Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΘΕΜΑ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ (ΑΙΓΥΠΤΟΣ)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΘΕΜΑ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ (ΑΙΓΥΠΤΟΣ)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΘΕΜΑ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ (ΑΙΓΥΠΤΟΣ)

2

3 Τι είναι μουσική ; Ως μουσική ορίζεται η τέχνη που βασίζεται στην οργάνωση ήχων με σκοπό τη σύνθεση, εκτέλεση και ακρόαση ή λήψη ενός μουσικού έργου. Με τον όρο εννοείται επίσης και το σύνολο των ήχων από το οποίο απαρτίζεται ένα μουσικό κομμάτι. Η μουσική χρονολογεί και εξελίσσει την ιστορία της ως παράλληλη με εκείνη της γλώσσας, κατ’ουσίαν ως παράλληλη με την ανθρώπινη εξέλιξη. Καθώς η γλώσσα χρησιμοποιείται στην έκφραση παραστάσεων και εννοιών, στην ονομασία πραγμάτων, έτσι και η μουσική αποδεικνύεται ως απαραίτητη ανάγκη της ζωής στη διερμηνεία της ανθρώπινης ύπαρξης στο σύνολο των εκφάνσεων της.

4 Προϊστορική εποχή… Εικασίες για τη μουσική αυτής της εποχής βασίζονται σε ευρήματα που προέρχονται από διάφορους παλαιολιθικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως οστά με επιμηκείς τρύπες – αυτά έχουν θεωρηθεί ως αυλοί που παίζονται με τρόπο παρόμοιο με αυτό του Ιαπωνικού οργάνου shakyhachi. Μουσικά όργανα όπως αυλοί με επτά τρύπες και έγχορδα όργανα έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικούς χώρους του πολιτισμού της κοιλάδας Ίντους. Η Ινδία έχει μία από τις παλαιότερες μουσικές παραδόσεις του κόσμου. Οι αρχαιότερες συλλογές προϊστορικών μουσικών οργάνων έχουν βρεθεί στην Κίνα και χρονολογούνται μεταξύ των και π.Χ.

5 Η μουσική της Αφρικής… Η Αφρική είναι μια μεγάλη ήπειρος με πολλές ιδιομορφίες. Γνήσια αφρικανική μουσική πρέπει να θεωρηθεί όχι εκείνη που έχει επικρατήσει στα βορειότερα αυτής της ηπείρου και είναι έντονα επηρεασμένη από τα ξενόφερτα μουσικά στοιχεία του Ισλάμ, αλλά η μουσική εκείνη που συνθέτουν και εκτελούν οι Αφρικανοί αυτόχθονες που ζουν στα νότια της Σαχάρας, δηλαδή στην κεντρική και νότια Αφρική. Η καθαυτό λοιπόν μουσική της Αφρικής είναι η νέγρικη μουσική, η μουσική των μαύρων.

6

7

8

9

10

11

12 Πιο συγκεκριμένα… Η μουσική της Αιγύπτου
Η Αίγυπτος υπήρξε το σταυροδρόμι του μεγάλου πολιτισμού των Αράβων και των αφρικανικών πολιτισμών. Ίχνη των τελευταίων εντοπίζονται στις μουσικές των νομάδων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα τραγούδι που συνοδεύεται από χτυπήματα χεριών και μια λύρα παρόμοια με αυτές των αρχαίων Ελλήνων. Όπως είναι αναμενόμενο τον κυριότερο όγκο των ηχογραφήσεων καταλαμβάνουν όσες σχετίζονται με τον αραβικό πολιτισμό. Κάποιες ηχογραφήσεις που παραπέμπουν στο παλιό στιλ, περιλαμβάνουν λίγα όργανα : νέι, ούτι, κανονάκι, ρικ (ντέφι).

13 Κορυφαία προσωπικότητα της μουσικής της Αιγύπτου, αλλά και όλου του αραβικού κόσμου, ήταν η θρυλική Ουμ Καλσούμ. Λέγεται μάλιστα ότι όλοι οι Άραβες συμφωνούν σε δύο πράγματα : στον Αλλάχ και σε αυτήν. Η σύγχρονη Αίγυπτος αποτελεί τμήμα του σημερινού κόσμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη μουσική. Παρατηρείται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα τονισμένο το στοιχείο του ρυθμού, χαρακτηριστικό που συνάδει με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα στη δυτική ποπ μουσική, στην οποία ο ρυθμός κυριαρχεί. Συχνή είναι επίσης η χρήση ηλεκτρικών οργάνων.

14 Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και τα σύγχρονα όργανα σέβονται το παραδοσιακό σύστημα του αραβοπερσικού συγκερασμού. Ως αποτέλεσμα υπάρχει αυτό το χαρακτηριστικό ανατολίτικο άκουσμα που μπορεί να ξενίσει κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με τη μουσική αυτή.

15

16

17

18

19 ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

20 ΤΕΛΟΣ Την εργασία συνέθεσαν οι μαθητές : Έρικα Χιταρίδου
Νίκος Παυλακάκης


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΘΕΜΑ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ (ΑΙΓΥΠΤΟΣ)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google