Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2o Γ/ΣΙΟ - ΓΕΛ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2o Γ/ΣΙΟ - ΓΕΛ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2o Γ/ΣΙΟ - ΓΕΛ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ

2 Τι είναι σεισμός; Σεισμός είναι η εδαφική δόνηση
που γεννιέται κατά τη διατάραξη της μηχανικής ισορροπίας των πετρωμάτων από φυσικές αιτίες που βρίσκονται στο εσωτερικό της γης.

3 Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μεγάλη σεισμικότητα.
Για το λόγο αυτό : Ο καθένας πρέπει να είναι προετοιμασμένος να έχει ενημερωθεί για το φαινόμενο του σεισμού και να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να προστα- τευτεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.

4 Το Ελληνικό Τόξο

5

6 Η Γη αποτελείται από τρία διαφορετικά στρώματα το φλοιό, το μανδύα και τον πυρήνα
Λιθόσφαιρα λέμε ένα δύσκαμπτο στρώμα, μέσου πάχους 80km περίπου, που αποτελείται από το στερεό φλοιό και ένα μέρος του στερεού ανώτερου μανδύα

7 Οι Λιθοσφαιρικές Πλάκες
Η λιθόσφαιρα της Γης αποτελείται από 7 μεγάλες πλάκες που κινούνται προς διαφορετικές διευθύνσεις. (Αφρικανική, Ευρασιατική, Ινδο-Αυστραλιανή, Ανταρκτική, πλάκα του Ειρηνικού, Βορειο-Αμερικανική, Νοτιο-Αμερικανική).

8 Η κίνηση των 7 μεγάλων λιθοσφαιρικών πλακών γίνεται προς διάφορες κατευθύνσεις
Οι λιθοσφαιρικές πλάκες αλλού αποκλίνουν, αλλού συγκλίνουν.

9

10 Μέτρηση σεισμών στην κλίμακα Richter
Αισθητός σε ανάπαυση Σαν φορτηγό Κινούνται οι λάμπες Μη αισθητός Αρκετές ζημιές Πέφτουν βάζα Ανατροπές, αισθητός από όλους Κτυπούν οι καμπάνες! Γενικευμένες καταστροφές Ρωγμές στο έδαφος Σοβαρές ζημιές ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

11 Πριν το σεισμό

12 Με την οικογένειά μας καταστρώνουμε πλάνο με αναλυτικές οδηγίες για τις: Ενέργειες προετοιμασίας – πρόληψης Ενέργειες μας κατά το σεισμό Ενέργειες μας μετά το σεισμό

13 Πιο αναλυτικά Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση σεισμού. Προγραμματίστε πού θα καταφύγετε μετά το σεισμό. Καθορίστε πού και πώς θα συναντηθείτε Μάθετε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης Να ξέρετε από πού κλείνουν οι γενικοί διακόπτες (ηλεκτρικού, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού)

14 Οργανώνουμε το σπιτικό κατάλογο έκτακτης ανάγκης και εφοδιαζόμαστε τα παρακάτω είδη.

15 Πιο αναλυτικά Προμηθευτείτε τα άμεσα απαραίτητα σε περίπτωση σεισμού όπως: φακό, φορητό ραδιόφωνο, μπαταρίες, κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα. Εμφιαλωμένο νερό Τρόφιμα (ξερή τροφή όπως φρυγανιές , κονσέρβες κλπ) Εργαλεία (σφυρί, κατσαβίδια, πένσα κλπ) Τακτοποιήστε τα σε συγκεκριμένα μέρη και μάθετε όλοι πια είναι αυτά

16 Στερεώνουμε τα ψηλά αντικείμενα και έπιπλα
Στερεώνουμε τα ψηλά αντικείμενα και έπιπλα. Φροντίζουμε να τα τοποθετήσουμε έτσι ώστε να μη κλείνουν τις διόδους εξόδου.

