Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΝΓΚ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
ΜΑΘΗΤΕΣ:ΑΡΜΑΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΡΜΠΕΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΚΑΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

2 ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Οι Έλληνες δεν ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τον αθλητισμό. Ωστόσο, κατά τον όγδοο περίπου αιώνα Π.Κ.Χ., ο Όμηρος περιέγραψε μια κοινωνία που εμπνεόταν από τα ηρωικά ιδεώδη και το πνεύμα της άμιλλας, στην οποία η στρατιωτική ανδρεία και οι αθλητικές δραστηριότητες έχαιραν μεγάλης εκτίμησης. Οι αρχαιότερες ελληνικές γιορτές, εξηγούσε η έκθεση, ξεκίνησαν ως θρησκευτικές εκδηλώσεις που γίνονταν προς τιμήν των θεών στις κηδείες διαφόρων ηρώων. Για παράδειγμα, η Ιλιάδα του Ομήρου, το αρχαιότερο διασωθέν έργο της ελληνικής λογοτεχνίας, περιγράφει πώς κάποιοι ευγενείς πολεμιστές, σύντροφοι του Αχιλλέα, άφησαν τα όπλα τους κατά τις επικήδειες τελετές για τον Πάτροκλο και αγωνίστηκαν μεταξύ τους ώστε να αποδείξουν το σθένος τους στην πυγμαχία, στην πάλη, στη δισκοβολία, στον ακοντισμό και στις αρματοδρομίες. Παρόμοιες γιορτές καθιερώθηκαν τελικά σε όλη την Ελλάδα. Ο οδηγός της έκθεσης αναφέρει: «Οι γιορτές έδιναν στους Έλληνες μια καλή ευκαιρία να αφήνουν στο περιθώριο, από σεβασμό για τους θεούς τους, τις ατελείωτες και συχνά βίαιες διαμάχες τους, καταφέρνοντας έτσι να εξυψώνουν και να διοχετεύουν το χαρακτηριστικό ανταγωνιστικό τους πνεύμα σε ένα ειρηνικό αλλά εξίσου αληθινό επίτευγμα: την αθλητική άμιλλα». Ομάδες από πόλεις‐κράτη υιοθέτησαν τη συνήθεια να συγκεντρώνονται ανά τακτά διαστήματα σε κοινά κέντρα λατρείας για να αποδίδουν τιμή στις θεότητές τους μέσω αθλητικών αγώνων. Με τον καιρό, τέσσερις τέτοιες γιορτές—τα Ολύμπια και τα Νέμεα, αφιερωμένα και τα δύο στον Δία, και τα Πύθια και τα Ίσθμια, αφιερωμένα στον Απόλλωνα και στον Ποσειδώνα αντίστοιχα—προσέλαβαν μεγαλύτερη σπουδαιότητα και αναδείχτηκαν σε Πανελλήνιες γιορτές. Μπορούσαν, δηλαδή, να λάβουν μέρος σε αυτές διαγωνιζόμενοι από όλο τον ελληνικό κόσμο. Οι γιορτές περιλάμβαναν θυσίες και προσευχές, και επίσης τιμούσαν τους θεούς με έξοχους αθλητικούς ή καλλιτεχνικούς αγώνες. Η αρχαιότερη και λαμπρότερη από εκείνες τις γιορτές, η οποία λέγεται ότι ανάγεται στο 776 Π.Κ.Χ., τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν του Δία στην Ολυμπία. Δεύτερα σε σπουδαιότητα ήταν τα Πύθια. Λάβαιναν χώρα κοντά στο πιο φημισμένο μαντείο του αρχαίου κόσμου, στους Δελφούς, και περιλάμβαναν και αυτά αγωνίσματα. Ωστόσο, για να τιμηθεί ο προστάτης της ποίησης και της μουσικής, ο Απόλλων, η έμφαση δινόταν στο τραγούδι και στο χορό.

3 ΘΕΤΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Ο αθλητισμός γενικότερα βοηθάει στην ανάπτυξη χαρακτηριστικών όπως η πειθαρχία,η συνεργασία,η αυτοπεποίθηση,η επικοινωνία κτλπ. Φυσικά όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά όλοι μας προσδοκούμε να αναπτυχθούν και να διατηρηθούν και γενικότερα στη ζωή του παιδιού.Σε γενικές γραμμές ο αθλητισμός βοηθάει σωματικά,νοητικά,ψυχολογικά και κοινωνικά αλλά σε προφανή βαθμό η συμβολή του είναι μεγάλη όσο αναφορά στη σωματική υγεία του ανθρώπου όπως ασθένειες,καρδιοπάθειες,παχυσαρκία αλλά και από σχετικές μελέτες έχει διαπιστωθεί πως ο αθλητισμός σχετίζεται με καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.

