Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βαθμοί και παραθετικά επιθέτων Οι βαθμοί του επιθέτου είναι τρεις: Οι βαθμοί του επιθέτου είναι τρεις: ο θετικός, ο συγκριτικός ο θετικός, ο συγκριτικός.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βαθμοί και παραθετικά επιθέτων Οι βαθμοί του επιθέτου είναι τρεις: Οι βαθμοί του επιθέτου είναι τρεις: ο θετικός, ο συγκριτικός ο θετικός, ο συγκριτικός."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βαθμοί και παραθετικά επιθέτων Οι βαθμοί του επιθέτου είναι τρεις: Οι βαθμοί του επιθέτου είναι τρεις: ο θετικός, ο συγκριτικός ο θετικός, ο συγκριτικός κι ο υπερθετικός.

2 Θετικός βαθμός Επίθετα θετικού βαθμού λέγονται τα επίθετα που φανερώνουν ότι ένα ουσιαστικό έχει ένα γνώρισμα. Επίθετα θετικού βαθμού λέγονται τα επίθετα που φανερώνουν ότι ένα ουσιαστικό έχει ένα γνώρισμα.

3 Ο Γιώργος είναι δυνατός. Παράδειγμα:

4 Συγκριτικός βαθμός Επίθετα συγκριτικού βαθμού λέγονται τα επίθετα που φανερώνουν ότι ένα ουσιαστικό έχει ένα γνώρισμα σε μεγαλύτερο βαθμό από ένα άλλο. Επίθετα συγκριτικού βαθμού λέγονται τα επίθετα που φανερώνουν ότι ένα ουσιαστικό έχει ένα γνώρισμα σε μεγαλύτερο βαθμό από ένα άλλο.

5 Παράδειγμα: Ο Γιώργος είναι ψηλότερος από τον Κώστα.

6 Υπερθετικός βαθμός Επίθετα υπερθετικού βαθμού λέγονται τα επίθετα που φανερώνουν ότι ένα ουσιαστικό έχει ένα γνώρισμα σε μεγαλύτερο βαθμό από όλα τα όμοιά του. Τα υπερθετικά αυτά λέγονται σχετικά υπερθετικά. Επίθετα υπερθετικού βαθμού λέγονται τα επίθετα που φανερώνουν ότι ένα ουσιαστικό έχει ένα γνώρισμα σε μεγαλύτερο βαθμό από όλα τα όμοιά του. Τα υπερθετικά αυτά λέγονται σχετικά υπερθετικά.

7 Παράδειγμα: Ο Γιάννης είναι ο ψηλότερος από όλους.

8 Υπερθετικός βαθμός Υπερθετικού βαθμού είναι και τα επίθετα που φανερώνουν ότι ένα ουσιαστικό έχει ένα γνώρισμα σε πολύ μεγάλο βαθμό, χωρίς να γίνεται σύγκριση με άλλα ουσιαστικά. Υπερθετικού βαθμού είναι και τα επίθετα που φανερώνουν ότι ένα ουσιαστικό έχει ένα γνώρισμα σε πολύ μεγάλο βαθμό, χωρίς να γίνεται σύγκριση με άλλα ουσιαστικά. Τα υπερθετικά αυτά λέγονται απόλυτα. Τα υπερθετικά αυτά λέγονται απόλυτα.

9 Παράδειγμα: Ο Γιάννης είναι πολύ ψηλός.

10 Σχηματισμός συγκριτικού βαθμού Mε μια λέξη (μονολεκτικά), βάζοντας στο θέμα του θετικού τις καταλήξεις:Mε μια λέξη (μονολεκτικά), βάζοντας στο θέμα του θετικού τις καταλήξεις: -ότερος, -ότερη, -ότερο στα επίθετα σε – ος -ότερος, -ότερη, -ότερο στα επίθετα σε – ος -ύτερος, -ύτερη, -ύτερο στα επίθετα σε – ύς -ύτερος, -ύτερη, -ύτερο στα επίθετα σε – ύς Με δύο λέξεις (περιφραστικά), βάζοντας μπροστά από το θετικό τη λέξη: πιοΜε δύο λέξεις (περιφραστικά), βάζοντας μπροστά από το θετικό τη λέξη: πιο

11 Παράδειγμα: Ο Γιώργος είναι νεότερος από το Γιάννη.

12 Παράδειγμα: Ο Γιώργος είναι πιο γενναίος από τον Αντώνη.

13 Σχηματισμός υπερθετικού βαθμού περιφραστικά το σχετικό υπερθετικό, βάζοντας μπροστά από το θετικό: το άρθρο ο, η, το και τη λέξη πιο ή το άρθρο ο, η, το: μπροστά από το συγκριτικό. περιφραστικά το σχετικό υπερθετικό, βάζοντας μπροστά από το θετικό: το άρθρο ο, η, το και τη λέξη πιο ή το άρθρο ο, η, το: μπροστά από το συγκριτικό.

14 Σχηματισμός υπερθετικού βαθμού μονολεκτικά (με μια λέξη) το απόλυτο υπερθετικό, βάζοντας στο θέμα του θετικού τις καταλήξεις: -ότατος, -ότατη, -ότατο στα επίθετα σε –ος και –ύτατος, μονολεκτικά (με μια λέξη) το απόλυτο υπερθετικό, βάζοντας στο θέμα του θετικού τις καταλήξεις: -ότατος, -ότατη, -ότατο στα επίθετα σε –ος και –ύτατος, -ύτατη, -ύτατο στα επίθετα σε –ύς. -ύτατη, -ύτατο στα επίθετα σε –ύς.

15 Σχηματισμός υπερθετικού βαθμού περιφραστικά το απόλυτο υπερθετικό, βάζοντας μπροστά από το θετικό: το επίρρημα πολύ ή τη φράση πολύ πολύ. περιφραστικά το απόλυτο υπερθετικό, βάζοντας μπροστά από το θετικό: το επίρρημα πολύ ή τη φράση πολύ πολύ.

16 ΌλυμποςΠαραδείγματα: Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο / το πιο ψηλό βουνό της Ελλάδας. Ο Όλυμπος είναι πολύ ψηλός / ψηλότατος / πολύ πολύ ψηλός.

17 Παράδειγμα: Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποια είναι η πιο όμορφη γυναίκα;

18 Ανώμαλα παραθετικά Θετικός Συγκριτικός Υπερθετικός απλός απλούστερος απλούστατος απλός απλούστερος απλούστατος κακός χειρότερος (χείριστος) κακός χειρότερος (χείριστος) καλός καλύτερος άριστος καλός καλύτερος άριστος λίγος λιγότερος ελάχιστος λίγος λιγότερος ελάχιστος μεγάλος μεγαλύτερος μέγιστος μεγάλος μεγαλύτερος μέγιστος μικρός μικρότερος ελάχιστος μικρός μικρότερος ελάχιστος πολύς περισσότερος (πλείστος) πολύς περισσότερος (πλείστος)


Κατέβασμα ppt "Βαθμοί και παραθετικά επιθέτων Οι βαθμοί του επιθέτου είναι τρεις: Οι βαθμοί του επιθέτου είναι τρεις: ο θετικός, ο συγκριτικός ο θετικός, ο συγκριτικός."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google