Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ 27/3/2012 ΑΡΛΙΝΤ ΣΕΡΙΦΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ 27/3/2012 ΑΡΛΙΝΤ ΣΕΡΙΦΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ 27/3/2012 ΑΡΛΙΝΤ ΣΕΡΙΦΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΑΡΛΙΝΤ ΣΕΡΙΦΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΞΗ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Α3 27/3/2012

2 ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Φυσικά φαινόμενα
Η Φυσική και η χημεία ανήκει στις θετικές επιστήμες. Η φυσική εξηγεί τα φυσικά φαινόμενα.

3 Θερμοδυναμική Η Θερμοδυναμική είναι ο κλάδος της φυσικής που έχει να κάνει μη τη δράση της θερμότητας και τις μετατροπές της ενέργειας από τη μια μορφή στην άλλη. Η θερμοδυναμική ασχολείται συγκεκριμένα με το πώς αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν μεγέθη όπως η θερμοκρασία, η πίεση, ο όγκος, η μηχανική δράση, η εντροπία και το έργο. Η Στατιστική μηχανική, που σχετίζεται με τη θερμοδυναμική, είναι ο κλάδος της φυσικής που αναλύει τα μακροσκοπικά θερμοδυναμικά συστήματα εφαρμόζοντας στατιστικές αρχές στα μικροσκοπικά τους στοιχεία. Μπορεί να εφαρμοστεί ώστε να υπολογιστούν οι θερμοδυναμικές ιδιότητες υλικών, από τις ιδιότητες των μορίων τους, κάτι που είναι η βάση της στατιστικής θερμοδυναμικής

4 <<Επιστημονική Eπανάσταση>>.
Οι απαρχές της εντοπίζονται στην ανακάλυψη εκ νέου από τους Ευρωπαίους των χειρογράφων του Αριστοτέλη κατά τον 12ο και τον 13ο αιώνα. Κορωνίδα της περιόδου αυτής αποτέλεσε η έκδοση των: Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας) το 1687 από τον Ισαάκ Νεύτωνα

5 Θερμοδυναμική Η Θερμοδυναμική είναι ο κλάδος της φυσικής που έχει να κάνει με τη δράση της θερμότητας και τις μετατροπές της ενέργειας από τη μια μορφή στην άλλη. Η θερμοδυναμική ασχολείται συγκεκριμένα με το πώς αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν μεγέθη όπως η θερμοκρασία, η πίεση, ο όγκος, η μηχανική δράση, η εντροπία και το έργο. Η Στατιστική μηχανική, που σχετίζεται με τη θερμοδυναμική, είναι ο κλάδος της φυσικής που αναλύει τα μακροσκοπικά θερμοδυναμικά συστήματα εφαρμόζοντας στατιστικές αρχές στα μικροσκοπικά τους στοιχεία. Μπορεί να εφαρμοστεί ώστε να υπολογιστούν οι θερμοδυναμικές ιδιότητες υλικών, από τις ιδιότητες των μορίων τους, κάτι που είναι η βάση της στατιστικής θερμοδυναμικής

6 Φωτόνιο (Photon) Μία στοιχειώδης ποσότητα ενέργειας. Το 1905 ο Einstein πρότεινε ότι το φως αποτελείται από στοιχειώδεις ποσότητες, τα κβάντα. Εξήγησε έτσι το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, κατά το οποίο το φως εκτοξεύει ηλεκτρόνια έξω από την επιφάνεια των μετάλλων. Οι Max Planck και A. Einstein θεμελίωσαν την πρώτη κβαντική θεωρία κατά την οποία το φως εκπέμπεται, διαδίδεται και απορροφάται κατά διακεκριμένες ποσότητες. Σύντομα διαπιστώθηκε ότι οι ποσότητες αυτές της φωτεινής ενέργειας έχουν ιδιότητες παρόμοιες με των στοιχειωδών σωματιδίων. Από τότε επικράτησε ο όρος φωτόνιο για το κβάντο του φωτός.

