Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο… Σκέψου πριν κάνεις «κλικ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο… Σκέψου πριν κάνεις «κλικ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο… Σκέψου πριν κάνεις «κλικ»
Internet – Διαδίκτυο Σερφάρω με ασφάλεια Είσαι στον αέρα… Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο… Σκέψου πριν κάνεις «κλικ»

2 Διαδίκτυο και Παγκόσμιος Ιστός
Το διαδίκτυο, Internet στα αγγλικά, είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπολογιστών στον κόσμο. Οι υπολογιστές συνδέονται μεταξύ τους με τηλεφωνικές και άλλες γραμμές. Είναι δηλαδή ένα πλέγμα από εκατομμύρια διασυνδεδεμένους υπολογιστές, το οποίο εκτείνεται σχεδόν σε κάθε σημείο του πλανήτη και παρέχει τις υπηρεσίες του σε εκατομμύρια χρήστες, ανεξάρτητα από το χώρο και το χρόνο.

3 Ο κόσμος αυτός σου μαθαίνει πράγματα και σε διασκεδάζει.
Τι είναι το Ίντερνετ; δεν είναι παιχνίδι Ο κόσμος αυτός σου μαθαίνει πράγματα και σε διασκεδάζει. Μπορείς να γίνει ένας καλός «σέρφερ»! Κίνδυνοι: Μισή ώρα στο ίντερνετ είναι αρκετή Δε μιλάμε με αγνώστους Δε λέμε σε αγνώστους το όνομα μας, τη διεύθυνσή μας και το τηλέφωνό μας

4 Χρησιμότητα… Μπορείς να επικοινωνήσεις με τους φίλους σου που είναι μακριά Επικοινωνείς ταχύτατα και οι αποστάσεις εκμηδενίζονται Εργασία στο σχολείο, ψάχνεις και στο διαδίκτυο μέσα από τις μηχανές αναζήτησης και συλλέγεις γνώσεις σε ελάχιστο χρόνο Μαθαίνεις τα νέα, ενημερώνεσαι, ανταλλάζεις απόψεις με τους φίλους σου Παίζεις παιχνίδια Κάνεις αγορές με τη βοήθεια των γονιών σου

5 Βρίσκεσαι σε ένα κόσμο γεμάτο νέες δυνατότητες
Βρίσκεσαι σε ένα κόσμο γεμάτο νέες δυνατότητες. Για να είσαι όμως ασφαλής αφιέρωσε λίγα λεπτά για να διαβάσεις κάποιες συμβουλές: Φτιάξε ένα συμβόλαιο με τους γονείς σου για τη χρήση του Internet και καθόρισε πόση ώρα πρέπει να είσαι εκεί και τι επιτρέπεται! λεπτά αρκούν. Στο Internet δεν είσαι ποτέ σίγουρος με ποιον μιλάς. Γι’ αυτό μη δίνεις ποτέ προσωπικά σου στοιχεία: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, σχολείο, ηλικία, κωδικούς. Αν θες σε μια σελίδα να συμπληρώσεις μια φόρμα θυμήσου ότι δεν πρέπει να βάλεις τα αληθινά σου στοιχεία. Χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.

6 Αν κάτι σε τρομάξει, σε στεναχωρήσει ή σε απειλήσει πες το στη μαμά και τον μπαμπά. Εκείνοι σίγουρα θα σε βοηθήσουν. Θυμήσου ότι μπορείς με ένα «ΚΛΙΚ» να κλείσεις μια σελίδα που σε αναστατώνει! Αν στην πραγματικότητα ένας άγνωστος σου ζητούσε τη φωτογραφία σου θα την έδινες; Μην ανεβάζεις φωτογραφίες σου στο διαδίκτυο. Μην κατεβάζεις οποιοδήποτε λογισμικό στον υπολογιστή σου. Συμβουλέψου τους γονείς σου. Κάποιος μπορεί να θέλει να βλάψει τον υπολογιστή σου.

