Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χημική αντίδραση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χημική αντίδραση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χημική αντίδραση

2 Φυσικά φαινόμενα (απλές μεταβολές ενέργειας)
Το νερό βράζει: όταν φτάσει στο σημείο βρασμού, περνάει από την υγρή στη αέρια κατάσταση. Δεν παύει να είναι νερό (ίδια ουσία) Ο πάγος τήκεται: όταν φτάσει στο σημείο τήξης, περνάει από την στερεή στη υγρή κατάσταση. Δεν παύει να είναι νερό (ίδια ουσία) Το γυαλί σπάει: όταν ξεπεράσει το όριο της αντοχής του το γυαλί από ένα κομμάτι γίνεται περισσότερα. Δεν παύει να είναι γυαλί (ίδια ουσία)

3 Οι ουσίες που υπάρχουν από πριν ονομάζονται αντιδρώντα και οι νέες ουσίες που σχηματίζονται ονομάζονται προϊόντα. όμως... Ο μούστος (χυμός σταφυλιού) γίνεται κρασί που περιέχει πολύ διαφορετικές ουσίες (π.χ. οινόπνευμα) διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμοί (νερό) γλυκόζη και οξυγόνο ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Το γάλα μπορεί να ξυνίσει και να γίνει γιαούρτι, που περιέχει πολύ διαφορετικές ουσίες. Σε αυτά τα χημικά φαινόμενα δημιουργήθηκαν εντελώς διαφορετικές ουσίες που δεν υπήρχαν στις αρχικές. Οι μεταβολές κατά τις οποίες από κάποιες αρχικές ουσίες προκύπτουν νέες ουσίες με διαφορετικές ιδιότητες από τις αρχικές ονομάζονται χημικές αντιδράσεις. Τα σιδερένια καρφιά στον αέρα σκουριάζουν –– η σκουριά, η καφετιά σκόνη, δεν έχει καμιά από τις ιδιότητες του μετάλλου, είναι διαφορετική ουσία.

4 οξείδιο του μαγνησίου οξυγόνο μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο (σε σύρμα έχει χαρακτηριστική όψη μετάλλου), αλλά σε σκόνη έχει γκρίζο χρώμα. ... το μαγνήσιο αναφλέγεται με χαρακτηριστική έντονη λάμψη... Αν πάρουμε λίγη σκόνη μαγνησίου και την πλησιάσουμε στη φλόγα του λύχνου... ... και μετατρέπεται σε λευκή σκόνη. οξείδιο του μαγνησίου παράγουν οξυγόνο μαγνήσιο και αντιδρώντα προϊόν

5 Ζυγίζουμε 74g υδατικό διάλυμα νιτρικού μολύβδου
74g + 67g = 141g Η συνολική μάζα των αντιδρώντων σε μια χημική αντίδραση ισούται με τη συνολική μάζα των προϊόντων της αντίδρασης. Νόμος Διατήρησης της Μάζας (Lavoisier) νιτρικός μόλυβδος ιωδιούχο κάλιο και ιωδιούχος μόλυβδος νιτρικό κάλιο και (aq) (s) (κίτρινο ίζημα) αντιδρώντα προϊόντα

6 σπίρτο καίγεται κάρβουνα καίγονται οινόπνευμα καίγεται ασβεστόνερο νερό ασβέστης Κάθε αντίδραση κατά την οποία ελευθερώνεται ενέργεια λέγεται εξώθερμη αντίδραση. παράγεται ενέργεια (θερμότητα ή και φως)

7 μάρμαρο (ασβεστόλιθος)
ασβεστοκάμινο ασβεστόλιθος και ασβέστης ξύδι Κάθε αντίδραση κατά την οποία χρειάζεται να απορροφηθεί ενέργεια, για να πραγματοποιηθεί, ονομάζεται ενδόθερμη αντίδραση.

8 γρήγορη χημική αντίδραση
αργή χημική αντίδραση Αν θέλουμε να αυξήσουμε την ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων, μπορούμε να θερμάνουμε τα αντιδρώντα. Ο σίδηρος σκουριάζει πολύ γρηγορότερα αν είναι βρεγμένος με αλατόνερο!!! Αν θέλουμε να αυξήσουμε την ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες ουσίες που κάνουν ακριβώς αυτό (π.χ. αλατόνερο για το σκούριασμα). Τέτοιες ουσίες τις ονομάζουμε καταλύτες. (με το μαγείρεμα του φαγητού γίνονται πολλές χημικές αντιδράσεις)


Κατέβασμα ppt "Χημική αντίδραση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google