συγκεκριμένες θέσεις. Είναι τρεις στην επιθετική ζώνη (μπροστά: αριστερά, κέντρο, δεξιά) και τρεις στην αμυντική ζώνη (πίσω: αριστερά, κέντρο, δεξιά). Εξαιρείται ο παίκτης που εκτελεί το σερβίς. Κάθε φορά που η ομάδα τους κερδίζει το σερβίς, οι παίκτες μετακινούνται κατά μία θέση προς τα δεξιά, κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού.

16 Οι ειδικότητες στην πετοσφαίριση
Α) Ο ακραίος:είναι ο παίχτης ο οποίος καρφώνει και παίρνει υποδοχή στη θέση 4 (όταν βρίσκεται στην επιθετική ζώνη) και αμύνεται στο 6 όταν βρίσκεται στην αμυντική ζώνη. Β) Ο διαγώνιος: είναι ο παίχτης ο οποίος καρφώνει και παίρνει υποδοχή στη θέση 2 (όταν βρίσκεται στην επιθετική ζώνη) και αμύνεται στο 1 όταν βρίσκεται στην αμυντική ζώνη. Γ) Ο κεντρικός: είναι ο παίχτης ο οποίος καρφώνει και παίρνει υποδοχή στη θέση 3(όταν βρίσκεται στην επιθετική ζώνη) και αμύνεται στο 5 όταν βρίσκεται στην αμυντική ζώνη.

17 Δ) Ο λίμπερο: αμυντικός παίχτης που παίζει στην πίσω ζώνη
Δ) Ο λίμπερο: αμυντικός παίχτης που παίζει στην πίσω ζώνη. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ενότητα <<ο λίμπερο>>. Ε) Ο πασαδόρος: είναι ο παίχτης ο οποίος πασάρει από τη θέση 2 (όταν βρίσκεται στην επιθετική ζώνη) και πάλι από τη θέση 2 όταν βρίσκεται στη ζώνη άμυνας (ισχύει ο κανόνας της υπέρβασης). Όταν βρίσκεται στην αμυντική ζώνη αμύνεται στη θέση 1.

18 Το παιχνίδι Το παιχνίδι ξεκινά με σερβίς της μιας ομάδας έπειτα από κλήρωση. Το σερβίς εκτελείται από τον παίκτη της πίσω δεξιά θέσης, από ένα σημείο πίσω από την τελική γραμμή του γηπέδου. Κάθε φορά που η μπάλα φτάνει στην περιοχή της, η ομάδα προσπαθεί να την επαναφέρει στην αντίπαλη περιοχή με τρεις μπαλιές. Συνήθως ο πρώτος παίκτης αποκρούει, ένας δεύτερος υψώνει δίνοντας πάσα κοντά στο φιλέ και ένας τρίτος καρφώνει με δύναμη προς το αντίπαλο μέρος.

19 Όταν χάσει πόντο, παίρνει το σερβίς η άλλη ομάδα, οι παίκτες της οποίας μετακινούνται μια θέση προς τα δεξιά, κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που κερδίζει τρία σετ. Το κάθε σετ τελειώνει όταν μια ομάδα φτάσει τους 25 πόντους και έχει τουλάχιστον δύο πόντους προβάδισμα (δηλαδή τουλάχιστον: 25-23). Αλλιώς το σετ συνεχίζεται μέχρι να επιτευχθεί προβάδισμα δύο πόντων από μια ομάδα (26-24, κλπ) χωρίς όριο. Μετά από κάθε σετ οι ομάδες αλλάζουν πλευρά στο γήπεδο. Αν μετά από τέσσερα σετ οι ομάδες είναι ισόπαλες 2-2, ο νικητής αναδεικνύεται σε ένα πέμπτο τελικό σετ (τάι - μπρέικ) των 15 πόντων, πάντα με προβάδισμα δύο πόντων για το νικητή (15-13 τουλάχιστον ή 16-14, κλπ). Στο πέμπτο σετ οι ομάδες αλλάζουν τερέν, όταν κάποια φτάσει τους 8 πόντους.

