Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αντωνία Βουλουμάνου Λάμπρος Γκίκας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αντωνία Βουλουμάνου Λάμπρος Γκίκας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αντωνία Βουλουμάνου Λάμπρος Γκίκας
Εργασία ‘άρρωστα κτίρια’ Τάξη Β1

2 ΑΡΡΩΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Ένα σπίτι, ή ένα κτίριο γενικότερα, είναι «άρρωστο» όταν μας κάνει να αρρωσταίνουμε. Άρρωστα, με άλλα λόγια, είναι τα κτίρια που δημιουργούν ένα νοσηρό (και νοσογόνο) περιβάλλον για αυτούς που τα κατοικούν ή που εργάζονται σε αυτά. Ανεξήγητοι πονοκέφαλοι, χρόνια κούραση και υπνηλία, ζαλάδες, ερεθισμοί και αλλεργίες είναι μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ένοικοι και οι χρήστες «άρρωστων κτιρίων».

3 Ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων μέσα στα σύγχρονα κτίρια που έχουν τεχνητά συστήματα αερισμού, υποφέρουν από διάφορα προβλήματα υγείας. Εδώ και πολλά χρόνια οι γιατροί παρατήρησαν ότι οι εργαζόμενοι σε γραφεία κάτω από τις συνθήκες αυτές υποφέρουν από ένα σύνολο διαταραχών το οποίο ονομάστηκε "το σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου".

4

5 Άρρωστο, όπως είπαμε, είναι ένα κτίριο που μας αρρωσταίνει
Άρρωστο, όπως είπαμε, είναι ένα κτίριο που μας αρρωσταίνει. Και ένα κτίριο με κακή θέρμανση, κακό φυσικό φωτισμό, παγωμένους τοίχους τον χειμώνα, πυρακτωμένους το καλοκαίρι και τα κλιματιστικά να αγωνίζονται να το ψύξουν ή να το θερμάνουν είναι ένα άρρωστο κτίριο που αργά ή γρήγορα κάνει άρρωστους αυτούς που το κατοικούν. Αν μάλιστα δεν φροντίζουμε να αλλάζουμε τα φίλτρα των κλιματιστικών προσθέτουμε στην χημική ρύπανση του εσωτερικού αέρα και μια επικίνδυνη μικροβιακή ρύπανση.

6 Συνέπειες Ερεθισμός και φλεγμονή των ματιών, του λαιμού και της
Ερεθισμός και φλεγμονή των ματιών, του λαιμού και της Βήχας, βραχνάδα Αναπνευστικές παθήσεις όπως το άσθμα Πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι Κούραση Δυσκολία συγκέντρωσης Φαγούρα στο δέρμα, εξανθήματα Συχνές μολύνσεις του φάρυγγα

7 ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Στη Νέα Υόρκη έχει διαπιστωθεί ότι δεν είναι μόνο ο ανθρώπινος οργανισμός που αρρωσταίνει. Σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς βιολόγους, ο χώρος μέσα στον οποίο ζούμε μπορεί να νοσήσει και μάλιστα σοβαρά. Στις ΗΠΑ όσοι αναρωτιούνται πόσο τοξικό είναι το σπίτι τους μπορούν να το διαπιστώσουν εύκολα. Αντί αδράς αμοιβής, ένας ειδικός βιολόγος εξετάζει ενδελεχώς τον χώρο και δίνει την «ιατρική» του γνωμάτευση. Ο Ματ Βαλέτσκε είναι ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων «οικιακής τοξικότητας», με σπουδές στο Ινστιτούτο «ΒauΒiologie & Εcology». Ο 35χρονος πρώην αθλητής του τριάθλου που έχει πτυχίο και στην ψυχολογία έχει «θεραπεύσει» πολλά τοξικά σπίτια στις Πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Φλόριδας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (ΕΡΑ), η ατμόσφαιρα μέσα στον προσωπικό μας χώρο μπορεί να έχει μέχρι και πέντε φορές περισσότερους ρύπους από την εξωτερική, ανεξάρτητα από το αν το σπίτι βρίσκεται στο θορυβώδες κέντρο της πόλης ή σε ένα ήρεμο και φαινομενικά περισσότερο καθαρό προάστιο.

8 ΤΟΞΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ
ΤΟΞΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ Τοξικώς «ύποπτα» μπορεί να είναι τα καθαριστικά χώρου κάτω από τον νιπτήρα της κουζίνας, ακόμη και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής στο ντουλαπάκι του μπάνιου μας. Επίσης, προϊόντα όπως παπούτσια, μοκέτες, έπιπλα, παιχνίδια, πλαστικά, σεντόνια και στρώματα περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, αμμωνία, νιτρικό οξύ, χλώριο, διοξείδιο του χλωρίου και διοξείδιο του αζώτου. Και φυσικά είναι και όλα εκείνα που κανείς από εμάς δεν φαντάζεται πόσο τοξικά είναι, «όπως τα αρωματικά κεριά, τα οποία πρέπει να είναι κατασκευασμένα από σόγια. Τα περισσότερα αρωματικά περιέχουν πολλά τοξικά χημικά συστατικά τα οποία επιβαρύνουν τον χώρο» σύμφωνα με τον κ. Βαλέτσκε.

9 Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ
Πώς θεραπεύουμε λοιπόν ένα τοξικό σπίτι; Οι ειδικοί προτείνουν να ανοίγουμε τα παράθυρα οπωσδήποτε δύο φορές την ημέρα, ειδικά τις ώρες που η κίνηση στους γύρω δρόμους δεν είναι αυξημένη, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας. Συνιστούν επίσης την αγορά συσκευών καθαρισμού του αέρα, όπως ιονιστές και φίλτρα ενεργού άνθρακα. Και φυσικά προτείνουν να ακολουθήσουμε μια πιο «πράσινη» κατεύθυνση στις αγορές των οικιακών μας προϊόντων και να προμηθευτούμε χαλιά από οργανικές ίνες, ρούχα που δεν έχουν υποστεί μεγάλη χημική επεξεργασία, είδη καθαρισμού χωρίς τεχνητές αρωματικές ύλες και έπιπλα από μασίφ ξύλο.

10

11 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Εφημερίδα ‘ΒΗΜΑ’ & ‘ΝΕΑ’ medlook.net iatronet.gr


Κατέβασμα ppt "ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αντωνία Βουλουμάνου Λάμπρος Γκίκας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google