Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (Π.Α.Ο. ή απλά Παναθηναϊκός) είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος. Η ονομασία του συλλόγου παραπέμπει στο έργο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (Π.Α.Ο. ή απλά Παναθηναϊκός) είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος. Η ονομασία του συλλόγου παραπέμπει στο έργο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (Π.Α.Ο. ή απλά Παναθηναϊκός) είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος. Η ονομασία του συλλόγου παραπέμπει στο έργο του Ισοκράτη Παναθηναϊκός το οποίο παρουσίασε την ανωτερώτητα των Αθηναίων ως προς την εκπαίδευση, τη δημοκρατική φύση τους αλλά και τη στρατιωτική ισχύ τους, την οποία χρησιμοποιούσαν προς όφελος όλων των Ελλήνων.

2 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΟΓΟΥ Το όνομα που δόθηκε στην ομάδα ήταν Π.Ο.Α. (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών) αφού οι ιδρυτές της ομάδας ήταν Αθηναίοι και γόνοι διακεκριμένων αθηναϊκών οικογενειών.Το γήπεδο του ΠΟΑ ήταν το οικόπεδο στο Λούνα Παρκ της οδού Πατησίων, ιδιοκτησίας Καραπάνου και είναι ο χώρος που στεγάζεται σήμερα η Ανωτάτη Εμπορική Σχολή. Με την προσωπική εργασία των αθλητών και τη χορηγία του επιχειρηματία Μαρίνου Μαρινάκη ο χώρος μετατράπηκε σε γήπεδο και γραφεία του συλλόγου. Τα χρώματα της ομάδας ήταν το κόκκινο και το λευκό.[8] Αθλητής της ομάδας και συγκεκριμένα τερματοφύλακας υπήρξε ο Ολυμπιονίκης Κώστας Τσικλητήρας - ο οποίος έχασε τη ζωή του το 1913 στους Βαλκανικούς Πολέμους σε ηλικία 25 ετών, ενώ προπονητής της ομάδας ήταν ο Άγγλος Τζον Σίριλ Κάμπελ.

3 Νέα τμήματα δημιουργούνται και καλλιεργούνται από τον Παναθηναϊκό. Το 1928 ιδρύονται τμήμα ποδηλασίας, τμήμα σκοποβολής και τμήμα χόκευ επι χόρτου. Το 1929 ιδρύεται το τμήμα μπιλιάρδου[19]. Το 1930 ιδρύονται το τμήμα κολύμβησης, το τμήμα πόλο και το τμήμα χάντμπολ. Το 1930σημειώνεται η πιο μεγάλη νίκη του ποδοσφαιρικού τμήματος απέναντι στον Ολυμπιακό με 8-2 παράλληλα με την κατάκτηση του πρώτου επίσημου πρωταθλήματος Ελλάδας για το σύλλογο. Όμως η ομάδα αυτή δε θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί καθώς διαγράφεται ο Άγγελος Μεσσάρης το 1932και αργότερα ο Γιώργος Καλαφάτης ενώ η μισή ποδοσφαιρική ομάδα τιμωρείται με 2ετή αποκλεισμό μετά από διαφωνίες με τον Απόστολο Νικολαΐδη.[20]

4 Νέα τμήματα δημιουργούνται και καλλιεργούνται από τον Παναθηναϊκό. Το 1928 ιδρύονται τμήμα ποδηλασίας, τμήμα σκοποβολής και τμήμα χόκευ επι χόρτου. Το 1929 ιδρύεται το τμήμα μπιλιάρδου[19]. Το 1930 ιδρύονται το τμήμα κολύμβησης, το τμήμα πόλο και το τμήμα χάντμπολ. Το 1930σημειώνεται η πιο μεγάλη νίκη του ποδοσφαιρικού τμήματος απέναντι στον Ολυμπιακό με 8-2 παράλληλα με την κατάκτηση του πρώτου επίσημου πρωταθλήματος Ελλάδας για το σύλλογο.

