Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2 ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Φωτεινές πηγές - λαμπτήρες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2 ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Φωτεινές πηγές - λαμπτήρες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 2 ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Φωτεινές πηγές - λαμπτήρες

3

4

5 Φωτεινές πηγές Θερμές Ψυχρές Προσφέρεται θερμότητα η οποία προκαλεί διέγερση των ατόμων. Ηλεκτρικό ρεύμα προκαλεί διέγερση των ατόμων αερίου ή ατμών.

6 Γνωστότερες θερμές φωτεινές πηγές είναι οι λαμπτήρες πυρακτώσεως. Γνωστότερες ψυχρές φωτεινές πηγές είναι οι λαμπτήρες φθορισμού.

7 Λαμπτήρες πυρακτώσεως

8

9 Η λειτουργία του λαμπτήρα Η διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος θερμαίνει το βολφράμιο στους 2500 ο C και προκαλεί την διέγερσή του. Η αποδιεγέρσεις που ακολουθούν συνοδεύονται από εκπομπή φωτονίων ποικίλων συχνοτήτων.

10

11 Η απόδοση του λαμπτήρα Το 10 % των φωτονίων ανήκουν στην περιοχή του ορατού φωτός. Η απόδοση επομένως του λαμπτήρα είναι μικρή. Επίσης λόγω εξάχνωσης του βολφραμίου η διάρκεια ζωής του λαμπτήρα είναι μικρή. ( 1000 ώρες)

12 Λαμπτήρες αλογόνου Σημαντική βελτίωση των λαμπτήρων πυρακτώσεως είναι οι λαμπτήρες αλογόνου. Το γυάλινο περίβλημα είναι από χαλαζία και περιέχουν αδρανές αέριο και ατμούς ιωδίου. Η θερμοκρασία του βολφραμίου φτάνει τους 3100 ο C, ενώ του χαλαζία τους 700 o C. Σ’ αυτή τη θερμοκρασία η απόδοση είναι διπλάσια, όμως το βολφράμιο εξαχνώνεται ευκολότερα. Η καταλυτική όμως δράση του ιωδίου προστατεύει τον λαμπτήρα.

13 Τα μόρια Ι 2 διασπώνται σε άτομα Ι Η εξάχνωση του βολφραμίου δημιουργεί άτομα. Σχηματίζεται WI

14 To WI διασπάται. To βολφράμιο επιστρέφει στο νήμα.

15 Λαμπτήρες φθορισμού

16 Φθορισμός είναι η ιδιότητα κάποιων χημικών ουσιών να ακτινοβολούν φως όταν πάνω τους προσπίπτει αόρατη ακτινοβολία μικρού μήκους κύματος.

17 Ο σωλήνας περιέχει αργό ( Ar ), άζωτο ( Ν ) υπό χαμηλή πίεση και σταγόνα υδραργύρου ( Hg ).

18 Η λειτουργία του λαμπτήρα φθορισμού

19

20 Εκκένωση αίγλης.

21 Το διμεταλλικό έλασμα θερμαίνεται, κάμπτεται και κλείνει η επαφή.

22 Το ρεύμα μεγαλώνει. Τα ηλεκτρόδια θερμαίνονται και εκπέμπουν ηλεκτρόνια.

23 Ο υδράργυρος εξατμίζεται.

24 + - Το διμεταλλικό έλασμα ψύχεται και διακόπτεται η επαφή. Στα άκρα του πηνίου αναπτύσσεται μεγάλη επαγωγική τάση. Αρχίζει η εκκένωση. Τα ηλεκτρόνια κινούνται ανάμεσα στους ατμούς του υδραργύρου.

25 Γιατί φωτοβολεί ο λαμπτήρας φθορισμού ;

26 Τα ηλεκτρόνια βομβαρδίζουν τα άτομα του υδραργύρου. Τα άτομα διεγείρονται και κατόπιν αποδιεγείρονται Κατά την αποδιέγερση εκπέμπονται φωτόνια υπεριώδους ακτινοβολίας.

27

28 Το ορατό φως Τα φωτόνια της υπεριώδους ακτινοβολίας προκαλούν διέγερση των ατόμων του επιχρίσματος. Αυτά αποδιεγείρονται επιστρέφοντας στη θεμελιώδη κατάσταση με διαδοχικά άλματα. Σε κάθε άλμα εκπέμπεται φωτόνιο ορατής ακτινοβολίας.

29

30 Δηλαδή : Διέγερση Αποδιέγερση

31


Κατέβασμα ppt "2 ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Φωτεινές πηγές - λαμπτήρες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google