Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

2 ΛΟΓΟΙ & ΚΙΝΗΤΡΑ ΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ
ΛΟΓΟΙ & ΚΙΝΗΤΡΑ ΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ : έπαθλα χρηματικά- Συμβόλαια με χορηγούς, οδοιπορικά από Συλλόγους-Ομοσπονδίες Η επαγγελματοποίηση και η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού σήμερα καθιστά αδύνατη τη καταπολέμηση του ντόπινγκ καθώς τα οικονομικά κίνητρα είναι μεγάλα. ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ : Οι πρωταθλητές αντιμετωπίζονται σαν εθνικοί ήρωες ή εθνικά σύμβολα. Η πίεση που δέχονται οι αθλητές να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της χώρας αποτελούν ένα βαρύ φορτίο και φοβούνται μήπως απογοητεύσουν τους συμπατριώτες τους.

3 ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ : Οι προπονητές προτείνουν επίμονα τη λήψη απαγορευμένων ουσιών από τους αθλητές ή τις ομάδες . Το ίδιο ισχύει όταν η προπόνηση είναι σκληρή και οι αθλητές για να ανταπεξέλθουν οδηγούνται στη χρήση. ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ : Η χρήση αναβολικών δίνει τη δυνατότητα στους αθλητές να έχουν ταχύτερη αθλητική εξέλιξη Επίσης προσφέρουν πιο γρήγορη αποκατάσταση.

4 Οργανωμένο κρατικό σύστημα φαρμακευτικής υποστήριξης- Ανατολική Γερμανία 1970, Κίνα 1990 και άλλα πρώην Ανατολικά κράτη. ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΛΗΨΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ : Συμπληρώματα από διαφημίσεις. Προώθηση σκευασμάτων που σε πολλές περιπτώσεις δεν αναγράφουν ουσίες απαγορευμένες που περιέχονται. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ : α.) Μεταξύ προπονήσεων και μετά από αγώνες. β) Γρήγορη αποκατάσταση από τραυματισμούς για να προλάβουν τους αγώνες.

5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΕΙ -ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ :
Πριμοδότηση αθλητών-μαθητών ανάλογα με τις επιτυχίες σε Σχολικούς-Διεθνείς αγώνες- παγκόσμια πρωταθλήματα, Ολυμπιακούς αγώνες για την εισαγωγή τους χωρίς εξετάσεις. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ : ΜΜΕ-Τηλεοράσεις, ραδιόφωνα. Κατασκευή ‘Ηρώων’. ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ : Εξάρτηση από ‘γκουρού’ και εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις τους.

6 ΕΛΛΙΠΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ
(Κράτος-Σχολείο-ΜΜΕ κ.α) ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ : Δε μπορούν όλοι να γίνουν πρωταθλητές. ΠΙΕΣΗ από γονείς, φίλους, αντίθετο φύλλο.

7 Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Από πλευράς της Ομοσπονδίας μας ( ΣΕΓΑΣ) για την αντιμετώπιση του φαινομένου του DOPING έχει αποφασίσει : ‘Μηδενική Ανοχή’ και συνεργάζεται στενά με όλους τους οργανισμούς καταπολέμησης : WADA ( Παγκόσμιος οργανισμός ενάντια στο ντόπινγκ) ΕΣΚΑΝ ( Εθνικό Συμβούλιο καταπολέμησης doping) ΓΓΑ ΔΟΕ ΕΟΕ.

8 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ Στις υποχρεώσεις των αθλητών-αθλητριών του Υψηλού Αθλητισμού αναφέρεται στη παράγραφο (11) ότι όταν τους ζητηθεί έλεγχος με νόμιμη διαδικασία κλήσης, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε έλεγχο αντί-ντόπινγκ (doping control) με βάση τα ισχύοντα διεθνώς από την I.A.A.F. (τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι). Σε περίπτωση άρνησης υποβολής στον έλεγχο ή θετικού δείγματος εκτός από τις κυρώσεις που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί, ο αθλητής ή η αθλήτρια θα στερείται των παροχών του Σχεδιασμού μέχρι να λήξει ο χρόνος ποινής που θα τους επιβληθεί, αλλά θα έχει και την υποχρέωση να επιστρέψει στην Ομοσπονδία τις οικονομικές απολαβές που έχει λάβει από την ημερομηνία έναρξης της ποινής που θα επιβληθεί.

