Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ 1η,2η,3η ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ (1095-1192).

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ 1η,2η,3η ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ (1095-1192)."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ 1η,2η,3η ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ( )

2 ΟΡΙΣΜΟΣ: Σταυροφορίες ονομάζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις των Δυτικοευρωπαίων (11ος-13ος αι.),που εγκαινιάζονται με πρωτοβουλία των πάπων και στόχο την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων από τους Μωαμεθανούς και ειδικότερα από τους Σελτζούκους Τούρκους, και εξελίσσονται σε επιχειρήσεις στις οποίες ατονεί προοδευτικά ο θρησκευτικός σκοπός, ενώ παράλληλα επικρατούν στόχοι κοσμικού χαρακτήρα .Αποτελούν πάντως την πρώτη αντεπίθεση της δυτικής Ευρώπης εναντίον της μουσουλμανικής Ασίας.

3

4 ΑΙΤΙΑ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΩΝ Επιθυμία αναβίωσης της αρχαίας παράδοσης των προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους .Απελευθέρωση Αγ. Τόπων .Περιορισμός τουρκικού φανατισμού .Επιχείρηση ανάκτησης (Reconquista) των χριστιανικών λαών από τους Άραβες. Επιθυμία απ’ τους φτωχότερους να αποκτήσουν λεφτά και άφεση αμαρτιών μέσω της συμμετοχής τους σ’ αυτήν την εκστρατείας που υποστηριζόταν από τους πάπες κ είχε την μορφή ιερού πολέμου και θεωρήθηκε θέλημα Θεού. Ενίσχυση της θέσης του παπικισμου έναντι των γερμανών ηγεμόνων. Θέληση της Δυτικής εκκλησίας για εισχώρηση και περιορισμό του Ορθοδόξου πολιτισμού.

5 Ανάγκη για εξάπλωση του φραγκικού εμπορίου στην Νοτιοανατολική μεσόγειο και στην Ανατολή.
Υπερπληθυσμός των δυτικών χωρών που οδήγησαν στην ανάγκη για αποικισμό.

6 Αφορμή Ο Αλέξιος Ά λόγω των πιέσεων και επιδρομών που δεχόταν από τους Σελτζούκους Τούρκους αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από τον πάπα οποίος αντί να στείλει μισθοφόρους έστειλε σταυροφόρους.

7 1η Σταυροφορία ( ) Κήρυξη:Το Νοέμβριο του 1095 ο πάπας Ουρβανός ΄Β μιλώντας στο πλήθος και τελειώνοντας τον λόγο του έκλεισε με το σύνθημα «ο Θεός το θέλει:. 1η Φάση:Ανοργάνωτη λαϊκή σταυροφορία αποτελούμενη από φτωχούς και αγρότες οι οποίοι διέσχισαν λεηλατώντας την βυζαντινή επικράτεια αλλά στην Μ Ασία εξοντώθηκαν η αιχμαλωτίσθηκαν από τους Τούρκους. 2η Φάση: Η δεύτερη στρατιά των σταυροφόρων αποτελείται από φεουδάρχες οι οποίοι έχουν την στήριξη από τον Αλέξιο Ά στον ο ποίο υποσχέθηκαν πίστη. Βοηθούμενοι απ’ τον Αλέξιο πέρασαν στην Μ. Ασία και νίκησαν τους Τούρκους στο Δορύλαιο (1097).Τα εδάφη αποδόθηκαν στο Βυζάντιο .Τα Ιεροσόλυμα καταλήφθηκαν με έφοδο τον Ιούλιο 1099 και μετατράπηκαν σε φραγκικό βασίλειο.

8

9 2η Σταυροφορία ( ) Αίτια:Διαφύλαξη των νέων φραγκικών ηγεμονιών που βρίσκονταν στην Παλαιστίνη και δέχονταν πιέσεις από τους Τούρκους. Αφορμή:Ανάκτηση Έδεσσας (1140) και ενός μεγάλου μέρους της Αρμενίας από τους Τούρκους. Κήρυξη:Στις 1 Δεκεμβρίου 1145 ο πάπας Ευγένιος εξέδωσε βούλα με την οποία διακήρυττε την έναρξη της 2ης σταυροφορίας στην οποία τον ακολούθησαν ο Γάλλος κυρίαρχος ηγεμόνας Λουδοβίκος ο ΄Ζ και ο Γερμανός ομόλογος του Κορραδος ΄Γ.

10 ΔΟΡΥΛΑΙΟ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

11 3η ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ( )

12 3 χρόνια ανακωχή των εχθροπραξιών
Τέλος 3ης Σταυροφορίας Ο Ριχάρδος κυρίευσε την Κύπρο και την πούλησε στους Ναΐτες ιππότες. Συμφωνία ειρήνης 3 χρόνια ανακωχή των εχθροπραξιών Οι χριστιανοί προσκυνητές μπορούν χωρίς κίνδυνο να επισκέπτονται τα Ιεροσόλυμα.

13 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΡΕΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΕΙΩΝ
Αναζωπυρώσει μίσους μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Αύξηση εχθρότητας μεταξύ Ελλήνων και Λατίνων Τέταρτη Σταυροφορία ,άλωση Κωνσταντινούπολης. Όξυνση αντιπαλοτήτων:προσωπικών ανταγωνισμών ηγετών, εθνικών ανταγωνισμών, αντιθέσεων μεταξύ λαϊκών και κληρικών και μεταξύ γηγενών Λατίνων και νέων σταυροφόρων που έφταναν απ την Δύση. Ενίσχυση παρουσίας ιταλικών ναυτικών πόλεων στα λιμάνια της Ανατολής. Ενώ οι πολεμικές επιχειρήσεις επέφεραν οικονομική ανάταση στην Δύση οι ιππότες αποδεκατίζονται φτωχαίνουν. Υποβιβασμός της Δυτικής εκκλησίας λόγω των ηττών των μοναχικών της ταγμάτων και των εκτροπών τους σε λεηλασίες.

14

15 ΜΑΡΙΑ ΣΚΛΙΑΜΗ,ΙΩΑΝΝΑ ΧΑΤΖ...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!!


Κατέβασμα ppt "ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ 1η,2η,3η ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ (1095-1192)."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google