Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το Κάστρο της Μονεμβασιάς

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το Κάστρο της Μονεμβασιάς"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το Κάστρο της Μονεμβασιάς
Αποτελείται από δύο πόλεις την Επάνω πόλη, το Κάστρο, που είναι κτισμένη στο πλάτωμα της κορυφής του βράχου, που διατηρεί ανέπαφο τον Μεσαιωνικό του χαρακτήρα, όπου το κυριότερο μνημείο που σώζεται είναι ο Ναός της Αγίας Σοφίας και την Κάτω πόλη, τη Γέφυρα. Έξω από το κάστρο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αλματώδη ανάπτυξη ο νέος οικισμός, ο οποίος και είναι συνήθεις τουριστικός προορισμός.

2 To Kάστρο στο Γεράκι Το Kάστρο χτίστηκε το 1209, από το Γάλλο βαρόνο Γκι Ντε Ντιβελέ (επί Φραγκοκρατίας), στην κορυφή επιμήκους λόφου τού Πάρνωνα, στα ανατολικά του σημερινού οικισμού. Ήταν ενδιάμεσος σταθμός για την επικοινωνία με φωτιές, ανάμεσα στα κάστρα του Μυστρά και της Μονεμβασίας. Σώζεται κατά μεγάλο μέρος. Έχει ακανόνιστη, περίπου τετράπλευρη κάτοψη, με μεγάλους γωνιακούς πύργους και ακολουθεί αρχιτεκτονική ορεινών κάστρων τής εποχής. Επίσης, παρουσιάζει μια β΄φάση ενίσχυσής του, που αποδίδεται στην περίοδο που περιήλθε στους Βυζαντινούς. Γύρω και μέσα στο Κάστρο, η κατοίκηση υπήρξε έντονη στα υστεροβυζαντινά χρόνια (13ος - 15ος αι.) Σώζονται πολυάριθμα σπίτια, ναοί και παρεκκλήσια. Εκτός της σπουδαιότητας των μνημείων του, έχει και εθνική σημασία. Βρίσκεται στο μέσο περίπου του δρόμου Μυστρά - Μονεμβασίας. Ήταν ο στρατιωτικός σταθμός που εξασφάλιζε τη συγκοινωνία των δυο μεγάλων εκείνων βυζαντινών κέντρων: του Δεσποτάτου του Μυστρά και της πρωτεύουσας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

3 Το Κάστρο του Μυστρά Τα κτίσματα αυτά, εντυπωσιακά καλοδιατηρημένες βυζαντινές εκκλησίες στην πλειοψηφία τους, αλλά και παλάτια, σπίτια, γεφυράκια και κάστρο, αφηγούνται την ιστορία μιας πολιτείας που γνώρισε σπουδαία ακμή ως πρωτεύουσα του βυζαντινού δεσποτάτου του Μορέως, πλούτισε από το εμπόριο με Ανατολή και Δύση και έστεψε βασιλιά τον τελευταίο αυτοκράτορα, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Τρεις φορές κατακτήθηκε, από Τούρκους, Ενετούς και ξανά Τούρκους, από το 1460 μέχρι να αποτελέσει ένα από τα πρώτα μέρη της Ελλάδας που απελευθερώθηκαν το 1821.

4 Το Κάστρο της Μάνης "Περαστικός βλέπεις τη Μάνη σε τρεις μέρες, περπατητής σε τρεις μήνες και για να δεις την ψυχή της θέλεις τρεις ζωές. Μια για τη θάλασσα, μια για τα βουνά της και μια για τους ανθρώπους της". Στη Μάνη υπάρχουν πολλοί πέτρινοι πύργοι, 7 κάστρα, πληθώρα αρχαιολογικών χώρων, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες με εξαίρετες αγιογραφίες. Στην περιοχή βρίσκονται οι 98 από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου, μαζί με πολλά σπήλαια, καλντερίμια και φαράγγια για πεζοπόρους. Τα χωριά της Μάνης διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους. Φωλιασμένα ανάμεσα στους ορεινούς όγκους, πανέμορφα και επιβλητικά, περιμένουν να διηγηθούν την ιστορία τους στους επισκέπτες.

5 Tα Κάστρα της Πελλοπονήσου
Αυτά τα τέσσερα κάστρα είναι τα πιο γνώστα κάστρα της Πελλοπονήσου οπού έχουν μεγάλο παρελθόν και είναι μια ομορφιά της Ελλάδας που τα επισκέπτονται διάφοροι τουρίστες από όλο τον κόσμο.


Κατέβασμα ppt "Το Κάστρο της Μονεμβασιάς"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google