7 Συχνότητα (Frequency)
Ο αριθμός των ταλαντώσεων ενός ταλαντούμενου συστήματος, στη μονάδα του χρόνου. Στην περίπτωση των κυμάτων είναι ο αριθμός των κορυφών του κύματος που διέρχονται από ένα καθορισμένο σημείο στη μονάδα του χρόνου. Μετριέται σε Hertz (κύκλοι ανά δευτερόλεπτο) Ο Αϊνστάιν διατύπωσε την ειδική θεωρία της σχετικότητας και στο τέταρτο έδειξε ότι από αυτήν συνάγεται ο διάσημος τύπος E = mc2 (γενική θεωρία της σχετικότητας) που δηλώνει τη δυνατότητα και την ισοδυναμία αλληλομετατροπής ενέργειας και μάζας, ορίζοντας έτσι, ως ενιαίο χώρο την υλοενέργεια. Αυτό σημαίνει πως η ενέργεια που μπορεί να παράξει οτιδήποτε εξαρτάται από τη μάζα του

8 Πυρήνας ΠυρηνικΗ υλη (Nuclear matter) ΠυρΗνες με Αλω (Halo nucleus)
Περί τα μέσα της δεκαετίας του ’80, πιστοποιήθηκε η ύπαρξη “εξωτικών” πυρήνων με πολλά νετρόνια, σε σχέση με τα αντίστοιχα σταθερά ισότοπα, όπου μερικές φορές ένα ή δύο εξωτερικά νετρόνια συγκρατούνται ασθενώς στον πυρήνα, ευρισκόμενα τον περισσότερο χρόνο εκτός του πυρήνα, στα όρια της εμβέλειας της ισχυρής πυρηνικής δύναμης. Οι πυρήνες αυτοί είναι εξαιρετικά ασταθείς και η ύπαρξή τους εξηγείται μόνο από οριακή ερμηνεία κανόνων της κβαντικής μηχανικής. Παραδείγματα πυρήνα με άλω (φωτοστέφανο) ενός νετρονίου είναι το Be-11 και ο C-12, ενώ πυρήνες με άλω δύο νετρονίων είναι οι Μπορομιανοί πυρήνες (βλ. λέξη). Υπάρχουν επίσης πυρήνες με άλω πρωτονίων όπως το Β-8, η οποία είναι πολύ μικρότερη αυτής των νετρονίων γιατί λόγω της άπωσης μεταξύ των θετικών ηλεκτρικών φορτίων, αν τα πρωτόνια αυτά απομακρυνθούν αρκετά θα αποβληθούν από τον πυρήνα τους Όρος που αναφέρεται γενικά στο υλικό του πυρήνα. Χρησιμοποιείται λόγω της ιδιότητας όλων των πυρήνων (με εξαίρεση τους πιο ελαφρούς) να έχουν την ίδια πυκνότητα, αυτή των πρωτονίων και των νετρονίων και να μην επιδέχονται περαιτέρω συμπίεση. Για τον ίδιο λόγο οι αστέρες νετρονίων έχουν την ίδια πυκνότητα με αυτή που έχει το κέντρο των πυρήνων.

9 Πάνω από τρεις αιώνες πριν, ο Ισαάκ Νεύτωνας, εφηύρε ένα νέο είδος μαθηματικού υπολογισμού τον απειροστικό λογισμό, έτσι ώστε να μπορεί να μαθηματικοποιήσει την κίνηση που παρατηρούσε στον φυσικό κόσμο. Ο απειροστικός λογισμός χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των απειροελάχιστων μεταβολών και έτσι το νέο είδος των μαθηματικών, έγινε ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο στην περιγραφή των κινήσεων των απλών αντικειμένων. Ο Νεύτωνας ήταν σε θέση να κάνει ένα μαθηματικό μοντέλο, που κάλυψε όχι μόνο τα αντικείμενα που πέφτουν στη Γη λόγω της βαρύτητας αλλά και την κίνηση των σωμάτων στους ουρανούς. Ο Νεύτωνας αποφάσισε τότε ότι η δύναμη της βαρύτητας στη Γη ήταν η ίδια δύναμη που οργάνωνε τις κινήσεις της Σελήνης γύρω από την Γη όπως και την Γη και όλους τους πλανήτες γύρω από τον ήλιο. Εφηύρε έναν φορμαλισμό και ανέπτυξε τους μαθηματικούς τύπους για τον υπολογισμό του μεγέθους της βαρυτικής δύναμης τόσο στη Γη όσο και στο εξωτερικό διάστημα. Ένας από τους σημαντικούς τύπους στο μοντέλο του Νεύτωνα ίναι ο νόμος του για τον υπολογισμό της δύναμης της βαρύτητας μεταξύ δύο αντικειμένων 1 και 2 με μάζες m 1 και m 2 αντιστοίχως, τα οποία βρίσκονται σε μια απόσταση r : F12 = F21 = G * m1 * m2 / R2 .

