Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Την άτεχνη μαντεία, η οποία ήταν έμφυτη ικανότητα προφητείας και πιο σεβαστή από τους Έλληνες, καθώς ήταν παλαιότερη. Την έντεχνη μαντεία, η οποία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Την άτεχνη μαντεία, η οποία ήταν έμφυτη ικανότητα προφητείας και πιο σεβαστή από τους Έλληνες, καθώς ήταν παλαιότερη. Την έντεχνη μαντεία, η οποία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3

4 Την άτεχνη μαντεία, η οποία ήταν έμφυτη ικανότητα προφητείας και πιο σεβαστή από τους Έλληνες, καθώς ήταν παλαιότερη. Την έντεχνη μαντεία, η οποία διδασκόταν και ολοκληρωνόταν ύστερα από μακροχρόνια πείρα.

5 Ονειρομαντεία ή Ονειροσκοπία (μελέτη των ονείρων) Νεκρομαντεία (πνευματική επικοινωνία με τους νεκρούς) Κληδονομαντεία (φωνή που ακούγεται και προφητεύει) Σαμανισμός (απομάκρυνση ψυχής από το σώμα) Κατοπτρομαντεία (μαντεία μέσω κατόπτρου) Λεκανομαντεία (έκσταση των μάντεων με τεχνητούς τρόπους) Υδρομαντεία (μαντεία μέσω νερού) Αυτόματες κινήσεις του σώματος (π.χ. φτέρνισμα, λόξυγγας) Θεοκρισία (μαντεία σχετική με δίκες και ενόχους)

6 Οιωνοσκοπία ή Ορνιθομαντεία (παρατήρηση πτηνών) Ιχθυομαντεία (παρατήρηση ψαριών) Αστραγαλομαντεία (μελέτη των αστραγάλων) Κριθομαντεία (μελέτη του κριθαριού) Πηγομαντεία (παρατήρηση αντικειμένου ριγμένο στο νερό) Πυρομαντεία (μαντεία μέσω της φωτιάς) Θυοσκοπία ή Ιεροσκοπία (παρατήρηση της θυσίας ζώου) Υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα είδη έντεχνης μαντείας, που όμως ήταν λιγότερο διαδεδομένα και δεν θεωρούνταν τόσο σημαντικά

7

8 ΚάλχαςΤειρεσίας

9 Η λέξη Σίβυλλα στην αρχαιότητα χαρακτήριζε οποιαδήποτε γυναίκα είχε τη δυνατότητα να προφητεύει χωρίς να της τεθεί ερώτηση, όταν βρισκόταν σε έκσταση, συνήθως δυσάρεστα ή φοβερά μελλοντικά συμβάντα. Σίβυλλα, έργο του Ισπανού ζωγράφου Βελάθκεθ

10

11 Το μαντείο των Δελφών επηρέαζε για πάρα πολλά χρόνια την αρχαία ελληνική ιστορία, ενώ παράλληλα αποτελεί σπουδαία πηγή πληροφόρησης για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Ήταν ένα μαντείο αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα τοποθετημένο στο όρος Παρνασσός. Ο μεγάλος σεβασμός προς το μαντείο, οδήγησε πολύ σύντομα στο να αποκτήσει τεράστια πολιτική επιρροή. Κανένας πόλεμος δεν πραγματοποιούνταν χωρίς την έγκριση από το μαντείο, και κανένας νόμος δεν θεσπιζόταν δίχως την θέληση του Απόλλωνα. Οι χρησμοί του μαντείου ήταν διφορούμενοι και ασαφείς και ποτέ κάποιος δεν μπορούσε να διεξάγει ένα ακριβές συμπέρασμα, αφού δέχονταν πολλές διαφορετικές ερμηνείες, με μοναδικό σκοπό να διατηρείται το γόητρο του μαντείου.

12 Πυθία ονομαζόταν η ιέρεια του θεού Απόλλωνα η οποία εκστασιασμένη καθώς ήταν, ερχόταν σε επικοινωνία με τον θεό. Έτσι, μετέφερε τον χρησμό στον ενδιαφερόμενο ο οποίος είχε δοθεί με αινιγματικό και δυσνόητο τρόπο. Πολλοί πίστευαν ήδη απ’ την αρχαιότητα πως για την έκσταση της ιέρειας ευθύνονταν τα φύλλα δάφνης που μασούσε πριν χρησμοδοτήσει. Τώρα πια η θεωρία αυτή δεν υποστηρίζεται από κανέναν διότι πολλοί επιστήμονες προσπάθησαν να φτάσουν σε κατάσταση ευφορίας μασώντας φύλλα δάφνης αλλά δεν τα κατάφεραν. Κατά τον Πλούταρχο, η ικανότητα μελλοντολογικής πρόβλεψης της Πυθίας βασίζονταν στα αέρια και στους ατμούς που έβγαιναν από το χάσμα κάτω από τον τρίποδα.

13 Το μαντείο της Δωδώνης ήταν το αρχαιότερο μαντείο της ελληνικής αρχαιότητας και το δεύτερο σημαντικότερο, μετά το μαντείο των Δελφών. Η τοποθεσία του είναι 22χλμ νότια των Ιωαννίνων στην Ήπειρο, σε ύψος 600 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Η εποχή ακμής του μαντείου ήταν η Μυκηναϊκή εποχή (1500 – 1000 π.Χ.) Οι θεοί που λατρεύονταν στη Δωδώνη άλλαξαν με το πέρασμα του χρόνου. Αρχικά, από τον 30 ο ως τον 20 ο αιώνα π.Χ. λατρευόταν η θεά Γαία. Αργότερα, εισήχθη η λατρεία του Δία, στον οποίο το μαντείο ήταν αφιερωμένο, και της Δρυός (βελανιδιάς – «ιερό δέντρο»).

14 Τροφώνιο μαντείο Τα Δίδυμα της Μιλήτου Κλάρος Νεκρομαντείο του Αχέροντα

15


Κατέβασμα ppt "Την άτεχνη μαντεία, η οποία ήταν έμφυτη ικανότητα προφητείας και πιο σεβαστή από τους Έλληνες, καθώς ήταν παλαιότερη. Την έντεχνη μαντεία, η οποία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google