Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ- ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ- Status report, π ροτάσεις και μελλοντικά σχέδια ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ- ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ- Status.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ- ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ- Status report, π ροτάσεις και μελλοντικά σχέδια ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ- ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ- Status."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ- ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ- Status report, π ροτάσεις και μελλοντικά σχέδια ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ- ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ- Status report, π ροτάσεις και μελλοντικά σχέδια

2 Α. ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

3 Σύνοψη μετρήσεων ποιοτικών παραμέτρων ελαιόλαδου (ελαιοκομική περιοδος )  Συλλέχθηκαν 45 δείγματα ελαιολάδου α π ό διάφορες π ηγές  Μετρήθηκαν οι δείκτες Κ και στα 45 δείγματα.  Ελήφθησαν 90 φάσματα UV ( nm)  Ελήφθησαν 17 φάσματα στο ορατό ( nm)  Ελήφθησαν 21 φάσματα στο IR ( nm)  Μετρήθηκε η οξύτητα σε 18 δείγματα  Βελτιστο π οίηση π ειραματικών συνθηκών για τη μέτρηση του δείκτη Κ  Συλλέχθηκαν 45 δείγματα ελαιολάδου α π ό διάφορες π ηγές  Μετρήθηκαν οι δείκτες Κ και στα 45 δείγματα.  Ελήφθησαν 90 φάσματα UV ( nm)  Ελήφθησαν 17 φάσματα στο ορατό ( nm)  Ελήφθησαν 21 φάσματα στο IR ( nm)  Μετρήθηκε η οξύτητα σε 18 δείγματα  Βελτιστο π οίηση π ειραματικών συνθηκών για τη μέτρηση του δείκτη Κ

4 AAAAAA-BBBBB-CB Quality CriteriaExtra VirginVirgin Ordinary Virgin Lampante VirginRefinedOlive Oil Crude olive- pomace Refined olive- pomace olive- pomace K232≤2,50≤2, K268≤0,22≤0,25≤0,30-≤1,10≤0,90-≤2,00≤1,70 ΔΚ≤0,01 -≤0,16≤0,15-≤0,20≤0,18 From: International Olive Council (COI/T.15/NC No 3/Rev. 6. November 2011) Οι Χαρακτηρισμοί ΑΑΑ, ΑΑ, Α, ΒΒΒ, ΒΒ, Β και C προστέθηκαν ως μνημονική βοήθεια για τον χαρακτηρισμό κάθε δείγματος: Κ232Κ268ΔΚ ΑΑΑΕξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο≤2,50≤0,22≤0,01 ΑΑΠαρθένο Ελαιόλαδο≤2,60≤0,25≤0,01 ΑΑπλό Παρθένο Ελαιόλαδο-≤0,30≤0,01 ΒΒΒΕλαιόλαδο-≤0,90≤0,15 ΒΒΕξευγενισμένο Ελαιόλαδο-≤1,10≤0,16 ΒΠυρηνέλαιο-≤1,70≤0,18 CΕξευγενισμένο Πυρηνέλαιο-≤2,00≤0,20

