Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χημική αντίδραση. Το νερό βράζει: όταν φτάσει στο σημείο βρασμού, περνάει από την υγρή στη αέρια κατάσταση. Δεν παύει να είναι νερό (ίδια ουσία) Ο πάγος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χημική αντίδραση. Το νερό βράζει: όταν φτάσει στο σημείο βρασμού, περνάει από την υγρή στη αέρια κατάσταση. Δεν παύει να είναι νερό (ίδια ουσία) Ο πάγος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χημική αντίδραση

2 Το νερό βράζει: όταν φτάσει στο σημείο βρασμού, περνάει από την υγρή στη αέρια κατάσταση. Δεν παύει να είναι νερό (ίδια ουσία) Ο πάγος τήκεται: όταν φτάσει στο σημείο τήξης, περνάει από την στερεή στη υγρή κατάσταση. Δεν παύει να είναι νερό (ίδια ουσία) Το γυαλί σπάει: όταν ξεπεράσει το όριο της αντοχής του το γυαλί από ένα κομμάτι γίνεται περισσότερα. Δεν παύει να είναι γυαλί (ίδια ουσία) Φυσικά φαινόμενα (απλές μεταβολές ενέργειας)

3 όμως... Ο μούστος (χυμός σταφυλιού) γίνεται κρασί που περιέχει πολύ διαφορετικές ουσίες (π.χ. οινόπνευμα) Το γάλα μπορεί να ξυνίσει και να γίνει γιαούρτι, που περιέχει πολύ διαφορετικές ουσίες. Τα σιδερένια καρφιά στον αέρα σκουριάζουν –– η σκουριά, η καφετιά σκόνη, δεν έχει καμιά από τις ιδιότητες του μετάλλου, είναι διαφορετική ουσία. Σε αυτά τα χημικά φαινόμενα δημιουργήθηκαν εντελώς διαφορετικές ουσίες που δεν υπήρχαν στις αρχικές. διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμοί (νερό) γλυκόζη και οξυγόνο ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Οι μεταβολές κατά τις οποίες από κάποιες αρχικές ουσίες προκύπτουν νέες ουσίες με διαφορετικές ιδιότητες από τις αρχικές ονομάζονται χημικές αντιδράσεις. Οι ουσίες που υπάρχουν από πριν ονομάζονται αντιδρώντα και οι νέες ουσίες που σχηματίζονται ονομάζονται προϊόντα.

4 Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο (σε σύρμα έχει χαρακτηριστική όψη μετάλλου), αλλά σε σκόνη έχει γκρίζο χρώμα.... το μαγνήσιο αναφλέγεται με χαρακτηριστική έντονη λάμψη... Αν πάρουμε λίγη σκόνη μαγνησίου και την πλησιάσουμε στη φλόγα του λύχνου...... και μετατρέπεται σε λευκή σκόνη. αντιδρώντα προϊόν οξυγόνομαγνήσιο και οξείδιο του μαγνησίου παράγουν

5 Ζυγίζουμε 74g υδατικό διάλυμα νιτρικού μολύβδου Ζυγίζουμε 67g υδατικό διάλυμα ιωδιούχου καλίου Ζυγίζουμε το τελικό μείγμα: 141 g νιτρικός μόλυβδος ιωδιούχο κάλιο και ιωδιούχος μόλυβδος νιτρικό κάλιο και αντιδρώνταπροϊόντα (aq) (s) 74g + 67g = 141g Η συνολική μάζα των αντιδρώντων σε μια χημική αντίδραση ισούται με τη συνολική μάζα των προϊόντων της αντίδρασης. Νόμος Διατήρησης της Μάζας (Lavoisier) (κίτρινο ίζημα)

6 σπίρτο καίγεται κάρβουνα καίγονται οινόπνευμα καίγεται παράγεται ενέργεια (θερμότητα ή και φως) νερό ασβέστης ασβεστόνερο Κάθε αντίδραση κατά την οποία ελευθερώνεται ενέργεια λέγεται εξώθερμη αντίδραση.

7 ξύδι μάρμαρο (ασβεστόλιθος) ασβεστοκάμινοασβεστόλιθος και ασβέστης Κάθε αντίδραση κατά την οποία χρειάζεται να απορροφηθεί ενέργεια, για να πραγματοποιηθεί, ονομάζεται ενδόθερμη αντίδραση.

8 γρήγορη χημική αντίδρασηαργή χημική αντίδραση (με το μαγείρεμα του φαγητού γίνονται πολλές χημικές αντιδράσεις) Αν θέλουμε να αυξήσουμε την ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων, μπορούμε να θερμάνουμε τα αντιδρώντα. Ο σίδηρος σκουριάζει πολύ γρηγορότερα αν είναι βρεγμένος με αλατόνερο!!! Αν θέλουμε να αυξήσουμε την ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες ουσίες που κάνουν ακριβώς αυτό (π.χ. αλατόνερο για το σκούριασμα). Τέτοιες ουσίες τις ονομάζουμε καταλύτες.


Κατέβασμα ppt "Χημική αντίδραση. Το νερό βράζει: όταν φτάσει στο σημείο βρασμού, περνάει από την υγρή στη αέρια κατάσταση. Δεν παύει να είναι νερό (ίδια ουσία) Ο πάγος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google