Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μαρία Φ, Ελισσώ Π, και Μαγδαλία Α.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μαρία Φ, Ελισσώ Π, και Μαγδαλία Α."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μαρία Φ, Ελισσώ Π, και Μαγδαλία Α.
72ο Γυμνάσιο Αθηνών project: Αγωγή Ελεύθερου Χρόνου Σχ. έτος Παλιά Παιχνίδια Εργασία των μαθητριών της Α΄ Γυμνασίου : Μαρία Φ, Ελισσώ Π, και Μαγδαλία Α.

2 Μαρία Φ: Τα παλιά παιχνίδια ήταν τόσο διαφορετικά από σήμερα. Χρησιμοποιούσαν: ξύλα, πέτρες, πανιά και φαντασία. Γι αυτούς σημασία είχε η παρέα, ξεγνοιασιά, η διασκέδαση και όχι τα υλικά αγαθά. Μερικά παιχνίδια που έπαιζαν ήταν: ρόδα, κουτσό, κρυφτό, κυνηγητό και πολλά άλλα με περίεργες ονομασίες. Οι πλάκες ήταν ένα απλό παιχνίδι που το μόνο που χρησιμοποιούσαν λεπτές και ίσιες πέτρες που τις έστηναν όρθιες την μία πίσω από την άλλη σε απόσταση περίπου 2 μέτρα και με μία άλλη προσπαθούσαν να τις ρίξουν. Αυτό που με εντυπωσίασε πιο πολύ ήταν που οι γονείς μου μού περιέγραφαν τα παιχνίδια με τόση συγκίνηση.

3

4 Ελισσώ Π: Η γιαγιά μου όταν τελείωνε τις υποχρεώσεις της έβγαινε στο δρόμο με τις φίλες της ή πήγαιναν σπίτι της ή εκείνη πήγαινε στα σπίτια των φίλων της. Κάνανε ποδήλατο, έπαιζαν μπάλα, κουτσό, κυνηγητό, κρυφτό και τα κορίτσια έπαιζαν με τις κούκλες και το σχοινάκι. Άλλα πράγματα που την ευχαριστούσαν ήταν να διαβάζει βιβλία και κυρίως ποίηση. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα όπως ο κίνδυνος που επικρατεί. Τότε δεν υπήρχαν πολλά αμάξια και όλοι γνωριζόντουσαν μεταξύ τους. Επίσης στα παλιά χρόνια τα παιδιά έβγαιναν και έπαιζαν έξω, ενώ τώρα ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά.

5

6 Ηλιάνα Β: Παλαιότερα δεν υπήρχαν τηλεοράσεις στερεοφωνικά και αρκετά χρήματα για ακριβά παιχνίδια. Όλη την ημέρα έπαιζαν έξω έως το βράδυ, αλλά η διαφορά με σήμερα ήταν πως η κίνηση στους δρόμους ήταν μικρή. Τα περισσότερα παιχνίδια είχαν σκοπό τη διεκδίκηση της νίκης και την ομαδική δουλειά. Επίσης έπρεπε να εφεύρουν τα δικά τους παιχνίδια επειδή δεν υπήρχαν τόσα πολλά. Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα: βόλοι, τσέρκια, κουτσό, σβούρα, σκλαβάκια, μαντηλάκι, η κλώσα τα κλωσόπουλα και το γεράκι, εφτάτετρα , τριάρα, αγαλματάκια, κρυφτό και άλλα πολλά. Επίσης τα παλαιότερα παιδιά έπαιζαν με παιχνίδια που τους έδινε η φύση, π.χ. με πετραδάκια , με ξύλα , με όσπρια, με τριχιές, κ.λπ. Σήμερα οι γειτονιές και οι αλάνες είναι λιγοστές με αποτέλεσμα τα παιδιά να καθηλώνονται στο σπίτι, να ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, να γίνονται τεμπέλικα και με πολλά προβλήματα ψυχοσωματικά και κοινωνικότητας.

7

8 Φωτεινή Α: Στα παλιά χρόνια συγκεντρώνονταν όλα τα παιδιά συγκεκριμένη ώρα στη πλατεία της γειτονιάς και ξεκινούσε το παιχνίδι. Τα παιχνίδια που έπαιζαν ήταν κρυφτό, ένα δύο τρία κόκκινο φως, μήλα, μπίλιες, κυνηγητό, λάστιχο, ωρολογά- ωρολογά, περνά-περνά η μέλισσα, κουζινικά, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, γιάνγκα χορεύει και η Άννα Μαρία. Επίσης η μητέρα της πήγαινε βόλτες με τους γονείς της στις παραλίες της Θεσσαλονίκης, σε τσίρκο και σε παιδικά θέατρα. Πολλές φορές η γιαγιά της μάθαινε στη μητέρα της να πλέκει, να κεντάει και να μαγειρεύει φαγητά.

9

10 Κωνσταντίνος Β: Ο μπαμπάς μου όταν ήταν μικρός, στην Τετάρτη δημοτικού, του άρεσαν πάρα πολύ τα αυτοκίνητα, αλλά όχι μόνο να τα βλέπει, αλλά και να τα φτιάχνει όταν αυτά χαλάγανε. Και γι’ αυτό στον ελεύθερο χρόνο που είχε μετά το σχολείο πήγαινε στο συνεργείο που ήταν κάτω από το σπίτι του όπου έμενε και παρακολουθούσε τους μάστορες να φτιάχνουν αυτοκίνητα που πάθαιναν βλάβες. Και μεγαλώνοντας ασχολήθηκε με άλλα πράγματα όπως ποδόσφαιρο και γυμναστήριο.