5 Treatoil NoK232 Quality K268 Quality ΔΚ QualitySource nonfiltered61,970AAA0,412BBB0,016BBBΑνάληψη Μεσσηνίας nonfiltered72,053AAA0,158AAA-0,005A-AAAδεξαμενή 2 nonfiltered13,12,050AAA0,196AAA-0,004A-AAAμίξη 4 δεξαμενών βιολογικό nonfiltered13,21,983AAA0,189AAA-0,005A-AAAμίξη 4 δεξαμενών βιολογικό nonfiltered181,898AAA0,173AAA-0,001A-AAAΗράκλειο nonfiltered191,686AAA0,130AAA-0,002A-AAAΓλυφάδα Μεσσηνίας nonfiltered202,017AAA0,206AAA-0,012BBBΜεσσοχώρι Μεσσηνίας nonfiltered211,827AAA0,293A0,001A-AAAΤάπια Μεθώνης nonfiltered222,378AAA0,390BBB-0,002A-AAAΠΟΠ Μυρσινοχώρι Μεσσηνίας nonfiltered231,713AAA0,325BBB-0,005A-AAAΠΟΠ Μυρσινοχώρι Μεσσηνίας nonfiltered241,798AAA0,228AA-0,007A-AAAΔρουγούτενα Μεθώνης nonfiltered251,715AAA0,199AAA-0,004A-AAAΚαλύβια Οιχαλίας Μεσσηνίας nonfiltered262,001AAA0,148AAA-0,008A-AAAΜερόπη Οιχαλίας Μεσσηνίας nonfiltered272,614-0,391BBB-0,004A-AAAΣάμος Οιχαλίας Μεσσηνίας nonfiltered281,697AAA0,334BBB-0,005A-AAAΦίλια Οιχαλίας Μεσσηνίας nonfiltered292,080AAA0,220AAA-0,004A-AAAΦίλια Οιχαλίας Μεσσηνίας nonfiltered302,071AAA0,360BBB-0,009A-AAAΚαλύβια Οιχαλίας Μεσσηνίας nonfiltered311,851AAA0,230AA-0,007A-AAAΜερόπη Οιχαλίας Μεσσηνίας nonfiltered321,974AAA0,204AAA-0,008A-AAAΣολάκι Οιχαλίας Μεσσηνίας nonfiltered332,743-0,227AA0,001A-AAAΒαρίδι Άνδρου nonfiltered341,788AAA0,314BBB0,002A-AAAΆσκρη Βοιωτίας nonfiltered352,744-0,440BBB0,001A-AAAΒαρίδι Άνδρου nonfiltered361,998AAA0,206AAA-0,001A-AAAΒαρίδι Άνδρου nonfiltered392,297AAA0,325BBB-0,001A-AAAΑμαλιάδα Ηλείας nonfiltered405,226-0,586BBB-0,002A-AAAΚυδωνία Χανίων nonfilteredAB2,501AA0,450BBB0,025BBBΑΒ Βασιλόπουλος nonfilteredref1,894AAA0,154AAA-0,005A-AAAΚαρούμπαλης filterdref1,931AAA0,181AAA-0,005A-AAAΚαρούμπαλης

6

7 oil Nom (gr)V NaOH C NaOH A (%) 715,131,250,100110, ,5561,250,100110,23 75,0920,590,0980,32 715,2731,80,0980,33 75,090,580,0980,31 Ζύγιση στο ζυγό με τα 4 δεκαδικά ψηφία 15,63650,760,0980,37 25,58771,680,0980,83 35,73060,230,0980,11 45,3470,750,0980,39 55,3990,570,0980,29 65,26330,530,0980,28 75,2430,580,0980,31 85,46670,880,0980,44 95,52680,660,0980,33 105,09330,620,0980,34 114,96440,470,0980,26 125,33580,50,0980,26 135,37980,720,0980,37 145,1130,50,0980,27 155,02930,580,0980,32 165,0750,570,0980,31 175,04120,590,0980,32 355,60082,720,0981,34 A=V*C*28,2/m V:όγκος NaOH σε ml C: συγκέντρωση NaOH (mol/lt) m: μάζα δείγματος σε gr A: οξύτητα (% κατά βάρος σε ελαικό οξύ) gr ισοδύναμα ελαικού οξέος που περιέχονται σε 100 gr ελαιολάδου Μέτρηση οξύτητας

8 ΠΡΟΧΕΙΡΟΙ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ  1. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ( ΚΥΨΕΛΙΔΕΣ PL: 0,01mm, 0,1mm)  2. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ( ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΟ ΟΡΑΤΟΥ - ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ - ΕΓΓΥΣ ΥΠΕΡΥΘΡΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΕΑΣ ΚΛΑΣΜΑΤΩΝ )  1. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ( ΚΥΨΕΛΙΔΕΣ PL: 0,01mm, 0,1mm)  2. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ( ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΟ ΟΡΑΤΟΥ - ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ - ΕΓΓΥΣ ΥΠΕΡΥΘΡΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΕΑΣ ΚΛΑΣΜΑΤΩΝ )