10 Πρόσφατη ανακάλυψη του CERN
Περίπου δέσμες νετρίνων - μικροσκοπικών σωματιδίων που διαποτίζουν το σύμπαν - απελευθερώθηκαν σε διάστημα 3 ετών από το CERN προς το εργαστήριο του Gran Sasso 730 χλμ. μακριά, όπου εντοπίστηκαν από γιγαντιαίους ανιχνευτές. Το φως θα είχε καλύψει τη συγκεκριμένη απόσταση σε περίπου 2,4 χιλιοστά του δευτερολέπτου, αλλά τα νετρίνα έφτασαν σε 60 νανοδευτερόλεπτα ή 60 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου νωρίτερα.

11 Χωροχρόνος

12 Κατά τον Francis Everett, φυσικό του πανεπιστημίου Στάνφορντ και επικεφαλής των ερευνητών της αποστολής, που ξεκίνησε το ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο Αϊνστάιν ζει»- τόσο ο χώρος όσο και ο χρόνος καμπυλώνονται από τη βαρύτητα: η Γη παραμορφώνει ελαφρώς το χωροχρόνο γύρω της, «παρασέρνοντάς» τον μαζί της καθώς περιστρέφεται Ήταν τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο μαθηματικός και αστρονόμος Henri Poincare, διαπίστωσε ότι το πρόβλημα συσχετισμού της κίνησης των τριών σωμάτων Ήλιου, Γης και Σελήνης ήταν και παραμένει άλυτο. Ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί η τροχιά οποιουδήποτε ουράνιου σώματος που δέχεται την επίδραση δύο η περισσοτέρων άλλων σωμάτων. Η προσπάθεια λοιπόν να υπολογιστεί η τροχιά πχ. του Πλούτωνα, δεν είναι δυνατή, αφού δέχεται την επίδραση του Ήλιου και άλλων οκτώ πλανητών. Ο Poincare αποκάλυψε το χάος στο Ηλιακό σύστημα. Είχε κατανοήσει πως πολύ μικρές επιδράσεις μπορούν να μεγεθυνθούν μέσω ανάδρασης. Διατύπωσε την άποψη "Μια ελάχιστη αιτία που διαφεύγει της προσοχής μπορεί να προκαλέσει ένα σημαντικό αποτέλεσμα". Χρειάστηκε να περάσουν 80 χρόνια από τότε για να συνειδητοποιήσουν οι αστρονόμοι και οι υπόλοιποι επιστήμονες τη σπουδαιότητα αυτής της ανακάλυψης. Το 1954 πρώτος την κατανόησε ο σοβιετικός επιστήμονας A.Kosmology και ακολούθησαν και άλλοι.

13 Η θεωρία του Χάους Χρειάστηκε να περάσουν 80 χρόνια από τότε για να συνειδητοποιήσουν οι αστρονόμοι και οι υπόλοιποι επιστήμονες τη σπουδαιότητα αυτής της ανακάλυψης. Το 1954 πρώτος την κατανόησε ο σοβιετικός επιστήμονας A.Kosmology και ακολούθησαν και άλλα. Στα μέσα του χειμώνα 1961, ο μετεωρολόγος Edward Lorenz εργαζόταν στον υπολογιστή του ΜΙΤ και διαπίστωσε ότι η επανάληψη (irteration) γεννά το χάος. Για να λύσει μη γραμμικές εξισώσεις που περιέγραφαν το μοντέλο της γήινης ατμόσφαιρας, έδωσε δεδομένα με στρογγυλοποιημένους αριθμούς. Ενώ περίμενε την ίδια περίπου πρόγνωση όπως με τους δεκαδικούς αριθμούς, τα νέα αποτελέσματα ήταν τελείως διαφορετικά.

14 Αδράνια(Hadrons) Όλα τα σωματίδια που αλληλεπιδρούν με την ισχυρή πυρηνική δύναμη. Συντίθενται από τα κουάρκς. Τα πρωτόνια και τα νετρόνια καθώς και τα μεσόνια είναι αδράνια. Ακτίνες β (Beta rays) Το πρώτο όνομα που δόθηκε στα ηλεκτρόνια και τα ποζιτρόνια που εκπέμπονται από τους πυρήνες κατά τη διαδικασία της διάσπασης.

