Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

PROJECT 4: "ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ, ΣΥΜΦΩΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΛΙΘΩΝ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΡΦΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ" ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "PROJECT 4: "ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ, ΣΥΜΦΩΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΛΙΘΩΝ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΡΦΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ" ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 PROJECT 4: "ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ, ΣΥΜΦΩΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΛΙΘΩΝ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΡΦΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ" ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΠΕ02) ΜΑΓΓΙΝΑ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ (ΠΕ02)

2 ΟΜΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 1. Λεμπέσης Φραγκίσκος Νόβας Χαρίλαος Ροβίσης Πέτρος Τουμανίδης Αλέξανδρος 2. Μανούσος Βίκτωρας Πουλάκης Δημήτης 3. Αθανασούλη Ηλιάνα Κρικλάνη Χρυσοβαλάντου Μπουκουβάλας Σωκράτης Σκουφά Δήμητρα 4. Κομνηνόγλου Χρυσάνθη Μαυρίδου Μαρία-Κατερίνα Ουζούνογλου Θεοδώρα Χατζηγιακουμή Σοφία

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σήμερα, συνήθως, τα κρύσταλλα και οι πολύτιμοι λίθοι χρησιμοποιούνται, μάλλον, στο διαλογισμό, στα κοσμήματα, στη διακόσμηση και αλλού. Η πρακτική χρήση τους ή η χρήση τους στη μεταφυσική είναι πάρα πολύ παλιά. Τόσο παλιά, όσο και η ανθρωπότητα. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χάρασσαν σχήματα και μορφές από αμέθυστο, ορεία κρύσταλλο, καρνεόλιο και ίασπι. Στην Οδύσσεια και την Ιλιάδα γίνεται αναφορά στους λίθους που ήταν για προστασία, για προφύλαξη, για όπλα, για θεραπευτική χρήση, κ.λ.π.

4 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΑΙ ΟΧΙ
1. Γνωρίζετε τι είναι οι πολύτιμοι λίθοι; 91% 9% 2. Πιστεύετε στις θεραπευτικές τους ιδιότητες; 33% 67% 3. Πιστεύετε ότι οι τεχνητοί πολύτιμοι λίθοι έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τους αληθινούς; 17% 83% 4. Αν πιστεύατε στις θεραπευτικές τους ιδιότητες θα τους παίρνατε σπίτι σας; 61% 39% 5. Θα τους προτείνατε στους φίλους σας; 55% 45% 6. Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ πολύτιμους λίθους για θεραπευτικούς λόγους; 12% 88% 7. Πιστεύετε ότι είναι εύκολη η εύρεσή τους στην κοινή αγορά; 27% 73%

5 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (συνέχεια…)
ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΑΙ ΟΧΙ 8. Ξέρετε πώς κατασκευάζεται ένας πολύτιμος λίθος; 27% 73% 9. Πιστεύετε ότι, οι Φαραώ χρησιμοποιούσαν πολύτιμους λίθους, θεωρώντας ότι, με αυτούς θα κυβερνούσαν καλύτερα; 64% 36% 10. Πιστεύετε στην ανακάλυψη πολύτιμων λίθων σε τάφους; 76% 24% 11. Θυμάστε στην Οδύσσεια και την Ιλιάδα αναφορές που γίνονταν σε πολύτιμους λίθους; 37% 63% 12. Ξέρετε για το μύθο των Vikings που προσανατολίζονταν με τον πολύτιμο λίθο «ηλιόπετρα»; 35% 65% 13. Πιστεύετε ότι το ρουμπίνι είναι ο πολυτιμότερος πολύτιμος λίθος; 47% 53% 14. Γνωρίζετε ότι, στην εποχή του χαλκού κατασκευάζονταν κοσμήματα από πολύτιμους λίθους; 60% 40%

