Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το μέγεθος και η απόσταση του Ήλιου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το μέγεθος και η απόσταση του Ήλιου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το μέγεθος και η απόσταση του Ήλιου
Η πρώτη εκτίμηση της απόστασης του Ήλιου και της διαμέτρου του έγινε από τον Αρίσταρχο το Σάμιο.

2 Αρίσταρχος ο Σάμιος Ήταν Έλληνας αστρονόμος και μαθηματικός. Είναι ο πρώτος επιστήμων ο οποίος πρότεινε το ηλιοκεντρικό μοντέλο του Ηλιακού συστήματος, θέτοντας τον Ήλιο και όχι τη Γη, στο κέντρο του γνωστού διαστήματος.

3 Απόσταση και μέγεθος Ήλιου
Ο Αρίσταρχος παρατήρησε την κίνηση της Σελήνης διαμέσου της σκιας της Γης κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης Σελήνης. Εκτίμησε ότι η δομή της Γης ήταν 3 φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Σελήνης.

4 Απόσταση και μέγεθος Ήλιου
Χρησιμοποιώντας τον υπολογισμό του Ερατοσθένους ότι η περιφέρεια της Γης ήταν χλμ, συμπέρανε ότι η Σελήνη έχει περιφέρεια ίση με χμ. Σήμερα είναι γνωστό ότι η Σελήνη έχει περιφέρεια ίση με χλμ.

5 Απόσταση και μέγεθος Ήλιου
Ο Αρίσταρχος παρατήρησε/υποστήριζε ότι ο ήλιος, η Σελήνη και η Γη σχηματίζουν σχεδόν μια ορθή γωνία τη στιγμή του πρώτου η του τελευταίου τέταρτου της Σελήνης.

6 Απόσταση και μέγεθος Ήλιου
Ο Αρίσταρχος εκτίμησε ότι η γωνία Γης-Σελήνης-'Ηλιου ήταν 87 μοίρες, χρησιμοποιώντας σωστά τη γεωμετρία, αλλά με λανθασμένα στοιχεία παρατήρησης. Συμπέρανε ότι ο ήλιος ήταν 20 φορές πιο μακριά απ’ ότι η Σελήνη. Στη πραγματικότητα ο Ήλιος είναι περίπου 390 φορές πιο μακριά.

7 Απόσταση και μέγεθος Ήλιου
Εντόπισε ότι η Σελήνη και ο Ήλιος έχουν σχεδόν το ίδιο φαινόμενο μέγεθος από την Γη και συμπέρανε ότι οι διάμετροι τους θα είναι ανάλογοι με την απόστασή τους από την Γη. Έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ήλιος είχε 20 φορές μεγαλύτερη διάμετρο από τη Σελήνη, κάτι που είναι υπολογιστικό λογικό και σωστό, αλλά επίσης λάθος (αφού στηρίζεται σε λάθος δεδομένα). Η εκτίμησή του όμως αυτή υποδεικνύει ότι ο Ήλιος είναι ξεκάθαρα μεγαλύτερος από τη Γη.

8 Οι μετρήσεις μας Χρησιμοποιήσαμε σύγχρονες εκτιμήσεις της γωνίας Γη-Σελήνη-Ήλιος κατά τη στιγμή του πρώτου ή του τελευταίου τετάρτου της Σελήνης: φ=89,853ο και χρησιμοποιήσαμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ομάδων και τη σχέση

9 Οι μετρήσεις μας Για την απόσταση Γης-Ήλιου βρήκαμε την τιμή:
,1 km που είναι πολύ κοντά στην αποδεκτή τιμή km Η απόσταση αυτή ονομάζεται Αστρονομική μονάδα

10 Οι μετρήσεις μας Επομένως ο Ήλιος είναι 390 φορές πιο μακριά από τη Σελήνη και σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Αρίσταρχου έχει και 390 φορές μεγαλύτερη διάμετρο από της Σελήνης. Χρησιμοποιώντας τις παρατηρήσεις του Αρίσταρχου και τις μετρήσεις των προηγούμενων ομάδων βρίσκουμε ότι η διάμετρος του Ήλιου είναι km

11 Μόλις μετρήσαμε την ακτίνα ενός άστρου!
Οι μετρήσεις μας Τα αποτελέσματά μας είναι πολύ κοντά στην αποδεκτή τιμή των km Μόλις μετρήσαμε την ακτίνα ενός άστρου!

12 ΤΕΛΟΣ Συνεργάστηκαν οι μαθητές Γεράκης Γιάννης Γουμάγιας Γιάννης
Καριπιάν Χρήστος Μήτσιος Χρήστος Μουταφτσής Ηλίας Σκεντέρι Ντένης Φιλίππου Φώτης


Κατέβασμα ppt "Το μέγεθος και η απόσταση του Ήλιου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google