Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εικόνες από το παρελθόν

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εικόνες από το παρελθόν"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εικόνες από το παρελθόν
Αθήνα Εικόνες από το παρελθόν

2 Η Αθήνα από το λόφο του Λυκαβηττού πριν από την Επανάσταση
Η Αθήνα από το λόφο του Λυκαβηττού πριν από την Επανάσταση

3 Άποψη της πόλης των Αθηνών από το Λυκαβηττό, περί το έτος 1805, σε υδατογραφία του Edward Dodwell.

4 Η Ακρόπολη στα χρόνια της Τουρκοκρατίας (1801) Dodwell

5 Ο Παρθενώνας και η ανατολική όψη των Προπυλαίων Dodwell

6 Ο Πύργος των Ανέμων και η γύρω περιοχή (1751-1753) Stuart-Revett

7 Η Αθήνα προεπαναστατικά, Ο Ιλισσός Dodwell

8 Άποψη της πόλης των Αθηνών από το Λυκαβηττό, περί το έτος 1805, σε υδατογραφία του Edward Dodwell.

9 Παλαιά Ανάκτορα 1843

10 Τα Παλαιά Ανάκτορα των Αθηνών (όπου στεγάζεται σήμερα η Βουλή των Ελλήνων), οικοδομήθηκαν βάσει σχεδίων του αξιόλογου Βαυαρού αρχιτέκτονα Friedrich von Gaertner ( ), στο ανατολικό άκρο (τότε) της πόλης, κοντά στην πύλη της Μπουμπουνίστρας, θέση που κρίθηκε περίοπτη και ταυτόχρονα υγιεινή. Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 25 Ιανουαρίου / 6 Φεβρουαρίου 1836 και η εγκατάσταση του βασιλικού ζεύγους Όθωνα και Αμαλίας πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου / 6 Αυγούστου 1843 (μόλις ένα μήνα περίπου πριν από την επανάσταση της Γ’ Σεπτεμβρίου).

11 1843: Ο Όθων παραχωρεί Σύνταγμα

12 Παλαιά Ανάκτορα 1877

13 Παλαιά Ανάκτορα 1900

14 Πανεπιστήμιο Αθηνών Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ιδρύθηκε το 1837 από το Βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και ονομάσθηκε προς τιμή του Οθώνειον Πανεπιστήμιον. Αποτελούσε το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα τόσο στο νέο Ελληνικό Κράτος όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου. Το νεοσύστατο ίδρυμα αποτελούσαν οι σχολές Θεολογίας, Νομικής, Ιατρικής και Τεχνών (στο γνωστικό πεδίο της οποίας συγκαταλέγονταν οι Eφαρμοσμένες Eπιστήμες και τα Mαθηματικά). Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, το ίδρυμα στελέχωναν 33 καθηγητές, ενώ μαθήματα παρακολουθούσαν 52 φοιτητές και 75 μη εγγεγραμμένοι ακροατές.

15 Το πανεπιστήμιο στεγάσθηκε αρχικά στην κατοικία του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη στην Πλάκα, που σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο του ιδρύματος.

16 Η οικία Κλεάνθη-Schaubert (έδρα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το ), στην οδό Θόλου 5, στην Πλάκα Η οικία Κλεάνθη-Schaubert (έδρα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το ), στην οδό Θόλου 5, στην Πλάκα

17 Το Νοέμβριο του 1841 το ίδρυμα μεταστεγάσθηκε στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα κτήριο σχεδιασμένο από το Δανό αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν και διακοσμημένο από το ζωγράφο Karl Rahl , αποτελώντας την περίφημη "αρχιτεκτονική τριλογία της Αθήνας", μαζί με τα κτήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (αριστερά), και εκείνο της Ακαδημίας Αθηνών (δεξιά). Το Πανεπιστήμιο διατήρησε την ονομασία Οθώνειο μέχρι το 1862, χρονιά κατά την οποία ο Όθων αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Στις 20 Οκτωβρίου 1862 το ίδρυμα μετονομάσθηκε σε Εθνικόν Πανεπιστήμιον. Το σημερινό του όνομα –Καποδιστριακόν - το Πανεπιστήμιο έλαβε το 1911 χάρη στον Ηπειρώτη ευεργέτη Ιωάννη Δόμπολη ( ), ο οποίος ήταν ένας πλούσιος έμπορος που ζούσε στη Ρωσία και διέθεσε όλη του την περιουσία στο ελληνικό Δημόσιο με τον όρο πως το Πανεπιστήμιο θα ονομαζόταν Καποδιστριακό προς τιμή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια. Το 1932 το ίδρυμα μετονομάστηκε σε Αθήνησι Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον, ονομασία που διατηρεί μέχρι σήμερα.

18 Το Πανεπιστήμιο 1900

19

20 Ακαδημία Αθηνών Tο μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών αποτελεί το ένα από τα μέρη της "αρχιτεκτονικής τριλογίας", Mουσείο (Eθνική Bιβλιοθήκη) - Πανεπιστήμιο - Aκαδημία, που σχεδίασε το 1859 ο Δανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν ( ), νεότερος αδελφός του αρχιτέκτονα του Πανεπιστημίου Κρίστιαν Χάνσεν. Θεωρείται το σημαντικότερο έργο του Χάνσεν, και ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά οικοδομήματα του κόσμου. Πηγή έμπνευσης του αρχιτέκτονα ήταν η κλασική αρχιτεκτονική του αθηναϊκού 5ου αιώνα, όπως εμφανίζεται με τα μνημεία της Aκροπόλεως. Eιδικότερα ο Χάνσεν έλαβε τα στοιχεία ιωνικού ρυθμού που κυριαρχούν στο οικοδόμημα της Aκαδημίας από το κομψοτέχνημα του Eρεχθείου. Στον γλυπτικό και ζωγραφικό διάκοσμο του μεγάρου συγκεφαλαιώνεται όλη η αρχαία ελληνική παράδοση και συγχρόνως εκφράζονται τα χαρακτηριστικά του παρόντος και τα οράματα του Eλληνισμού της εποχής.

