Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ηχορύπανση \ φωτορύπανση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ηχορύπανση \ φωτορύπανση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ηχορύπανση \ φωτορύπανση
Από τις μαθήτριες: Αγγελική Νικητάκη Τριαντάφυλλη Μπουτεράκου 22\1\13

2 Θόρυβος Ύπουλος και υποεκτιμημένος κίνδυνος για την υγεία μας είναι ο θόρυβος, που μπαίνει ακόμα πιο δριμύς στην καθημερινή ζωή μας το καλοκαίρι από τα ανοικτά παράθυρα. Η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, βρίσκεται στη χειρότερη θέση από πλευράς ηχορρύπανσης μεταξύ 14 ανεπτυγμένων χωρών.

3 Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ηχορρύπανση μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία όπως η μόλυνση της ατμόσφαιρας ή του νερού και την κατατάσσει ως Νο 2 περιβαλλοντικό κίνδυνο για τον άνθρωπο. Όταν ένας άνθρωπος εκτεθεί σε θόρυβο με υψηλή ένταση, παρουσιάζει μείωση της ακοής του, η οποία είναι στην αρχή προσωρινή (δηλαδή, η ακοή επανέρχεται στα αρχικό επίπεδό της μετά την παύση του θορύβου). Όταν η έκθεση στον θόρυβο είναι παρατεταμένη ή η ένταση του θορύβου μεγαλύτερη η μείωση της ακοής είναι μόνιμη.

4 Οι θόρυβοι στους χώρους καθημερινής διαβίωσης και εργασίας που προέρχονται από το εσωτερικό του κτιρίου ή το εξωτερικό περιβάλλον αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα. Το πρόβλημα της ηχορύπανσης έχει γίνει συχνότερο στα σύγχρονα κτίρια. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τον ειδικό , λόγω του νέου αντισεισμικού κανονισμού για τις νέες κατασκευές, ο οποίος επιβάλλει τη χρήση περισσότερου σιδήρου στην οικοδομή. Το σίδερο είναι καλός αγωγός του ήχου και σήμερα αν τα διαμερίσματα που χτίζονται δεν έχουν λάβει προληπτικά μέτρα κατά τη διάρκεια της κατασκευής είναι αδύνατον να επιζήσουν.

5 Πόσο κινδυνεύετε; Μπορείτε να διαπιστώσετε εάν εκτίθεστε σε επικίνδυνους θορύβους εάν : * Πρέπει να ανυψώσετε τη φωνή σας για να ακουστείτε. * Δεν μπορείτε να ακούσετε κάποιον ένα μέτρο από εσάς. * Ο λόγος γύρω σας μοιάζει να μπερδεύεται όταν αφήσετε τη θορυβώδη περιοχή. * Έχετε πόνο ή κουδούνισμα στα αυτιά σας μετά την έκθεση στον θόρυβο.

6 1.  Να μένετε μακριά, όσο είναι δυνατόν, από δυνατούς ή μακρόχρονους θορύβους. 2. Να μειώνετε την ένταση της μουσικής. 3.  Εάν πρέπει να βρεθείτε σε χώρο με θόρυβο να προστατεύετε τα αυτιά σας με ωτοασπίδες, ακουστικά, καλύπτρες κ.ά., που θα κρατάτε σε καλή κατάσταση. 4.  Εάν πρέπει να βρεθείτε σε θορυβώδη χώρο, ορισμένα διαλείμματα ησυχίας είναι ευεργετικά για το ακουστικό νεύρο. 5. Διδάξτε στην οικογένειά σας πόσο σημαντικό είναι να μένει μακριά από τους δυνατούς θορύβους. 6. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε μείωση της ακοής, να κάνετε μια ακοολογική εξέταση.

7 Φωτορύπανση

8 Μπορεί στην Ελλάδα τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει το ΔΝΤ να είναι δυσβάσταχτα, αλλά, όπως φαίνεται, η ύφεση μπορεί να αναστρέψει την κλιματική αλλαγή που απειλεί τον πλανήτη. Ως σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτες στην Ελλάδα οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα ο οποίος ευθύνεται για περισσότερο από το ένα τρίτο της τελικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας μας. Τα ελληνικά σπίτια καταναλώνουν ως και 3,5 φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση απ΄ ό,τι οι αντίστοιχες κατοικίες στην παγωμένη Φινλανδία.

9 Οι Έλληνες συνεχίζουν να σπαταλούν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους για θέρμανση τον χειμώνα και για ψύξη το καλοκαίρι. «Τα επιδόματα θέρμανσης δεν πρέπει να εξετάζονται ως λύσεις,όχι μόνο εξαιτίας της δημοσιονομικής ανεπάρκειαςαλλά και λόγω του αποσπασματικού και παροδικού χαρακτήρα τους»

10 «Περίπου 3,5 εκατομμύρια κατοικίες χτισμένες πριν περίπου 400 εκατ από το 1980 (δεν διαθέτουν θερμομόνωση) θα παραμείνουν εκτός προγράμματος. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα έχει ήδη δεσμεύσει κεφάλαια. ευρώ, χωρίς τελικά να αποκομίσει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από αυτά»

11

12 Έχουμε κάνει ερευνά για τις ακόλουθες ερωτήσεις:
1)Επηρεάζει ο ήχος τους ανθρώπους? α) μερικές φόρες β) πάντα γ) κατά την διάρκεια του ύπνου δ) δεν ξέρω δεν απαντώ 2) Τι προκαλεί η έκθεση σε έντονο θόρυβο? α) πονόδοντο β) πονοκέφαλο γ) αμνησία 3) Τι είναι η φωτορύπανση? α) η σπατάλη του ρεύματος β) καταστροφή των φυτών γ) προβλήματα στην υγεία μας (μελάνωμα) δ) δεν ξέρω δεν απαντώ 4) Τι προκαλεί η φωτορύπανση? α) σπατάλη ρεύματος β) οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν τα αστέρια γ) αλλάζει ο βιολογικός κύκλος των φυτών

13

14

15

16


Κατέβασμα ppt "Ηχορύπανση \ φωτορύπανση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google