Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αντιστάσεις σε σειρά-παράλληλα Σε ένα κύκλωμα μπορεί να υπάρχουν αντιστάσεις, οι οποίες να βρίσκονται και σειρά και παράλληλα όπως στην παρακάτω εικόνα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αντιστάσεις σε σειρά-παράλληλα Σε ένα κύκλωμα μπορεί να υπάρχουν αντιστάσεις, οι οποίες να βρίσκονται και σειρά και παράλληλα όπως στην παρακάτω εικόνα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αντιστάσεις σε σειρά-παράλληλα Σε ένα κύκλωμα μπορεί να υπάρχουν αντιστάσεις, οι οποίες να βρίσκονται και σειρά και παράλληλα όπως στην παρακάτω εικόνα.

2  Η συνολική αντίσταση Μπορούμε να βρούμε την συνολική αντίσταση σύμφωνα με τις γνώσεις μας από τις προηγούμενες ενότητες. Για παράδειγμα στο παρακάτω κύκλωμα:

3 Oι αντιστάσεις R B1 και R B2 είναι σε σειρά μεταξύ τους, άρα R 1 = R B1 + R B2 Το ίδιο και οι αντιστάσεις R C και R E, άρα R 2 = R C + R E Έτσι έχουμε 2 νέες αντιστάσεις που είναι παράλληλες μεταξύ τους:

4 Άρα η συνολική αντίσταση είναι 1/R ολ = 1/R 1 + 1/R 2  Η τάση σε κυκλώματα με αντιστάσεις σε σειρά-παράλληλα Για να βρούμε την τάση σε τέτοιου είδους κυκλώματα αρκεί να υπολογίσουμε την συνολική αντίσταση. Από το σημείο αυτό και μετά ισχύει ο νόμος του Ohm: R ολ = U / I  U = R ολ * I

5  To ρεύμα σε κυκλώματα με αντιστάσεις σε σειρά-παράλληλα Το ίδιο ισχύει και για όσα αφοορούν το ρεύμα. Δηλαδή: R ολ = U / I  I = U / R ολ

6 Παράδειγμα Δίνεται η συνδεσμολογία των αντιστάσεων του διπλανού σχήματος και ότι R 1 = 2 Ω, R 2 = 3 Ω, R 3 = 10 Ω, R 4 = 5 Ω και V = 30 V. Να βρεθεί η ένταση του ρεύματος που διαρρέει τις R 1, R 2 και τις R 3, R 4 καθώς κι η συνολική αντίσταση.

7 Λύση Οι R 1 και R 2 βρίσκονται σε σειρά μεταξύ τους, άρα διαρρέονται από το ίδιο ρεύμα. Είναι: R a =R 1 +R 2 =2+3=5 Ω Άρα Ι 1 =V/R a =30/5=6 A Οι R 3 και R 4 βρίσκονται σε σειρά μεταξύ τους, άρα διαρρέονται από το ίδιο ρεύμα. Είναι: R b =R 3 +R 4 =10+5=15 Ω Άρα Ι 2 =V/R b =30/15=2 A R ολ =(R a *R b )/(R a +R b )=(5*15)/(5+15)=75/20=3,7 5 Ω

8 Εργασία Δύο αντιστάσεις R 1 =6 Ω και R 2 =3 Ω συνδέονται σε σειρά. Παράλληλα με τον συνδυασμό αυτών των αντιστάσεων συνδέεται η αντίσταση R 3 =10 Ω, ενώ παράλληλα και στις τρεις αντιστάσεις συνδέεται η αντίσταση R 4 =4 Ω. Η τάση του κυκλώματος είναι U=36 V. Να βρεθεί η συνολική αντίσταση, η τάση στα άκρα κάθε αντίστασης, το ρεύμα που διαρρέει

9 κάθε αντίσταση και το ρεύμα που διαρρέει όλο το κύκλωμα.


Κατέβασμα ppt "Αντιστάσεις σε σειρά-παράλληλα Σε ένα κύκλωμα μπορεί να υπάρχουν αντιστάσεις, οι οποίες να βρίσκονται και σειρά και παράλληλα όπως στην παρακάτω εικόνα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google