15 Ακτίνες Ακτίνες Χ (X-rays)
Ένας τύπος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με μήκη κύματος μικρότερα των υπεριωδών και μεγαλύτερα των ακτίνων γ. Δεδομένου ότι το μήκος κύματος μιας ακτινοβολίας σχετίζεται με την ενέργεια, αυτό σημαίνει ότι τα φωτόνια Χ έχουν λιγότερη ενέργεια από τα φωτόνια γ. Πάντως τα όρια μεταξύ των ακτίνων Χ και γ δεν είναι αυστηρά καθορισμένα. Οι ακτίνες Χ έχουν μήκη κύματος μεταξύ 10 nm και 10 pm. ακΤΙΝΕς Γ(GAMMA RAYS) Φωτόνια υψηλής ενέργειας που εκπέμπονται από τους πυρήνες, όταν βρεθούν σε διεγερμένη κατάσταση. Η απορρόφηση φωτονίου γ από ένα πυρήνα οδηγεί σε διέγερσή του.

16 Αλυσιδωτή αντίδραση (Chain reaction)
Αυτοσυντηρούμενη διαδικασία, κατά την οποία τα προϊόντα ενός συμβάντος εγκαινιάζουν νέο κύκλο ίδιων συμβάντων. Στις πυρηνικές αλυσιδωτές αντιδράσεις, η σχάση ενός πυρήνα 235U απελευθερώνει κατά μέσο όρο 2,5 νετρόνια, τα οποία προκαλούν σχάσεις σε άλλους πυρήνες ουρανίου. Η απεριόριστη εξέλιξη μιας τέτοιας ακολουθίας σχάσεων οδηγεί σε πυρηνική έκρηξη, όταν επιτευχθεί ή ξεπεραστεί η λεγόμενη κρίσιμη μάζα σχάσιμου υλικού.

17 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ
Πυρηνικός αντιδραστήρας στον οποίο το καύσιμο παράγεται σαν αποτέλεσμα της δικής του πυρηνικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα το 238U μπορεί να μετατραπεί σε 239Pu το οποίο αναμεμειγμένο με 238U είναι καύσιμο σε άλλους αντιδραστήρες.

18 Ανιχνευτής πυριτίου (Silicon detector)
Σύγχρονοι ανιχνευτές φορτισμένων σωματιδίων στηρίζουν τη λειτουργία τους στο γεγονός ότι τα σωματίδια προκαλούν ηλεκτρικά σήματα όταν διέρχονται ή όταν απορροφώνται από αυτούς. Τέτοιοι ανιχνευτές επιτρέπουν πολύ μεγάλης ακρίβειας μετρήσεις των ενεργειών και των τροχιών των σωματιδίων που παράγονται κατά τις πυρηνικές αντιδράσεις και τις εν γένει αλληλεπιδράσεις των στοιχειωδών σωματιδίων.

19 Αντιδράσεις σύντηξης (Fusion reactions)
Η πυρηνική διαδικασία κατά την οποία δύο μικροί πυρήνες ξεπερνούν τη μεταξύ τους απωστική ηλεκτρική δύναμη και συνενώνονται. Το φαινόμενο συνοδεύεται από έκλυση μεγάλου ποσού ενέργειας και είναι ο τρόπος με τον οποίο παράγεται ενέργεια στον Ήλιο και τα άλλα αστέρια. Αν τεθούν στο μέλλον υπό έλεγχο οι αντιδράσεις σύντηξης, η ανθρωπότητα θα αποκτήσει μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας.

20 Αντισωμάτια (Anti-particles)
Υποατομικά σωματίδια,  οι θεμελιώδεις ιδιότητες των οποίων είναι κατοπτρικές των αντίστοιχων ιδιοτήτων των γνωστών σωματιδίων. Για παράδειγμα το αντιπρωτόνιο έχει την ίδια μάζα με το πρωτόνιο αλλά αρνητικό φορτίο. Το αντιηλεκτρόνιο, γνωστό ως ποζιτρόνιο έχει στοιχειώδες θετικό ηλεκτρικό φορτίο. Όταν ένα σωμάτιο συναντήσει το αντίστοιχό του αντισωμάτιο, τότε αμφότερα μετατρέπονται σε ενέργεια. Αντίστροφα, καθαρή ενέργεια (π.χ. ένα φωτόνιο) μπορεί να μετατραπεί σε ζεύγος σωματιδίου – αντισωματιδίου.