11

12 Παναγιώτης Κ: Παιχνίδια που παίζονταν παλιά από τους γονείς μου είναι τα εξής: το κουτσό, το δαχτυλίδι, το μπιζ, το κρυφτό, το παιχνίδι οι αμάδες, η μικρή Ελένη, βασιλιά βασιλιά με τα 12 σπαθιά, σπασμένο τηλέφωνο, στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα και αγέλαστα και η τυφλόμυγα. Στην τυφλόμυγα έπρεπε να δέσεις τα μάτια ενός παιδιού με ένα μαντήλι. Αυτός που είχε τα μάτια δεμένα, προσπαθούσε να πιάσει τους άλλους που βρίσκονταν γύρω του και να τους αναγνωρίσει . Εάν κατάφερνε να αναγνωρίσει αυτόν που έπιασε, τότε αυτός φορούσε το μαντήλι.

13

14 Συνέντευξη από τη γιαγιά μου ♥ Ορέστης
Μια μέρα η γιαγιά του Ορέστη ήρθε στο σπίτι του και τον είδε να παίζει υπολογιστή και του είπε «Πάλι με αυτό το μαραφέτι ασχολείσαι;» Ο Ορέστης γύρισε εκνευρισμένος και είπε «Γιατί, εσείς τι κάνατε στον ελεύθερο χρόνο σας ;» Και τότε απάντησε «Εγώ παιδάκι μου, όταν ήμουν μικρή, ήμουν στο χωριό μου στη Νάξο μαζί με τους γονείς μου και τα αδέλφια μου. Όλο το πρωί ακόμα και το Σάββατο πήγαινα σχολειό το μεσημέρι βοηθούσα τη μητέρα μου στις δουλείες του σπιτιού. Το απόγευμα πήγαινα στα χωράφια και στα πρόβατα με τον πατέρα μου και λίγο πριν βραδιάσει με άφηναν οι γονείς μου να έχω ελεύθερο χρόνο. Βέβαια τότε δεν υπήρχε τηλεόραση ούτε Η/Υ. Έβγαινα λοιπόν μαζί με τα αλλά παιδιά στην πλατεία και τρέχαμε, παίζαμε κρυφτό, κυνηγητό, σκαρφαλώναμε στα δέντρα, χτυπούσαμε τις πόρτες των γειτόνων και φεύγαμε γελώντας, πετούσαμε πέτρες στις Στέρνες με το νερό και ανησυχήσαμε όλο το χωριό με τις φωνές μας. Πολλές φόρες εμείς τα κορίτσια καθόμασταν στο προαύλιο της εκκλησιάς και παίζαμε με κάτι αυτοσχέδιες κούκλες που τις φτιάχναμε με παλιά πανιά και τις λέγαμε κούτσαινες Αργά το βράδυ, όταν με φώναζε η μητέρα μου, γυρνούσα σπίτι και διάβαζα».

15 Συνέντευξη με τη γιαγιά. ♥ Μαγδαλία Α.
Οι γιαγιάδες και οι παππούδες έπαιζαν διάφορα πράγματα που τα περισσότερα τα έφτιαχναν μονοί τους . Ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των κοριτσιών ήταν οι κούκλες . Τις κούκλες τα κορίτσια τις έφτιαχναν μονές τους . Ένα άλλο παιχνίδι που έπαιζαν ήταν οι αλλεκατριδες . Ήταν ένα παιχνίδι με βόλους, άνοιγαν τα χεριά τους και περνούσαν το βόλο νικητής του παιχνιδιού ήταν αυτός που θα πέρναγε τους πιο πολλούς βόλους. Τέλος έπαιζαν σκονάκι και κρυφτό.

16 Συνέντευξη ♥ Δημήτρης Κ.
Η μητέρα του Δημήτρη στον ελεύθερο χρόνο της έπαιζε κυνηγητό κρυφτό, μήλα και κεραμιδαριά. Πρέπει να διασκέδαζε πολύ … Συνέντευξη ♥ Βασίλης Β. Όταν η μαμά του Βασίλη ήταν μικρή έπαιζε ποδόσφαιρο , κρυφτό, μήλα, μπάσκετ , κουτσό, κυνηγητό, επιτραπέζια, παντομίμα, μπουκάλα, σκάκι , τάβλι. Επίσης έπαιζαν κότσια και ζωγράφιζαν.

17

18 Συνέντευξη από τον παππού ♥ Βίκτωρας Τ.
Συνέντευξη από τον παππού ♥ Βίκτωρας Τ. Ο παππούς του Βίκτωρα όποτε προλάβαινε, μαζευόταν με τα αγόρια της ηλικίας του και παίζανε ποδόσφαιρο. Την μπάλα του ποδόσφαιρου την έφτιαχναν από παλιά ρούχα. Επίσης, έπαιζε κρυφτό και κυνηγητό.

19 Συνέντευξη ♥ Αλέξανδρος Ρ.
Συνέντευξη ♥ Αλέξανδρος Ρ. Ο πατέρας του Αλέξανδρου όταν ήταν μικρός έπαιζε με τους φίλους του ποδόσφαιρο επειδή δεν υπήρχαν τηλεοράσεις και play station . Συνέντευξη ♥ Τηλέμαχος Α. Ο πατέρας του Τηλέμαχου έπαιζε κρυφτό, κυνηγητό και συναντιόταν με τους φίλους του και έλεγαν τρομακτικές ιστορίες . Πρώτα έπαιζαν τα παιχνίδια που δεν τους άρεσαν και μετά τα ωραία


Κατέβασμα ppt "Μαρία Φ, Ελισσώ Π, και Μαγδαλία Α."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google