Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο διάλογος Αθηναίων- Μηλίων. Το αρχαίο θέατρο της Μήλου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο διάλογος Αθηναίων- Μηλίων. Το αρχαίο θέατρο της Μήλου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο διάλογος Αθηναίων- Μηλίων

2 Το αρχαίο θέατρο της Μήλου

3 Μήλος ► Ηφαιστειακό νησί της Μήλου ► Κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους ► Έχει σχήμα πετάλου και το πιο γνωστό μνημείο της είναι η Αφροδίτη της Μήλου.

4 Μήλος

5  Εντάσσεται στο ευρύτερο χρονικό πλαίσιο του Πελοποννησιακού πολέμου.  Τοποθετείται στη Μήλο το 416 π.Χ.  Ο διάλογος πραγματοποιείται μεταξύ Αθηναίων και Μηλίων.

6 Η συζήτηση » Το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν να πείσουν οι Αθηναίοι τους Μηλίους για να συμμαχήσουν. » Το αποτέλεσμα ήταν οι Μήλιοι να αρνηθούν τη συμμαχία.

7 Από την ανθρώπινη συμπεριφορά συμπεραίνουμε:  Ότι οι απόψεις και τα πιστεύω δεν αλλάζουν από επιχειρήματα που δεν στέκουν. Στις μέρες μας:  Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν προδίδουν τις απόψεις τους για το συμφέρον τους ή επειδή τρομοκρατούνται από ισχυρούς.

8 Χαρακτηρισμός Αθηναίων από τα λόγια τους Αθηναίοι  Επιδιώκουν να δείξουν πως είναι κυρίαρχοι και πιο δυνατοί στρατιωτικά από τους Λακεδαιμονίους.  Συμπεριφέρονται στους Μηλίους σαν να μην έχουν προσωπική άποψη και προσπαθούν να τους πείσουν να συμμαχήσουν όχι και με το καλύτερο τρόπο  Με το ύφος τους δείχνουν τη δύναμη που νομίζουν πως έχουν και την επιρροή που ασκούν πάνω στους Μηλίους.

9 Χαρακτηρισμός Μηλίων από τα λόγια τους. ► Οι Μήλιοι είναι οι διαλλακτικοί σε αυτή τη συζήτηση. ► Ακούν τους Αθηναίους και διαφωνούν με τις απόψεις τους. ► Δείχνουν αδιάφθοροι και υποστηρίζουν τα πιστεύω τους και δεν επηρεάζονται από τους Αθηναίους. ► Σε κανένα σημείο δεν προσβάλουν τους Αθηναίους.

10 Η συμπεριφορά των Αθηναίων ► Οι Αθηναίοι ξέρουν ότι έχουν μεγαλύτερη ναυτική δύναμη και προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν.

11 Επιχειρήματα και ιστορικά γεγονότα ► Αν ήμασταν στην θέση των Μηλίων, θα τους λέγαμε ότι επειδή έχουν την δύναμη δεν μπορούν να επιβάλουν την θέληση τους στους Μηλίους. ► Επίσης υπάρχουν και κάποια παραδείγματα όπως οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί που ήθελαν να επιβάλλουν την θέληση τους αλλά στο τέλος βγήκαν ηττημένοι όμως.

12 Παραδείγματα για την αλαζονεία ► Υπάρχουν πολλά παραδείγματα με αλαζονεία της δύναμης από το παρελθόν, και είναι τα εξής πιο σημαντικά. ► Το πρώτο παράδειγμα είναι όταν οι Γερμανοί στον 2 ο παγκόσμιο πόλεμο που η Γερμανία ήθελε να κατακτήσει όλη την Ευρώπη. ► Άλλο παράδειγμα είναι όταν οι Αμερικανοί επιτέθηκαν με άγριο τρόπο στο Αφγανιστάν. ► Ένα τελευταίο παράδειγμα είναι όταν η Ελλάδα πήρε το EURO 2004 και οι αντίπαλοι της την υποτίμησαν.

13 Τα επιχειρήματα των Μηλίων ► Ζητούν από τους Αθηναίους να είναι φίλοι παρά εχθροί. ► Επίσης λένε ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να κάνει εχθρούς τους ουδέτερους. ► Έπειτα τους λένε ότι, αν κάνουν πόλεμο, θα αντισταθούν. ► Και λένε ότι θα βοηθήσουν τους Λακεδαιμονίους, παρόλο που έχουν ελλείψεις.

14 Τα επιχειρήματα των Αθηναίων ► Δίνουν την ευκαιρία στους Μηλίους να λένε την γνώμη τους. ► Λένε ότι μπορούν να σώσουν την Μήλο. ► Υποστηρίζουν ότι έχουν κοινούς στόχους με τους Μηλίους. ► Αναφέρουν ότι έχουν πολύ μεγάλη στρατιωτική δύναμη και δεν φοβούνται τους Λακεδαιμόνιους. ► Μιλάνε για το θάρρος τους.

15 Παιχνίδι ρόλων ► Ακολουθεί η δραματοποίηση του διαλόγου Αθηναίων – Μηλίων ► Καθώς και συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τον διάλογο ► Εξαγωγή συμπερασμάτων και αναγνώριση του σχήματος « ύβρις – νέμεσις» σε σχέση και με τις υπόλοιπες εργασίες των ομάδων

16 Εργασία των μαθητών ► Έφη Μαδεμτζίδου ► Ανανία Μεγαλομάτη ► Χρήστου Καμπουράκη ► Παύλου Τζιούτζια


Κατέβασμα ppt "Ο διάλογος Αθηναίων- Μηλίων. Το αρχαίο θέατρο της Μήλου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google