Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία της Χαλκίδας Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία της Χαλκίδας Εκπαιδευτικό πρόγραμμα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία της Χαλκίδας Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία της Χαλκίδας Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Υπεύθυνη Προγράμματος:Βαρκάδου Βασιλική Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Κόρδη Άννα, Κοκορδάτος Γιάννης

2 9ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας
Σχολ. Έτος Τμήμα Ε2

3 Συμμετείχαν οι μαθητές του Ε2:
Μπουλούκος Γιώργος Σούλκα Αντώνης Νικολάου Κωνσταντίνος Σταμέλος Βασίλης Πανταζή Λυδία Στάμου Αντωνία Πανταζή Μαριάντα Τηλικίδης Γιάννης Περηφάνου Δήμητρα Τσαουσλάρι Χρήστος Πετράκη Ραφαέλα Τσιλικόχρυσου Ραφαέλα Ραπτάκη Κωνσταντίνα Χατζηιωάννου Κωνσταντίνος Ρόγκας Νικόλας Χατζησωτηρίου Δέσποινα Ρουσούλης Κωνσταντίνος Χοτζάλλι Εμανουέλ Σαββίδης Σίμος Χριστοδούλου Αναστασία Σαμπλής Νίκος Χρυσάντζη Στέλλα

4

5

6

7 1. Ρωμαϊκή παλαίστρα Βρίσκεται στην οδό Αρεθούσης, δίπλα στο εργοστάσιο Δάριγκ. Οι Χαλκιδείς την αφιέρωσαν στον Ρωμαίο Τίτο γύρω στο 2ο αι. μ.Χ.

8 Ορισμένοι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος χώρος στη Χαλκίδα ήταν αθλητικός. Αντιθέτως, άλλοι πιστεύουν ότι απλώς ήταν η έπαυλη ενός σπουδαίου Ρωμαίου της πόλης.

9 Η παλαίστρα της Χαλκίδας είναι ένα μεγάλο οικοδόμημα, το οποίο αποτελείται από την κύρια αίθουσα και μια εξωτερική αυλή. Το δάπεδο της αυλής αλλά και της αίθουσας κοσμείται με ψηφιδωτά.

10 Το ψηφιδωτό της αίθουσας παριστάνει γυμνούς αθλητές και ντυμένους γυμναστές, και είναι φιλοτεχνημένο με τετράγωνες ψηφίδες σε χρώμα λευκό, μαύρο, ερυθρό και λευκορόδινο.

11 2.Ρωμαϊκό υδραγωγείο

12 Το ρωμαϊκό υδραγωγείο, γνωστό ως Καμάρες, το κατασκεύασαν οι Ρωμαίοι και αποτελούσε έργο μεταφοράς νερού για την ύδρευση της πόλης..

13 Σώζονται δώδεκα καμάρες με αψίδες και τρεις κολώνες χωρίς αψίδες
Σώζονται δώδεκα καμάρες με αψίδες και τρεις κολώνες χωρίς αψίδες. Φαίνεται πως το έργο έχει γίνει σε δυο περιόδους, πρώτα από τους Ρωμαίους και κατόπιν από τους Ενετούς, ενώ έχει επιδιορθωθεί από τους Τούρκους.

14 3.Ο ναός της Αγ. Παρασκευής

15 Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής είναι ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο που κατασκευάστηκε από το βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 5ο μ.Χ. αι., στα θεμέλια αρχαίου ειδωλολατρικού ναού.

16 Ο ναός είναι ρυθμού βασιλικής με ξύλινη στέγη
Ο ναός είναι ρυθμού βασιλικής με ξύλινη στέγη. Αποτελείται από τρία κλίτη, που τα διαχωρίζουν οι δύο όμοιες μεταξύ τους κιονοστοιχίες. Διατηρούνται οχτώ κίονες από την παλαιοχριστιανική περίοδο.

17 Οι έξι βρίσκονται μέσα στο ναό, ενώ οι άλλοι δύο βρίσκονται σήμερα στην πρόσοψη του ναού.

18 Οι κίονες κοσμούνται με κιονόκρανα φτιαγμένα από μάρμαρο.

19 Η πρόσοψη του ιερού κοσμείται με μαρμάρινο τέμπλο.

20 Μέσα στο ναό υπάρχουν δυο παρεκκλήσια
Μέσα στο ναό υπάρχουν δυο παρεκκλήσια. Το αριστερό παρεκκλήσι είναι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και το δεξί είναι αφιερωμένο στον Αγ. Χαράλαμπο.

21 Κατά τους βυζαντινούς χρόνους ο ναός ήταν αφιερωμένος στην Παναγία την Περίβλεπτο.

22 Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, ο ναός ανακαινίστηκε σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα και δόθηκε στο λατίνο επίσκοπο.

23 Μετά την άλωση της Χαλκίδας από τους Τούρκους (1470), ο ναός μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος. Τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη, στάβλος και αμαξοστάσιο.

24 Σε σεισμό του 1884, κατέρρευσε το κωδωνοστάσιο, το πάνω τμήμα του οποίου ξαναχτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Ορλάνδο.

25 Μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, το 1833, ο ναός λειτούργησε ξανά, τιμώντας την χάρη της Αγίας Παρασκευής.

26 Η Αγία Παρασκευή είναι σαν ένα λεύκωμα που ο καθένας άφησε την «υπογραφή» του. Οι Βυζαντινοί, οι Φράγκοι, οι Τούρκοι, οι παππούδες των παππούδων μας πρόσθεσαν, αφαίρεσαν, διακόσμησαν ή βεβήλωσαν κάποιο κομμάτι του ναού.

27 4.Οικία του Ενετού Βαΐλου

28 Aπέναντι ακριβώς από την εκκλησία της Αγ

29 Το 1204 η Χαλκίδα άλλαξε χέρια
Το 1204 η Χαλκίδα άλλαξε χέρια. Από την κυριαρχία των Φράγκων πέρασε στους Βενετούς όπου παρέμεινε μέχρι και το  

30 Ο βάϊλος ήταν βενετός δημόσιος άντρας που είχε το αξίωμα του επιστάτη.
Ο βάϊλος ήταν βενετός δημόσιος άντρας που είχε το αξίωμα του επιστάτη.

31 Η οικία του Βαΐλου στη Χαλκίδα  είναι ένα διώροφο κτίριο η νότια πτέρυγα του οποίου υπολογίζεται ότι χτίστηκε το 1450.

32 Στην είσοδο του κτιρίου υπάρχει το έμβλημα του Λέοντα του Αγίου Μάρκου
Στην είσοδο του κτιρίου υπάρχει το έμβλημα του Λέοντα του Αγίου Μάρκου. Το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου αντιπροσωπεύει τον ευαγγελιστή Άγιο Μάρκο, πολιούχο της Βενετίας.

33 Κατά τη διάρκεια του προγράμματος δημιουργήσαμε ένα φυλλάδιο με πληροφορίες και εικόνες από τα μνημεία της πόλης μας,

34 Καθώς επίσης και διάφορα παιχνίδια, ερωτήσεις, κουϊζ, ακροστοιχίδες κ
Καθώς επίσης και διάφορα παιχνίδια, ερωτήσεις, κουϊζ, ακροστοιχίδες κ.λ.π

35 Επισκεφτήκαμε την Αγ. Παρασκευή

36 Ζωγραφίσαμε

37

38

39 Κατασκευάσαμε μακέτες του Υδραγωγείου και του ναού της Αγ. Παρασκευής.

40 Περάσαμε υπέροχα!

41 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "Ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία της Χαλκίδας Εκπαιδευτικό πρόγραμμα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google