9 Επίσης στη παράγραφο (12) των υποχρεώσεων αναφέρονται τα εξής :
Κάθε αθλητής-αθλήτρια θα πρέπει να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος για έλεγχο ντόπινγκ, που μπορεί να διενεργηθεί είτε από τον παγκόσμιο οργανισμό ενάντια στο ντόπινγκ (W.A.D.A) είτε από το Ε.Σ.Κ.Α.Ν (Εθνικό συμβούλιο καταπολέμησης doping) και έχει προγραμματιστεί από την I.A.A.F, είτε από άλλο φορέα ( π.χ. Γ.Γ. Αθλητισμού, Δ.Ο.Ε, Ε.Ο.Ε, ΣΕΓΑΣ).

10 ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ Ο προπονητής είναι συνυπεύθυνος για την ακρίβεια και την τήρηση των στοιχείων των ‘Where about’ έναντι της Ομοσπονδίας. Στο Σχεδιασμό αναφέρονται και οι υποχρεώσεις των προπονητών που γυμνάζουν αθλητές του Σχεδιασμού. Συγκεκριμένα στη παράγραφο (4) επιβλέπουν την επιμελή και έγκαιρη παροχή πληροφοριών (WHERE ABOUT’S) των αθλητών-τριών που γυμνάζουν, καθώς τους ενημερώνουν και επιβλέπουν την πίστη τήρηση των κανονισμών και των διατάξεων του νόμου, που αφορούν την αποφυγή της φαρμακοδιέγερσης που έχουν θεσπίσει η παγκόσμια ομοσπονδία (I.A.A.F) και η ελληνική πολιτεία.

11 Στην περίπτωση που αθλητής-τρια, που γυμνάζουν, τιμωρηθεί για λήψη απαγορευμένων ουσιών ή γενικότερα για παράβαση των κανονισμών Doping Control, όπως ανακριβή στοιχεία «where about», τότε θα διακόπτεται η συνεργασία και το συμβόλαιο τους με τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ για όλο το χρονικό διάστημα, που θα διαρκεί η τιμωρία του αθλητή-τριας. Τέλος, εάν ένας άλλος αθλητής-τρια του ίδιου προπονητή τιμωρηθεί για παραβίαση του κανονισμού Doping Control, τότε ο προπονητής αποκλείεται δια παντός από κάθε συνεργασία με την Ομοσπονδία.

12 Και στις δύο περιπτώσεις ο εν λόγω προπονητής, εκτός από τη διακοπή του συμβολαίου του, θα υποχρεούται να επιστρέψει στην Ομοσπονδία τις οικονομικές απολαβές, που έχει λάβει από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. από την ημερομηνία έναρξης της ποινής, που θα επιβληθεί. Επίσης η Ομοσπονδία θα διατηρεί το δικαίωμα να διώξει νομικά τον συγκεκριμένο προπονητή για δυσφήμηση του αθλήματος. Επιπλέον ο ΣΕΓΑΣ στη δυσμενή οικονομική περίοδο για τον αθλητισμό έχει καθιερώσει εκτάκτους ελέγχους σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε όλους τους αθλητές-αθλήτριες που είναι ή έχουν τη δυνατότητα ένταξης τους σε Εθνικές Ομάδες όλων των κατηγοριών με επιβάρυνση του μειωμένου προϋπολογισμού του.

13 Ο δε Σχεδιασμός προβλέπει άμεσους ελέγχους με την επίτευξη ορίων για Ευρωπαϊκά ή Παγκόσμια Πρωταθλήματα ή Ολυμπιακούς Αγώνες όπως επίσης και για καταρρίψεις πανελληνίων επιδόσεων. Διενεργεί ελέγχους αντί-ντόπινγκ σε όλα τα Πανελλήνια πρωταθλήματα Διοργανώνει ομιλίες για την πάταξη της φαρμακοδιέγερσης από ειδικούς επιστήμονες και τις επιπτώσεις της. Ενημερώνει για τις αλλαγές στο κώδικα αντί-ντόπινγκ τους αθλητές-προπονητές.

14 Εκδίδει φυλλάδια όπως το SAY NO DOPING και τέλος συνεργάζεται με το Υπουργείο Παιδείας για έλεγχο στα πανελλήνια πρωταθλήματα ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΚΑΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ (66 ΑΘΛΗΤΕΣ)

15 Συνοψίζοντας κάνω μια ευχή:
να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ του φαινομένου του ντόπινγκ με το αντί-ντόπινγκ σε διεθνές επίπεδο, και οι προσπάθειες των Οργανισμών καταπολέμησης να μας κάνουν να αισιοδοξούμε με τις νέους μεθόδους ανίχνευσης και την καθιέρωση του βιολογικού προφίλ των αθλητών.

16 Σας ευχαριστώ.


Κατέβασμα ppt "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google