21 Αυθόρμητη σχάση (Spontaneous fission)
Η διαδικασία κατά την οποία ένας βαρύς πυρήνας διασπάται προς δύο περίπου ισομεγέθεις ελαφρύτερους πυρήνες, ενώ ταυτόχρονα αποδεσμεύονται τα νετρόνια που περισσεύουν. Πρόκειται για ένα είδος ραδιενεργού διάσπασης και γίνεται χωρίς να απαιτείται απορρόφηση νετρονίου, η οποία είναι απαραίτητη για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

22 Βαρύ νερό (Heavy water)
D2O νερό στο οποίο το άτομο του υδρογόνο έχει στον πυρήνα (εκτός του πρωτονίου) και ένα νετρόνιο. Ένα τέτοιο άτομο υδρογόνου ονομάζεται δευτέριο, D.

23 Γραμμές αποβολής (Driplines)
Στο διάγραμμα Ζ-Ν των πυρήνων, γνωστό ως “διάγραμμα Segre” οι πυρήνες που είναι δυνατόν να υπάρχουν περιορίζονται ανάμεσα σε δύο γραμμές του διαγράμματος που ονομάζονται γραμμές αποβολής. Αν ένα νουκλεόνιο ενσωματωθεί σε ένα πυρήνα και ο νέος πυρήνας τεθεί εκτός των γραμμών αυτών, τότε το νουκλεόνιο θα αποβληθεί από τον πυρήνα. Το όνομα των γραμμών προέκυψε ακριβώς από το λόγο αυτό.

24 Διάσπαση β (Beta decay)
Οι διαδικασίες μετατροπής ενός πρωτονίου σε νετρόνιο ή το αντίστροφο, για τις οποίες υπεύθυνη είναι η ασθενής πυρηνική δύναμη. Όταν ένα νετρόνιο υφίσταται διάσπαση β, παράγεται ένα πρωτόνιο, ένα ηλεκτρόνιο και ένα αντινετρόνιο. Ένα ελεύθερο νετρόνιο υφίσταται διάσπαση β, γιατί η μάζα του είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των μαζών ενός πρωτονίου και ενός ηλεκτρονίου. Ένα πρωτόνιο υφίσταται διάσπαση β μόνο όταν βρίσκεται μέσα σε πυρήνα με πλεόνασμα ενέργειας και συγκριτικά μεγάλο αριθμό πρωτονίων. Τότε μετατρέπεται σε νετρόνιο και ταυτόχρονα παράγονται ένα ποζιτρόνιο και ένα νετρόνιο. Η διάσπαση αυτή ονομάζεται “β+” ενώ του νετρονίου “β-”.

25 Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας (Theory of special relativity)
Διατυπώθηκε από τον Einstein και στηρίζεται σε δύο αξιώματα: (Ι) Η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι πάντοτε η ίδια ανεξάρτητα από την κίνηση της πηγής του ή του παρατηρητή. (ΙΙ) Οι νόμοι της φυσικής είναι ίδιοι για όλα τα αδρανειακά συστήματα αναφοράς. Ένα από τα συμπεράσματα της θεωρίας είναι ότι η μάζα και η ενέργεια είναι ισοδύναμες ποσότητες και συνδέονται με τη σχέση Ε=mc2. Ένα άλλο είναι ότι οι χρονικές διάρκειες εξαρτώνται από την ταχύτητα εκείνου που τις μετρά, ενώ ο χρόνος συνδέεται άρρηκτα με το χώρο, διαμορφώνοντας μαζί του το «χωροχρόνο».

26 Έλλειμμα μάζας (Mass defect)
Η διαφορά ανάμεσα στη μάζα ενός πυρήνα και το άθροισμα των μαζών των νουκλεονίων του σε ελεύθερη κατάσταση. (Το άθροισμα αυτό είναι μεγαλύτερο της μάζας του πυρήνα.) Κατά τη διάσπαση ενός μεγάλου πυρήνα προκύπτουν προϊόντα (θυγατρικοί πυρήνες και σωμάτια) με μικρότερη συνολική μάζα. Αυτή η διαφορά μάζας εμφανίζεται ως ενέργεια, που μοιράζεται στα προϊόντα της διάσπασης και εμφανίζεται σαν αύξηση της συνολικής κινητικής ενέργειας.

