Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΔΙΟΥ WEB GIS ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΣΙΩΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

2 Ο σκοπός της εργασίας είναι η κατανόηση:
της υφιστάμενης τεχνολογίας των δυνατοτήτων των προοπτικών και η παρουσίαση των νέων τάσεων των εργαλείων παραγωγής εφαρμογών Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, μέσω του διαδικτύου (Web GIS).

3 Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση λογισμικών, που προσφέρουν υπηρεσίες χαρτών για το διαδίκτυο (Map Servers), στον παγκόσμιο ιστό και στη συνέχεια επιλέχθηκαν δώδεκα από τα πιο δυναμικά λογισμικά που υπάρχουν στην αγορά. Τα λογισμικά που επιλέχτηκαν, παρουσιάζονται στη συνέχεια. Η επίτευξη της εργασίας έγινε με την επίσκεψη σε εταιρικές ιστοσελίδες, ιστοσελίδες με υλοποιημένες εφαρμογές και σε βιβλιογραφία.

4 Λίγα Λόγια για τα WEB GIS

5 1) Autodesk MapGuide Enterprise
Διανέμει χωρικά δεδομένα και αναλύσεις μέσω του ιστού και παράλληλα μειώνει τα έξοδα διανομής. Βελτιώνει την πρόσβαση σε πληροφορίες στους χρήστες. Δημιουργεί ευκαιρίες για επιχειρήσεις, προσφέροντας εφαρμογές και υπηρεσίες στους πελάτες.

6 Παράδειγμα ιστοσελίδας δομημένης με το λογισμικό Autodesk MapGuide Enterprise, στην πόλη Aix-les-Bains της Γαλλίας. Οι επαγγελματίες αλλά και το γενικό κοινό μπορούν να συνδέονται με την ιστοσελίδα και να έχουν πρόσβαση σε διάφορες κτηματολογικές πληροφορίες.

7 2) ArcGIS Server (ESRI) Το λογισμικό του ArcGIS είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη δόμηση και τη διανομή εφαρμογών μέσω διαδικτύου, σε τοπικό επίπεδο όσο και στον παγκόσμιο ιστό. Όλες οι βασικές λειτουργίες εισαγωγής, διαχείρισης, ανάλυσης και απόδοσης υποστηρίζονται από το σύστημα του, ενώ παράλληλα είναι εφοδιασμένο με πολλά εξειδικευμένα εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απαιτητικές εφαρμογές.

8 Παράδειγμα ιστοσελίδας δομημένης με το λογισμικό ArcGIS Server – Solar Boston
Ο χάρτης Solar Boston (Ηλιακή Βοστόνη) είναι μία εφαρμογή χάρτη όπου εκθέτει τις ενεργές ανανεώσιμες ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Βοστόνη. Επιπλέον, η εφαρμογή αυτή παρέχει θέα των ταρατσών της πόλης, έτσι οι χρήστες μπορούν να υπολογίσουν τη χωρητικότητα του PV από το μέγεθος των ταρατσών.

9 3) Maptitude for the Web (Caliper)
Το Maptitude for the Web έχει όλα τα εργαλεία που είναι αναγκαία για τη δημιουργία χαρτών. Επιπλέον, έχει ικανότητες που αφορούν τη σχεδίαση, την εκτέλεση εφαρμογών χαρτών με αλληλεπίδραση και υπηρεσίες GIS στο διαδίκτυο. Το λογισμικό αυτό επιτρέπει την εύκολη δημιουργία απλών εφαρμογών, χωρίς προγραμματισμό αλλά με τη χρήση μιας υπάρχων φόρμας (template) και διασύνδεσης με τα επιθυμητά γεωγραφικά δεδομένα. Επίσης, επιτρέπει στους έμπειρους προγραμματιστές τη δημιουργία σύνθετων εφαρμογών και υπηρεσιών στο διαδίκτυο.

10 Παράδειγμα ιστοσελίδας δομημένης με το λογισμικό Maptitude for the Web - Χάρτης Μεγάλης Βρετανίας
Με την εφαρμογή αυτή μπορεί κανείς να δει μια ποικιλία δημογραφικών δεδομένων της Μεγάλης Βρετανίας.

11 Παράδειγμα ιστοσελίδας δομημένης με το λογισμικό Maptitude for the Web - Αποτελέσματα προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ Με την εφαρμογή αυτή μπορεί κανείς να δει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, από το Για κάθε εκλογική περίοδο υπάρχουν χάρτες στους οποίους απεικονίζονται τα ποσοστά των ψήφων που πήραν οι υποψήφιοι, καθώς και η σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.

12 4) Image Mapper (alta 4) Με το Image Mapper μπορεί κάθε χρήστης να δημιουργήσει χάρτες και προϊόντα GIS, μέσω του ArcGIS της ESRI. Το Image Mapper δημοσιεύει χάρτες και προϊόντα GIS. Για τη χρήση του λογισμικού αυτού δεν απαιτείται εμπειρία ή γνώσεις σχετικές με εφαρμογές χαρτών στο διαδίκτυο. Το Image Mapper επιτρέπει σε οποιονδήποτε να βλέπει και να εξερευνεί τα περιεχόμενα των χαρτών του, με τη χρήση ενός web browser ή μέσω του Google Earth.

