Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γιάννης Μόκιας ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ Γνωριμία με το ρήμα, το υποκείμενο, το αντικείμενο και το αντικείμενο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γιάννης Μόκιας ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ Γνωριμία με το ρήμα, το υποκείμενο, το αντικείμενο και το αντικείμενο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γιάννης Μόκιας ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ Γνωριμία με το ρήμα, το υποκείμενο, το αντικείμενο και το αντικείμενο

2 Γιάννης Μόκιας Ρήμα Υποκείμενο Αντικείμενο Κατηγορούμενο Είναι η λέξη της πρότασης που φανερώνει ότι κάποιος ή κάτι ενεργεί, παθαίνει κάτι ή βρίσκεται σε μια κατάσταση. Απάντηση στην ερώτηση: ποιος/ ποια/ποιο. Το υποκείμενο βρίσκεται πάντα σε πτώση ονομαστική και είναι (συνήθως) ουσιαστικό ή αντωνυμία. Τα απρόσωπα ρήματα έχουν υποκείμενο ολόκληρη πρόταση που αρχίζει με το να, το ότι ή το πώς. Απάντηση στην ερώτηση τι ή σε ποιον. Είναι ουσιαστικό, επίθετο, μετοχή, αντωνυμία ή ολόκληρη φράση. Τα ρήματα που έχουν αντικείμενο λέγονται μεταβατικά, ενώ αυτά που δεν έχουν αμετάβατα. Φανερώνει ότι το υποκείμενο έχει μια ιδιότητα ή ένα χαρακτηριστικό ή βρίσκεται σε μια κατάσταση. Ακολουθεί τα ρήματα είναι τα εξής: είμαι, γίνομαι, φαίνομαι, λέγομαι, ονομάζομαι, γεννιέμαι, θεωρούμαι, παρουσιάζομαι, ορκίζομαι, σπουδάζω.

3 Γιάννης Μόκιας Μορφοποιήστε με κόκκινο χρώμα τα ρήματα στις προτάσεις Ο Κώστας παίζει κιθάρα. Η μαθήτρια διαβάζει τα μαθήματά της. Φαίνεται ότι/ πως θα βρέξει σήμερα. Ο Κώστας παίζει κιθάρα. Η Μαρία μού χάρισε το μολύβι. Η θεία κάνει παρέα στη μητέρα μου. Κανονίσαμε να συναντηθούμε. Ο Γρηγόρης τρέχει γρήγορα. Ο Πέτρος φαίνεται αγχωμένος. Η Τασία σπουδάζει γιατρός. Ο γείτονάς μας θεωρείται εξαιρετικός στη δουλειά του. Η Δήμητρα ορκίστηκε δασκάλα. Λέγεται ότι θα πάμε εκδρομή. Ορκίστηκα να μην αποκαλύψω το μυστικό του. Ο Γιώργος έφυγε νωρίς. Το μωρό τρώει κρέμα με λαχανικά.

4 Γιάννης Μόκιας Μορφοποιήστε με πράσινο χρώμα τα υποκείμενα στις προτάσεις Ο Κώστας παίζει κιθάρα. Η μαθήτρια διαβάζει τα μαθήματά της. Φαίνεται ότι/ πως θα βρέξει σήμερα. Ο Κώστας παίζει κιθάρα. Η Μαρία μού χάρισε το μολύβι. Η θεία κάνει παρέα στη μητέρα μου. Κανονίσαμε να συναντηθούμε. Ο Γρηγόρης τρέχει γρήγορα. Ο Πέτρος φαίνεται αγχωμένος. Η Τασία σπουδάζει γιατρός. Ο γείτονάς μας θεωρείται εξαιρετικός στη δουλειά του. Η Δήμητρα ορκίστηκε δασκάλα. Λέγεται ότι θα πάμε εκδρομή. Ορκίστηκα να μην αποκαλύψω το μυστικό του. Ο Γιώργος έφυγε νωρίς. Το μωρό τρώει κρέμα με λαχανικά.

5 Γιάννης Μόκιας Μορφοποιήστε με πορτοκαλί χρώμα τα αντικείμενα στις προτάσεις Ο Κώστας παίζει κιθάρα. Η Δήμητρα ορκίστηκε δασκάλα. Η μαθήτρια διαβάζει τα μαθήματά της. Φαίνεται ότι θα βρέξει σήμερα. Η Τασία σπουδάζει γιατρός. Ο Κώστας παίζει κιθάρα. Η Μαρία μού χάρισε το μολύβι. Η θεία κάνει παρέα στη μητέρα μου. Κανονίσαμε να συναντηθούμε. Ο Γρηγόρης τρέχει γρήγορα. Το μωρό τρώει κρέμα με λαχανικά. Ο γείτονάς μας θεωρείται εξαιρετικός στη δουλειά του. Λέγεται ότι θα πάμε εκδρομή. Ορκίστηκα να μην αποκαλύψω το μυστικό του. Ο Γιώργος έφυγε νωρίς. Ο Πέτρος φαίνεται αγχωμένος.

6 Γιάννης Μόκιας Μορφοποιήστε με μοβ χρώμα τα κατηγορούμενα στις προτάσεις Ο Κώστας παίζει κιθάρα. Η μαθήτρια διαβάζει τα μαθήματά της. Φαίνεται πως θα βρέξει σήμερα. Ο Γιώργος θεωρείται άριστος μάγειρας. Ο Κώστας παίζει κιθάρα. Η Τασία σπουδάζει γιατρός. Η Μαρία μού χάρισε το μολύβι. Ο γείτονάς μας θεωρείται εξαιρετικός στη δουλειά του. Η θεία κάνει παρέα στη μητέρα μου. Κανονίσαμε να συναντηθούμε. Ο Γρηγόρης τρέχει γρήγορα. Το μωρό τρώει κρέμα με λαχανικά. Η Δήμητρα ορκίστηκε δασκάλα. Λέγεται ότι θα πάμε εκδρομή. Ορκίστηκα να μην αποκαλύψω το μυστικό του. Ο Γιώργος έφυγε νωρίς. Ο Πέτρος φαίνεται αγχωμένος.


Κατέβασμα ppt "Γιάννης Μόκιας ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ Γνωριμία με το ρήμα, το υποκείμενο, το αντικείμενο και το αντικείμενο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google