4 Πρωταθλητισμός Θετικά
Αναπτύσσουν  τις σωματικές τους  ικανότητες και αποκτούν  καλή φυσική κατάσταση. Μαθαίνουν ότι  "τα αγαθά κόποις κτώνται". Η επιτυχία έρχεται σαν αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας . Μαθαίνουν  ότι και η ήττα και η αποτυχία είναι μέσα στο παιχνίδι. Αυτό που δεν είναι στο παιχνίδι είναι η παραίτηση. Η διαχείριση του άγχους είναι ένα άλλο σημαντικό μάθημα. Πριν τους αγώνες ή κατά τη διάρκεια τους, το άγχος είναι πάντα παρόν και σιγά-σιγά τα  παιδιά μαθαίνουν  να το διαχειρίζονται. Μαθαίνουν  στην αυτοπειθαρχία που θα τους  συντροφεύει σε όλη τους  τη ζωή. Μαθαίνουν  να διαχειρίζονται σωστά το χρόνο τους. Μαθαίνουν  να ζουν  ως αθλητές σε όλη τους τη ζωή. Αρνητικά Όπως είναι καλά γνωστό, ο αθλητισμός υψηλών επιδόσεων, σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα οικονομικά μέσα που διατίθενται, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ομαλή αθλητική εξέλιξη. Βέβαια, οι οικονομικοί πόροι είναι απαραίτητοι, χρειάζεται όμως σωστή διαχείριση. Η επιθυμία του ανθρώπου να φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων του, είναι και ήταν ανέκαθεν το προνόμιο των ισχυρών και εκείνων που διάλεξαν το δύσκολο δρόμο που οδηγεί στην κορυφή. Το αξίωμα «CITIUS-ALTIUS-FORTIUS» συμβολίζει με τρεις λέξεις την ύψιστη φιλοδοξία του αθλητή για τελειότητα, κάτι που θα προσπαθήσουν να μιμηθούν όσοι ασχολούνται σοβαρά με τον αθλητισμό. Η ανώτατη, μάλιστα, επίδοση δεν προσελκύει μόνο τους αθλητές αλλά και τους θεατές. Αυτό είναι φυσιολογικό, ενώ η προσδοκία για συνεχείς επιτυχίες δεν είναι ρεαλιστική, αφού υπάρχουν όρια στις ανθρώπινες βιολογικές ικανότητες. Η θετική επιδίωξη να επιτύχει ο αθλητής το απρόσμενο και σπουδαίο, ως προϋπόθεση μάλιστα για μεγαλύτερο οικονομικό κέρδος, οδηγούν πολύ συχνά στη χρήση απαγορευμένων ουσιών δηλ. στο ντόπινγκ. Αυτό αποτελεί το δεύτερο μεγάλο κίνδυνο στην πορεία προς τον πρωταθλητισμό, με συνέπειες στην υγεία των αθλουμένων αλλά και στην αξία του πρωταθλητισμού. Ένας τρίτος αρνητικός παράγοντας, που σχετίζεται με τις υψηλές επιδόσεις, είναι η λανθασμένη και αντικανονική προπόνηση των παιδιών προς όφελος της πρόωρης έναρξης της αθλητικής σταδιοδρομίας.

5 ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ Ο θρησκευτικός χαρακτήρας των αγώνων αποτελούσε έναν από τους λόγους για τους οποίους οι Χριστιανοί του πρώτου αιώνα τούς απέρριπταν, επειδή «τι συμφωνία έχει ο ναός του Θεού με τα είδωλα;» (2 Κορινθίους 6:14, 16) Τι θα πούμε για τον αθλητισμό σήμερα; Προφανώς, ο σύγχρονος αθλητισμός δεν τιμά ειδωλολατρικούς θεούς. Ωστόσο, δεν είναι αλήθεια ότι μερικά αθλήματα περιβάλλονται από σχεδόν θρησκευτικό ζήλο, ανάλογο με εκείνον που επικρατούσε ανάμεσα στους αρχαίους; Επιπλέον, όπως έχουν δείξει διάφορες ειδήσεις τα πρόσφατα χρόνια, προκειμένου να νικήσουν, κάποιοι αθλητές είναι διατεθειμένοι να πάρουν φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, ακόμα και τη ζωή τους. Για τους Χριστιανούς, οι αθλητικές επιδόσεις έχουν πολύ περιορισμένη αξία. Οι πνευματικές ιδιότητες του “κρυφού ανθρώπου της καρδιάς” είναι αυτές που μας κάνουν όμορφους στα μάτια του Θεού. (1 Πέτρου 3:3, 4) Αναγνωρίζουμε ότι δεν έχουν όλοι όσοι επιδίδονται στον αθλητισμό σήμερα άγριο ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά πολλοί έχουν. Θα μας βοηθήσει η συναναστροφή μαζί τους να ακολουθήσουμε τη Γραφική προτροπή να “μην κάνουμε τίποτα από φιλόνικη διάθεση ή από εγωισμό, αλλά να έχουμε ταπεινοφροσύνη”; Ή μήπως δεν θα οδηγήσουν τέτοιες συναναστροφές σε«έχθρες, έριδα, ζήλια, ξεσπάσματα θυμού, φιλονικίες, διαιρέσεις»;—Φιλιππησίους 2:3· Γαλάτες 5:19‐21. Πολλά σύγχρονα αθλήματα επαφής ενέχουν το ενδεχόμενο βίας. Οποιοσδήποτε βρίσκει ελκυστικά τέτοια αθλήματα είναι καλό να θυμάται τα λόγια του εδαφίου Ψαλμός 11:5: «Ο Ιεχωβά εξετάζει τον δίκαιο καθώς και τον πονηρό, και εκείνον που αγαπάει τη βία τον μισεί η ψυχή του». Όταν παραμένει στη σωστή θέση, η άσκηση μπορεί να είναι απολαυστική, και ο απόστολος Παύλος πράγματι είπε ότι «η σωματική εκγύμναση είναι ωφέλιμη σε μικρό βαθμό». (1 Τιμόθεο 4:7‐10) Εντούτοις, όταν ο Παύλος μίλησε για τους ελληνικούς αγώνες, αναφέρθηκε κατάλληλα σε αυτούς μόνο και μόνο για να δείξει πόσο σπουδαίο είναι για τους Χριστιανούς να έχουν ιδιότητες όπως εγκράτεια και υπομονή. Ο στόχος που ο Παύλος προσπαθούσε να πετύχει ήταν, προπαντός, να λάβει το θεόδοτο «στεφάνι» της αιώνιας ζωής. (1 Κορινθίους 9:24‐27· 1 Τιμόθεο 6:12) Σε αυτόν τον τομέα αποτέλεσε παράδειγμα για εμάς.

