Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1ο Επιστημολογία της κοινωνιογλωσσολογίας Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1ο Επιστημολογία της κοινωνιογλωσσολογίας Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1ο Επιστημολογία της κοινωνιογλωσσολογίας Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

2 Θεμελιώδης αρχή ΚΓ Θεώρηση της γλώσσας και της διδασκαλίας της μέσα στο περιβάλλον, κοινωνικό πλαίσιο, περίγυρο όπου συμβαίνει η γλωσσική παραγωγή και χρήση. Μέσω των κοινωνικών φαινομένων κατανόηση των γλωσσικών.

3 Κοινωνιογλωσσολογία Σχέσεις της με τη γλωσσολογία Μεταξύ γλωσσολογίας
και αντι-γλωσσολογίας Αναθεώρηση των γλωσσολογικών διακρίσεων (προφορικός λόγος, ομιλία, πλήρωση)

4 Σχέση ΚΓ και Γλωσσολογίας
Είναι γλωσσολογία (ασχολείται με γλωσσικά φαινόμενα, μονάδες λόγου που παράγονται μέσα σε ένα πλαίσιο). Κλάδος της γλωσσολογίας. Γιατί η ανάγκη γι’ αυτόν τον κλάδο;

5 Ανάγκη για ΚΓ Κρίση στο εσωτερικό της γλωσσολογίας (ενδιαφέρον για αυθεντικό υλικό- εθνομεθοδολογία)- διέξοδος η ΚΓ (εμφάνιση από τη δεκαετία του ’70). Ενασχόληση ερευνητών με το επιστημονικό της πεδίο-συνέδρια-βιβλία-άρθρα-ενώσεις- επιστημονικοί σύλλογοι-καθιέρωση επιστήμης ΚΓ. Βοήθεια σε αυτό η ανάπτυξη της τεχνολογίας.

6 Γιατί η ΚΓ στο ΠΣ; «Γέφυρα» ανάμεσα στη γλωσσολογία (θεωρία) και τη διδακτική γλώσσας (πράξη). ΚΓ-εστίαση σε περιβάλλον/τρόπο χρήσης της γλώσσας-καλύτερη αντίληψη γλώσσας. Επίγνωση γλωσσικής διδασκαλίας δασκάλου= αντίληψη ύπαρξης ομάδων με διαφορετικές ανάγκες. Διαμόρφωση πολιτών με συνείδηση για τη χρήση της γλώσσας στη βάση της ισότητας και της δημοκρατίας.

7 Μεταξύ γλωσσολογίας και αντι-γλωσσολογίας
Είναι γλωσσολογία. Ταυτόχρονα την αμφισβητεί και αντιδράει στην κρίση της. Έτσι, αναθεωρεί τις γλωσσολογικές διακρίσεις.

8 Αναθεώρηση γλωσσολογικών διακρίσεων
Αντίθετη με τη γλωσσολογία. Πιο πολύ ενδιαφέρον για προφορικό λόγο παρά για γραπτό γιατί ο προφορικός είναι ο αυθεντικός λόγος. Η γλώσσα αρχικά είναι προφορική.

9 Saussure: langue vs parole

10 Chomsky: competence vs performance
Δεν επηρεάζεται από περιβάλλον. Πολύ αργή αλλαγή.

11 Chomsky: competence vs performance
Performance (γλωσσική επιτέλεση/πλήρωση)= η συγκεκριμένη εκδήλωση της γνώσης που έχω. Εμφάνιση δηλαδή της competence κάθε στιγμή που χρειάζεται να παράγω λόγο. Επιρροή από το περιβάλλον και την περίσταση επικοινωνίας (όπως η parole). ΚΓ- performance

12 Το επιστημονικό πεδίο Κοινωνιογλωσσολογία: κοινωνική γλωσσολογία
Κοινωνιολογία της γλώσσας Ανθρωπολογία της γλώσσας Εθνογλωσσολογία

13 ΚΓ- Κοινωνική γλωσσολογία
Μελέτη των γλωσσικών φαινόμενων με βάση το περιβάλλον, το κοινωνικό πλαίσιο. Εργαλεία και στόχος: μεγάλες ομάδες

14 ΚΓ- Κοινωνιολογία της γλώσσας
Ασχολείται με το φύλο. Εξέταση διάφορων παραμέτρων (και τη γλώσσα) για να σχηματίσει την εικόνα του φύλου.

15 ΚΓ- Ανθρωπολογία της γλώσσας
ΚΓ: μελέτη γλωσσικών συμπεριφορών μεγάλων ομάδων. Ανθρωπολογία: μελέτη γλωσσικών λειτουργιών μικρών ομάδων (π.χ. μια παρέα) ή/και ατόμων.

16 ΚΓ- Εθνογλωσσολογία Σχέση γλώσσας και πολιτισμού.
Μελέτη της γλώσσας μικρών ομάδων με διαφορετικές κουλτούρες.

17 Κοινωνιογλωσσολογία Κοινωνιογλωσσολογία = κοινωνία + γλωσσολογία (πώς τα κοινωνικά φαινόμενα επιδρούν στα γλωσσικά). Πιθανά είδη σχέσεων γλώσσας και κοινωνίας.


Κατέβασμα ppt "ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1ο Επιστημολογία της κοινωνιογλωσσολογίας Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google