7 Ποια αντικείμενα μπορούν
Να τραβήξουν μια φωτογραφία; Να στείλουν μια φωτογραφία; Να σε βοηθήσουν να γράψεις ένα κείμενο

8 Αν λάβεις φωτογραφία που θα έκανε τον εικονιζόμενο να αισθανθεί άσχημα μην την στείλεις στους φίλους σου. Σκέψου πώς θα ένιωθες εσύ; Θυμήσου ότι είσαι σε ένα κόσμο που όλα μπορούν να προωθηθούν και να φτάσουν στα χέρια κάποιου που θέλει να σου κάνει κακό Ποτέ μη συναντιέσαι με αγνώστους, τους οποίους γνώρισες στο Internet. Τις περισσότερες φορές δεν είναι αυτοί που λένε. Αν επιμένεις να πας, πήγαινε με τους γονείς σου και πηγαίνετε σε ένα δημόσιο μέρος με πολύ κόσμο.

9 Υπάρχουν πολλά μέρη στο Internet που είναι μόνο
για μεγάλους. Αν βρεθείς κατά λάθος σε κάποιο από αυτά κλείσε τη σελίδα. Υπάρχουν τόσο διασκεδαστικές σελίδες για σένα, γιατί να σπαταλάς το χρόνο σου; Είναι οι φιλίες στο Διαδίκτυο πραγματικές; Θυμήσου ότι οι μόνες αληθινές φιλίες βρίσκονται στην πραγματική ζωή και δοκιμάζονται στον πραγματικό κόσμο και τον πραγματικό χρόνο. Κλείσε αμέσως παράθυρα που ανοίγουν κατά τη χρήση του Internet με περιεχόμενο όπως διαφημίσεις, τυχερά παιχνίδια και προειδοποιητικά μηνύματα! Θυμήσου ότι οι γονείς σου είναι σύμμαχοι σου στην πλοήγηση στου στο Διαδίκτυο! Ακόμη και αν δε γνωρίζουν μπορείς να τους δείξεις εσύ…!!! Θα διασκεδάσετε πολύ μαζί.

10 Με παρακολουθεί κανείς;
7:15 Διαβάζεις το   σου – ο πάροχος ηλεκτρονικών επικοινωνιών καταγράφει την ώρα που μπήκες στο λογαριασμό σου, τον αποστολέα του μηνύματός σου, καθώς και την ώρα που σου έστειλε το μήνυμα. 7:30 «Κατεβάζεις» ένα τραγούδι στο iPod – η εταιρεία που σου πουλάει το τραγούδι καταγράφει το   σου και τις μουσικές σου προτιμήσεις. 7:50 Η μητέρα σου σε πάει με το αυτοκίνητο στο σχολείο – το αυτοκίνητο διαθέτει συσκευή GPS που καταγράφει τη διαδρομή σας από το σπίτι στο σχολείο. Σε κάποια σημεία της διαδρομής υπάρχουν κάμερες ρύθμισης της κυκλοφορίας και ελέγχου παραβιάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ft

11 10:10 Μπαίνεις στην τάξη – στο απουσιολόγιο του τμήματός σου καταγράφονται οι απόντες για κάθε διδακτική ώρα. Ο σχολικός σου φάκελος περιλαμβάνει τους βαθμούς και τις αξιολογήσεις που σε αφορούν. 12:00 Ο κολλητός σου σε τραβάει μια φωτογραφία με το κινητό – η φωτογραφία είναι αστεία και λέει πως μπορεί αργότερα να την ανεβάσει στο Facebook. 15:00 Σερφάρεις στο διαδίκτυο από το σπίτι – ο φυλλομετρητής (browser) που χρησιμοποιείς καταγράφει τις σελίδες που επισκέπτεσαι. Κάποιες σελίδες εγκαθιστούν στον υπολογιστή σου μικρά αρχεία (cookies) ώστε να μπορούν να σε αναγνωρίζουν όταν θα τις ξαναεπισκεπτείς. Μάθε περισσότερα. 15:15 Κλικάρεις μια διαφήμιση που έχει ενδιαφέρον – η διαφημιστική εταιρεία καταγράφει τις προτιμήσεις σου ώστε να μπορεί να σου στέλνει προσφορές για προϊόντα που σε ενδιαφέρουν. Μάθε περισσότερα. 15:30 Στέλνεις μια ηλεκτρονική κάρτα σε έναν φίλο που έχει γενέθλια – για την αποστολή της κάρτας πρέπει να συμπληρώσεις μια φόρμα με διάφορα προσωπικά σου στοιχεία και το   σου. ft