13 5) worldKit Το worldKit είναι μία εύκολη στη χρήση και ανέξοδη εφαρμογή χάρτη (mapping application) για το διαδίκτυο. Είναι μια εφαρμογή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή να ενσωματωθεί με μεγαλύτερα projects. Είναι ένα λογισμικό που διατίθεται δωρεάν. Η ανάπτυξή του υποστηρίζεται με δωρεές.

14 6) GeoMedia WebMap (INTERGRAPH)
Το GeoMedia WebMap Professional είναι ένα προϊόν για το GIS στο διαδίκτυο. Παρέχει λειτουργίες ανάλυσης όπως χωρικά ερωτήματα (spatial queries), δημιουργία ζωνών επιρροής (buffering), γεωκωδικοποίηση (address matching/ geocoding), ετικετοποίηση (labelling), θεματική απεικόνιση (thematic display), και λειτουργίες μέτρησης (measurement tools). Οι τελικοί χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν χάρτες με αλληλεπίδραση (interactive maps), συμπληρώνοντας φόρμες αναζητήσεων ή συντάσσοντας ερωτήματα .

15 7) TatukGIS Internet Server
Το TatukGIS Internet Server είναι ένα περιεκτικό GIS εργαλείο, για την ανάπτυξη πλήρων, βασιζόμενων στο διαδίκτυο, GIS λύσεων χαρτών.

16 8) Map Manager (Compusult)
Το λογισμικό Map Manager της εταιρίας Compusult είναι ένας δυναμικός server χαρτών του διαδικτύου, που έχει την ικανότητα να παρουσιάζει, να συνδέει, να διανέμει και να δημοσιεύει γεωγραφικά δεδομένα, προϊόντα και υπηρεσίες.

17 9) Ionic Software Η τεχνολογία RedSpider Web, της εταιρείας Ionic Software, παρέχει αρχιτεκτονική έκθεσης γεωγραφικών δεδομένων, βασισμένη σε standard. Το RedSpider Web παρέχει λειτουργίες οπτικοποίησης γεωχωρικών αντικειμένων. Κανόνες αναπαράστασης διερμηνεύουν τις ιδιότητες των χαρακτηριστικών των αντικειμένων, για την κατανοητή απόδοση των χαρτών.

18 10) JMap (Kheops Technology)

19 11) Caris Spatial Fusion Το λογισμικό CARIS Spatial Fusion Enterprise διανέμει χωρικά δεδομένα για υποστήριξη αποφάσεων πάνω σε διάφορους τομείς όπως η υγεία, το περιβάλλον, ο τουρισμός. Με το λογισμικό αυτό μπορεί κανείς χωρίς να είναι , αναγκαστικά, εξοικειωμένος με τα GIS να ασχοληθεί με γεωχωρικά θέματα.

20 12) Map Server (University of Minnesota)
Το MapServer ειδικεύεται στην ανάπτυξη χωρικών εφαρμογών στο διαδίκτυο. Δεν είναι ολοκληρωμένο GIS σύστημα, αλλά υπερέχει στη διαχείριση χωρικών δεδομένων (χαρτών, εικόνων και διανυσματικών δεδομένων) στο χώρο του διαδικτύου. Πέρα από τη διαχείριση δεδομένων GIS, το MapServer επιτρέπει τη δημιουργία "γεωγραφικών εικόνων χαρτών", οι οποίοι είναι χάρτες που κατευθύνουν τον χρήστη σε περιεχόμενο άλλων ιστοσελίδων.

21 Για την κατανόηση των δυνατοτήτων των 12 λογισμικών παραθέτονται, σε πίνακες σύγκρισης, τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

22 Λειτουργικότητα στο διαδίκτυο
Μεγέθυνση, σμίκρυνση (Zoom in, zoom out) Πλοήγηση (Pan) Γενικός χάρτης (Overview map) Μέτρηση αποστάσεων Προσδιορισμός ιδιοτήτων (Identify) Autodesk MapGuide Enterprise X ArcGIS Server (ESRI) Maptitude for the Web (Caliper) Image Mapper (alta 4) worldKit GeoMedia WebMap (INTERGRAPH) TatukGIS Internet Server Map Manager (Compusult) Ionic Software JMap (Kheops Technology) Caris Spatial Fusion Map Server (University of Minnesota)

23 Λειτουργικότητα στο διαδίκτυο Χαρτογράφηση
Δυνατότητα αναζήτησης για τα αντικείμενα δεδομένων Προσθήκη θεματικών επιπέδων σε πραγματικό χρόνο. Δυνατότητα τοποθέτησης ταμπελών. Έλεγχος στην κλίμακα Autodesk MapGuide Enterprise X χ ArcGIS Server (ESRI) Maptitude for the Web (Caliper) Image Mapper (alta 4) worldKit GeoMedia WebMap (INTERGRAPH) TatukGIS Internet Server Map Manager (Compusult) Ionic Software JMap (Kheops Technology) Caris Spatial Fusion Map Server (University of Minnesota)


Κατέβασμα ppt "ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google