Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΛ ΡΑΦΗΝΑΣ, ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-11. Τι είναι η φλόγα;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΛ ΡΑΦΗΝΑΣ, ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-11. Τι είναι η φλόγα;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΛ ΡΑΦΗΝΑΣ, ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-11

2 Τι είναι η φλόγα;

3  Η φλόγα είναι τα αέρια που απελευθερώνονται από την καύσιμη ύλη (της οποίας η θερμοκρασία έχει φθάσει στο σημείο ανάφλεξης και βρίσκεται σε επαφή με τον αέρα) και του αέρα (οξυγόνου) καθώς καίγονται με μεγάλη ταχύτητα.  Οι αρχαίοι Έλληνες συμπεριλάμβαναν την φλόγα στα τέσσερα στοιχεία της φύσης ( αέρας, νερό, γη, φωτιά)  Η φλόγα είναι ένα από τα τρία στοιχεία ( τρίγωνο της φωτιάς) που είναι απαραίτητα για την ύπαρξη και διατήρηση της φωτιάς. Τα άλλα δύο είναι το καύσιμο και το οξυγόνο. Η φωτιά σβήνει όταν ένα από τα στοιχεία αυτά εκλείψει.

4  Η φλόγα έχει περίπλοκη μορφή. Το φως που εκπέμπει οφείλεται στην παρουσία ιονισμένων σωματιδίων (ατόμων ή μορίων).  H μορφή, η λαμπρότητα και η έκταση της φλόγας εξαρτώνται από την ποσότητα της καύσιμης ύλης, της ελεύθερης επιφάνειας της (για υγρά καύσιμα), του ρεύματος αέρα, της πίεσης κ.λ.π  Το χρώμα που λαμβάνουν οι φλόγες κάθε φορά μαρτυρούν το είδος της καύσιμης ύλης και την θερμοκρασία των αερίων.  Όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία τόσο πιο κοντά στο μπλε ή στο ιώδες είναι το χρώμα της φλόγας. Οι χαμηλής θερμοκρασίας φλόγες είναι συνήθως κόκκινες.

5  Για να ανάψει φλόγα στο ξύλο χρειάζεται οξυγόνο και υψηλή θερμοκρασία ( από φλόγα σπίρτου, τριβή κ.λ.π).  Όταν το ξύλο αναφλεγεί σε θερμοκρασία 150 o C αποσυντίθενται. Ορισμένα από τα συστατικά του, που είναι πτητικά υγρά, εξαερώνονται και αναφλέγονται στους 260 o C.  Τα σωματίδια του άνθρακα παρασύρονται προς την κορυφή της φλόγας (περίπου 800 o C ) ιονίζονται και ακτινοβολούν.

6  Όταν ένα κερί καίει, η φλόγα λειώνει το κερί κοντά στο φυτίλι. Το φυτίλι απορροφά το υγρό κερί προς τα πάνω. Η θερμοκρασία της φλόγας διασπά το υλικό(παραφίνη, κερήθρα κλπ) και οι ουσίες που είναι πτητικά αέρια αναφλέγονται. Το κίτρινο φως στην άκρη του κεριού είναι η ακτινοβολία της πυρακτωμένης αιθάλης, θερμοκρασίας 1200 0 C.  Η γαλάζια βάση του κεριού, θερμοκρασίας 1400 0 C, οφείλεται σε ακτινοβολία, προερχόμενη από τους δεσμούς άνθρακα- άνθρακα και άνθρακα-υδρογόνου, κατά τη «διαδρομή» των υδρογονανθράκων προς την ατμοποίηση.

7 Τα περισσότερα υγρά και αέρια καύσιμα περιέχουν άνθρακα και υδρογόνο και μας δίνουν φλόγες υψηλών θερμοκρασιών

8 Θερμοκρασίες φλογών των κοινών αερίων και των καυσίμων Αέριο/καύσιμα Θερμοκρασία φλογών  Προπάνιο στον αέρα 1980 °C  Βουτάνιο στον αέρα 1970 °C  Ξύλο στον αέρα 1980 °C  Ασετυλίνη στον αέρα 2550 °C  Μεθάνιο (φυσικό αέριο) στον αέρα 1950 °C  Υδρογόνο στον αέρα 2055 °C  Προπάνιο με αέρα (στον αέρα) 1995 °C  Προπάνιο με το οξυγόνο 2800 °C  Ασετυλίνη στο οξυγόνο 3100+ °C  Cyanogen (Γ 2 Ν 2 ) στο οξυγόνο 4525 °C  Dicyanacetylene (Γ 4 Ν 2 ) στο οξυγόνο 4982 °C

9 Τι στο καλό ….. αλάτι… έριξα!!! Η φλόγες μπορούν να χρωματιστούν από στοιχεία που υπάρχουν στα καύσιμα υλικά. Το κάθε στοιχείο δίνει ένα χαρακτηριστικό χρώμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ταυτοποίηση του.

10 Βορικό οξύ Άλας Χαλκού Άλας Στροντίου Άλας Καλίου Άλας Νατρίου

11


Κατέβασμα ppt "ΓΕΛ ΡΑΦΗΝΑΣ, ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-11. Τι είναι η φλόγα;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google