9  ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΟ ΟΡΑΤΟΥ – ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ - ΕΓΓΥΣ ΥΠΕΡΥΘΡΟΥ  Α. Κυρίως όργανο  Να έχει εύρος μήκους κύματος τουλάχιστον α π ό 185 έως nm.  Να έχει μεταβλητό εύρος σχισμής στην π εριοχή του ορατού – υ π εριώδους α π ό 0.1 έως τουλάχιστον 5 nm.  Να έχει μεταβλητό εύρος σχισμής στην π εριοχή του εγγύς υ π ερύθρου α π ό 0.2 έως τουλάχιστον 20 nm, με τουλάχιστον 8 βήματα.  Να έχει διακριτική ικανότητα 0.1 nm.  Να έχει ακρίβεια μήκους κύματος στην π εριοχή του ορατού – υ π εριώδους καλύτερη α π ό ±0.3 nm και στην π εριοχή NIR-IR καλύτερη α π ό ±0.9 nm.  ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΟ ΟΡΑΤΟΥ – ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ - ΕΓΓΥΣ ΥΠΕΡΥΘΡΟΥ  Α. Κυρίως όργανο  Να έχει εύρος μήκους κύματος τουλάχιστον α π ό 185 έως nm.  Να έχει μεταβλητό εύρος σχισμής στην π εριοχή του ορατού – υ π εριώδους α π ό 0.1 έως τουλάχιστον 5 nm.  Να έχει μεταβλητό εύρος σχισμής στην π εριοχή του εγγύς υ π ερύθρου α π ό 0.2 έως τουλάχιστον 20 nm, με τουλάχιστον 8 βήματα.  Να έχει διακριτική ικανότητα 0.1 nm.  Να έχει ακρίβεια μήκους κύματος στην π εριοχή του ορατού – υ π εριώδους καλύτερη α π ό ±0.3 nm και στην π εριοχή NIR-IR καλύτερη α π ό ±0.9 nm.

10  Να έχει διαχεόμενη ακτινοβολία μικρότερη α π ό % στα 340 nm.  Να έχει εύρος φωτομετρικής μέτρησης -6 έως 6 Abs.  Να διαθέτει φωτομετρικό σύστημα δι π λής δέσμης.  Πηγή φωτός : λυχνία αλογόνου 50 W ( χρόνος ζωής 2000 ώρες ) και λυχνία δευτερίου ( χρόνος ζωής 2000 ώρες ) με ένα ακόμα ανταλλακτικό ζευγος αντίστοιχα  Να έχει τρεις ανιχνευτές τύ π ου Pbs, InGaAs και PMT το π οθετημένους ταυτόχρονα ( Για την περιοχή ορατού υπεριώδους υπάρχει ο PMT ανιχνευτής (photomultiplier tube), για την περιοχή του Εγγύς – Υπερύθρου υπάρχουν οι InGaAs και PbS ανιχνευτές. Ο ανιχνευτής InGaAs γεφυρώνει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ του PMT (165 έως 1000 nm) και του PbS (1600 έως 3300 nm) ανιχνευτή πάνω στην αλλαγή του μήκους κύματος, όπου και η ευαισθησία είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ο ανιχνευτής InGaAs (700 έως 1800 nm) εξασφαλίζει υψηλή ευαισθησία σε όλο το εύρος των μετρήσεων: από 185 έως 3300).  Να έχει διαχεόμενη ακτινοβολία μικρότερη α π ό % στα 340 nm.  Να έχει εύρος φωτομετρικής μέτρησης -6 έως 6 Abs.  Να διαθέτει φωτομετρικό σύστημα δι π λής δέσμης.  Πηγή φωτός : λυχνία αλογόνου 50 W ( χρόνος ζωής 2000 ώρες ) και λυχνία δευτερίου ( χρόνος ζωής 2000 ώρες ) με ένα ακόμα ανταλλακτικό ζευγος αντίστοιχα  Να έχει τρεις ανιχνευτές τύ π ου Pbs, InGaAs και PMT το π οθετημένους ταυτόχρονα ( Για την περιοχή ορατού υπεριώδους υπάρχει ο PMT ανιχνευτής (photomultiplier tube), για την περιοχή του Εγγύς – Υπερύθρου υπάρχουν οι InGaAs και PbS ανιχνευτές. Ο ανιχνευτής InGaAs γεφυρώνει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ του PMT (165 έως 1000 nm) και του PbS (1600 έως 3300 nm) ανιχνευτή πάνω στην αλλαγή του μήκους κύματος, όπου και η ευαισθησία είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ο ανιχνευτής InGaAs (700 έως 1800 nm) εξασφαλίζει υψηλή ευαισθησία σε όλο το εύρος των μετρήσεων: από 185 έως 3300).

