Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κατσούγκρη Αγγελική Γυμνάσιο Ατσιποπούλου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κατσούγκρη Αγγελική Γυμνάσιο Ατσιποπούλου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κατσούγκρη Αγγελική Γυμνάσιο Ατσιποπούλου
Κατσούγκρη Αγγελική Γυμνάσιο Ατσιποπούλου Η αγάπη του Αλεξάνδρου για τον Βουκεφάλα Ενότητα

2 Ο Βουκεφάλας ήταν το άλογο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ένα από τα πιο γνωστά άλογα στην παγκόσμια ιστορία. Πολλές φορές περιγράφεται ως σκούρου χρώματος, ψηλό και πολύ δυνατό, όπως άλλωστε τα περισσότερα Θεσσαλικά άλογα εκείνης της εποχής. Η παλαιότερη μαρτυρία για τον Βουκεφάλα διασώζεται από τον Πλούταρχο και αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίον το άλογο αγοράστηκε από τον Φίλιππο στη μυθική τιμή των 13 ταλάντων. Ο Φίλιππος ήταν έτοιμος να απορρίψει την προσφορά του Φιλόνικου από τη Θεσσαλία, επειδή κανείς δεν είχε καταφέρει να τιθασεύσει το άλογο. Υποχώρησε στην επιμονή του νεαρού (δωδεκάχρονου, σύμφωνα με κάποιες πηγές) Αλεξάνδρου να δοκιμάσει και εκείνος. Ο Αλέξανδρος είχε παρατηρήσει πως το ζώο τρόμαζε από τη σκιά του, καθώς την έβλεπε να σαλεύει μπροστά και γύρω του. Άρπαξε λοιπόν τα χαλινάρια και έστρεψε το άλογο προς τη μεριά του ήλιου. Ο Βουκεφάλας ηρέμησε λίγο, αφού δεν έβλεπε πια τη σκιά του, κι ο Αλέξανδρος κατάφερε να τον ιππεύσει. Μαλακά στην αρχή, πιο έντονα ύστερα, τον παρότρυνε να τρέξει. O Φίλιππος και οι άλλοι παρακολουθούσαν αμίλητοι τη σκηνή. Όταν ο Αλέξανδρος επέστρεψε σοβαρός και περήφανος για το κατόρθωμά του, όλοι ζητωκραύγασαν και ο πατέρας του που δάκρυσε, λένε, από τη χαρά του, τον φίλησε και του είπε:

3 «Γιε μου, ψάξε πια για βασίλειο αντάξιό σου. Η Μακεδονία δε σε χωράει…»
Ο Βουκεφάλας, θα γινόταν το άλογο που θα συντρόφευε τον Αλέξανδρο για περίπου 20 χρόνια.

4

5

6 κεφαλή του Αλεξάνδρου από το Βρετανικό Μουσείο

7

8 Οι κατακτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου

9

10

11

12 Αναπαράσταση Μακεδόνα πεζέταιρου

13

14 Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ  ΙΣΣΟΥ (333 π.X)

15 Η ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΓΑΥΓΑΜΗΛΑ (331 π.Χ)  

16 Μετά το θάνατο του Δαρείου και την κατάκτηση του περσικού κράτους, ο Αλέξανδρος στράφηκε στην Ινδία. Μετά τον Ινδό ποταμό, ο Αλέξανδρος έφτασε στον Υδάσπη ποταμό. Εκεί τα άλογα των Μακεδόνων τρόμαξαν όταν αντιμετώπισαν τους ελέφαντες του πανίσχυρου βασιλιά Πώρου. Μ’ έναν αιφνιδιασμό όμως του Αλέξανδρου οι περισσότεροι ελέφαντες σκοτώθηκαν και οι Ινδοί σκορπίστηκαν. Σ’ αυτή τη μάχη σκοτώθηκε το αγαπημένο άλογο του Αλεξάνδρου, ο Βουκεφάλας.

17 Ο Υδάσπης (Jhelum) ρέει σήμερα στο Πακιστάν

18 ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΙΝΔΙΚΗΣ (327 π.Χ.)
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΙΝΔΙΚΗΣ (327 π.Χ.)

19 ο Αλέξανδρος έχτισε πόλεις πόλεις ἔκτισεν Ἀλέξανδρος
ποιος έχτισε πόλεις ; ἵνα ἡ μάχη συνέβη ο Αλέξανδρος έχτισε πόλεις πόλεις ἔκτισεν Ἀλέξανδρος που τις έχτισε ; Εκεί όπου δόθηκε η μάχη και στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε και πέρασε τον Υδάσπη ποταμό καὶ ἔνθεν ὁρμηθεὶς ἐπέρασεν τὸν Ὑδάσπην ποταμόν.