5 ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΙΝΑΙΚΟΥ
Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος δεν υπάρχει άλλος πιο δυναμικός και χιλιάδες φίλοι, μόλις δουν τριφύλλι, ζήτω λένε ο Παναθηναϊκός. Παναθηναϊκέ-Παναθηναϊκέ Παναθηναϊκέ μεγάλε και τρανέ. πρωταθλητή σ' όλα τα σπορ παντοτινέ. Σ' έχουνε δοξάσει οι γνωστοί σου άσσοι που λεβέντες είναι όλοι με καρδιά. Χαίρεται η Ελλάδα που 'χει τέτοια ομάδα, που της νίκης έχει πάντα τα κλειδιά. πρωταθλητή σε όλα τα σπορ παντοτινέ

6 ΘΥΡΑ 13 Θύρα 13 ονομάζεται ο ενιαίος φορέας των οργανωμένων συνδέσμων του Παναθηναϊκού. Πήρε το όνομα αυτό από την ομώνυμη Θύρα του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, Απόστολος Νικολαΐδης, καθώς εκεί συγκεντρώνονταν οι οργανωμένοι φίλαθλοι του ΠΑΟ. Η Θύρα 13 ιδρύθηκε το 1966 και έδωσε δυναμικό παρών στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971. Το 1981 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης για να αποτρέψει τα επεισόδια στους αγωνιστικούς χώρους δημιούργησε την ΠΑ.ΛΕ.ΦΙ.Π. και την αναγνώρισε ως μοναδικό επίσημο σύνδεσμο του Παναθηναϊκού. Το 1986 μέλη της ΠΑ.ΛΕ.ΦΙ.Π. ιδρύουν το Green Club που μετέπειτα ονομάστηκε Green Cockney Club, το 1988ιδρύθηκε ο σύνδεσμος των Mad Boys και το 1994 οι Athens Fans..

7 ΘΥΡΑ 13 Το 1981 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης για να αποτρέψει τα επεισόδια στους αγωνιστικούς χώρους δημιούργησε την ΠΑ.ΛΕ.ΦΙ.Π. και την αναγνώρισε ως μοναδικό επίσημο σύνδεσμο του Παναθηναϊκού. Το 1986 μέλη της ΠΑ.ΛΕ.ΦΙ.Π. ιδρύουν το Green Club που μετέπειτα ονομάστηκε Green Cockney Club, το 1988ιδρύθηκε ο σύνδεσμος των Mad Boys και το 1994 οι Athens Fans..

8 ΘΥΡΑ 13 Το 1998 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης επέστρεψε στην παλαιότερη απόφασή του και έδωσε και πάλι στην ΠΑ.ΛΕ.ΦΙ.Π. το προνόμιο του μοναδικού συνδέσμου του Παναθηναϊκού. Το 2006 μετά από συνεργασία του συνδέσμου Athens Fans και ανεξαρτήτων συνδέσμων δημιουργήθηκε ο Ενιαίος Φορέας Συνδέσμων Θύρας 13. Η έδρα του Ενιαίου Φορέα βρίσκεται στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 200 μέτρα μακρυά από το Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης

9 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΟΓΟΥ . Το 1998 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης επέστρεψε στην παλαιότερη απόφασή του και έδωσε και πάλι στην ΠΑ.ΛΕ.ΦΙ.Π. το προνόμιο του μοναδικού συνδέσμου του Παναθηναϊκού. Το 2006 μετά από συνεργασία του συνδέσμου Athens Fans και ανεξαρτήτων συνδέσμων δημιουργήθηκε ο Ενιαίος Φορέας Συνδέσμων Θύρας 13. Η έδρα του Ενιαίου Φορέα βρίσκεται στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 200 μέτρα μακρυά από το Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης

10 ΕΜΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
o τριφύλλι του ΠΑΟ σχεδιάστηκε για πρώτη φορά το 1918 από τον Γεώργιο Χατζόπουλο, διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος του συλλόγου. Η προέλευση του τριφυλλιού ως εμβλήματος του συλλόγου δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, υπεύθυνος της υιοθέτησής του ήταν ο Κωνσταντινουπολίτης αθλητής Μιχάλης Παπάζογλου. Το τριφύλλι ήταν το έμβλημα που χρησιμοποιούσε όταν αγωνιζόταν στον προηγούμενό του σύλλογο, τη Χαλκηδόνα. Έτσι, όταν το 1911 ήρθε από το Βόσπορο στην Αθήνα και εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό, πρότεινε αυτό να γίνει το επίσημο έμβλημα του ΠΑΟ.