11  Να έχει ε π ι π εδότητα γραμμής βάσης ίση η καλύτερη α π ό 0,005 Α bs σε όλο το εύρος μέτρησης ( nm).  Να έχει φωτομετρική ακρίβεια  Abs στο 1.0 Abs μετρούμενη με π ιστο π οιημένο φίλτρο NIST 930D.  Να δέχεται μελλοντικά θάλαμο μέτρησης ανάκλασης και δια π ερατότητας μεγάλων δειγμάτων.  Β. Σφαίρα Ολοκλήρωσης  Το φασματοφωτόμετρο να ακολουθείται α π αραίτητα α π ό σφαίρα ολοκλήρωσης με τα ακόλουθα τεχνικά χαρακτηριστικά :  Περιοχή μέτρησης μήκους κύματος τουλάχιστον α π ό 220 έως nm.  Η σφαίρα ολοκλήρωσης να έχει εσωτερική διάμετρο π ερί π ου 60 mm και να ακολουθείται α π ό ανεξάρτητο ανιχνευτή τύ π ου φωτο π ολλα π λασιαστή.  Να δέχεται δείγμα με μέγιστο μέγεθος διαμέτρου π ερί π ου 100 mm και π άχους 15 mm, για μέτρηση με ανάκλαση.  Να έχει δυνατότητες μέτρησης ανάκλασης α π ό διάχυση και κατο π τρικής ανάκλασης στερεών και υγρών δειγμάτων.  Να έχει ε π ι π εδότητα γραμμής βάσης ίση η καλύτερη α π ό 0,005 Α bs σε όλο το εύρος μέτρησης ( nm).  Να έχει φωτομετρική ακρίβεια  Abs στο 1.0 Abs μετρούμενη με π ιστο π οιημένο φίλτρο NIST 930D.  Να δέχεται μελλοντικά θάλαμο μέτρησης ανάκλασης και δια π ερατότητας μεγάλων δειγμάτων.  Β. Σφαίρα Ολοκλήρωσης  Το φασματοφωτόμετρο να ακολουθείται α π αραίτητα α π ό σφαίρα ολοκλήρωσης με τα ακόλουθα τεχνικά χαρακτηριστικά :  Περιοχή μέτρησης μήκους κύματος τουλάχιστον α π ό 220 έως nm.  Η σφαίρα ολοκλήρωσης να έχει εσωτερική διάμετρο π ερί π ου 60 mm και να ακολουθείται α π ό ανεξάρτητο ανιχνευτή τύ π ου φωτο π ολλα π λασιαστή.  Να δέχεται δείγμα με μέγιστο μέγεθος διαμέτρου π ερί π ου 100 mm και π άχους 15 mm, για μέτρηση με ανάκλαση.  Να έχει δυνατότητες μέτρησης ανάκλασης α π ό διάχυση και κατο π τρικής ανάκλασης στερεών και υγρών δειγμάτων.

12 Β. ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β1. ΑΡΧΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ Β2. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ Β3. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ-ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ Β4. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

13 Β1. ΑΡΧΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

14 ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΧΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ Κωδικός δείγματος: ο αύξων αριθμός του δείγματος Ημερομηνία παραγωγής: η ημερομηνία παραγωγής του ελαιολάδου στο ελαιοτριβείο Ημερομηνία δειγματοληψίας: η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η συλλογή του δείγματος Ποικιλία/ες ελιάς: η ονομασία της ποικιλίας ή των ποικιλιών ελιάς που αποτελούν το δείγμα (Κορωνεϊκη) Τύπος ελαιολάδου: ανάλογα με την περιοχή (κτήμα πεδινό, ορεινό, αρδευόμενο ή μη), τις μεθόδους καλλιέργειας (συμβατική, βιολογική), την ωρίμανση του ελαιοκάρπου (άγουρη, ώριμη) και την ελαιοκομική περίοδο (πρώτη, δεύτερη)