20 Απαγορευμένες ενέργειες
Απαγορευμένες ενέργειες  Σύμφωνα με τον κανονισμό πόντος εις βάρος μιας ομάδας καταλογίζεται επίσης, όταν κάποιος παίκτης της υποπέσει στα εξής παραπτώματα: Μεταφορά της μπάλας (πιαστό). Άγγιγμα του φιλέ. Πέρασμα των χεριών πάνω από το φιλέ προς το αντίπαλο μέρος για την παρεμπόδιση της αντίπαλης επίθεσης. Πέρασμα του σώματος στο αντίπαλο μέρος, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση του αντιπάλου. Δεν απαγορεύεται το στιγμιαίο πέρασμα ή πάτημα στην αντίπαλη περιοχή κατά την εκδήλωση επίθεσης, εφόσον δεν εμποδίζεται ο αντίπαλος. Δύο συνεχόμενα χτυπήματα (διπλή μπαλιά). Το χτύπημα σε μπλόκο δεν υπολογίζεται. Πέρασμα της μπάλας προς το αντίπαλο μέρος δίπλα ή κάτω από το φιλέ.

21 Διαιτητές  Κάθε παιχνίδι βόλεϊ διευθύνεται από δύο διαιτητές και δύο ή τέσσερις επόπτες γραμμών ανάλογα με το επίπεδο της διοργάνωσης. Οι δύο διαιτητές βρίσκονται εκατέρωθεν του φιλέ, στην κεντρική γραμμή του γηπέδου. Ο πρώτος διαιτητής κάθεται πάνω σε σκάλα σε ύψος 50 ως 80 εκ. πάνω από το φιλέ και ο δεύτερος στέκεται όρθιος στην απέναντι πλευρά.

22 Οι επόπτες γραμμών κρατούν σημαιάκια και υποδεικνύουν αν η μπάλα χτύπησε εντός ή εκτός γηπέδου δείχνοντας προς τα κάτω ή προς τα πάνω αντίστοιχα. Επίσης, ελέγχουν αν η μπάλα πέρασε πάνω ή δίπλα από τις κεραίες του φιλέ. Επίσης, υπάρχει σημειωτής που είναι υπεύθυνος για τη σημείωση των πόντων, τις αλλαγές, τα τάιμ άουτ και γενικά καταγράφει τις αποφάσεις των διαιτητών στο φύλλο αγώνα.

23 Ιστορία της Ε.Π.Σ Κορινθίας
ΠΑΝΕΥΡΩΣΤΙΝΙΑΚΟΣ Ιστορία της Ε.Π.Σ Κορινθίας Η Ε.Π.Σ ιδρύθηκε το 1946 έπειτα από πρωτοβουλία του Μιχαήλ Φιλιππίδη και του Κωνσταντίνου Τσουλούφα και την υποστήριξη άλλων παραγόντων του τοπικού ποδοσφαίρου. Πριν την ίδρυση της Ε.Π.Σ Αργολιδοκορινθίας. Τα σωματεία της Κορινθίας συμμετείχαν μέχρι τότε στο πρωτάθλημα της Ένωσης Αργολιδοκορινθίας που είχε έδρα την Κόρινθο.

24 Τα ιδρυτικά σωματεία ήταν επτά και ένα εκτός συναγωνισμού
Άρης Κορίνθου Αχιλλεύς Κορίνθου Ηρακλής Λεχαίου Ηρακλής Ξυλοκάστρου Ολυμπιακός Κορίνθου Ολυμπιακός Λουτρακίου Πέλοψ Κιάτου

25 Στρατιωτικό Κέντρο Βασικής Εκπαίδευσης Κορίνθου (ΚΒΕΚ)
ΚΒΕΚ: Μετείχε στο πρωτάθλημα εκτός βαθμολογίας. Σημαντική επιτυχία της Ένωσης στην πρώτη δεκαπενταετία της λειτουργίας της ήταν η διοργάνωση τοπικού πρωταθλήματος και η συμμετοχή του Παγκορινθιακου στο πρώτο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής , τη σεζόν