6 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες γνωρίζουν τι είναι οι πολύτιμοι λίθοι, αλλά λίγοι πιστεύουν στις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Όσοι πιστεύουν στις θεραπευτικές ιδιότητες των πολύτιμων λίθων θα τους έπαιρναν στο σπίτι τους και θα τους συνιστούσαν σε φίλους τους. Σχεδόν κανείς δεν τους έχει χρησιμοποιήσει για θεραπευτικούς σκοπούς, ενώ, γενικά, πιστεύεται ότι δεν είναι εύκολη η εύρεσή τους στην αγορά. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων δε γνωρίζει με ποιο τρόπο κατασκευάζεται ένας τεχνητός πολύτιμος λίθος Οι περισσότεροι γνωρίζουν για τη χρήση των λίθων από τους Φαραώ, προσβλέποντας σε καλύτερη διακυβέρνηση. Η πλειονότητα γνωρίζει για την εύρεση πολύτιμων λίθων σε τάφους, αλλά λίγοι θυμούνται την αναφορά στα Ομηρικά έπη και το μύθο των Vikings. Οριακή πλειοψηφία πήρε η σωστή απάντηση στην ερώτηση αν το ρουμπίνι είναι ο πολυτιμότερος πολύτιμος λίθος, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα, γνωρίζουν ότι, στην εποχή του χαλκού κατασκευάζονταν κοσμήματα με πολύτιμους λίθους.

7 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Η σχέση του ανθρώπου με τους κρυστάλλους χάνεται στα βάθη της προϊστορίας. Ήδη από τη Λίθινη εποχή, βρέθηκαν ενδείξεις στους τάφους των προγόνων μας που μαρτυρούν πως ορισμένα ορυκτά είχαν γι’ αυτούς μεταφυσική ή μαγική σημασία. Η ομορφιά κάποιων πολύτιμων λίθων τους γοήτευε και τους έκανε να τους θεωρούν πραγματικούς θησαυρούς. Η πίστη πως αυτά τα αντικείμενα ήταν ιερά και είχαν σχέση με το υπερπέραν έκανε τους αρχαίους Ιρλανδούς να θάβουν τους νεκρούς τους με ένα βότσαλο διάφανου χαλαζία μέσα στο στόμα.

8 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ (συνέχεια…)
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ (συνέχεια…) Ο κάθε πολιτισμός και η κάθε θρησκεία είχε τις δικές του πεποιθήσεις και προτιμήσεις πάνω στους λίθους. Για τους Κινέζους, η πιο πολύτιμη πέτρα ήταν ο νεφρίτης, για τους Ινδούς το ρουμπίνι, για τους Αιγύπτιους το σμαράγδι. Τόσο ο Ιουδαϊσμός όσο και ο Χριστιανισμός στηρίχθηκε στις μεγάλες δυνάμεις των πολύτιμων λίθων.

9 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ (συνέχεια…)
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ (συνέχεια…) Το ενδιαφέρον αυξήθηκε με την άνθηση του εμπορίου κατά τον 15ο και 16ο αιώνα. Η σύνδεσή τους με σύμβολα αστρολογίας και η πίστη για τις υπερφυσικές τους ιδιότητες έκαναν τους λίθους αγαπητούς στον κόσμο. Το ενδιαφέρον μεγιστοποιήθηκε κατά το 18ο και 19ο αιώνα, όταν πολλά νέα κοιτάσματα και νέες πέτρες ανακαλύφθηκαν. Περιγράφοντας πιο γενικά και απλοϊκά τη θεραπευτική επίδραση των κρυστάλλων, θα λέγαμε πως, οι κρύσταλλοι ξεμπλοκάρουν τη ροή της στάσιμης ενέργειας, η οποία, σε φυσικό επίπεδο, επιφέρει στον άνθρωπο τα όποια συναισθηματικά ή σωματικά συμπτώματα μιας ασθένειας, βοηθώντας τον σε μία βαθύτερη κατανόηση των συμπαντικών ενεργειακών νόμων και σχέσεων, ώστε να μπορεί να επιλεγεί σωστότερα η θεραπεία και να έχει καλύτερο έλεγχο της ζωής και της υγείας του.