6 ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ Σε σύγκριση με τους σύγχρονους αγώνες, ο αριθμός των αγωνισμάτων ήταν αρκετά μικρός και σε αυτά συμμετείχαν μόνο άντρες. Το πρόγραμμα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων δεν περιλάμβανε ποτέ περισσότερα από δέκα περίπου αγωνίσματα. Τα αγάλματα, τα ανάγλυφα, τα ψηφιδωτά και τα κεραμικά αγγεία που εκτέθηκαν στο Κολοσσαίο πρόσφεραν στιγμιότυπα των αγωνισμάτων. Οι αγώνες δρόμου περιλάμβαναν τρεις αποστάσεις—το στάδιο, 200 περίπου μέτρων, τον δίαυλο, ανάλογο με το σημερινό αγώνισμα των 400 μέτρων, και τον δόλιχο, μια απόσταση περίπου μέτρων. Οι αθλητές έτρεχαν και ασκούνταν ολόγυμνοι. Οι πενταθλητές έπαιρναν μέρος σε πέντε αγωνίσματα: στο δρόμο, στο άλμα εις μήκος, στη δισκοβολία, στον ακοντισμό και στην πάλη. Άλλοι αγώνες περιλάμβαναν την πυγμαχία και το παγκράτιο, το οποίο έχει περιγραφεί ως«κτηνώδες άθλημα που αποτελούσε συνδυασμό πυγμαχίας με γυμνά χέρια και πάλης». Γίνονταν ακόμα και αρματοδρομίες απόστασης οχτώ σταδίων, με ελαφρά, ανοιχτά οχήματα που είχαν μικρούς τροχούς και τα οποία έσερναν δύο ή τέσσερα πουλάρια ή ενήλικα άλογα. Η πυγμαχία ήταν εξαιρετικά βίαιη και μερικές φορές απέβαινε μοιραία. Οι διαγωνιζόμενοι είχαν τυλιγμένες τις γροθιές τους με λουριά από σκληρό δέρμα εφοδιασμένα με φοβερές μεταλλικές προεξοχές. Μπορείτε να φανταστείτε γιατί κάποιος διαγωνιζόμενος ονόματι Στρατοφών δεν μπορούσε να αναγνωρίσει τον εαυτό του στον καθρέφτη ύστερα από τέσσερις ώρες πυγμαχίας. Αρχαία αγάλματα και ψηφιδωτά πιστοποιούν ότι οι πυγμάχοι παραμορφώνονταν φρικτά. Στην πάλη, οι κανονισμοί επέτρεπαν τις λαβές μόνο από τη μέση και πάνω, και νικητής ανακηρυσσόταν αυτός που έριχνε πρώτος στο έδαφος τον αντίπαλό του τρεις φορές. Αντίθετα, στο παγκράτιο δεν απαγορευόταν καμία λαβή. Οι παγκρατιαστές μπορούσαν να χτυπούν τον αντίπαλό τους με κλωτσιές και γροθιές, καθώς και να βγάζουν από τη θέση τους τις αρθρώσεις του. Απαγορευόταν μόνο η εξόρυξη των ματιών, το γδάρσιμο και το δάγκωμα. Στόχος τους ήταν να ακινητοποιήσουν τον αντίπαλο στο έδαφος και να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί. Μερικοί το θεωρούσαν «το καλύτερο θέαμα σε όλη την Ολυμπία». Στην αρχαιότητα, η πιο διάσημη αναμέτρηση στο παγκράτιο λέγεται ότι έλαβε χώρα στον τελικό των Ολυμπιακών του 564 Π.Κ.Χ. Ο Αρραχίων, τον οποίο στραγγάλιζε ο αντίπαλός του, είχε την ψυχραιμία να του εξαρθρώσει ένα δάχτυλο του ποδιού. Ο αντίπαλός του, μη αντέχοντας τον πόνο, παραιτήθηκε ακριβώς προτού πεθάνει ο Αρραχίων. Οι κριτές ανακήρυξαν νικητή το πτώμα του Αρραχίωνα! Η αρματοδρομία ήταν το λαμπρότερο αγώνισμα και επίσης το δημοφιλέστερο ανάμεσα στους αριστοκράτες, εφόσον νικητής δεν ήταν ο ηνίοχος αλλά ο ιδιοκτήτης του άρματος και των αλόγων. Οι κρίσιμες στιγμές του αγώνα ήταν η εκκίνηση, οπότε οι αρματηλάτες έπρεπε να παραμείνουν στο διάδρομό τους, και προπαντός κάθε στροφή γύρω από τους στύλους που βρίσκονταν στα δύο άκρα του στίβου. Λάθη αντικανονικές ενέργειες μπορούσαν να προκαλέσουν ατυχήματα τα οποία καθιστούσαν αυτό το δημοφιλές αγώνισμα ακόμα πιο θεαματικό

