Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 ο Γυμνάσιο Καισαριανής ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: MAGNA GRECIA Εργασία των μαθητριών: Κουτσουρελάκη Ελίνα Μαγγούρα Μαριλίνα Μαλιγκούρα Ελπίδα Στεφανάκου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 ο Γυμνάσιο Καισαριανής ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: MAGNA GRECIA Εργασία των μαθητριών: Κουτσουρελάκη Ελίνα Μαγγούρα Μαριλίνα Μαλιγκούρα Ελπίδα Στεφανάκου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 ο Γυμνάσιο Καισαριανής ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: MAGNA GRECIA Εργασία των μαθητριών: Κουτσουρελάκη Ελίνα Μαγγούρα Μαριλίνα Μαλιγκούρα Ελπίδα Στεφανάκου Μαρία ΘΕΜΑ:

2 Οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι είναι μια φιλοσοφική, θρησκευτική και πολιτική σχολή που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ από τον Πυθαγόρα τον Σάμιο στον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας. Η κοινότητα στεγαζόταν στο Ομακοείον, όπου ο Πυθαγόρας δίδασκε μαθητές και των δύο φύλων. Η διδασκαλία γινόταν προφορικά και οι προϋποθέσεις για την είσοδο των μαθητών ήταν αυστηρές. Γενικά, όποιος λάμβανε μέρος στη διδασκαλία υποχρεωτικά υιοθετούσε έναν πολύ αυστηρό τρόπο ζωής, ασκούνταν στην εγκράτεια, τηρούσε απόλυτη σιωπή για χρόνια, απείχε από συγκεκριμένες τροφές και έκανε καθαρμούς.

3 Οι Πυθαγόρειοι απέδιδαν πολύ μεγάλη σημασία στα Μαθηματικά, γιατί πίστευαν ότι αυτά είναι ο δρόμος προς την απελευθέρωση της ψυχής. Οι Πυθαγόρειοι επικεντρώνονταν κυρίως στη μελέτη της μουσικής και την αριθμητική ερμηνεία της φύσης. Η διδασκαλία του Πυθαγόρα μπορεί να διακριθεί σε δύο είδη:  Εκείνη με αντικείμενο την ηθική διαμόρφωση προς βελτίωση της ψυχής  Εκείνη με αντικείμενο την γεωμετρία και τα μαθηματικά προς μελέτη της επιστήμης των ουρανίων σωμάτων Επίσης, οι Πυθαγόρειοι θεωρούσαν ότι η μουσική σχετίζεται με τα πάντα.

4 Ο Πυθαγόρας και η σχέση του με τη μουσική

5 Στον Πυθαγόρα οφείλεται η θεωρία της αρμονίας των ουρανίων σφαιρών, το πεντάγραμμο, οι διαβαθμί- σεις των τόνων, οι μουσικοί φθόγγοι και γενικά ό,τι έχει να κάνει με τη μουσική και την εξέλιξή της, ακόμα και το όνομά της.

6  Οι μαθητές έπρεπε να φορούν μόνο λευκή ενδυμασία  Εφαρμοζόταν κοινοκτημοσύνη των περιουσιών τους, απ’ τη στιγμή που θα γίνονταν μέλη της κοινότητας  Υπήρχε ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών  Συμπεριφέρονταν πιο ανθρώπινα στους δούλους  Όσοι συμμετείχαν στην κοινότητα, ήταν αυστηρώς φυτοφάγοι  Οι Πυθαγόρειοι απείχαν απ’ τη βρώση κουκιών  Απαγορευόταν να αγγίξουν λευκό κόκορα και όσα ψάρια ήταν «ιερά»  Δεν επιτρεπόταν να μοιράζουν το ψωμί, που ουσιαστικά τους έφερνε κοντά

7 Η θεωρία του Πυθαγόρα για τη δημιουργία του κόσμου


Κατέβασμα ppt "1 ο Γυμνάσιο Καισαριανής ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: MAGNA GRECIA Εργασία των μαθητριών: Κουτσουρελάκη Ελίνα Μαγγούρα Μαριλίνα Μαλιγκούρα Ελπίδα Στεφανάκου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google