12 16:00 Ψάχνεις στοιχεία για την έκθεση που πρέπει να παραδώσεις αύριο – στο Google καταγράφονται όλες οι αναζητήσεις που πραγματοποιείς, μαζί με την χρονική στιγμή της αναζήτησης και τη διεύθυνση δικτύου (ΙΡ) με την οποία ο υπολογιστής σου συνδέεται, μέσω του παρόχου, στο διαδίκτυο. 18:00 Πηγαίνεις στο γυμναστήριο – στην είσοδο υπάρχει κάμερα που καταγράφει όσους μπαίνουν και βγαίνουν. Στην υποδοχή «περνάς» την κάρτα μέλους σου από το ειδικό μηχάνημα που την σκανάρει και εμφανίζει τα στοιχεία σου στην οθόνη. 19:00 Ακούς τα φωνητικά σου μηνύματα στο κινητό – το τηλέφωνο σου καταγράφει όλους όσους σε κάλεσαν, τους αριθμούς τηλεφώνου τους και τις ώρες κλήσης. 22:00 Μπαίνεις στο Facebook – διαβάζεις τι έκαναν σήμερα οι φίλοι σου και γράφεις τα δικά σου νέα. Βλέπεις ότι έχεις γίνει tagged στην σημερινή φωτογραφία που ανέβασε ο κολλητός σου και κάποιοι έχουν ήδη βάλει σχόλια. Δέχεσαι να κάνεις «φίλους» δύο νέα άτομα, παρόλο που το ένα δεν το ξέρεις πολύ καλά. ft

13 Συμβουλές ασφαλούς πλοήγησης
1. Δε δίνω προσωπικές πληροφορίες, όπως τη διεύθυνσή μου, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ή την επωνυμία του σχολείου μου, χωρίς την άδεια από τους γονείς. 2. Μιλάω με τους γονείς μου αμέσως αν συναντήσω οποιαδήποτε πληροφορία που με κάνει να νιώθω άβολα. 3. Δε συμφωνώ ποτέ να συναντήσω κάποιον φίλο μου που μιλάω στο διαδίκτυο χωρίς την άδεια των γονέων μου. Εάν οι γονείς μου συμφωνούν με την συνάντηση, προτιμότερο να γίνει σε δημόσιο χώρο και να έχω ένα γονέα μαζί.

14 4. Ποτέ δεν στέλνω προσωπική φωτογραφία ή οτιδήποτε άλλο χωρίς πρώτα να το ελέγξει ο γονέας μου. 5. Δεν θα απαντάω σε υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα που με κάνουν να νιώθω άσχημα ή αβολα. Δεν είναι δικό μου λάθος αν πάρω ένα μήνυμα σαν αυτό. Το προτιμότερο είναι να ενημερώσω τους γονείς μου αμέσως. 6. Θα μιλήσω με τους γονείς μου, αν θέλω να ενεργοποιήσω τη μετάβαση σε απευθείας σύνδεση ή την πλοήγηση απο το κινητό τηλέφωνο. Μαζί τους θα αποφασίσω την ώρα της ημέρας που μπορώ να βρίσκομαι σε απευθείας σύνδεση, το επιτρεπτό χρονικό διάστημα και τους ενδεδειγμένους ιστότοπους που μπορώ να επισκεφθώ. Η συμβουλή των γονέων και η τήρηση των κανόνων που θέτουν αποτελούν προϋπόθεση για την έναρξη της περιήγησής μου.