7 ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΕΣ Η αθλητική άμιλλα θεωρούνταν βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη του πολίτη‐στρατιώτη. Όλες οι ελληνικές πόλεις είχαν τα γυμνάσιά τους, όπου η φυσική αγωγή για τους νεαρούς συνδυαζόταν με τη διδασκαλία στο διανοητικό και στον πνευματικό τομέα. Τα κτίρια των γυμνασίων ήταν χτισμένα γύρω από μεγάλες ανοιχτές εκτάσεις για άσκηση, οι οποίες περιβάλλονταν από στοές και άλλους στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνταν ως βιβλιοθήκες και αίθουσες διδασκαλίας. Σε αυτά τα ιδρύματα φοιτούσαν κυρίως νεαροί από εύπορες οικογένειες οι οποίοι είχαν την οικονομική δυνατότητα να αφιερώνουν το χρόνο τους στη μόρφωση παρά στην εργασία. Εδώ, οι αθλητές υποβάλλονταν σε μακροχρόνια, σκληρή προετοιμασία για τους αγώνες με τη βοήθεια των γυμναστών, οι οποίοι επίσης καθόριζαν τη διατροφή τους και διασφάλιζαν την αποχή τους από το σεξ. Η έκθεση στο Κολοσσαίο έδινε την ευκαιρία στους επισκέπτες να θαυμάσουν όμορφες αναπαραστάσεις αρχαίων αθλητών, οι οποίες ήταν κατά κύριο λόγο ρωμαϊκά αντίγραφα πρωτότυπων ελληνικών γλυπτών. Εφόσον, σύμφωνα με την κλασική ιδεολογία, η σωματική τελειότητα ήταν αντίστοιχη της ηθικής τελειότητας και αποτελούσε αποκλειστικό προνόμιο της αριστοκρατίας, τα αρμονικά αυτά σώματα των νικηφόρων αθλητών αντιπροσώπευαν ένα φιλοσοφικό ιδεώδες. Οι Ρωμαίοι τα εκτιμούσαν ως έργα τέχνης, πολλά δε από αυτά διακοσμούσαν στάδια, λουτρά, επαύλεις και ανάκτορα. Μεταξύ των Ρωμαίων, τα βίαια θεάματα ήταν πάντα δημοφιλή, γι’ αυτό και από όλα τα ελληνικά αγωνίσματα τα οποία παρουσιάζονταν στη Ρώμη, η πυγμαχία, η πάλη και το παγκράτιο είχαν τη μεγαλύτερη απήχηση. Οι Ρωμαίοι δεν θεωρούσαν αυτά τα αθλήματα ως άμιλλα μεταξύ ίσων που θα καθόριζε την αρετή του καθενός, αλλά απλώς ως ψυχαγωγία. Η αρχική αντίληψη ότι ο αθλητισμός αποτελούσε μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν συλλογικά επίλεκτοι πολεμιστές‐αθλητές ως μέρος της εκπαίδευσής τους εγκαταλείφθηκε. Αντίθετα, οι Ρωμαίοι υποβίβασαν τους ελληνικούς αγώνες είτε σε υγιεινή άσκηση πριν από το λουτρό είτε σε αθλητικό θέαμα το οποίο πρόσφεραν επαγγελματίες κατώτερων κοινωνικών τάξεων, όπως περίπου ήταν οι αγώνες των μονομάχων.

8 ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «Οι δρομείς σε έναν αγώνα τρέχουν όλοι», είπε ο απόστολος Παύλος, «αλλά μόνο ένας λαβαίνει το βραβείο». (1Κορινθίους 9:24) Το μόνο που είχε σημασία ήταν η νίκη. Δεν υπήρχε ασημένιο ή χάλκινο μετάλλιο, δεύτερη ή τρίτη θέση.«Η νίκη ήταν ο απώτατος στόχος του αθλητή», εξηγούσε η έκθεση. «Μόνο αυτή μετρούσε, εφόσον μόνο αυτή αντανακλούσε πραγματικά τον προσωπικό του χαρακτήρα, τόσο τον φυσικό όσο και τον ηθικό, και μόνο για αυτήν μπορούσε να καμαρώνει η γενέτειρά του». Η όλη νοοτροπία συνοψίζεται σε έναν στίχο του Ομήρου: «Έμαθα να είμαι λαμπρός πάντοτε». Το βραβείο που απένεμαν στο νικητή των Πανελληνίων Αγώνων ήταν καθαρά συμβολικό—ένα στεφάνι φτιαγμένο από φύλλα δέντρων. Ο Παύλος το αποκάλεσε «φθαρτό στεφάνι». (1 Κορινθίους 9:25) Ωστόσο, το βραβείο αυτό είχε βαθύ νόημα. Αντιπροσώπευε την ίδια τη δύναμη της φύσης η οποία παρείχε την ισχύ της στο νικητή. Η νίκη, την οποία επιδίωκαν με ανυποχώρητη αποφασιστικότητα, θεωρούνταν ισότιμη με την παροχή θεϊκής εύνοιας. Τα εκθέματα αποτελούσαν τεκμήρια που έδειχναν πώς φαντάζονταν οι αρχαίοι γλύπτες και ζωγράφοι τη Νίκη, τη φτερωτή θεά των Ελλήνων, να στεφανώνει το νικητή. Μια νίκη στην Ολυμπία ήταν το επιστέγασμα της σταδιοδρομίας κάθε αθλητή. Τα στεφάνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες φτιάχνονταν από αγριελιά—στα Ίσθμια από πεύκο, στα Πύθια από δάφνη και στα Νέμεα από σέλινο. Αλλού, οι οργανωτές των αγώνων πρόσφεραν χρηματικά ή άλλου είδους βραβεία για να προσελκύσουν τους πιο άξιους αθλητές. Αρκετά αγγεία που παρουσιάστηκαν στην έκθεση αποτελούσαν βραβεία που είχαν δοθεί στα Παναθήναια, τα οποία λάβαιναν χώρα στην Αθήνα προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Αυτοί οι αμφορείς περιείχαν αρχικά πολύτιμο αττικό λάδι. Στη μια πλευρά ενός τέτοιου αγγείου απεικονίζεται η θεά και αναγράφεται η φράση«ΤΩΝ ΑΘΗΝΗΘΕΝ ΑΘΛΩΝ» («βραβείο για τους αγώνες της Αθηνάς»). Στην άλλη πλευρά απεικονίζεται ένα συγκεκριμένο αγώνισμα, πιθανώς αυτό στο οποίο νίκησε ο αθλητής. Οι ελληνικές πόλεις χαίρονταν να λαβαίνουν μερίδιο από τη φήμη των αθλητών τους, οι οποίοι χάρη στις νίκες τους θεωρούνταν ήρωες στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Η επιστροφή των νικητών γιορταζόταν με θριαμβευτικές πομπές. Τους έστηναν ανδριάντες ως ευχαριστίες προς τους θεούς—μια τιμή που δεν δινόταν υπό άλλες συνθήκες σε θνητούς—και οι ποιητές υμνούσαν το σθένος τους. Στο εξής, οι νικητές είχαν τις πρώτες θέσεις στις δημόσιες τελετές και λάβαιναν επιχορηγήσεις με δαπάνες του δημοσίου.

