Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

πετρέλαιο φυσικό αέριο - πετροχημικά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "πετρέλαιο φυσικό αέριο - πετροχημικά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 πετρέλαιο φυσικό αέριο - πετροχημικά
πετρέλαιο φυσικό αέριο - πετροχημικά

2 Τα περισσότερα αποθέματα πετρελαίου & φυσικού αερίου στη Γη σχηματίστηκαν πριν από πάνω από εκατό εκατομμύρια χρόνια σε θάλασσες ή λίμνες που είχαν πυκνούς πληθυσμούς των μικροσκοπικών φυτικών ή βακτηριδιακών οργανισμών που ονομάζουμε πλανγκτόν.

3 Όταν το πλανγκτό πέθανε, βούλιαξε στον πυθμένα
Όταν το πλανγκτό πέθανε, βούλιαξε στον πυθμένα. Όπου ο πυθμένας ήταν στάσιμος και χωρίς οξυγόνο, το νεκρό πλανγκτό αναμείχθηκε με τη λάσπη και δεν αποσυντέθηκε εντελώς, σχηματίζοντας μια στιβάδα λάσπης πλούσια σε οργανικό υλικό.

4 Με τον καιρό στον πυθμένα κάθησαν ιζήματα από άμμο, πετρώματα και λάσπη. Αυτά έθαψαν εντελώς την οργανική ύλη. Όσο πιο βαθιά θαβόταν η οργανική ύλη, τόσο μεγαλύτερη πίεση δεχόταν και η θερμοκρασία ανέβαινε.

5 Με την πάροδο του χρόνου τα ιζήματα έγιναν ιζηματογενή πετρώματα
Με την πάροδο του χρόνου τα ιζήματα έγιναν ιζηματογενή πετρώματα. Οι ψηλές θερμοκρασίες ( ο C) βαθμιαία αποσύνθεσαν τις θαμμένες οργανικές ενώσεις σε μικρότερα μόρια υδρογονανθράκων – σχηματίζοντας έτσι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η στιβάδα που έγιναν αυτά λέγεται πετρελαιοφόρο στρώμα.

6 Αφού σχηματίστηκαν, το πετρέλαιο & το φυσικό αέριο άρχισαν να αλλάζουν θέση. Επειδή έχουν πυκνότητα μικρότερη από του νερού, που συνήθως γεμίζει τους πόρους των διαπερατών πετρωμάτων, κινήθηκαν προς τα πάνω. Χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να ανέβει το πετρέλαιο & το φυσικό αέριο μερικά χιλιόμετρα.

7 Τα εξορύξιμα κοιτάσματα πετρελαίου & φυσικού αερίου βρίσκονται σε μέρη όπου ένα στρώμα αδιαπέραστου πετρώματος με το κατάλληλο σχήμα μπόρεσε να σταματήσει την άνοδο του πετρελαίου & του φυσικού αερίου, επιτρέποντάς τους να συσσωρευτούν.

8 (crude oil – ακατέργαστο πετρέλαιο)
Το αργό πετρέλαιο (crude oil – ακατέργαστο πετρέλαιο) Αποτελείται κυρίως από υγρούς υδρογονάνθρακες μέσα στους οποίους είναι διαλυμένοι αέριοι & στερεοί υδρογονάνθρακες. Επίσης περιέχει σε μικρές ποσότητες ενώσεις θείου, οξυγόνου και αζώτου. Το φυσικό αέριο Αποτελείται κυρίως από μεθάνιο ( CH4) & μικρές ποσότητες άλλων κορεσμένων υδρογονανθράκων, όπως αιθάνιο (C2H6), προπάνιο (C3H8) και βουτάνιο (C4H10).

9 Κοιτάσματα πετρελαίου
Σαουδική Αραβία Ιράκ Ιράν Βενεζουέλα Ρωσία Λιβύη Κοιτάσματα πετρελαίου Κοιτάσματα φυσικού αερίου Τέως Σοβιετικές δημοκρατίες Μέση Ανατολή ΗΠΑ

10 Αποθείωση & κλασματική απόσταξη πετρελαίου
Διυλιστήρια Αποθείωση & κλασματική απόσταξη πετρελαίου Αποθείωση είναι η επεξεργασία με σκοπό την απομάκρυνση ενώσεων του θείου που αποτελούν ρύπους της ατμόσφαιρας (SOx : SO2, SO3) Η κλασματική απόσταξη είναι μέθοδος διαχωρισμού των συστατικών του πετρελαίου σε ομάδες υδρογονθράκων (κλάσματα) με κριτήριο το σημείο βρασμού τους.

