Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΜΟΡΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ Η. Γαβρίλης Συνεργάτης του ΕΚΦΕ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΜΟΡΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ Η. Γαβρίλης Συνεργάτης του ΕΚΦΕ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΜΟΡΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ Η. Γαβρίλης Συνεργάτης του ΕΚΦΕ

2 Η πολικότητα του μορίου του Η 2 Ο Ανοίγουμε τη βρύση ώστε το νερό που πέφτει να κάνει μια λεπτή ράβδο. Πλησιάζουμε τους φορτισμένους πόλους μιας ηλεκτροστατικής μηχανής Wimshurst και διαπιστώνουμε ότι η ράβδος του νερού έλκεται.

3 Η καμπύλωση της ράβδου του νερού.

4 Με το στυλό ή με μια φορτισμένη μεμβράνη. Φορτίζουμε το πλαστικό καπάκι του στυλό μια διαφανή μεμβράνη που τυλίγουμε τα τρόφιμα τρίβοντας σε μάλλινο ύφασμα και κατόπιν το προσεγγίζουμε στη «ράβδο» του νερού της βρύσης.

5 Η επεξήγηση της έλξης Εκτός ηλεκτρικού πεδίου, οι διπολικές ροπές των μορίων του Η 2 Ο έχουν τυχαίες διευθύνσεις και αλληλοαναιρούνται. Εντός ηλεκτρικού πεδίου τα δίπολα προσανατολίζονται και η ράβδος του νερού συμπεριφέρεται σαν πολωμένο διηλεκτρικό.

6 Τάση ατμών (Χρειαζόμαστε ένα υγρόμετρο) Διαβάζουμε την ένδειξη του υγρομέτρου και τη θερμοκρασία. Πλησιάζουμε το υγρόμετρο πάνω από την επιφάνεια ενός ποτηριού νερού και διαβάζουμε τη νέα ένδειξη Πλησιάζουμε το υγρόμετρο πάνω από την επιφάνεια ενός ποτηριού με ζεστό νερό και διαβάζουμε τη νέα ένδειξη.

7 Σημείο ζέσεως (Χρειαζόμαστε μια σύριγγα και ζεστό νερό) Στη σύριγγα τραβάμε 5-10ml ζεστού νερού. Κλείνουμε με το δάχτυλό μας το άνω άκρο, τραβάμε το έμβολο και παρατηρούμε το βρασμό σε θερμοκρασία που είναι μικρότερη των 100 ο C.

8 3 MnO2 + 4 Al  2 Al2O3 + 3 Mn 3(-124,4Kcal/mol) 4.0 2(-400Kcal/mol) 3.0 ΔΗ=[2(-400)+0]-[3(-124,5)+0]= -426,5 Kcal Σε κομμάτι αλουμινόχαρτου προσθέτουμε μικρή ποσότητα MnO 2. Τυλίγουμε το MnO 2 μέσα στο αλουμινόχαρτο και με το χέρι μας ακουμπάμε το κάτω μέρος και ανιχνεύουμε την εκλυόμενη θερμότητα.

9 Οξείδωση γλυκερίνης από KMnO 4 Σε μικρό πιάτο ρίχνουμε λίγη ποσότητα KMnO 4 ώστε να σχηματιστεί ένα μικρό «λοφάκι». Στην κορυφή του λόφου δημιουργούμε μια μικρή «λακουβίτσα» και στάζουμε μέσα 2 σταγόνες γλυκερίνης. Η οξείδωση της γλυκερίνης από το KMnO 4 είναι ισχυρά εξώθερμη με αποτέλεσμα μετά από μερικά λεπτά να προκαλείται εντυπωσιακή ανάφλεξη της γλυκερίνης.

10 Η κρυστάλλωση του CH 3 COONa Σε ένα μικρό πιάτο ρίχνουμε λίγους κρυστάλλους CH 3 COONa(s). Πάνω απ’ τους κρυστάλλους προσθέτουμε σταδιακά κορεσμένο διάλυμα CH 3 COONa(aq) και παρατηρούμε την εντυπωσιακή κρυστάλλωση, που σχηματίζει λόφο. Με ένα θερμόμετρο που τοποθετούμε στον κρυσταλλωμένο λόφο διαπιστώνουμε ότι η κρυστάλλωση είναι εξώθερμο φαινόμενο.

11 (NH 4 ) 2 Cr 2 O 7  Cr 2 O 3 +N 2 +4H 2 O Σ’ ένα πιάτο τοποθετούμε μικρή ποσότητα (NH 4 ) 2 Cr 2 O 7 και σχηματίζουμε ένα μικρό «λοφάκι». Μέσα στο «λοφάκι» βυθίζουμε ένα μικρό χαρτάκι βρεγμένο με οινόπνευμα. Ανάβουμε το οινόπνευμα και μετά από λίγα λεπτά παρατηρούμε την εντυπωσιακή αποσύνθεση του διχρωμικού αμμωνίου.


Κατέβασμα ppt "ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΜΟΡΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ Η. Γαβρίλης Συνεργάτης του ΕΚΦΕ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google