21 Εθνική Βιβλιοθήκη

22 Η πρώτη δημόσια Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα ιδρύθηκε στην Αίγινα από τον Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια το 1829 και μεταφέρθηκε στην Αθήνα το 1834, όπου στεγάσθηκε προσωρινά σε διάφορα παλαιά κτήρια και τέλος στο κτήριο του Πανεπιστημίου. ΄Ηδη από το 1858 είχε δοθεί εντολή από τον βασιλέα ΄Οθωνα στον Χάνσεν να μελετήσει την δημιουργία Βιβλιοθήκης δίπλα στο Πανεπιστήμιο, το οποίο τότε κτιζόταν. Το 1884 ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης πήρε την τελική πρωτοβουλία κατασκευής, που έγινα με δωρεά του Παναγή Βαλλιάνου, ομογενή από την Ρωσία, και ολοκληρώθηκε με χορηγία από το Δημόσιο Ταμείο. Κατασκευάσθηκε κατά το διάστημα μεταξύ Αποτελεί μελέτη του Θεόφιλου Χάνσεν, Δανού αρχιτέκτονα, αδελφού του Χριστανού Χάνσεν. Επιβλέπων ήταν ο Ερνέστος Τσίλλερ, ο οποίος μελέτησε την σκάλα εισόδου και τα κύρια βιβλιοστάσια. Η Εθνική Βιβλιοθήκη αποτελεί μέρος της Νεοκλασικής Τριλογίας της πόλεως των Αθηνών: Ακαδημία - Πανεπιστήμιο - Βιβλιοθήκη. Το κτήριο γενικά θεωρείται δείγμα του ώριμου νεοκλασικισμού. Σήμερα στεγάζει την Δημόσια Βιβλιοθήκη, την πληρέστερη στην Ελλάδα.

23 Το κτίριο Βάϋλερ (Στρατιωτικό Νοσοκομείο, Μακρυγιάννη)
Το κτίριο Βάϋλερ (Στρατιωτικό Νοσοκομείο, Μακρυγιάννη) 1836

24 Το Μέγαρο Schliemann (Ιλίου Μέλαθρον), έργο του Ernst Ziller (1878-1880), στην οδό Πανεπιστημίου

25 Άποψη της πόλης των Αθηνών, από τα Ανάκτορα προς την πλατεία Συντάγματος, περί το έτος 1845, σε πίνακα του Ulrich Halbreiter.

26 Περιοχή Μεταξουργείου - Ομόνοιας 1835
Περιοχή Μεταξουργείου - Ομόνοιας 1835

27 Εθνική Τράπεζα 1890

28 Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύθηκε το 1841 από τον Γεώργιο Σταύρου από τα Ιωάννινα ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος διευθυντής της. Από τους ιδρυτικούς μετόχους της Εθνικής Τράπεζας το 1841 ήταν οι γνωστοί τραπεζίτες Ρότσιλντ. Ακόμα μέτοχοι και ιδρυτές της Εθνικής Τράπεζας ήταν το ελληνικό κράτος , ο Ν. Ζωσιμάς , ο Ελβετός τραπεζίτης Εϋνάρδος ο βασιλιάς Λουδοβίκος Β’ της Βαυαρίας , κ.ά. Είναι διαφορετική από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ είχε το εκδοτικό προνόμιο χαρτονομισμάτων στην Ελλάδα ως το 1928.

29 Άποψη της πόλης των Αθηνών, από την Ακρόπολη προς το Λυκαβηττό, περί το Διακρίνονται σε πρώτο πλάνο η Μητρόπολη υπό κατασκευή, στο βάθος το κτίριο του Πανεπιστημίου, και πίσω του οι ακατοίκητες ακόμη εκτάσεις της Νεάπολης και του Στρέφη Άποψη της πόλης των Αθηνών, από την Ακρόπολη προς το Λυκαβηττό, περί το Διακρίνονται σε πρώτο πλάνο η Μητρόπολη υπό κατασκευή, στο βάθος το κτίριο του Πανεπιστημίου, και πίσω του οι ακατοίκητες ακόμη εκτάσεις της Νεάπολης και του Στρέφη

30 Αθήνα 1861

31 Αθήνα 1860

32

33 Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 1866 - 1891

34 Η Παλαιά Βουλή 1890 Η Παλαιά Βουλή

35

36 1912

37 Εξάρχεια 1862

38 Κυψέλη : Η έπαυλις Malkolm

39 Το μέγαρο του Αρσακείου Παρθεναγωγείου (1846-1852), στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου

40

41 Η Πύλη του Αδριανού και το Στάδιο, τέλη 19ου αι.
Η Πύλη του Αδριανού και το Στάδιο, τέλη 19ου αι. στα τέλη του 19ου αιώνα

42 Η γέφυρα του Ιλισσού μπροστά από το Στάδιο (1905)

43

44

45

46

47 Καισαριανή

48 Καισαριανή 1924

49

50 Βύρωνας 1924

51


Κατέβασμα ppt "Εικόνες από το παρελθόν"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google