26 Η Ε.Π.Σ Κορινθίας έχει έδρα την Κόρινθο και στη δύναμη της ανήκουν περισσότερα από 70 Σωματεία.
Βασικές διοργανώσεις της Ένωσης είναι το τοπικό πρωτάθλημα σε τρείς κατηγορίες και το Κύπελλο Κορινθίας , στο οποίο μετέχουν οι ομάδες των τοπικών κατηγοριών , τα σωματεία-μέλη της ένωσης που αγωνίζονται στη Δ΄ Εθνική και οι ερασιτεχνικές ομάδες των μελών της Ένωσης που τυχόν αγωνίζονται στις επαγγελματικές κατηγορίες , τα σωματεία-μέλη της ένωσης που αγωνίζονται στη Δ΄ Εθνική και οι ερασιτεχνικές ομάδες των μελών της Ένωσης που τυχόν αγωνίζονται στις επαγγελματικές κατηγορίες Α΄ Εθνική, Β΄ Εθνική, και Γ΄ Εθνική. Ο πρωταθλητής Κορινθίας προβιβάζεται στη Δ΄ Εθνική μετά από αγώνες κατάταξης με τους πρωταθλητές άλλων Ε.Π.Σ . Η κυπελλούχος Κορινθίας αγωνίζεται στο Κύπελλο ερασιτεχνών Ελλάδος

27 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Σ Κορινθίας
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Μιχάλης Τσιχριτζής Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ιωάννης Κοτσίρης Β ’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Γεώργιος Πετρόπουλος ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : Παναγιώτης Βρακάς ΤΑΜΙΑΣ : Αθανάσιος Ευθυμίου ΜΕΛΗ : Ιωάννης Ναυτόπουλος , Ιωάννης Γεροβασίλης , Παναγιώτης Παπαδόπουλος , Φορτής , Αναστάσιος Κύρκας

28 Επιτροπές Πειθαρχική επιτροπή
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Γεώργιος Παναγιώτου ΜΕΛΗ ΙΑΤΡΟΥ : Αθανάσιος , Κανατσούλης Επιτροπή Διαιτησίας ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Γεώργιος Πετρόπουλος ΜΕΛΗ : Γκρουτσής Δημήτρης, Αργύρης Παναγιώτης, Λιακής Βλάσιος Επιτροπή Προμηθειών ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Αθανάσιος Ευθυμίου ΜΕΛΗ : Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φορτης Φώτιος

29 Επιτροπή Στατιστικής και Γηπέδων
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ιωάννης Ναυτόπουλος ΜΕΛΗ : Βλάχος Λουκάς Φορτης Φώτιος Επιτροπή Πρωταθλημάτων και Κυπέλλου ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ιωάννης Γεροβασίλης ΜΕΛΗ : Παναγιώτης Βρακάς Αναστάσιος Κύρκας Τεχνική Επιτροπή ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Παναγιώτης Βρακάς ΜΕΛΗ : Ιωάννης Ναυτόπουλος , Βλάχος Λουκάς

30 Επιτροπή για θέματα Ασφαλείας και πρόληψης βίας
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ιωάννης Κοτσίρης ΜΕΛΗ : Γεώργιος Πετρόπουλος , Λέκκας Δημήτριος

31 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ Η σωματική άσκηση προάγει τη σύνθεση ουσιών που ενεργούν στον εγκέφαλο δημιουργώντας ευχάριστα συναισθήματα. Είναι τεκμηριωμένο ότι η τακτική σωματική εξάσκηση είναι ευεργετική για την καρδία, για την κυκλοφορία του αίματος και για τους πνεύμονες.

32 Όμως η σωματική άσκηση δημιουργεί και άλλες αλλαγές που επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική μας διάθεση.
Έρευνες έδειξαν ότι μετά από τη σωματική εξάσκηση, η φαινυλαιθυλαμίνη όπως επίσης και το παράγωγό της που προκύπτει μετά από ενζυματική διάσπαση, το φαινυλακετικό οξύ, αυξάνονται σημαντικά μέσα στο αίμα.  Η αύξηση των ουσιών αυτών είναι ευεργετική για την ψυχική μας διάθεση. Διαπερνούν την κυκλοφορία και επενεργούν στον εγκέφαλο μας. Τονώνουν την ψυχολογία μας, αυξάνουν την αυτοπεποίθησή μας και γενικά μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι.