15 Στοιχεία παραγωγού, κτήματος: η καταγραφή του ονοματεπωνύμου του παραγωγού, καθώς και της ονομασίας της τοποθεσίας όπου βρίσκεται το κτήμα, του χωριού και του νομού Πληροφορίες συγκομιδής: 1. ο χρόνος μεταξύ συγκομιδής και ελαιοποίησης του καρπού (1-2 ή 3-4 μέρες) 2. το μέσο αποθήκευσης του καρπού: (σακιά από λινάτσα ή πλαστικό, ανοιχτά κιβώτια 3. xαρακτηριστικά του καρπού (υφή, ωρίμανση, χρώμα) 4. κλιματολογικές συνθήκες Πληροφορίες ελαιοποίησης: Συνθήκες παραγωγής ελαίου 1. Θερμοκρασία μάλαξης (ψυχρή 20 0, 25 0 ή θερμή 30 0, 35 0 C,) 2. Χρόνος μάλαξης ελαιοκάρπου (1h) 3. Διφασικό /τριφασικό σύστημα φυγοκέντρησης Στοιχεία παραγωγού, κτήματος: η καταγραφή του ονοματεπωνύμου του παραγωγού, καθώς και της ονομασίας της τοποθεσίας όπου βρίσκεται το κτήμα, του χωριού και του νομού Πληροφορίες συγκομιδής: 1. ο χρόνος μεταξύ συγκομιδής και ελαιοποίησης του καρπού (1-2 ή 3-4 μέρες) 2. το μέσο αποθήκευσης του καρπού: (σακιά από λινάτσα ή πλαστικό, ανοιχτά κιβώτια 3. xαρακτηριστικά του καρπού (υφή, ωρίμανση, χρώμα) 4. κλιματολογικές συνθήκες Πληροφορίες ελαιοποίησης: Συνθήκες παραγωγής ελαίου 1. Θερμοκρασία μάλαξης (ψυχρή 20 0, 25 0 ή θερμή 30 0, 35 0 C,) 2. Χρόνος μάλαξης ελαιοκάρπου (1h) 3. Διφασικό /τριφασικό σύστημα φυγοκέντρησης

16 Πληροφορίες αποθήκευσης: πληροφορίες για την αποθήκευση του ελαιολάδου από την παραγωγή του έως τη στιγμή της δειγματοληψίας  Αρχική ποσότητα δοχείου: η ποσότητα σε lt του ελαιολάδου που περιείχε το δοχείο από το οποίο συλλέχθηκε το δείγμα  Χημικά χαρακτηριστικά: σε περίπτωση που υπάρχει εργαστηριακή ανάλυση του δείγματος (οξύτητα, Κ, αριθμός υπεροξειδίων κ.ά)  Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: σε περίπτωση που έχει γίνει οργανοληπτική αξιολόγηση του δείγματος και έχει προσδιοριστεί π.χ. το άρωμα και η γεύση του ελαιολάδου (φρουτώδες, πικρό, πικάντικο) Πληροφορίες αποθήκευσης: πληροφορίες για την αποθήκευση του ελαιολάδου από την παραγωγή του έως τη στιγμή της δειγματοληψίας  Αρχική ποσότητα δοχείου: η ποσότητα σε lt του ελαιολάδου που περιείχε το δοχείο από το οποίο συλλέχθηκε το δείγμα  Χημικά χαρακτηριστικά: σε περίπτωση που υπάρχει εργαστηριακή ανάλυση του δείγματος (οξύτητα, Κ, αριθμός υπεροξειδίων κ.ά)  Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: σε περίπτωση που έχει γίνει οργανοληπτική αξιολόγηση του δείγματος και έχει προσδιοριστεί π.χ. το άρωμα και η γεύση του ελαιολάδου (φρουτώδες, πικρό, πικάντικο)