10 ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ ΕΧΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, οι πολύτιμες πέτρες αναδεικνύουν τον πλούτο και την ισχύ των ανθρώπων που τις κατέχουν. Η ομορφιά και η σπανιότητά τους τις καθιστά περιζήτητες και ακριβές. Σε πολλούς πολιτισμούς, οι άνθρωποι απέδιδαν σε αυτές θεραπευτικές και μαγικές ιδιότητες, Στην Ασία, τη Ν. Αμερική και τον Αραβικό κόσμο υπάρχουν πανάρχαιες παραδόσεις που συνδέουν τις πολύτιμες πέτρες με φυλακτικές και θεραπευτικές δράσεις.

11 ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ ΕΧΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ (συνέχεια…)
Ο ανταποκριτής της International Herald Tribune στο Καράτσι του Πακιστάν, συνομίλησε με ανθρώπους της βιομηχανίας του κοσμήματος και άλλους που υπηρετούν πνευματιστικές και θεραπευτικές πρακτικές. Το θέμα: «Οι πολύτιμες πέτρες και η επίδρασή τους στη ζωή των ανθρώπων».

12 ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ ΕΧΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ (συνέχεια…)
Sumaya Duranni: Καλλιτέχνης και διευθυντής του Πακιστανικού Ινστιτούτου Κοσμημάτων και Πολύτιμων Λίθων: πιστεύει ακράδαντα στις θεραπευτικές ικανότητες των πολύτιμων λίθων, ιδιότητες που αποδίδει, όχι μόνο στον τρόπο δημιουργίας του ορυκτού, αλλά και στο μετασχηματισμό του σε πολύτιμο λίθο. «Όταν ένα ορυκτό υποστεί επεξεργασία και μετασχηματιστεί σε πολύτιμο λίθο, αποκτά μεγαλύτερη συνάφεια με τα μέταλλα που υπάρχουν μέσα στο σώμα μας. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύονται οι όποιες ιδιότητες και επιδράσεις έχει το ορυκτό στο σώμα μας».

13 ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ ΕΧΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ (συνέχεια…)
Dr. Mariam Aftab: ειδική θεραπεύτρια Ρέικι (ιαπωνική σχολή που χρησιμοποιεί θεραπευτικές αγχολυτικές τεχνικές): «Οι πολύτιμοι λίθοι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Στα θεραπευτήριά μας έχουμε ένα μηχάνημα που ονομάζεται rotator (περιστροφέας) που είναι επενδεδυμένο με πράσινο ζαντ και είναι πολύ κατάλληλο για τη θεραπεία ασθενειών του πεπτικού συστήματος και ορμονικών διαταραχών».

14 ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ ΕΧΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ (συνέχεια…)
Σμαράγδι: κατάλληλο για προβλήματα όρασης. Λέγεται ότι, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων χρησιμοποιούσε γυαλιά από σμαράγδι γιατί αυτά βελτίωναν την όρασή του.

15 ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ ΕΧΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ (συνέχεια…)
Τιρκουάζ: υλικό που χρησιμοποιήθηκε από αρχαιότατα χρόνια για διακοσμητικούς σκοπούς και κατασκευή κοσμημάτων. Στο ναό Pir Haji Ali's στη Βομβάη, οι πιστοί προμηθεύονται δαχτυλίδια και άλλα κοσμήματα με τιρκουάζ γιατί πιστεύουν ότι έτσι εξασφαλίζουν την ευλογία του αγίου. Η ίδια συνήθεια υπάρχει σε πολλούς ναούς και ιερά της νοτιοανατολικής Ασίας.

16 ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ ΕΧΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ (συνέχεια…)
Ζαφείρι: θεωρείτο θεραπευτικό για ασθένειες του αίματος. Οι βασιλείς και οι ισχυροί τα προτιμούσαν γιατί υπήρχε η πεποίθηση ότι τα ζαφείρια απομακρύνουν το φόβο και το άγχος από τον άνθρωπο που τα φοράει.