9 ΘΛΗΤΙΚΟ MARKETING ΜΕΡΟΣ Ι: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
-Η Διαδικασία Σχεδιασμού του Στρατηγικού Μάρκετινγκ της Αθλητικής Αναψυχής -Κατανοώντας τον Αθλητικό Καταναλωτή -Έρευνα Αγοράς: Τμηματοποίηση, Ομάδα-Στόχος και Τοποθέτηση ΜΕΡΟΣ ΙΙ: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ -Το Αθλητικό Προϊόν -Στρατηγικές Τιμολόγησης -Ο Τύπος της Αθλητικής Εγκατάστασης -Ικανοποίηση Πελατών και Ποιότητα Υπηρεσιών -Το Μείγμα Προώθησης του Αθλητισμού -Διαφήμιση - Αθλητισμός και Τηλεόραση -Αθλητισμός και το Διαδίκτυο -Πώς να προσελκύσετε και να θέσετε σε εφαρμογή μια χορηγία -Μέτρηση της Αποτελεσματικότητας της Χορηγίας -Δημόσιες Σχέσεις -Προώθηση εγκεκριμένων προϊόντων (licencing) ΜΕΡΟΣ ΙΙI: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ -Συντονισμός και Έλεγχος της Στρατηγικής του Μάρκετινγκ

10 ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΥ Σήμερα μέσω του αθλητισμού προωθείται η εμπορευματοποίηση και ο καταναλωτισμός: Οικονομικοί παράγοντες εμφανίζονται ως χορηγοί, ταύτιση του θεάματος με τη διαφήμιση προϊόντων, βιομηχανοποίηση με σημαίες-σύμβολα, μετατροπή των αθλητικών σωματείων σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, εξαγορά συνειδήσεων, δωροδοκίες αθλητών ή αθλητικών παραγόντων. Υποταγή των αθλητών ή παραγόντων του αθλητισμού σε άκρατο υλισμό: Αγοραπωλησίες αθλητών, αλλά και αναμείξεις στελεχών του αθλητισμού σε απάτες, υπεξαιρέσεις, ύποπτες διαιτησίες, προκαθορισμένα αποτελέσματα (ειδικά στο ποδόσφαιρο), νομιμοποίηση παράνομων κερδών μέσω του αθλητισμού, οι Ολυμπιακοί αγώνες αφορμή πλουτισμού και οικονομικής εκμετάλλευσης. Χρήση αναβολικών ουσιών (doping) : Πρόκειται για φαρμακοδιέγερση, που προκαλεί προσωρινή σωματική ρώμη, αλλά κλονίζει την υγεία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, χάριν της δόξας, του χρήματος και της προβολής ο αθλητής διακυβεύει ακόμα και την υγεία ή την ίδια του τη ζωή. Σκοπός γίνεται συχνά η χλιδή, η πολυτέλεια και η προσφορά εντυπωσιακού θεάματος: Ο υπερτονισμός του θεάματος συντελεί στον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα ζητήματα της καθημερινότητας και στην αδιαφορία τους έναντι των κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων (ανεργία, φτώχεια). Έτσι, λειτουργεί ως μέσο εκτόνωσης από τα αρνητικά, πιεστικά συναισθήματα, που προκαλούν τα σύγχρονα προβλήματα, με αποτέλεσμα τα συχνά φαινόμενα χουλιγκανισμού. Ο αθλητισμός στην ουσία μεταμορφώνεται σε χώρο εκτόνωσης, διασκέδασης, παθητικής κι όχι γνήσιας ψυχαγωγίας. Οι φίλαθλοι γίνονται οπαδοί. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός έχει εκτοπισθεί από τον επαγγελματικό, αφού οι αθλητές ενδιαφέρονται και αγωνίζονται μόνο για τη νίκη με κάθε μέσο(πρωταθλητισμός) και όχι για την συμμετοχή. Έτσι, ο αθλητισμός θεωρείται μέσο επίδειξης και ισχύος, η άμιλλα μεταστρέφεται σε αθέμιτο ανταγωνισμό και από την υπερπροσπάθεια επέρχεται σωματική και ψυχική εξόντωση του αθλητή. Συνεπώς, η νίκη γίνεται αυτοσκοπός και το άτομο φτάνει στην ηθική εξαχρείωση, για να την κατακτήσει. Έτσι, αδιαφορεί για τη μορφωτική και κοινωνική του εξέλιξη, διαμορφώνει μονόπλευρα την προσωπικότητά του και δημιουργεί λαθεμένα πρότυπα για τη νεολαία. Ο αθλητισμός χρησιμοποιείται ως μέσο πολιτικής πίεσης, προπαγάνδας καθεστώτων ή υπόκειται σε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα (π.χ. διεξαγωγή Ολυμπιακών αγώνων σε ισχυρά οικονομικές χώρες, όπως το Λονδίνο, έλεγχος αθλητισμού για ψηφοθηρικούς λόγους, εθνική προπαγάνδα). Η ανάμειξη όμως, της πολιτικής στο χώρο του αθλητισμού συνδέεται και με την απειλή της τρομοκρατίας (π.χ. δολοφονία των ισραηλινών αθλητών και συνοδών στους

