Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σύσταση του ατμοσφαιρικού αέρα. Αυτό που εμποδίζει το νερό να ανέβει στο ποτήρι μέχρι πάνω είναι ο αέρας....υπάρχει αέρας; Όταν τρυπήσουμε το ποτήρι,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σύσταση του ατμοσφαιρικού αέρα. Αυτό που εμποδίζει το νερό να ανέβει στο ποτήρι μέχρι πάνω είναι ο αέρας....υπάρχει αέρας; Όταν τρυπήσουμε το ποτήρι,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σύσταση του ατμοσφαιρικού αέρα

2 Αυτό που εμποδίζει το νερό να ανέβει στο ποτήρι μέχρι πάνω είναι ο αέρας....υπάρχει αέρας; Όταν τρυπήσουμε το ποτήρι, ο αέρας ξεφεύγει με τη μορφή φυσαλίδων και το ποτήρι, επιτέλους, γεμίζει με νερό.

3 ...ο αέρας είναι: μείγμα αερίων (άζωτο, οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα, αργό, υδρατμοί κ.ά.) που καλύπτει τη Γη. Η Γη περιβάλλεται από ένα στρώμα αερίων, το οποίο ονομάζεται ατμόσφαιρα και συγκρατείται λόγω βαρύτητας. Η ατμόσφαιρα ξεκινάει από την επιφάνεια της Γης και φτάνει περίπου στα 1.600 Km. Η σύστασή της μεταβάλλεται με το ύψος και τη χωρίζουμε σε στρώματα: τροπόσφαιρα, στρατόσφαιρα, μεσόσφαιρα και ιονόσφαιρα (θερμόσφαιρα). Στην τροπόσφαιρα εμφανίζεται η ζωή και τα καιρικά φαινόμενα. Στη στρατόσφαιρα υπάρχει το όζον, που απορροφά μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας προστατεύοντας έτσι τους ζωντανούς οργανισμούς από κάποιες σοβαρές βλάβες.

4 συστατικά του αέρα: Η σύσταση της ατμόσφαιρας δεν είναι σταθερή, αλλά το κατώτερο στρώμα της, δηλαδή ο αέρας, αποτελείται κυρίως από άζωτο και οξυγόνο. Η ατμόσφαιρα περιέχει επίσης αργό, διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια. Η περιεκτικότητα του αέρα σε υδρατμούς ποικίλλει ανάλογα με τον τόπο, την ώρα και την εποχή.

5 πως να αποδείξουμε ότι υπάρχει οξυγόνο; Για να καεί το κερί, χρειάζεται οξυγόνο. Όταν το οξυγόνο του αέρα μέσα στο ποτήρι μειωθεί, το κερί σβήνει.

6 πως να αποδείξουμε ότι υπάρχει διοξείδιο του άνθρακα; Αν αφήσουμε ασβεστόνερο σε ανοιχτό ποτήρι η επιφάνειά του εμφανίζει μια λεπτή άσπρη κρούστα. Η κρούστα είναι ανθρακικό ασβέστιο, που είναι αδιάλυτο στο νερό. Η ένωση αυτή είναι το προϊόν της αντίδρασης του ασβεστόνερου με το διοξείδιο του άνθρακα του αέρα.... το διοξείδιο του άνθρακα θολώνει το ασβεστόνερο. Το ασβεστόνερο που απλώνουμε στον τοίχο σκληραίνει απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα και γίνεται σοβάς (δηλ. ανθρακικό ασβέστιο, όπως και το μάρμαρο).

7 πως να αποδείξουμε ότι υπάρχουν υδρατμοί; Ένα στεγνό εξωτερικά ποτήρι με παγωμένο νερό «ιδρώνει» επειδή οι υδρατμοί του αέρα υγροποιούνται όταν ακουμπήσουν στην κρύα επιφάνειά του. Ο ένυδρος θειϊκός χαλκός (γαλαζόπετρα) ασπρίζει όταν θερμαίνεται, αλλά ξαναγίνεται μπλε από την υγρασία της ατμόσφαιρας.


Κατέβασμα ppt "Σύσταση του ατμοσφαιρικού αέρα. Αυτό που εμποδίζει το νερό να ανέβει στο ποτήρι μέχρι πάνω είναι ο αέρας....υπάρχει αέρας; Όταν τρυπήσουμε το ποτήρι,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google