17 ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ ΕΧΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ (συνέχεια…)
Sienna De Bough: Μαυριτανός θεραπευτής που χρησιμοποιεί πολύτιμους λίθους στις θεραπείες του. Πιστεύει ότι το ρουμπίνι είναι ο λίθος της μακροζωίας. Κάποιες φυλές τοποθετούν ρουμπίνια κάτω από το δέρμα τους για να κερδίσουν την αθανασία.

18 ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ ΕΧΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ (συνέχεια…)

19 ΧΑΛΑΖΙΑΣ Είναι ορυκτό σε πολλές ποικιλίες και περιέχει κυρίως διοξείδιο του πυριτίου (SiO2) με απειροελάχιστες προσμείξεις λιθίου (Li), νατρίου (Να), καλίου (Κ) και τιτανίου (Τi). Προσέλκυσε την προσοχή των ερευνητών από πολύ παλιά και οι κρύσταλλοί του, διάφανοι σαν το νερό, ήταν γνωστοί στους αρχαίους Έλληνες με την ονομασία «Κρύσταλλος». Έχει μεγάλη οικονομική αξία. Πολλές ποικιλίες του αποτελούν πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, όπως ο αμέθυστος, ο κιτρίνης, ο καπνίας και ο ροδόχρους χαλαζίας. Μεγάλες ποσότητες χαλαζιακής άμμου χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γυαλιού και πορσελάνης, καθώς και για τη χύτευση καλουπιών σε μεταλλικές μήτρες. Οι χαλαζιακές πλίνθοι είναι υψηλού βαθμού πυρίμαχα υλικά και χρησιμοποιούνται για την τήξη ασβεστούχων μεταλλευμάτων. Ο χαλαζίας και η πυριτική ύαλος χρησιμοποιούνται στην Οπτική, επειδή επιτρέπουν τη διάδοση της υπεριώδους ακτινοβολίας.

20 ΧΑΛΑΖΙΑΣ Είναι το δεύτερο, σε συχνότητα εμφάνισης, ορυκτό στο στερεό φλοιό της Γης. Παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στην αποσάθρωση και έχει την τάση να συγκεντρώνεται σε κλασσικά πετρώματα. Εμφανίζεται σε 2 μορφές: α) άλφα ή χαμαί – χαλαζίας που είναι σταθερός μέχρι τους 573˚C και β) βήτα ή υψι – χαλαζίας που είναι σταθερός σε θερμοκρασίες πάνω από 573˚C. Παρουσιάζεται σε διάφορα χρώματα και οι μικροκρυσταλλικές ποικιλίες του έχουν λιπαρή λάμψη, ενώ, οι κρυπτοκρυσταλλικές χαρακτηρίζονται από γαιώδη λάμψη.

21 ΧΑΛΑΖΙΑΣ Η σκληρότητά του είναι 0,7 και το ειδικό του βάρος 2,65.
Η σκληρότητά του είναι 0,7 και το ειδικό του βάρος 2,65. Απαντά με τη μορφή πρισματικών ή ρομβοεδρικών κρυστάλλων και συμπαγών μαζών.

22 ΧΑΛΑΖΙΑΣ

23 ΧΑΛΑΖΙΑΣ

24 ΟΡΦΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ Το ορφικό κείμενο αρχικά υμνεί τον Ερμή, Ηρακλή και Ασκληπιό. Έπειτα απευθύνεται σε όποιον επιθυμεί η καρδιά του να μπει στο σπήλαιο του Ερμή. Εκεί θα βρει κάθε είδους αγαθά. Υπαινίσσεται καθώς θα φανεί στη συνέχεια τους πολύτιμους λίθους. Απ' τις θεραπευτικές τους ιδιότητες μπορούν να ωφεληθούν, όπως λέει, μόνο οι συνετοί, οι καλόκαρδοι και οι φιλόπονοι. Τονίζει ότι ο μόχθος είναι βοηθός των ανθρώπων και είναι ανόητοι όσοι τον αποφεύγουν. Για τους ανόητους λοιπόν, τους ασύνετους, τους οκνηρούς, δεν υπάρχει καμιά θεραπεία δια των λίθων!