17 Β2. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ 1.Ελεύθερη οξύτητα (% ελαϊκό οξύ) 2.Φασματα στο UV (K 232, K 270, ΔΚ) 3.Φασματα στο NIR-MIR και μελέτη περιοχών που μπορουν να συσχετιστούν με συγκ. ποιοτικές παραμέτρους (π.χ. οξείδωση με Κ 232 ) 4. Οργανολη π τική αξιολόγηση (φρουτώδες, πικρό, πικάντικο) ή / και σε συνδυασμό με 5.Ολικές φαινόλες (TP/GAE-725nm) 6.Ταξινόμηση των δειγμάτων ελαιολάδου με βάση τις παραμέτρους δειγματοληψίας και χρήση στατιστικής ανάλυσης (chemometrics) Β2. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ 1.Ελεύθερη οξύτητα (% ελαϊκό οξύ) 2.Φασματα στο UV (K 232, K 270, ΔΚ) 3.Φασματα στο NIR-MIR και μελέτη περιοχών που μπορουν να συσχετιστούν με συγκ. ποιοτικές παραμέτρους (π.χ. οξείδωση με Κ 232 ) 4. Οργανολη π τική αξιολόγηση (φρουτώδες, πικρό, πικάντικο) ή / και σε συνδυασμό με 5.Ολικές φαινόλες (TP/GAE-725nm) 6.Ταξινόμηση των δειγμάτων ελαιολάδου με βάση τις παραμέτρους δειγματοληψίας και χρήση στατιστικής ανάλυσης (chemometrics)

18 B3. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ-ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

19

20 ΦΑΙΝΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 1. Olive oil  Φαινόλες: mg/kg VOO  > 500 ή >1000 mg/kg VOO “ very bitter & pungent ” δεν προτιμώνται από τους καταναλωτές 2. Solid residue (olive pomace-OP) (ελαιόπαστα και πυρήνας) μετά από ξήρανση και εκχύλιση με εξάνιο παράγεται το έλαιο (OP oil) ενώ το ξηρό υπόλειμμα (dry olive mill residue-DPR) χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας, λιπασματα, ζωοτροφές) 3. Olive mill waste water (OMW)  Φαινόλες mg/l- πηγή φαινολικών αντιοξειδωτικών ΦΑΙΝΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 1. Olive oil  Φαινόλες: mg/kg VOO  > 500 ή >1000 mg/kg VOO “ very bitter & pungent ” δεν προτιμώνται από τους καταναλωτές 2. Solid residue (olive pomace-OP) (ελαιόπαστα και πυρήνας) μετά από ξήρανση και εκχύλιση με εξάνιο παράγεται το έλαιο (OP oil) ενώ το ξηρό υπόλειμμα (dry olive mill residue-DPR) χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας, λιπασματα, ζωοτροφές) 3. Olive mill waste water (OMW)  Φαινόλες mg/l- πηγή φαινολικών αντιοξειδωτικών

21 ΦΑΙΝΟΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (MINOR PHENOLIC/POLAR COMPONENTS) Φαινολικά συστατικά (minor phenolic components) σε ελάχιστη συγκέντρωση επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου (οργανοληπτικές ιδιότητες-αντοχή στην οξείδωση) (σε φυλλα, καρπό, ελαιόλαδο, παραπροϊόντα ελαιουργείου (οlive mill wastes: pomace, water wastes) Verbascoside Hydroxytyrosol Caffeic acid Oleuropein Hydroxytyrosol Elenolic acid glucoside + + Sugar +