33 Ο αθλητισμός καλλιεργεί και βελτιώνει το σώμα και την ψυχή
Ο αθλητισμός καλλιεργεί και βελτιώνει το σώμα και την ψυχή. Προσφέρει υγεία, ψυχαγωγία και ευτυχία. Ενδυναμώνει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και είναι σημαντικό όπλο κατά της κατάθλιψης.  Ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή των ομαδικών αθλημάτων διότι μέσω αυτού ενδυναμώνεται η ομαδικότητα ,η συνεργασία, η ικανότητα στρατηγικής και υπακοής όπως και η ικανότητα του αθλητή να παίρνει πρωτοβουλίες και η προσπάθειά του να επιτύχει έναν ομαδικό στόχο.

34 Η ψυχαγωγία είναι σημαντική πτυχή του αθλητισμού
Η ψυχαγωγία είναι σημαντική πτυχή του αθλητισμού. Η τόνωση, η αναζωογόνηση, η εγρήγορση, η πρόκληση έντονων συναισθημάτων όλα συνεισφέρουν στο ανέβασμα της προσωπικότητας και του ψυχικού κόσμου των ανθρώπων. Όλοι οι άνθρωποι βλέπουν τον αθλητισμό ως μια δημιουργική έξοδο για τον ελεύθερο χρόνο τους που βελτιώνει το βιοτικό τους επίπεδο.

35 Επίσης ο αθλητισμός συνεισφέρει στην και στην ψυχαγωγία του θεατή (παθητικός αθλητισμός) την ώρα ενός αγώνα. Ο αθλητισμός είναι ένα κοινωνικό αγαθό ,αλλά ταυτόχρονα και αντικείμενο εμπορευματοποίησης λόγω της υποβάθμισης του από την ίδια την κοινωνία. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να περάσουν την άποψη ότι πρέπει να βλέπουμε τον αθλητισμό ως μέσο είσπραξης χρημάτων και όχι σαν ψυχαγωγικό μέσο. Τους δε αθλητές σαν ''πιόνια'' για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού. Ο αθλητισμός μετατρέπεται σε ''σκουπίδι'' , χάνει τα μαζικά του χαρακτηριστικά , χάνεται η ουσία της άθλησης και τα ιδεώδη και με την νίκη να είναι έρμαιο στα χέρια ιδιωτικών διαφημιστικών εταιριών που σπονσοράρουν τους αθλητές.

36 Μία άλλη αρνητική πτυχή του αθλητισμού και πιο συγκεκριμένα του ποδοσφαίρου , είναι η πολιτικοποίηση του. Κάποιοι πολιτικοί εμπλέκονται με ποδοσφαιρικές ομάδες για δικό τους συμφέρον και όχι για την προώθηση του ίδιου του αθλήματος αλλά για την προσωπική τους προβολή και κύρος. Για παράδειγμα ,όταν ένας βουλευτής εκλέγεται και παίρνει πολλούς ψήφους από ανθρώπους μιας ποδοσφαιρικής ομάδας τότε ο συγκεκριμένος βουλευτής προσφέρει χρήματα για την προώθηση αυτής της ομάδας. Ωστόσο ο βαθύτερος λόγος που συμβάλλει είναι η αύξηση της δημοτικότητας του. Γι αυτό όλος ο κόσμος συμφωνεί ότι η πολιτική δεν θα πρέπει να εμπλέκεται όχι μόνο με το ποδόσφαιρο αλλά γενικότερα με τον αθλητισμό.

37 Παρά τα αρνητικά που προσφέρει ο αθλητισμός στο ευρύτερο κοινό το μόνο σίγουρο είναι ότι μας βοηθάει στην διαμόρφωση της προσωπικότητας αλλά και στην ενίσχυση των κοινωνικών σχέσεων. Συμπέρασμα είναι ότι ο αθλητισμός είναι ωφέλιμος στη ζωή μας , αλλά με μέτρο και όχι πλήρη απορρόφηση.


Κατέβασμα ppt "ΑΘΛΗΜΑΤΑ Κατηγορίες Αθλημάτων Ομαδικά Αθλήματα Ατομικά Ποδόσφαιρο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google