11  ΝΤΟΠΙΝΓΚ Η πολιτεία θέσπισε νόμους κατά του ντόπινγκ όπως αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες της νομοθεσίας για τη παρασκευή, χορήγηση και χρήση απαγορευμένων ουσιών ή μεθόδων και θεσπίζονται νέα κακουργήματα, ειδικότερα για περιπτώσεις που ο υπαίτιος διαπράττει τις ανωτέρω πράξεις είτε κατά επάγγελμα είτε με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος. Επιπλέον θεσπίζεται κακουργηματική ευθύνη για τις περιπτώσεις παρακώλυσης ελέγχου ντόπινγκ με οποιονδήποτε τρόπο από δειγματολήπτη ντόπινγκ, μέλος του προσωπικού του ΕΣΚΑΝ, μέλος του προσωπικού εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ. Επίσης το ελληνικό δίκαιο θα εφαρμόζεται ακόμη και σε τιμωρητέες πράξεις Ελλήνων που τελούνται στο εξωτερικό. Όλα τα κακουργήματα που αφορούν στο ντόπινγκ θα δικάζονται από το Τριμελές Εφετείο. Ακόμα θεσμοθετείται η ανασύσταση του ΕΣΚΑΝ ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο, το οποίο μάλιστα θα δικαιούται να παρίσταται σε δίκες για τα αδικήματα ντόπινγκ ως πολιτικώς ενάγων για την υποστήριξη της κατηγορίας. Επιπρόσθετα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του δελτίου υγείας αθλητή, με σκοπό την αντιμετώπιση του ντόπινγκ μέσω της υποχρέωσης καταχώρησης σε αυτό όλων των σκευασμάτων που λαμβάνει ο κάθε αθλητής. Για τα προνόμια των διακριθέντων αθλητών:  Εξορθολογίζονται οι διευκολύνσεις που παρέχονται σε αθλητές με εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις.  Στην συνέχεια περιορίζεται το πεδίο εφαρμογής του νόμου, όσον αφορά το δικαίωμα διορισμού διακριθέντων αθλητών στο δημόσιο, μόνο στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς ανδρών-γυναικών και μόνο στους κατόχους μεταλλίων. Οι διορισμοί αυτοί αφορούν μόνο τη ΓΓΑ και τους  αθλητικούς φορείς των ΟΤΑ και η εισαγωγή διακριθέντων αθλητών σε ΤΕΦΑΑ και ΑΕΙ-ΤΕΙ δεν θα γίνεται πλέον απευθείας, αλλά με μοριοδότηση ανάλογα με τη σημασία της διάκρισης, ώστε η αθλητική επίδοση να συνδυάζεται και με την ακαδημαϊκή.

12 Καθώς επίσης και προνόμια (εκτός του διορισμού) θα λαμβάνουν μόνο όσοι
επιτυγχάνουν διακρίσεις σε Ολυμπιακούς ή Παραολυμπιακούς Αγώνες και σε Παγκόσμιους, Πανευρωπαϊκούς, Μεσογειακούς, Πανελληνίους και Μαθητικούς αγώνες, όταν αυτοί πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν στον αριθμό συμμετεχουσών χωρών ή σωματείων, στα όρια συμμετοχής στους αγώνες και στον συνολικό χρόνο συμμετοχής.  Συμπερασματικά, θα πρέπει οι προπονητές να εκπαιδευτούν για το πώς θα αναπτύξουν ικανότητες πρόληψης. Επιπλέον, να εκπαιδευτούν οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας. Επιπρόσθετα, να ξεκινήσουν προγράμματα πρόληψης σε αθλητικούς συλλόγους, σχολεία και πανεπιστήμια. Καθώς και σε τοπικές κοινότητες και κέντρα υγείας. Τέλος, να ενημερώνονται οι γονείς για τους κινδύνους του ντόπινγκ και να ενθαρρύνονται να διδάξουν στα παιδιά τους τις βασικές αρχές της καλής υγείας του τίμιου παιχνιδιού αλλά και το ομαδικό πνεύμα.