20 για να τιμήσει τη μνήμη ποιού ;
Καὶ τὴν μὲν Νίκαιαν τῆς νίκης τῆς κατ’ Ἰνδῶν ἐπώνυμον ὠνόμασε και στη μια (πόλη) έδωσε το όνομα Νίκαια, από τη νίκη του κατά των Ινδών τὴν δὲ Βουκεφάλαν ἐς τοῦ ἵππου τοῦ Βουκεφάλα τὴν μνήμην και στην άλλη (έδωσε το όνομα ) Βουκεφάλα, για να τιμήσει τη μνήμη ποιού ; για να τιμήσει τη μνήμη του αλόγου του , Βουκεφάλα

21 καματηρὸς γενόμενος ὑπὸ καύματός τε καὶ ἡλικίας.
ποιος πέθανε ; ὃς ἀπέθανεν ο Βουκεφάλας αὐτοῦ που ; εκεί καματηρὸς γενόμενος επειδή καταβλήθηκε από τι; ὑπὸ καύματός τε καὶ ἡλικίας. από τον καύσωνα και τα γηρατειά.

22 αφού είχε υποφέρει προηγουμένως πολλά καὶ συγκινδυνεύσας Ἀλεξάνδρῳ
πολλά δὲ πρόσθεν ξυγκαμών τε πολλά δὲ πρόσθεν ξυγκαμών τε αφού είχε υποφέρει προηγουμένως πολλά καὶ συγκινδυνεύσας Ἀλεξάνδρῳ και είχε περάσει πολλούς κινδύνους μαζί με τον Αλέξανδρο ἀναβαινόμενός τε και τον οποίο ίππευε ποιος; πρὸς μόνου Ἀλεξάνδρου μόνο ο Αλέξανδρος.

23 τοὺς ἄλλους πάντας ἀμβάτας όλους τους άλλους αναβάτες
επειδή απέρριπτε ως ανάξιους ὅτι ἀπηξίου ποιους ; τοὺς ἄλλους πάντας ἀμβάτας όλους τους άλλους αναβάτες και ήταν μεγαλόσωμος (μεγάλος ως προς το μέγεθος) καὶ (ἦν) μεγέθει μέγας καὶ τῷ θυμῷ γενναῖος και δυνατός

24

25

26 βοὸς κεφαλὴ ἐγκεχαραγμένη, ἐφ’ ὅτῳ καὶ τὸ ὄνομα τοῦτο
Σημεῖον δέ οἱ ἦν βοὸς κεφαλὴ ἐγκεχαραγμένη, ἐφ’ ὅτῳ καὶ τὸ ὄνομα τοῦτο λέγουσιν ὅτι ἔφερεν και είχε (το άλογο) σημάδι ένα κεφάλι βοδιού χαραγμένο πάνω του εξαιτίας του οποίου και το όνομα αυτό λένε ότι πήρε

27

28 οἱ δὲ λέγουσιν ὅτι λευκὸν σῆμα εἶχεν ἐπὶ τῆς κεφαλῆς
ποιοι λένε; κάποιοι άλλοι τι λένε ; ότι είχε λευκό σημάδι στο κεφάλι του μέλας ὢν αὐτός, ενώ ο ίδιος ήταν μαύρος ἐς βοὸς κεφαλὴν μάλιστα εἰκασμένον. που έμοιαζε πάρα πολύ με κεφάλι βοδιού.

29

30 Οὗτος ὁ ἵππος ἐν τῇ Οὐξίων χώρᾳ ἀφανὴς ἐγένετο Ἀλεξάνδρῳ
ποιος χάθηκε για τον Αλέξανδρο ; οὗτος ὁ ἵππος αυτό το άλογο στη χώρα των Ουξίων που ; καὶ Ἀλέξανδρος προεκήρυξεν ἀνὰ τὴν χώραν και ο Αλέξανδρος έβαλε κήρυκες να πουν παντού ( να διακηρύξουν δημόσια )

31 πάντας ἀποκτενεῖν Οὐξίους, εἰ μὴ ἀπάξουσιν αὐτῷ τὸν ἵππον.
ότι θα σκοτώσει όλους τους Ουξίους, αν δε του φέρουν πίσω ( επιστρέψουν ) το άλογο. Τοσήδε γὰρ σπουδὴ Ἀλεξάνδρῳ ἀμφ’ αὐτὸν ἦν. Τόσο μεγάλο λοιπόν ήταν το ενδιαφέρον του Αλεξάνδρου γι’ αυτό το άλογο.

32

33


Κατέβασμα ppt "Κατσούγκρη Αγγελική Γυμνάσιο Ατσιποπούλου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google