11 ΤΜΙΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του ο σύλλογος έχει δημιουργήσει ομάδες σε 27 διαφορετικά αθλήματα. Διαθέτει τμήματα σε Ποδόσφαιρο (ίδρυση 1908), Ξιφασκία (ίδρυση 1912), Στίβο (ίδρυση 1919), Βόλεϊ (ίδρυση 1919), Μπάσκετ (ίδρυση 1922), Πινγκ πονγκ (ίδρυση 1924), Ποδηλασία (ίδρυση 1928), Σκοποβολή (ίδρυση 1928), Χόκευ επι χόρτου (ίδρυση 1928), Μπιλιάρδο (ίδρυση 1929), Κολύμβηση (ίδρυση 1930), Πόλο (ίδρυση 1930), Χειρόσφαιρα (ίδρυση 1930)  

12 ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Είναι ένας από τους μεγαλύτερους αθλητικούς συλλόγους στην Ελλάδα και σε Πάλη (ίδρυση 1965), Μοντέρνο Πένταθλο (ίδρυση 1977), Τζούντο (ίδρυση 1978), Τοξοβολία (ίδρυση 1981), Ιστιοπλοΐα (ίδρυση )

13 ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΤΡΙΩΝ 1971
Ο Παναθηναϊκός έγινε η μόνη ελληνική ομάδα σε επίπεδο συλλόγων, η οποία έχει αγωνιστεί σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης και συγκεκριμένα στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στις 2 Ιουνίου του 1971 στο Στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, με προπονητή τον Φέρεντς  και αντίπαλο την ολλανδική ομάδα του Άγιαξ, από τον οποίο και ηττήθηκε με 2-0.[8] Για να φτάσει στον τελικό κατά Ευρώπης του 1969 Σλόβαν Μπρατισλάβας με 3-0

14 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΟΥΕΦΑ 1988 Το 1988 ο Παναθηναϊκός έφτασε στους 8 του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ έχοντας αποκλείσει στην πορεία σημαντικούς αντιπάλους όπως η Οσέρ, η Γιουβέντους και η Χόνβεντ. Έχοντας ξεπεράσει το εμπόδιο της Οσέρ του Ερίκ Καντονά ο Παναθηναϊκός απέκλεισε τη Γιουβέντους που ήταν φαβορί για το τρόπαιο χάρη στις εξαιρετικές εμφανίσεις του Δημήτρη Σαραβάκου και του Χρήστου Δημόπουλου. Η βελγική Μπριζ απέκλεισε τον ΠΑΟ.[17] Την ίδια χρονιά κατέκτησε τοκύπελλο Ελλάδος νικώντας με 4-3 στα πέναλτι τον Ολυμπιακos.

15 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ 2002
Την επόμενη χρονιά στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Παναθηναϊκός αφού απέκλεισε τη Σλάβια Πράγας αναδείχθηκε πρώτος στον όμιλό του αφήνοντας πίσω τιςΆρσεναλ, Μαγιόρκα και Σάλκε. Στη συνέχεια καταφέρνει να προκριθεί και από τον επόμενο όμιλο απέναντι στους Ρεάλ Μαδρίτης, Πόρτο και Σπάρτα Πράγας. Αντιμετώπισε τη Μπαρτσελόνα για να προκριθεί στον ημιτελικό και με νίκη 1-0 στην Αθήνα βρέθηκε να προηγείται στη Βαρκελώνη 0-1. Χρειαζόταν να δεχθεί 3 γκολ για να μη βρεθεί στον ημιτελικό και η Μπαρτσελόνα κατάφερε να τα σημειώσει σε ένα αγώνα που ο Παναθηναϊκός διεκδίκησε μέχρι τέλους.

16 ΤΕΛΟΣ ΕΥXΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΎ ΜΑΡΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (Π.Α.Ο. ή απλά Παναθηναϊκός) είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος. Η ονομασία του συλλόγου παραπέμπει στο έργο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google