25 ΟΡΦΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ (συνέχεια...)
Στη συνέχεια σκηνοθετεί το τοπίο και δίνει τα πρόσωπα μεταξύ των οποίων θα γίνει η συζήτηση περί λίθων. Ο Ορφέας λοιπόν, ανεβαίνει στο βουνό να τελέσει την ετήσια θυσία του προς το θεό Ήλιο. Συναντά στο δρόμο το Θειοδάμαντα που επιστρέφει απ' τους αγρούς. Τον προσκαλεί να ανέβουν μαζί. Ο Θειοδάμας δέχεται. Για ανταμοιβή, καθώς ανηφορίζουν, του διηγείται τις θεραπευτικές δυνατότητες των λίθων.

26 ΟΡΦΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ (συνέχεια...)
ΚΟΡΑΛΛΙ: Ορφικό κείμενο: Δημιουργία - ιδιότητες Παρατίθεται ο σχετικός μύθος για τη δημιουργία του κοραλλιού: Όταν ο Περσέας σκότωσε τη Μέδουσα κατέβηκε στο γιαλό για να πλυθεί. Άφησε το κεφάλι της απ' το οποίο έτρεχε ακόμη αίμα πάνω στους θάμνους και όσο αυτός πλενόταν, οι κάτω απ' το κεφάλι της Μέδουσας θάμνοι κοκκίνισαν απ' το αίμα της.

27 ΟΡΦΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ (συνέχεια...)
Ήρθαν και οι κόρες του Ωκεανού Αύρες και έπηξαν το αίμα στους θάμνους. Έκτοτε φυτρώνει το κοράλλι στα βάθη της θάλασσας. Όταν μαραίνεται από τα γηρατειά, η αλμύρα χαλά τα φύλλα του. Παρασέρνεται απ' τους φλοίσβους του νερού, μέχρι τα κύματα να το βγάλουν στην ακρογιαλιά. Εκεί, στη στεριά, απ' τον αέρα δυναμώνει και πετρώνει. Διατηρεί το σχήμα του. Κλαδιά, καρπούς και ρίζα.

28 ΟΡΦΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ (συνέχεια...)
Μετά από αυτό, τις μαγικές ιδιότητες στο κοράλλι τις έδωσε η θεά Αθηνά. Η θεά έδωσε στο λίθο τη δύναμη να φυλάει τους πολεμιστές στη μάχη, τους οδοιπόρους ταξιδευτές, τους ναυτικούς. Τη δύναμη να σώζει απ' τις επιθέσεις ληστών. Τη δύναμη να προστατεύει από μαγείες και κατάρες. Από μίασμα και από φθόνο των ανθρώπων. Την προστασία των αγρών από ξηρασίες, χαλάζι, από παράσιτα, σκουλήκια, ποντικούς και ακρίδες. Τη δύναμη να προστατεύει από πτώση κεραυνών.

29 ΟΡΦΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ (συνέχεια...)

30 ΟΡΦΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ (συνέχεια...)
ΑΧΑΤΗΣ: Ορφικό κείμενο: Αντιμετωπίζει τον πόνο από δάγκωμα σκορπιού. Προσφέρει βοήθεια στις ερωτικές υποθέσεις. Βοηθά στην αντιμετώπιση των ασθενειών.

31 ΟΡΦΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ (συνέχεια...)

32 ΟΡΦΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ (συνέχεια...)
ΧΑΛΑΖΙΑΣ: Ορφικό κείμενο: θεραπεύει τον πυρετό και το δάγκωμα σκορπιού.

33 ΚΑΡΝΕΟΛΙΟ - ΙΑΣΠΙΣ

34 PROJECT 4 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ TEΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "PROJECT 4: "ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ, ΣΥΜΦΩΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΛΙΘΩΝ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΡΦΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ" ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google