13 ΕΙΔΗ-ΝΤΟΠΙΝΓΚ Συμπληρώματα Διατροφής – Πολυβιταμινούχα Σκευάσματα: Η λήψη των ουσιών αυτών θεωρείται ότι έχει ευεργετική επίδραση στους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς, προστατεύοντας έτσι από τη φθορά, το γήρας και διατηρώντας το σφρίγος και την ομορφιά. Επίσης διαφημίζονται οι ευεργετικές τους επιδράσεις στην κόπωση και την τόνωση της άμυνας. Πιστεύεται επίσης ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για την βελτίωση των σεξουαλικών επιδόσεων. .Αναψυκτικά τύπου Sports drinks και Energy drinks: Τα Sports drinks: δεν είναι επικίνδυνα μια και στην πραγματικότητα πρόκειται για ηλεκτρολυτικά διαλύματα. Χρησιμοποιούνται από τους αθλητές καθώς και από αυτούς που γυμνάζονται συστηματικά στα γυμναστήρια. Έχουν ευχάριστη γεύση και δεν ενοχλούν το πεπτικό σύστημα. Αναβολικά Στεροειδή: Προκαλούν αύξηση της μυϊκής δύναμης, της μυϊκής μάζας και βελτίωση της αντοχής, με την άνοδο της τιμής της αιμοσφαιρίνης και την αύξηση της παροχής οξυγόνου στους ιστούς (αναβολική δράση). Η χρήση τους είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Σαν παρενέργειες αναφέρονται αλλαγές στα εξωτερικά χαρακτηριστικά του φύλου. Διεγερτικά: Αυξάνουν την αντοχή. Προκαλούν αίσθημα αυτοπεποίθησης και ενισχύουν την αυτοσυγκέντρωση. Στις παρενέργειες περιλαμβάνονται: Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, υπέρταση, διέγερση, τρόμος, αρρυθμίες, , απώλεια γεύσης,. Σε παρατεταμένη και υπερβολική χρήση μπορεί να προκληθεί ακόμα και θάνατος. Ναρκωτικά Αναλγητικά: Χρησιμοποιούνται για την αύξηση της αντοχής στον πόνο (κυρίως πυγμαχία).Προκαλούν εθισμό. Επίσης μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στο καρδιαγγειακό σύστημα, αρρυθμίες, εγκεφαλική αιμορραγία, απώλεια μνήμης ή προσανατολισμού καθώς και ψυχικές διαταραχές..Διουρητικά : Χρησιμοποιούνται για ταχεία απώλεια βάρους (κυρίως άρση βαρών, πάλη κ.α.) αλλά και για αποβολή ή αραίωση διαφόρων ουσιών στο αίμα. Σε αλόγιστη χρήση μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, μυϊκές διαταραχές καθώς και διαταραχές από το καρδιαγγειακό σύστημα.. Κρεατίνη : Αυξάνει τη μυϊκή μάζα. Χρησιμοποιείτε κυρίως από τους body builders. Σε μεγάλες δόσεις και παρατεταμένη χρήση προκαλεί διαταραχές στην καρδιά και τους νεφρούς. Ινσουλίνη : Χρησιμοποιείται σαν αναβολική ορμόνη στα αθλήματα δύναμης. Δεν υπάρχει βιβλιογραφική τεκμηρίωση ως προς τη θετική της επίδραση, τουναντίον υπάρχουν αναφορές για υπογλυκαιμικά επεισόδια. Συνδυάζεται συχνά με αναβολικά στεροειδή..Πεπτιδικές Ορμόνες Ερυθροποιητίνη, ACTH, Αυξητική ορμόνη, κ.τ.λ Η Ερυθροποιητίνη επιτυγχάνει την αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς. Η ΑCTH αυξάνει τη μυϊκή μάζα και τη μυϊκή ισχύ με την αύξηση των κορτικοστεροειδών στο αίμα. Προκαλεί επίσης ευφορία. Σε παρατεταμένη χρήση προκαλεί αλλοίωση των χαρακτηριστικών του φύλου, υπέρταση, οστεοπόρωση κ.τ.λ..Γονιδιακό Ντόπινγκ : Οι γονιδιακές θεραπείες χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση νοσημάτων όπως οι αναιμίες, η μυϊκή δυστροφία, οι παθήσεις τωνπεριφερικών αγγείων κ.τ.λ. Η χρήση τους για τη βελτίωση της απόδοσης των αθλητών είναι απαγορευμένη .. Φυσικό Ντόπινγκ: Η έννοια ¨φυσικό ντόπινγκ¨ χρησιμοποιείτε για τις αθλήτριες που μένουν έγκυες και στη συνέχεια διακόπτουν την εγκυμοσύνη στον τρίτο ή τέταρτο μήνα, 1 έως 2 μήνες πριν από τους αγώνες. Επωφελούνται με τον τρόπο αυτό από την αύξηση των οιστρογόνων-προγεστερόνης που παρατηρείται στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, η οποία ασκεί αναβολική δράση. Οι αθλήτριες επίσης χρησιμοποιούν ορμονικά σκευάσματα για την ρύθμιση του εμμηνορησιακού τους κύκλου.

