Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γκεντζογλάνη Μαρία 02/12/2014. Εισαγωγή Προηγούμενο μάθημα (1/2)  Ορισμός Εικονομαχίας  Πρωτεργάτες  Παράγοντες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γκεντζογλάνη Μαρία 02/12/2014. Εισαγωγή Προηγούμενο μάθημα (1/2)  Ορισμός Εικονομαχίας  Πρωτεργάτες  Παράγοντες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γκεντζογλάνη Μαρία 02/12/2014

2 Εισαγωγή Προηγούμενο μάθημα (1/2)  Ορισμός Εικονομαχίας  Πρωτεργάτες  Παράγοντες

3 Στόχοι διδασκαλίας (2/2)  οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση : να διακρίνουν τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές της εικονομαχίας. να εντοπίζουν και να περιγράφουν τις θέσεις των δυο πλευρών. να αναγνωρίζουν τους υποστηρικτές των δυο πλευρών. να απαριθμούν τα κύρια γεγονότα της κάθε φάσης. να συνεργάζονται μεταξύ τους.

4 Αφόρμηση - Προβληματισμός

5 1. Ότι δεν προσκυνώ την ύλη είναι φανερό, διότι, αν καταστραφεί το εκτύπωμα ενός σταυρού από ξύλο παραδίδω το ξύλο στη φωτιά […] 3. Εφόσον προσκυνώ και σέβομαι το σταυρό και τη λόγχη, τον κάλαμο και τον σπόγγο [… ] πώς να μην προσκυνώ και τις εικόνες που κατασκευάζουν οι πιστοί με αγαθή προαίρεσή ; […] 6. Εφόσον προσκυνώ την εικόνα του σταυρού που κατασκευάζεται από οποιοδήποτε υλικό, πώς να μην προσκυνήσω την εικόνα του Χριστού που κατέστησε σωτήριο το σταυρό ; 2. Οι εικόνες αναπληρώνουν τα είδωλα και άρα αυτοί που τις προσκυνούν είναι ειδωλολάτρες […] 4. Όμως δεν πρέπει να προσκυνούμε κατασκευάσματα των ανθρώπινων χεριών και κάθε είδους ομοίωμα […] 5. Πληροφόρησε με ποιος μας κληροδότησε αυτή την παράδοση […] ενώ ο Θεός απαγορεύει την προσκύνηση, και γω θα συμφωνήσω ότι αυτό είναι νόμος του Θεού Εργασία σε ομάδες

6 Επιχειρήματα εικονομάχων 1. Εικόνες είδωλα Άρα ειδωλολάτρες 2. Το θείο δεν αποδίδεται με κατασκευάσματα ανθρώπινων χεριών. 3. Λατρεία εικόνων αντίθετη στην παράδοση της θρησκείας.

7 Επιχειρήματα εικονολατρών 1. Δικαίωμα στην προσκύνηση. 2. Οι εικόνες για την δοξολογία του Χριστού. 3. Η λατρεία όχι στον υλικό φορέα ( εικόνα ) στο εικονιζόμενο πρόσωπο.

8  700800 900 726 787 815 843 730 Πίνακας φάσεων - κύριων γεγονότων & Χρονοδιάγραμμα

9 Α ’ Φάση Εικονομαχίας (726-787) Λέων Γ΄ Ίσαυρος Ιωάννης Δαμασκηνός Κωνσταντίνος Ε΄ Ειρήνη Αθηναία Απομάκρυνση εικόνας Χριστού Απομάκρυνση εικόνας Χριστού Πρώτο αυτοκρατορικό διάταγμα κατά των εικόνων Πρώτο αυτοκρατορικό διάταγμα κατά των εικόνων Εξορίες εικονόφιλων, φυλακίσεις, δημεύσεις περιουσιών Εξορίες εικονόφιλων, φυλακίσεις, δημεύσεις περιουσιών Επιχειρήματα εικονόφιλων Επιχειρήματα εικονόφιλων Εκστρατεία κατά των μονών Εκστρατεία κατά των μονών Προσωρινή λήξη Εικονομαχίας Προσωρινή λήξη Εικονομαχίας ΥποστηρικτέςΓεγονότα

10 Β ’ Φάση Εικονομαχίας (815-843) Λέων Ε΄ Αρμένιος Αυτοκράτειρα Θεοδώρα Εγκαινιασμός β΄ φάσης Εγκαινιασμός β΄ φάσης Οικουμενική Σύνοδος 843 Οικουμενική Σύνοδος 843 Λήξη Εικονομαχίας Λήξη Εικονομαχίας Αποκατάσταση και αναστήλωση των εικόνων ( Κυριακή Ορθοδοξίας ) Αποκατάσταση και αναστήλωση των εικόνων ( Κυριακή Ορθοδοξίας ) Υποστηρικτές Γεγονότα

11 Ανακεφαλαίωση - Σύνδεση με επόμενο μάθημα  Μιλήσαμε :  επιχειρήματα και τους υποστηρικτές των δυο πλευρών, εικονομάχων και εικονολατρών  φάσεις και τα κύρια γεγονότα της Εικονομαχίας.  Επόμενο μάθημα :  σημασία της ήττας των εικονομάχων.  συνέπειες της εικονομαχίας. Η εικόνα παρουσιάζει την αναστήλωση των εικόνων μετά την οριστική λήξη της εικονομαχίας το 843. ( βρίσκεται στο Βυζαντινό Μουσείο και είναι των αρχών του 17 ου αιώνα )

12 Φύλλο αξιολόγησης 1/2  Αντιστοίχηση : a. Λέων Γ΄ Ίσαυρος b. Ιωάννης Δαμασκηνός c. Αυτοκράτειρα Θεοδώρα 1. Αποκατάσταση και αναστήλωση εικόνων 2. Οικουμενική Σύνοδος 3. Επιχειρήματα εικονολατρών 4. Επίσημο αυτοκρατορικό διάταγμα κατά των εικόνων

13 Φύλλο αξιολόγησης 2/2  Βάλε την ένδειξη Σ για Σωστό και Λ για Λάθος στο τέλος κάθε πρότασης : Στη Β΄ φάση απομακρύνθηκε η εικόνα του Χριστού από τη Χάλκη Πύλη. ( ) Εξορίες, φυλακίσεις και δημεύσεις περιουσιών έγιναν στην Α΄ φάση. ( )  Επιλέξτε την λάθος πρόταση Οι εικονολάτρες υποστήριζαν ότι :  δικαιούμαστε να προσκυνούμε τις εικόνες  λατρεύουμε τις εικόνες για τη δοξολογία του Χριστού  η πνευματική ουσία του θείου δεν αποδίδεται με κατασκευάσματα ανθρώπινων χεριών Ευχαριστώ. Να έχετε μια όμορφη μέρα !


Κατέβασμα ppt "Γκεντζογλάνη Μαρία 02/12/2014. Εισαγωγή Προηγούμενο μάθημα (1/2)  Ορισμός Εικονομαχίας  Πρωτεργάτες  Παράγοντες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google