17 Πιο αναλυτικά Ενημερωθείτε για τα απλά μέτρα αντισεισμικής προστασίας στο σπίτι. Τέτοια μέτρα είναι: Να στερεώσετε καλά στους τοίχους τα βαριά αντικείμενα όπως: έπιπλα, κάδρα, καθρέπτες, θερμοσίφωνα. Να τοποθετήσετε τα εύθραυστα αντικείμενα σε χαμηλά ράφια.

18 Την ώρα του σεισμού

19 Την ώρα του σεισμού δεν τρέχουμε προς τα έξω
Την ώρα του σεισμού δεν τρέχουμε προς τα έξω. Στεκόμαστε κάτω από μια κάσα εσωτερικής πόρτας. Κρατάμε την ψυχραιμία μας, προσπαθώντας να μην πανικοβάλλουμε τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους.

20 Αν στο χώρο υπάρχει ένα γερό τραπέζι ή κρεβάτι, μπαίνουμε από κάτω, προσπαθώντας να προφυλάξουμε το κεφάλι μας.

21 Προσέχουμε τα σπασμένα τζάμια από τα παράθυρα, τους καθρέπτες, τα κάδρα και τις βιτρίνες. Απομακρυνόμαστε από τα βαριά έπιπλα. Δεν βγαίνουμε στα μπαλκόνια.

22 ΒΑΣΙΚΟ : Μένουμε ψύχραιμοι. Ο πανικός προκαλεί θύματα.
Αν βρεθούμε έξω από κτίριο: Μένουμε έξω. Δεν μπαίνουμε μέσα σε κτίρια. Απομακρυνόμαστε από πολυώροφα κτίρια, δέντρα, μαντρότοιχους, ηλεκτροφόρα καλώδια. Καταφεύγουμε σε ανοιχτούς ασφαλείς χώρους όπως πλατείες ή πάρκα.

23 Αν βρεθούμε σε ορεινή περιοχή:
Απομακρυνόμαστε από σημεία επικίνδυνα για πτώσεις βράχων και κατολισθήσεις. Αν βρεθούμε σε παραθαλάσσια περιοχή: Απομακρυνόμαστε από την ακτή γιατί υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι. Σχετική ενημέρωση παίρνουμε από τις αρμόδιες αρχές. Αν είστε μέσα στο αυτοκίνητο: Παρκάρετε το αυτοκίνητο σε ασφαλές μέρος που δεν εμποδίζει την κυκλοφορία. Αποφύγετε πολυώροφα κτίρια, φωτεινούς σηματοδότες, γέφυρες.

24 Μετά το σεισμό

25 Ελέγχουμε για μικροεστίες φωτιάς
Ελέγχουμε για μικροεστίες φωτιάς. Κατεβάζουμε το γενικό διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος, του γκαζιού του νερού. Παίρνουμε μαζί μας τα απαραίτητα: φακό, ραδιόφωνο, νερό και ότι άλλο έχουμε ανάγκη

26 Κατά την έξοδο από το σπίτι, δεν χρησιμοποιούμε το ασανσέρ
Κατά την έξοδο από το σπίτι, δεν χρησιμοποιούμε το ασανσέρ. Προσέχουμε για πεσμένους σοβάδες και σπασμένα τζάμια.

27 Κατεβαίνουμε γρήγορα και προσεχτικά τις σκάλες αποφεύγοντας το συνωστισμό.

28 Αποφεύγουμε τα πεσμένα καλώδια και προειδοποιούμε τους άλλους γι’αυτά
Αποφεύγουμε τα πεσμένα καλώδια και προειδοποιούμε τους άλλους γι’αυτά. Μένουμε μακριά από χαλάσματα και ψηλά αντικείμενα

29 Αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με πειθαρχεία στους κανόνες και τις εντολές των μεγαλυτέρων. Λειτουργούμε με πνεύμα ομαδικότητας και ενδιαφέροντος για τον διπλανό μας.


Κατέβασμα ppt "2o Γ/ΣΙΟ - ΓΕΛ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google