14 ΛΟΓΟΙ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Ένα από τα κύρια αίτια της ανάπτυξης του ντόπινγκ είναι η υπερβολική εμπορευματοποίηση στο χώρο του αθλητισμού. Η πρόσφατη έκρηξη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε συνδυασμό με τα μεγάλα συμβόλαια χορηγίας οδήγησε σε αύξηση των πιέσεων προς τους αθλητές και τον περίγυρό τους και τους ωθεί να καταφύγουν στη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η εμπορευματοποίηση αυτή και τα οικονομικά διακυβεύματα που απορρέουν από αυτήν, οδήγησαν σε πολλαπλασιασμό των αθλητικών διοργανώσεων και σε μείωση του χρόνου ανάπαυσης των αθλητών, γεγονός που προξενεί και μείωση της διάρκειας της αθλητικής καριέρας του επαγγελματία. Είναι επίσης σκόπιμο να αναφέρουμε τις αρνητικές συνέπειες των συμβολαίων που υπογράφονται μεταξύ ορισμένων αθλητικών ομοσπονδιών και των χορηγών τους, τα οποία προβλέπουν αμοιβή ανάλογα με τα αποτελέσματα ή τα μετάλλια που θα κατακτήσουν οι αθλητές σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Το περιβάλλον των αθλητών συνολικά, από τον προπονητή μέχρι το γιατρό, τον αρχηγό της ομάδας και τους συγγενείς, μπορεί να συμβάλει στις πιέσεις που ασκούνται στους αθλητές. Τέλος, ένα ουσιαστικό μέρος του προβληματισμού αυτού αφορά τους νεαρούς αθλητές. Η δυνατότητα να κερδίσουν γρήγορα σημαντικά ποσά, σε συνδυασμό με την ανάγκη των οικονομικών παραγόντων να "παράγουν" ακατάπαυστα αθλητές με μεγάλη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να μεταφραστεί σε αύξηση του προσωρινού χαρακτήρα της καριέρας των αθλητών.

15 άλλου, η καταπολέμηση του ντόπινγκ αποτελεί μια εξαιρετική
απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο η κοινοτική δράση μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των προσπαθειών που αναλαμβάνονται σε διαφορετικά επίπεδα, κυρίως σε εθνικό επίπεδο - και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών, με σεβασμό της αυτονομίας των αθλητικών ενώσεων αλλά και της αρχής της επικουρικότητας. Πράγματι, η αποτελεσματική καταπολέμηση του ντόπινγκ δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε έναν αποκλειστικά εθνικό χώρο: σε έναν αθλητικό κόσμο που παγκοσμιοποιείται, είναι σημαντικό να υπάρξει μέριμνα ώστε τα διάφορα κράτη μέλη να υιοθετήσουν παρόμοιες προσεγγίσεις στον τομέα αυτό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία, ενθαρρύνοντας σε ορισμένο βαθμό τη σύγκλιση των διαφόρων προσεγγίσεων και χρησιμοποιώντας για την καταπολέμηση του ντόπινγκ τα μέσα που η ίδια διαθέτει. Επίσης: •Η κακή παρεχόμενη παιδεία. •Η αδυναμία μόρφωσης ήθους ,χαρακτήρα •Η εισχώρηση της πολιτικής στον αθλητισμό. •Η υπερβολική εμπορευματοποίηση στο χώρο του αθλητισμού. •Η πίεση που δέχονται οι αθλητές από τον περίγυρό τους •Η προβολή ψευδό-ιδανικών :χρήμα ,δύναμη . •Η προβολή κενών ειδώλων( Μαραντόνα) •ΟΙ διάφοροι οικονομικοί παράγοντες ("παραγωγή’’δημοφιλών αθλητών από τα ΜΜΕ<=>αύξηση χαρακτήρα καριέρας αθλητών) . •Τα συμβόλαια των χορηγών που πριμοδοτούν ανάλογα με τα αποτελέσματα ή τα μετάλλια που θα κατακτήσουν οι αθλητές σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

16 ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Το ντόπινγκ δεν είναι ένας σύγχρονος όρος. Από τις εποχές της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου το μόνο απτό έπαθλο ήταν ένα κλαδί ελιάς, η δόξα του νικητή ήταν υπέρλαμπρη. Τόσο, που να αναγκάσει, αθλητές να καταφύγουν σε παράτυπες τεχνικές βελτίωσης των δυνατοτήτων τους. Ένα μείγμα κρασιού και στρυxvivns, ενός δηλητηρίου που σε μικρές δόσεις λειτουργεί σαν διεγερτικό, ο κόκορας που επιβίωνε από τις κοκορομαχίες, θεωρούταν ιδανική τροφή για έναν αθλητή πριν από τον αγώνα, επειδή του ανέβαζε την τεστοστερόνη. Ποικιλίες μανιταριών και ξηρά σύκα για αυξημένη ποσότητα σακχάρου, ήταν βασικά στοιχεία διατροφής. Οι παλαιστές τρέφονταν με μείγμα από κρέας ταύρου και χοίρου για να πάρουν πρωτεΐνες. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ουσίες που έπαιρναν από τις πίσω οπλές των γαϊδάρων, ενώ οι Ρωμαίοι μονομάχοι πριν μπουν στην αρένα έπιναν διεγερτικές ουσίες. Λέγεται πως ήταν μερικά από τα μυστικά των αθλητών στην αρχαιότητα. Τα χρόνια πέρασαν, τα μεγέθη έχουν μεγαλώσει πέρα από κάθε φαντασία, αλλά ο διακαής πόθος πολλών αθλητών για νίκη με οποιοδήποτε αντίτιμο έχει παραμείνει αναλλοίωτος μέσα στους αιώνες

17  ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ wol.jw.org jimagas.wordpress.com asdanaos.blogspot.gr el.slideshare.net filologikesidees.blogspot.gr 1lyk-param.thesp.sch.gr


Κατέβασμα ppt "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΝΓΚ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google