Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Συμβουλές για τις Διαρροές και το Ντους

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Συμβουλές για τις Διαρροές και το Ντους"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Συμβουλές για τις Διαρροές και το Ντους
Εργασία από τις μαθήτριες: Μηλιάκου Γεωργία Μόρσινκ-Παλούμπα Βερενίκη Νικολοπούλου Αλεξάνδρα

2 ΔΙΑΡΡΟΕΣ Ακόμα και μια μικρή διαρροή μπορεί να σπαταλήσει πολύ νερό. Πχ μια διαρροή νερού, γεμίζοντας ένα φλιτζάνι σε 10 λεπτά, μπορεί να σπαταλήσει περίπου λίτρα νερό σ' ένα χρόνο. Πόσο είναι αυτό; Φτάνει να σκεφτούμε πως, για να ξοδέψουμε τόσο πολύ νερό, θα έπρεπε να πίνουμε 65 ποτήρια νερό την ημέρα, για έναν ολόκληρο χρόνο! Περίπου το 20% των σπιτιών έχει καζανάκια που στάζουν... Και συνήθως οι ένοικοι τους δεν το ξέρουν καν. Μέσα σ’ ένα χρόνο, ένα καζανάκι που στάζει μπορεί να σπαταλήσει παραπάνω από λίτρα νερό. Αρκετό για να κάνουμε μπάνιο τρεις φορές την ημέρα!

3 Ας γίνουμε ανιχνευτές των διαρροών νερού.
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ας γίνουμε ανιχνευτές των διαρροών νερού. ΟΔΗΓΙΕΣ Πρώτα να μάθετε πώς να διαβάζετε το μετρητή του νερού (ρολόι). Αν έχετε μετρητή, μάλλον θα βρίσκεται έξω από την εξώπορτα ή στο πεζοδρόμιο, σκεπασμένος με ένα τσιμεντένιο ή μεταλλικό καπάκι. Διαλέξτε κάποια στιγμή που όλοι θα λείπουν από το σπίτι και κανένας δεν θα χρησιμοποιεί νερό.

4 Μπορείτε επίσης να ψάξετε στην τουαλέτα.
Πριν φύγετε, ρίξτε μια ματιά στο μετρητή, και σημειώστε κάπου την ένδειξη. Μόλις γυρίσετε στο σπίτι, ξανακοιτάξτε το μετρητή και δείτε τι γράφει. Αν άλλαξαν οι αριθμοί, τότε μάλλον ανακαλύψατε κάποια διαρροή νερού! Μπορείτε επίσης να ψάξετε στην τουαλέτα. Βγάλτε το καπάκι από το καζανάκι της τουαλέτας σας και ρίξτε μέσα καμιά δεκαριά σταγόνες κόκκινη ή μπλε μπογιά. Περιμένετε περίπου ένα τέταρτο της ώρας. Φροντίστε να μη χρησιμοποιείται η τουαλέτα όσο θα περιμένετε. Τώρα κοιτάξτε μέσα στη λεκάνη της τουαλέτας. Αν δείτε να τρέχει χρωματιστό νερό, σημαίνει ότι ανακαλύψατε μια διαρροή!

5 ΝΤΟΥΣ Όταν κάνουμε ντους, χρησιμοποιούμε περίπου 15 λίτρα νερό το λεπτό! Αυτή η ποσότητα φτάνει για να γεμίσουμε 60 μεγάλα ποτήρια! Για ένα κανονικό ντους χρειάζονται τουλάχιστον πέντε λεπτά. Έτσι, κάθε μέρα, χρησιμοποιούμε 75 λίτρα νερό για να κάνουμε ένα ντους. Δηλαδή, σ' ένα χρόνο χρησιμοποιούμε σχεδόν λίτρα για τα ντους μας!

6 Όταν μάλιστα γεμίζουμε την μπανιέρα για να κάνουμε μπάνιο, ξοδεύουμε ακόμα περισσότερο νερό - περίπου το διπλάσιο, δηλαδή 160 λίτρα. Το μυστικό του ντους: υπάρχουν ειδικές κεφαλές για το ντους, που είναι «μειωμένης ροής». Αυτές προσθέτουν αέρα στο νερό και έτσι το λιγοστεύουν από 15 λίτρα σε 8 λίτρα το λεπτό. Δηλαδή, περίπου το μισό!

7 ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ •Να προτιμάμε το ντους από το μπάνιο. Έτσι εξοικονομούμε νερό. • Πείτε στους γονείς σας για τις κεφαλές «μειωμένης ροής». Αν ξοδεύουμε πολύ νερό στο ντους μας, καλό θα ήταν να δοκιμάσουμε το τεστ με το χαρτόκουτο. Θα χρειαστούμε: ένα αδειανό χαρτόκουτο από γάλα, ένα ρολόι που να δείχνει τα δευτερόλεπτα. Ανοίγουμε καλά το πάνω μέρος του κουτιού, έτσι που να σχηματίσει ένα τετράγωνο άνοιγμα.

8 Ανοίγουμε τη βρύση του ντους για να τρέξει το νερό κανονικά
Ανοίγουμε τη βρύση του ντους για να τρέξει το νερό κανονικά. Ύστερα στεκόμαστε κάτω από το ντους και κρατάμε το κουτί κάτω από την κεφαλή για 10 δευτερόλεπτα. Αυτός που θα κρατάει το ρολόι, μας λέει πότε θα αρχίσουμε και πότε θα τελειώσουμε. Αν το κουτί γεμίσει σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, τότε πάει να πει πως το ντους μας ξοδεύει πάρα πολύ νερό.

9 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Αν μια βρύση που στάζει, γεμίζει ένα φλιτζάνι
σε 10 λεπτά, πόσο νερό θα πάει χαμένο μέσα σ' ένα χρόνο; Αρκετό για να γεμίσει... Α) Ένα ποτήρι. Β) Μια μπανιέρα. Γ) 52 μπανιέρες. Απαντήσεις: Α) 2 Β) 2 Γ) 1

10 Πόσα χαρτόκουτα από γάλα μπορείς να γεμίσεις σε πέντε λεπτά με το νερό που τρέχει από το ντους;
Α) 5. Β) 15. Γ) 50 Απαντήσεις: Α) 2 Β) 1 Γ) 2


Κατέβασμα ppt "Συμβουλές για τις Διαρροές και το Ντους"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google