27 Ενέργεια σύνδεσης (Binding energy)
Η ενέργεια σύνδεσης ενός μέλους ενός συστήματος είναι ίση με την ενέργεια που πρέπει να προστεθεί στο σύστημα ώστε αυτό το μέλος να αποδεσμευτεί. Η ενέργεια σύνδεσης ενός συστήματος είναι ίση με την ενέργεια που πρέπει να προστεθεί στο σύστημα, ώστε αυτό να διαλυθεί στα συστατικά του. Στους πυρήνες η ενέργεια σύνδεσης E είναι η ισοδύναμη ενέργεια του ελλείμματος μάζας m: Ε=mc2 και είναι φυσικώς αρνητική ποσότητα. Η φυσική ερμηνεία του γεγονότος αυτού είναι ότι για να διαλυθεί ένας πυρήνας στα συστατικά του πρέπει να προστεθεί σ’ αυτόν ενέργεια.

28 http://www.physics4u.co.uk/ χρονολογία θέμα 1934-2001
Ενσωμάτωση λεξικού όρων και θεωριών φυσικής

29 Syllabus Our goal is to fit this syllabus into your school semester
Introductory material, vector analysis, motion in 1 dimension : Chap 1-3 Kinematics of motion 2 and 3 dimensions : Chap 4 Newton's Laws of motion, Force and motion : Chap 5-6 Work, energy, conservation of energy, systems of particles : Chap 7-9 Collisions : Chap 10 Rotation, Rolling, Torque, Angular Momentum, Equilibrium and Elasticity : Chap 11-13 Gravitation : Chap 14 Solids and Fluids : Chap 15 Oscillations, Waves, Sound : Chap 16-18 Thermodynamics, Temperature, Heat, Kinetic Theory of Gases, Entropy : Chap 19-21 Our goal is to fit this syllabus into your school semester

30 Topic Lecture Lab Tests Total IU ACP ACP/Westfield
Kinematics, 1 dim [1-3] 5 + 3 2 10 Motion in 2,3 dim [4] 2 + 1 1 4 Force and motion [5-6] 4 + 2 8 Work, energy [7-9] 5 + 6 12 Collisions [10] 3 + 3 7 Angular motion [11-13] 3 11 Gravitation [14] 2 + 2 Fluids [15] Oscillations [16-18] 8 + 7 17 Thermodynamics [19-21] 40 +30 14 88 120

31 Chapter Summaries Measurement Angular motion Vectors Gravitation
Kinematics Motion in 2 and 3 dim Force and motion Work and Energy Collisions Angular motion Gravitation Oscillations Waves States of matter Thermodynamics Kinetic theory

32 Math level Algebra : scalars, vectors,= κρουστικά, διανύσματα, Calculus= λογισμός differentials, limits, derivatives of functions of singe variable, higher order derivatives, integrals, series expansion== διαφορικά, όρια, παράγωγα των λειτουργιών της μεταβλητής καταστρέφονται, Για υψηλότερες τιμές παραγώγων, ολοκληρώματα, επέκταση, σειρά Example : Set up an integral from a sum of differentials, i.e. calculate the moment of inertia of a rigid body= Παράδειγμα: Ρύθμιση αναπόσπαστου μέρους από το άθροισμα των διαφορών, τον υπολογισμό, δηλαδή από τη στιγμή της αδράνειας ενός στερεού σώματος

33

34 Labs Introduction to measurement Sample labs (ACP site)

35 Extracurricular activities
Physics Open House Quark Net Physics Olympiad

36 Workshop Goals Review the syllabus, labs and demonstrations.
Prepare the P221 schedule for your class. Discuss additional teaching resources and extracurricular activities.

37 Αποδόσεις μαθητών στη Φυσική

38

39 ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ 27/3/2012 ΑΡΛΙΝΤ ΣΕΡΙΦΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΑΡΛΙΝΤ ΣΕΡΙΦΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΞΗ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Α3 27/3/2012


Κατέβασμα ppt "ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ 27/3/2012 ΑΡΛΙΝΤ ΣΕΡΙΦΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google