11 Βενζίνη είναι το κλάσμα του πετρελαίου που περιέχει υδρογονάνθρακες με 5-12 άτομα άνθρακα και χρησιμοποιείται ως καύσιμο στους περισσότερους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η ποιότητα της βενζίνης καθορίζεται από τον αριθμό οκτανίου.

12 φυσικό αέριο Μείγμα αέριων κορεσμένων υδρογονανθράκων με κύριο συστατικό το μεθάνιο ( CH4). Χρησιμοποιείται για: Την παραγωγή ενέργειας Την κίνηση αυτοκινήτων Οικιακή χρήση. Πλεονεκτήματα φυσικού αερίου: Μείωση της εξάρτησής μας από το πετρέλαιο (η τιμή του ανεβαίνει πολύ) Εξοικονόμηση ενέργειας (αντικαθιστά την ηλεκτρική ενέργεια σε συσκευές) Προστασία περιβάλλοντος (η καύση του δεν παράγει οξείδια θείου & αζώτου)

13 Πετροχημικά Μεγάλος αριθμός οργανικών ενώσεων που έχουν σαν πρώτη ύλη το πετρέλαιο, όπως τα πλαστικά, οι διαλύτες, τα απορρυπαντικά, τα συνθετικά χρώματα, οι τεχνητές υφάνσιμες ύλες κλπ. Ο κλάδος της Χημείας που μελετά τις δια-δικασίες παραγωγής προϊόντων από το πετρέλαιο ονομάζεται Πετροχημεία. Χ

14 Πολυμερισμός Ο πιο απλός ακόρεστος υδρογονάνθρακας με 1 διπλό δεσμό είναι το αιθένιο. Σε κατάλληλες συνθήκες πολλά μόρια αιθενίου μπορούν να ενωθούν μεταξύ τους και να δώσουν ένα γιγαντιαίο μόριο το οποίο ονομάζεται πολυαιθένιο ή πολυαιθυλένιο. Το αιθένιο είναι το μονομερές και το πολυαιθένιο το πολυμερές. Η αντίδραση αυτή είναι ο πολυμερισμός του αιθενίου και αποδίδεται σχηματικά στον ακόλουθο πίνακα. Πολυμερισμός είναι η χημική αντίδραση κατά την οποία πολλά μόρια ίδιων ή διαφορετικών οργανικών ενώσεων, που ονομάζονται μονομερή, ενώνονται και σχηματίζουν μακρομόρια, τα πολυμερή.

15 πλαστικά (συνθετικά πολυμερή)
πλαστικά (συνθετικά πολυμερή) (πολυαιθυλένιο, PVC, Teflon, νάιλον, λύκρα, βισκόζη, ραιγιόν, elastan, τεχνητό καουτσούκ) Πλαστικά είναι τα υλικά τα οποία έχουν ως κύριο συστατικό ένα πολυμερές και διάφορες πρόσθετες ουσίες. φυσικά πολυμερή στα φυτά (ρετσίνι, άμυλο, κυτταρίνη, φυσικό καουτσούκ) τα ζώα (κερατίνη, μετάξι) στο ανθρώπινο σώμα (πρωτεΐνες)

16 Τα βασικά πλεονεκτήματα των συνθετικών πολυμερών
Χαμηλό κόστος παραγωγής Μικρή πυκνότητα και μεγάλη αντοχή που τους εξασφαλίζει υπεροχή έναντι άλλων υλικών για την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία κατασκευής αεροπλάνων Αντοχή στα συνήθη χημικά αντιδραστήρια Τα βασικά μειονεκτήματα των συνθετικών πολυμερών Είναι ευπαθή στην υπεριώδη ακτινοβολία. Καίγονται εύκολα και ελευθερώνουν τοξικές ουσίες στο περιβάλλον. Παραμένουν αναλλοίωτα για μεγάλο χρονικό διάστημα, συσσωρεύονται και ρυπαίνουν το περιβάλλον.

17


Κατέβασμα ppt "πετρέλαιο φυσικό αέριο - πετροχημικά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google