Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μαθήτριες: Μαρτσουκάκη Ειρήνη Ελέζη Ερίσα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μαθήτριες: Μαρτσουκάκη Ειρήνη Ελέζη Ερίσα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μαθήτριες: Μαρτσουκάκη Ειρήνη Ελέζη Ερίσα
Πυθαγόρας Μαθήτριες: Μαρτσουκάκη Ειρήνη Ελέζη Ερίσα

2 Γενικές Πληροφορίες Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, υπήρξε σημαντικός Έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής. Είναι ο θεμελιωτής των ελληνικών μαθηματικών, δημιούργησε ένα άρτιο σύστημα για την επιστήμη των ουρανίων σωμάτων και ήταν ιδρυτής ενός μυητικού φιλοσοφικού κινήματος που λέγεται Πυθαγορισμός.

3 Καταγωγή Οι περισσότεροι αρχαίοι συγγραφείς διαφωνούν ως προς την καταγωγή του γιατί άλλοι μεν λένε ότι ήταν Σάμιος, ενώ ο Νεάνθης γράφει πως ήταν από την Τύρο της Συρίας.

4 Τα εφηβικά του χρόνια Ο νεαρός Πυθαγόρας μεγάλωνε με μεγάλη σεμνότητα και σωφροσύνη. Τον σέβονταν μεγαλύτεροι του σε ηλικία πολίτες. Όταν ομιλούσε μετέστρεφε τους πάντες με το μέρος του και γι’αυτό τον λόγο πολλοί πίστευαν πως ήταν γιός του Απόλλωνα. Όλα όσα έλεγε ή έπραττε τα έκανε με μειλιχιότητα, δίχως να κυριεύεται ούτε από οργή, ούτε από ζήλια, ούτε από άλλη διαταραχή ή επιπολαιότητα.

5 Πυθαγόρειο Θεώρημα Από τον 4ο αιώνα π.Χ. , ο Πυθαγόρας έδινε στοιχεία για την ανακάλυψη του Πυθαγορείου Θεωρήματος, ένα θεώρημα γεωμετρίας σύμφωνα με το οποίο σε κάθε ορθογώνιο τρίγωνο το τετράγωνο της υποτείνουσας (η πλευρά απέναντι από την ορθή γωνία) είναι ίση με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο κάθετων πλευρών, a^2 + b^2 = c^2.

6 Τα τελευταία έτη του βίου του
Οι πιο ακριβείς ιστορικοί αναφέρουν πως ο Πυθαγόρας βρισκόταν στη Σάμο. Από τους συντρόφους του λένε πως σαράντα συνελήφθησαν συγκεντρωμένοι σε σύσκεψη στην οικία του Μίλωνα, ενώ άλλοι φονεύθηκαν κατά τις συμπλοκές που ακολούθησαν στην πόλη. Ο Πυθαγόρας μαζί με τους υπόλοιπους διέφυγαν μεταβαίνοντας προς τους Λοκρούς. Οι εκεί πολίτες όμως φοβούμενοι πιθανό πόλεμο αρνήθηκαν να τους δεχθούν και αφού τους προμήθευσαν τα αναγκαία, ο Πυθαγόρας έπλευσε προς τον Τάραντα κι από εκεί προς το Μεταπόντιο. Εκεί λέγεται ότι τελείωσε τη ζωή του, αποσυρόμενος στο ιερό των Μουσών και παραμένοντας εκεί για σαράντα ημέρες δίχως τροφή.

7

8 Τέλος


Κατέβασμα ppt "Μαθήτριες: Μαρτσουκάκη Ειρήνη Ελέζη Ερίσα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google