15 (ούτε και στους καλύτερούς μου φίλους).
7. Δεν αποκαλύπτω τους κωδικούς πρόσβασής μου σε κανέναν εκτός από τους γονείς μου, (ούτε και στους καλύτερούς μου φίλους). 8. Ελέγχω με τους γονείς μου την ενδεχόμενη λήψη ή εγκατάσταση λογισμικού ή πριν κάνω ο,τιδήποτε που θα μπορούσε να βλάψει τον υπολογιστή μου και την κινητή συσκευή ή να θέσει σε κίνδυνο την προστασία της ιδιωτικής ζωής της οικογένειάς μου. 9. Λειτουργώ πάντα βοηθητικά απέναντι στους γονείς μου σε σχέση με την δική τους εξοικείωση με το διαδίκτυο και τις παροχές του στον ψυχαγωγικό και στον ενημερωτικό τομέα.

16 10. Να θυμάσαι ακόμη και αν διαγράψεις
πληροφορίες, το προφίλ σου, την ιστοσελίδα σου οι πληροφορίες θα έχουν ήδη κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο προς κάθε κατεύθυνση.

17 Είναι κάτι από το Internet απαραίτητο;
Παράδειγμα: Είναι απαραίτητο να έχω facebook για να με παραδέχονται οι φίλοι μου ή να αποδείξω ότι ξέρω να χειρίζομαι πολύ καλά το Internet;;;

18 Όταν χρειαστεί… Μπορώ να πω ΌΧΙ;

19 3 βασικοί κανόνες Διάβασε, σκέψου και μετά κάνε κλικ.
Διάβασε, σκέψου και μετά κάνε κλικ.  Πληκτρολόγησε, έλεγξε και μετά κάνε κλικ.  Κλείσε και συζήτησε. Να θυμάσαι: Απόλυτα ασφαλής υπολογιστής είναι μόνο ο κλειστός και μη συνδεδεμένος στο Internet υπολογιστής.

20 Γίνε Πράκτορας στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Γίνε Πράκτορας στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ασχολείται με όλες εκείνες τις πράξεις, που είναι αντίθετες με τους νόμους και γίνονται με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών ή και μέσα στο Internet. Παράλληλα, οι Αξιωματικοί της Υπηρεσίας κάνουν 24ωρη έρευνα στο Internet για να εντοπίσουν συνανθρώπους μας με ψυχολογικά προβλήματα και να τους βοηθήσουν. Αξιωματικοί κάνουν 24ωρη έρευνα στο Internet για να εντοπίσουν παράνομη δραστηριότητα. Κάθε ένας που μπαίνει στο Internet έχει ένα μοναδικό αποτύπωμα, που λέγεται ηλεκτρονικό ίχνος (IP), από αυτό οι Αξιωματικοί της Υπηρεσίας μπορούν να εντοπίσουν που βρίσκεται για να επέμβουν.

21 Τι μπορείς να κάνεις μόνο αν είσαι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο
Χρησιμοποιώ Bλέπω ταινίες Ακούω μουσική Τηλεφωνώ Ψάχνω πληροφορίες Επικοινωνώ μέσω chat Κατεβάζω προγράμματα Ζωγραφίζω Ανεβάζω μια φωτογραφία από Ψηφιακή Μηχανή Γράφω μια ιστορία

22 Να θυμάσαι πάντα: Κάνω «ΚΛΙΚ» και μπαίνω κάνω «ΚΛΙΚ» και βγαίνω

23 Κάνε like και follow στην πραγματική ζωή
αυτό είναι ασύγκριτα το καλύτερο…!!! Κάνε «ΚΛΙΚ» στους ανθρώπους που έχεις γύρω σου γιατί αξίζει πραγματικά…!!!

24 Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο… Σκέψου… πριν κάνεις «ΚΛΙΚ»
Σας ευχαριστώ… Είσαι στον αέρα… Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο… Σκέψου… πριν κάνεις «ΚΛΙΚ»


Κατέβασμα ppt "Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο… Σκέψου πριν κάνεις «κλικ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google