Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενότητα: Θερμομονωτικά υλικά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενότητα: Θερμομονωτικά υλικά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενότητα: Θερμομονωτικά υλικά
ΜΑΘΗΜΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Ενότητα: Θερμομονωτικά υλικά Διδάσκων: Μαρία Λιάτσικου Βόλος, 15/01/2015

2 Γενικά για τα μονωτικά υλικά Η αλόγιστη εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας, οι οποίες δεν είναι ανεξάντλητες, οδήγησε στην ανάγκη μείωσης των ποσοτήτων ενέργειας που καταναλώνονται για θέρμανση/ψύξη των κτιρίων. Χαρακτηριστικό των θερμομονωτικών υλικών: εμποδίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλα υλικά τη μετάδοση θερμότητας μέσα από τη μάζα τους.

3 Η συμβολή της θερμομόνωσης:
περιορίζει στο ελάχιστο τις ανταλλαγές θερμότητας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος και επιτυγχάνει ευχάριστο κλίμα με τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας. διατηρεί υψηλές εσωτερικές επιφανειακές θερμοκρασίες και αποτρέπει την εμφάνιση υγρασίας.

4 βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος, διότι μειώνεται αφενός η κατανάλωση των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων και αφετέρου η ρύπανση από την παραγωγή καυσαερίων. Με τη θερμική προστασία ενός συνηθισμένου κτιρίου μπορεί να εξοικονομηθεί μέχρι και 45% της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία του.

5 Η θερμική προστασία των κατασκευών έγινε υποχρεωτική από το 1979 με τον Κανονισμό Θερμομόνωσης Κτιρίων. Σήμερα εφαρμόζεται ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

6 Θερμομονώνονται τα δομικά στοιχεία σε επαφή με:
εξωτερικό αέρα έδαφος μη θερμαινόμενο χώρο δηλαδή ο φέρων οργανισμός, οι εξωτερικοί τοίχοι, η στέγη ή το δώμα, τα ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα), τα δάπεδα και οι τοίχοι σε επαφή με έδαφος ή μη θερμαινόμενο χώρο (π.χ. κλιμακοστάσιο).

7 Χαρακτηριστικό μέγεθος της θερμομονωτικής ικανότητας ενός υλικού: συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας λ. Ορίζει τη ροή θερμότητας που διέρχεται από τη μονάδα επιφάνειας ενός υλικού, όταν η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δύο επιφανειών του είναι ίση με τη μονάδα. Μονάδα μέτρησης : 1 W/mK.

8 Όσο μικρότερη η τιμή του λ ενός υλικού, τόσο καλύτερη η θερμομονωτική του ικανότητα.

9 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Παπαγιάννη, Ι., & Οικονόμου, Ν. (2003). Σημειώσεις Δομικών Υλικών I. Θεσσαλονίκη: Τμήμα εκδόσεων Πανεπιστημιακού Τυπογραφείου ΑΠΘ. Οδηγία 89/106/ΕΟΚ του Συμβουλίου της για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών όσον αφορά τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών. (1988, Δεκέμβριος 21). Ανακτήθηκε από

10 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "Ενότητα: Θερμομονωτικά υλικά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google