22 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΑΙΝΟΛΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ Φαινολικές αλκοόλες (τυροσόλη: 4-hydroxyphenylethanol/ p-HPEA, υδροξυ-τυροσόλη: 2-(3,4-Dihydroxyphenyl) ethanol/ 3,4-DHPEA) (-14.4mg/kg oil) Φαινολικά οξέα (παράγωγα βενζοϊκού οξέος, κινναμωμικού οξέος: π-υδροξυβενζοϊκό οξύ, καφεϊκό οξύ) (-1.8mg/kg oil) Φλαβονοειδή (απιγενίνη, λουτεολίνη) (-7.6mg/kg oil) Σεκοϊριδοειδή ( mg/kg oil) Παράγωγα υδροξυ-τυροσόλης: oleuropein, oleuropein aglycone, verbascoside Παράγωγα τυροσόλης: ligstroside aglycone, dialdehydic form of ligstroside aglycone,oleocanthal) -sensory properties: bitter & pungent (πικρό & πικάντικο)  Δράσεις: αντιμικροβιακή, αντι-οξειδωτική, αντιφλεγμονώδης, υπολιπιδαιμική δράση ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΑΙΝΟΛΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ Φαινολικές αλκοόλες (τυροσόλη: 4-hydroxyphenylethanol/ p-HPEA, υδροξυ-τυροσόλη: 2-(3,4-Dihydroxyphenyl) ethanol/ 3,4-DHPEA) (-14.4mg/kg oil) Φαινολικά οξέα (παράγωγα βενζοϊκού οξέος, κινναμωμικού οξέος: π-υδροξυβενζοϊκό οξύ, καφεϊκό οξύ) (-1.8mg/kg oil) Φλαβονοειδή (απιγενίνη, λουτεολίνη) (-7.6mg/kg oil) Σεκοϊριδοειδή ( mg/kg oil) Παράγωγα υδροξυ-τυροσόλης: oleuropein, oleuropein aglycone, verbascoside Παράγωγα τυροσόλης: ligstroside aglycone, dialdehydic form of ligstroside aglycone,oleocanthal) -sensory properties: bitter & pungent (πικρό & πικάντικο)  Δράσεις: αντιμικροβιακή, αντι-οξειδωτική, αντιφλεγμονώδης, υπολιπιδαιμική δράση

23 ΟΛΕΟΚΑΝΘΑΛΗ  Η ολεοκανθάλη ( mg/kg VOO) (dialdehydic form of decarboxymethyl ligstroside aglycone) υπευθυνη για το “ pungency ” που χαρακτηρίζει καποια EVOOs.  Αντιφλεγμονώδη δράση COX-1, COX-2 (ibuprofen-like)  Η ολεοκανθάλη ( mg/kg VOO) (dialdehydic form of decarboxymethyl ligstroside aglycone) υπευθυνη για το “ pungency ” που χαρακτηρίζει καποια EVOOs.  Αντιφλεγμονώδη δράση COX-1, COX-2 (ibuprofen-like)

24 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΙΝΟΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΕΚΟΙΡΙΔΟΙΔΩΝ/ ΟΛΕΟΚΑΝΘΑΛΗΣ  Χρωματομετρικός προσδιορισμός ολικών φαινολών (Folin-Ciocalteau) (Gutfinger JAOCS 58 (1981) )  Αρχή μεθόδου : Βασίζεται στο σχηματισμό μ π λε χρώματος λόγω αναγωγής του Mo(VI) του Folin-Ciocalteau α π ό τις φαινολικές ενώσεις Mo(VI) ( κίτρινο ) + e- ( α π ό φαινόλη ) → Mo(V) ( μ π λε ) λ max = 725nm Folin-Ciocalteau: 3H 2 O. P 2 O 5. 13WO 3. 5MoO 3. 10H 2 O Για τον π οσοτικό π ροσδιορισμό των ολικών φαινολών στο δείγμα ελαίου χρησιμο π οιείται καμ π ύλη αναφοράς π ρότυ π ου φαινολικού οξέος ( γαλλικού οξέος) Τα α π οτελέσματα εκφράζονται σε ppm γαλλικού οξέος ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΙΝΟΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΕΚΟΙΡΙΔΟΙΔΩΝ/ ΟΛΕΟΚΑΝΘΑΛΗΣ  Χρωματομετρικός προσδιορισμός ολικών φαινολών (Folin-Ciocalteau) (Gutfinger JAOCS 58 (1981) )  Αρχή μεθόδου : Βασίζεται στο σχηματισμό μ π λε χρώματος λόγω αναγωγής του Mo(VI) του Folin-Ciocalteau α π ό τις φαινολικές ενώσεις Mo(VI) ( κίτρινο ) + e- ( α π ό φαινόλη ) → Mo(V) ( μ π λε ) λ max = 725nm Folin-Ciocalteau: 3H 2 O. P 2 O 5. 13WO 3. 5MoO 3. 10H 2 O Για τον π οσοτικό π ροσδιορισμό των ολικών φαινολών στο δείγμα ελαίου χρησιμο π οιείται καμ π ύλη αναφοράς π ρότυ π ου φαινολικού οξέος ( γαλλικού οξέος) Τα α π οτελέσματα εκφράζονται σε ppm γαλλικού οξέος

25  Προσδιορισμός σεκοϊριδοειδών (ολεοκανθάλης) με φασματοσκοπία (UV-MIR/NIR)  Προσδιορισμός με χρωματογραφία (MPLC, HPLC) (διαλύτες εκχύλισης: MeOH/H 2 O ή ACN (λόγω ασταθούς αλδεϋδο-δομής) (Impellizzeri and Lin J. Agric. Food Chem., Vol. 54, No. 9, 2006)  Calibration & validation models: Πρόβλεψη για φαινόλες NIR : cm −1, cm -1 (A.M. Inarejos-Garcia et al. / Food Research International 50 (2013) )  Προσδιορισμός σεκοϊριδοειδών (ολεοκανθάλης) με φασματοσκοπία (UV-MIR/NIR)  Προσδιορισμός με χρωματογραφία (MPLC, HPLC) (διαλύτες εκχύλισης: MeOH/H 2 O ή ACN (λόγω ασταθούς αλδεϋδο-δομής) (Impellizzeri and Lin J. Agric. Food Chem., Vol. 54, No. 9, 2006)  Calibration & validation models: Πρόβλεψη για φαινόλες NIR : cm −1, cm -1 (A.M. Inarejos-Garcia et al. / Food Research International 50 (2013) )

26 Β4. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

27 CAMO SOFTWARE Unscrambler ® X 10.3  Exploratory Data Analysis Descriptive Statistics Cluster Analysis Principal Component Analysis (PCA)  Multivariate Curve Resolution (MCR)  Regression and Classification  Regression Methods  Advanced Classification Methods Projection using PCA and PLS models, Soft Independent Modelling of Class Analogy (SIMCA), Linear Discriminant Analysis (LDA), Support Vector Machines (SVM), Classification with numerous kernel types  Exploratory Data Analysis Descriptive Statistics Cluster Analysis Principal Component Analysis (PCA)  Multivariate Curve Resolution (MCR)  Regression and Classification  Regression Methods  Advanced Classification Methods Projection using PCA and PLS models, Soft Independent Modelling of Class Analogy (SIMCA), Linear Discriminant Analysis (LDA), Support Vector Machines (SVM), Classification with numerous kernel types

28 UMETRICS SOFTWARE SIMCA TECHNICAL OVERVIEW  Analysis - Models Model types for overview: PCA, Regression model types: PLS, OPLS and O2PLS, Class model types: PCA, PLS, OPLS and O2PLS Analysis - Plot and lists for Model Review and interpretation  Analysis - Model validation Cross validation, Permutation test, Possibility to specify cross validation groups, CV-ANOVA table, CV Scores  Prediction and Data preprocessing First, second and third derivatives, Multiplicative Signal Correction (MSC), Standard Normal Variate (SNV),Row Center  Analysis - Models Model types for overview: PCA, Regression model types: PLS, OPLS and O2PLS, Class model types: PCA, PLS, OPLS and O2PLS Analysis - Plot and lists for Model Review and interpretation  Analysis - Model validation Cross validation, Permutation test, Possibility to specify cross validation groups, CV-ANOVA table, CV Scores  Prediction and Data preprocessing First, second and third derivatives, Multiplicative Signal Correction (MSC), Standard Normal Variate (SNV),Row Center

29 Unscrambler-IR data.oil23

30 Unscrambler-PCA plots Oil samples: 43 K: 232, 264, 268, 272, ΔΚ H: Harvest year (H1,H2,H3) C: Number of cells (C1,C2)


Κατέβασμα ppt "ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ- ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ- Status report, π ροτάσεις και μελλοντικά σχέδια ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ- ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ- Status."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google